Παράλληλα επιχειρεί να αξιοποιήσει τη συγκυρία στα τελωνεία, υποσχόμενη αυστηρότερους ελέγχους κατά τις εισαγωγές αμνοεριφίων από τις χώρες των Βαλκανίων. Λέγεται μάλιστα ότι οι «αυστηρότεροι» έλεγχοι, έρχονται μετά από συμφωνία με τους παραδοσιακούς εισαγωγείς και την δέσμευση των τελευταίων να μην επιδοθούν φέτος στο… προσφιλές σπορ έτσι όπως έχουν τα πράγματα.
Νωρίτερα από κάθε άλλη φορά, λόγω των έκτακτων συνθηκών, αλλά και από το προγραµµατισµένο για τη Μεγάλη Τρίτη, δροµολογούν οι αρµόδιοι της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού την πληρωµή των συνδεδεµένων ενισχύσεων στη ζωική παραγωγή. Στόχος, ο προφανής, η στήριξη ενός κλάδου που πλήττεται εξαιρετικά από την τρέχουσα κατάσταση, µε τους επιτελείς του υπουργείου να συζητούν ακόµα και αυξηµένη ενίσχυση. Άλλωστε, τη δυνατότητα αυτή δίνει στα κράτη-µέλη η πρόσφατη οµόφωνη απόφαση του Συµβουλίου Υπουργών Γεωργίας, σύµφωνα µε την οποία µπορούν να εγκριθούν ειδικές αποζηµιώσεις µε ποσά µέχρι 100.000 ευρώ για κάθε εκµετάλλευση. Αυτό σηµαίνει ότι οι κτηνοτρόφοι θα µπορούσαν να πάρουν τα ποσά που ορίζονται για τη συνδεδεµένη στο αιγοπρόβειο και τα βοοειδή, βάσει του εγκεκριµένου από πέρυσι προϋπολογισµού και µε υπουργική απόφαση να συµπληρωθεί η στήριξη του κλάδου από το κοµµάτι των ειδικών αποζηµιώσεων, όπως αυτές ορίστηκαν από τις Βρυξέλλες.
Για την ώρα δεν έχει κάτι ακόµα αποφασιστεί, ωστόσο µε το σύστηµα του ΟΣ∆Ε κλειστό οι υπάλληλοι των κατά τόπους Ενώσεων και οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών έχουν «εντολή» να καταπιαστούν µε τις συνδεδεµένες που αφορούν τους κτηνοτρόφους και να τρέξουν τους απαραίτητους διασταυρωτικούς ελέγχους. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πληρωµή θα έχει σίγουρα ολοκληρωθεί µέχρι τις 10 Απριλίου. Άλλωστε οι ανάγκες του κτηνοτροφικού κλάδου είναι ιδιαίτερα αυξηµένες αυτή την περίοδο, µε δεδοµένο τον περιορισµό των εξαγωγών λόγω της πανδηµίας και της σοβαρής έλλειψης ρευστότητας που αντιµετωπίζουν. Μάλιστα η Οµοσπονδία κτηνοτρόφων και κτηνοτροφικών συλλόγων περιφέρειας Θεσσαλίας εδώ και καιρό ζητά από τους αρµόδιους να πληρωθούν νωρίτερα οι συνδεδεµένες και ει δυνατόν το ύψος της ενίσχυσης για τα αιγοπρόβατα να κινείται περί τα 30 ευρώ ανά ζώο.
Να σηµειωθεί ότι στις εκκρεµότητες προς πληρωµή είναι και δύο ακόµα συνδεδεµένες της φυτικής παραγωγής, που αφορούν το σπαράγγι και τους σπόρους σποράς και µια ακόµα διορθωτική µε περιπτώσεις ενιαίας ενίσχυσης και συνδεδεµένων που ξέµειναν έως τώρα.
Όσον αφορά τις συνδεδεµένες στα ζωικά, υπενθυµίζεται ότι και πέρυσι πιστώθηκαν Μεγάλη Τρίτη 23 Απριλίου. Για το πρόβειο και αίγειο κρέας για το έτος 2018 πιστώθηκε το ποσό των 48 εκατ. ευρώ σε πάνω από 39.000 δικαιούχους, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 9,35 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και για το βόειο κρέας πιστώθηκαν για το έτος 2018 περί τα 33 εκατ. ευρώ σε 8.000 δικαιούχους περίπου, µε το ύψος της ενίσχυσης στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο.
