BACK TO
TOP
Πληρωμές

Βοοτροφία, συμπύρηνα και ρύζι από ΟΠΕΚΕΠΕ, πιθανότατα από 12 Μαΐου

Ολοκληρώνεται, όπως όλα δείχνουν, η διαδικασία επεξεργασίας των στοιχείων, ώστε να καταστεί δυνατή, από την ερχόμενη Τρίτη 12 Μαΐου η πίστωση στους λογαριασμούς των παραγωγών των συνδεδεμένων ενισχύσεων για βοοτρόφους και τους παραγωγούς συμπύρηνων και ρυζιού. Μαζί προγραμματίζεται και η πληρωμή των ειδικών δικαιωμάτων.

6_7

Ελένη Δούσκα

7
5

Πρόκειται για μια πληρωμή που έχει ταλαιπωρήσει πολύ κόσμο και ειδικά τους βοοτρόφους, οι οποίοι τα προηγούμενα χρόνια εισέπρατταν τη συγκεκριμένη ενίσχυση πριν το Πάσχα και μαζί με τους αιγοπροβατοτρόφους που πληρώθηκαν στην ώρα τους.

Μαζί στις πιστώσεις αυτές να σηµειωθεί ότι θα περιλαµβάνεται και η ενίσχυση για τη διατήρηση της καλλιέργειας της αµπέλου, που αφορά τους παραγωγούς των µικρών νησιών του Αιγαίου, αλλά και υπόλοιπα από συνδεδεµένες ενισχύσεις που έχουν ήδη καταρχήν πληρωθεί και προχώρησαν είτε οι παραγωγοί είτε οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών σε διορθώσεις, όπως και διορθωτικές επί της ενιαίας ενίσχυσης, του πρασινίσµατος και των γεωργών νεαρής ηλικίας.

Ωστόσο να σηµειωθεί ότι ακόµα αναµένεται η έκδοση των αποφάσεων που καθορίζουν το ύψος των συνδεδεµένων ενισχύσεων προς πληρωµή. Σε ότι αφορά στους βοοτρόφους, όπως έχει γράψει από μέρες το Agronews, οι πληροφορίες κάνουν λόγο για µικρή αύξηση στο ύψος του ποιοτικού πριµ της συγκεκριμένης κατηγορίας. Πέρυσι κυµάνθηκε στα 171 ευρώ ανά επιλέξιµο θηλυκό ζώο και αφορούσε 8.000 δικαιούχους, ενώ για το 2019 αναφέρεται ότι η ενίσχυση θα προσεγγίσει τα 180 ευρώ, µε τον προϋπολογισµό του έτους στα 35,5 εκατ. ευρώ.

Οι υπόλοιπες συνδεδεµένες

Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες συνδεδεµένες, η ενίσχυση στο ρύζι ορίστηκε στα 29,83 ευρώ, µε απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης, σχεδόν στα ίδια µε το έτος 2018 που ήταν στα 30 ευρώ το στρέµµα, µε συνολικό µπάτζετ περί τα 7,6 εκατ. ευρώ. Εν τω µεταξύ ακόµα αναµένεται η αντίστοιχη απόφαση για τα συµπύρηνα ροδάκινα για χυµοποίηση, µε τις πληροφορίες να µιλούν για µια αύξηση κοντά στα 26 µε 27 ευρώ το στρέµµα, ενώ ο προϋπολογισµός για το έτος ανέρχεται στα 2,8 εκατ. ευρώ. Υπενθυµίζεται ότι για το 2018 η συνδεδεµένη στα συµπύρηνα ροδάκινα καθορίστηκε στα 23 ευρώ το στρέµµα, αυξηµένη κατά 40% σε σχέση µε το 2017 οπότε και κυµάνθηκε στα 16,5 ευρώ.

Επιπλέον, όσον αφορά τα ειδικά δικαιώµατα για τους κτηνοτρόφους χωρίς γη, αυτά δεν είναι απόλυτα βέβαιο ότι θα πιστωθούν εντός της εβδοµάδας, δεδοµένου ότι η πληρωµή τους µέχρι πέρυσι πήγαινε προς τα τέλη Μαΐου. Ωστόσο πρόθεση των αρµοδίων είναι να συµπεριληφθούν στην πίστωση που έρχεται. Σχετικά µε το ύψος των ενισχύσεων, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πρόκειται να κυµανθούν στα περσινά επίπεδα, µε το Μέτρο 1 για τη συνδεδεµένη σε κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκµεταλλεύσεων στα 247,90 ευρώ ανά ΜΜΖ και προϋπολογισµό 2,7 εκατ. ευρώ και µε το Μέτρο 2 για τη συνδεδεµένη σε κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων στα 46,40 ευρώ ανά ζώο, συνολικού µπάτζετ 0,5 εκατ. ευρώ.