Σχετικά µε τους σπόρους σποράς, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για αύξηση της τιµής της ενίσχυσης περί τα 27 ευρώ το στρέµµα από 25,83 ευρώ το στρέµµα το 2018, ενώ για τα σπαράγγια αναµένεται µείωση περί τα 3 ευρώ από 56,73 ευρώ το 2018 στα 53 ευρώ περίπου το στρέµµα.
Διαβάστε επίσης: Ο κορωνοϊός του ΟΣΔΕ, ο κατεργάρης… γιατρός και η βαριά πάσχουσα ελληνική γεωργία και κτηνοτροφία
Να σηµειωθεί ότι η ενίσχυση στο σπαράγγι ήταν να πληρωθεί µαζί µε την ειδική βάµβακος, ωστόσο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο δεν κατέστη εφικτό γιατί έπρεπε να προηγηθούν οι έλεγχοι των παραδόσεων από την πλευρά των παραγωγών.
Μικροπιστώσεις από τον ΕΛΓΑ, επόµενες πληρωµές αρχές Απριλίου
Μετά την ανακοίνωση του ΕΛΓΑ για παράταση µέχρι τις 31 Μαΐου 2020 της προθεσµίας καταβολής της ασφαλιστικής εισφοράς υπέρ του οργανισµού για το 2019 και τις διευθετήσεις στις οποίες προχώρησε όσον αφορά την εξατοµίκευση των ζηµιών, οι αρµόδιοι του φορέα προγραµµατίζουν µια παρτίδα πληρωµής στις αρχές Απριλίου για ζηµιές του 2019 στη φυτική κυρίως παραγωγή.
Επιπλέον στις 27 Μαρτίου έγινε µια πίστωση ποσού 348.565,06 ευρώ σε 113 δικαιούχους παραγωγούς, που αφορά Κρατικές Οικονοµικές Ενισχύσεις των Προγραµµάτων Κρατικών Οικονοµικών Ενισχύσεων «Ετήσιο 2016», «Πυρκαγιές 2016», «Ετήσιο 2017» και «Πυρκαγιές 2017».
Πάνε για Ιούνιο τα υπόλοιπα στα Βιολογικά
Μεγάλες δυσκολίες, δεδοµένων των συνθηκών, φαίνεται να αντιµετωπίζει η διευθέτηση της πιθανότητας να τρέξει µια εµβόλιµη πληρωµή για τους κοµµένους των Βιολογικών του 2019. Μάλιστα, λαµβάνοντας υπόψιν το γεγονός ότι ο ισχύων Κανονισµός για το Μέτρο 11 απαγορεύει ενδιάµεση πληρωµή στους δικαιούχους, θεωρείται πλέον βέβαιο ότι όποια πίστωση θα γίνει κανονικά µε την εξόφληση τον Ιούνιο, όπως ορίζει ο Κανονισµός. Αρχικά είχε τεθεί από τους αρµόδιους το ενδεχόµενο να γίνει µια πίστωση µέσα στο Μάρτιο κυρίως για όσους τακτοποίησαν το θέµα των συµβάσεων µε τους φορείς πιστοποίησης, που αρχικά τους άφησε εκτός πληρωµής, ώστε να µη χρειαστεί οι δικαιούχοι να περιµένουν τον Ιούνιιο. Ωστόσο, υπό τις παρούσες συνθήκες δεν επιτρέπεται κάτι τέτοιο.
Το άρθρο φιλοξενήθηκε ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 28 Μαρτίου.
Έντατικοί έλεγχοι στην αγορά εισαγόμενων αμνοεριφίων
Στο μεταξύ, αυστηρούς ελέγχους στα εισαγόμενα αμνοερίφια ώστε το «μένουμε σπίτι» να συνοδευτεί και από το «τρώμε πιστοποιημένο ελληνικό αρνί και κατσίκι» φιλοδοξεί να θέσει σε εφαρμογή το φετινό Πάσχα η Κυβέρνηση, όπως αποφασίστηκε σε τηλεδιάσκεψη την Δευτέρα 30 Μαρτίου των αρμόδιων Υφυπουργών, Γενικών Γραμματέων, Προέδρων Οργανισμών και Υπηρεσιακών Παραγόντων.
Στην τηλεδιάσκεψη, που έγινε με πρωτοβουλία της Υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινής Αραμπατζή, έλαβαν μέρος:
-ο Υφυπουργός Οικονομικών, κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος,
-ο Υφυπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Νίκος Παπαθανάσης,
-ο Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, κ. Ελευθέριος Οικονόμου,
-ο Υφυπουργός Εσωτερικών, κ. Θόδωρος Λιβάνιος
-ο Γενικός Γραμματέας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή, κ. Παναγιώτης Σταμπουλίδης,
-ο Γενικός Γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Γιώργος Στρατάκος
-ο Πρόεδρος του ΕΛΓΟ «ΔΗΜΗΤΡΑ», κ. Σέρκος Χαρτουνιάν και
- ο Πρόεδρος του ΕΦΕΤ, κ. Αντώνης Ζαμπέλας.
Στη σύσκεψη αποφασίστηκε:
-Από την τρέχουσα εβδομάδα κι ως το Μεγάλο Σάββατο να πραγματοποιούνται συστηματικοί έλεγχοι στα εισαγόμενα, ζώντα και σφάγια, αμνοερίφια τόσο στις πύλες εισόδου στη βόρεια συνοριογραμμή της χώρας μας, από το Νομό Έβρου έως το Νομό Φλώρινας (Νέος Καύκασος, Εύζωνοι, Ορμένιο, Νυμφαίο, Προμαχώνας, Εξοχή, Κυπρίνος), όσο και καθ’ όλη την «διαδρομή» τους εντός της επικράτειας μέχρι και τον τελικό παραλήπτη.
Στα μεικτά συνεργεία θα μετέχουν στελέχη της Οικονομικής Αστυνομίας, του ΣΔΟΕ, της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων, του ΕΦΕΤ, του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου & Προστασίας του Καταναλωτή και των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής. Επίσης, θα αξιοποιηθούν όλες οι βάσεις δεδομένων.
-Το Υπουργείο Ανάπτυξης να προχωρήσει στην καταγραφή των αποθεμάτων αμνοεριφίων και αυγών στα πρότυπα της ανάλογης καταγραφής που έγινε πρόσφατα στα αντισηπτικά διαλύματα και μαντηλάκια καθώς και τις χειρουργικές γάζες. Οι επιχειρήσεις (βιομηχανία κρέατος, χονδρεμπόριο, λιανεμπόριο), θα πρέπει να υποβάλουν ηλεκτρονικά τα αποθέματά τους μέσω ειδικού συνδέσμου στον κεντρικό ιστότοπο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων (http://www.mindev.gov.gr) και να τα επικαιροποιούν κάθε τρεις ημέρες. Η πρόσβαση στην εφαρμογή θα γίνεται μέσω των κωδικών πρόσβασης ΓΕΜΗ για τις επιχειρήσεις που είναι εγγεγραμμένες ή μέσω των κωδικών πρόσβασης στο TAXIS για τους μη εγγεγραμμένους στο ΓΕΜΗ. Η μη υποβολή ή η επιβολή ανακριβούς δήλωσης επισύρει κυρώσεις υψηλών διοικητικών προστίμων και κατάσχεσης των προϊόντων.
-Για την αποτελεσματικότερη λειτουργία του συστήματος ελέγχων να συσταθεί διϋπουργική επιτροπή, η οποία να συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα (μέσω τηλεδιάσκεψης).
«Το φετινό Πάσχα μένουμε σπίτι και τρώμε αρνί και κατσίκι ελληνικό, πιστοποιημένο με τους πλέον αυστηρούς ελέγχους των τελευταίων ετών», επισήμανε η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Φωτεινή Αραμπατζή, σε δηλώσεις μετά την τηλεδιάσκεψη και πρόσθεσε:
«Θέλω πραγματικά να ευχαριστήσω και να εξάρω την δημιουργική συμβολή όλων των συναδέλφων Υφυπουργών, των Γενικών Γραμματέων, των Προέδρων Οργανισμών και φυσικά των υπηρεσιακών παραγόντων για την αντιμετώπιση της μάστιγας των «ελληνοποιήσεων», που έχει θέσει πολύ ψηλά στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης ο Πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Δέσμευση όλων είναι ότι σ’ αυτό το «βαρύ» λόγω του κορωνοϊού περιβάλλον, η Πολιτεία να θέσει σε εφαρμογή ένα ολιστικό σύστημα ελέγχων, το οποίο από φέτος να αποτελεί τη νέα «κανονικότητα» στη χώρα μας με γνώμονα την προστασία της εθνικής οικονομίας, της ελληνικής παραγωγής, των καλώς εννοούμενων συμφερόντων καταναλωτών και κτηνοτρόφων και του υγιούς ανταγωνισμού».