Για τους αµπελουργούς Θήρας

Τέλος, στην πληρωµή της επόµενης εβδοµάδας χρήµατα αναµένεται να δουν και οι αµπελουργοί Σαντορίνης, µε το ποσό της ενίσχυσης να καθορίζεται στα 70 ευρώ το στρέµµα, όσο και την περασµένη χρονιά, αλλά µε µειωµένο το συνολικό διατιθέµενο ποσό της ενωσιακής ενίσχυσης στα 1,4 εκατ. ευρώ από 2 εκατ. ευρώ.

Ενστάσεις έως 14 Μαΐου για ελαιώνες Άµφισσας

Μετά την πρώτη φάση εξόφλησης των 1.278 δικαιούχων που συµµετέχουν στο πρόγραµµα για την προστασία του παραδοσιακού ελαιώνα Άµφισσας µε το ποσό των 191.842,03 ευρώ, όσοι δεν πληρώθηκαν ή έλαβαν λιγότερα έχουν τη δυνατότητα ένστασης. Η διαδικασία της υποβολής ενδικοφανούς προσφυγής είναι ενεργή µέχρι την Πέµπτη 14 Μαΐου και γίνεται ηλεκτρονικά µέσω του πληροφοριακού συστήµατος της δράσης µε τη χρήση των προσωπικών κωδικών των παραγωγών.

Έως 31 Μαΐου δήλωση για παραγωγή ΑΠΕ

Όσοι κατ’ επάγγελµα αγρότες παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας δεν υπέβαλαν την προβλεπόµενη ηλεκτρονική δήλωση για τη διατήρηση της ιδιότητας του κατ’ επάγγελµα αγρότη για το έτος 2019 έως την 31η Μαρτίου 2020, έχουν τη δυνατότητα να την υποβάλλουν έως και την 31η Μαΐου του 2020, κατ’ εφαρµογή των διατάξεων της παραγράφου 2 του άρθρου 25 του Νόµου 4643/2019 (ΦΕΚ 193/3.12.2019, τεύχος Α΄). Υπενθυµίζεται ότι οι ηλεκτρονικές δηλώσεις από τους κατ’ επάγγελµα αγρότες παραγωγούς για τη διατήρηση ή µη της ιδιότητας του κατ’ επάγγελµα αγρότη, υποβάλλονται εντός του πρώτου τριµήνου κάθε έτους και αφορούν το προηγούµενο της υποβολής έτος, σύµφωνα µε τα οριζόµενα στην Υποπαράγραφο ΙΓ.1. του Νόµου 4254/2014.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

13-05-2020 20:06ΣΩΤΗΡΗΣ ΖΟΡΜΠΑΛΑΣ

Eπιτέλους η αλήθεια αποκαλύπτεται. Γνωρίζουν από βοοτροφία; Από ελληνική ύπαιθρο; Πέρυσι 171. Διαχέονταν για 180 φέτος, ή 171. Τελικά τα κατάφεραν. Τα κατέβασαν στα 152 ευρώ. Είναι άξιοι συγχαρητηρίων. Ποιος άλλος θα το μπορούσε; Εν μέσω πανδημίας δεν αυξάνουν, δεν στηρίζουν. Στρέφουν τον έναν εναντίον του άλλου. Γιατί αυτοί; τόσα εκείνοι. Το αποτέλεσμα είναι ότι το κλίμα στους βοοτρόφους γίνεται εκρηκτικό. Είναι στο χέρι σας κύριε Βορίδη. Διορθώστε το τώρα. Μην επιβεβαιώνεται τους ψιθύρους.

Απάντηση

08-05-2020 20:40Αννα

οταν βγει το φεκ για τη συνδεδεμένη στα βοοειδοι μπορείτε να μιλάτε για ημερομηνία φτάνει το δούλεμα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-05-2020 19:54Καλαγασιδου Σοφία

Την εξισωτική αποζημίωση του 2019 πότε θα την πληρωθούμε?

Απάντηση

08-05-2020 14:02Παναγιωτης

Πες κ για τους κτηνοτρόφους θα δώσεις η περιμενεις να δεις ποιος θα αντέξει για να παρει

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα