BACK TO
TOP
Πληρωμές

Βιολογικά και ειδικές ενισχύσεις για τον Ιούνιο και τσεκ 80% τον Ιούλιο

Με ξεκαθαρίσµατα εφ όλης της ύλης, τόσο όσον αφορά την ενιαία ενίσχυση όσο και την εξόφληση των προγραµµάτων της περασµένης χρονιάς, µε βασικότερο όλων τα Βιολογικά, καλούνται να καταπιαστούν µέσα στον µήνα οι διοικητικοί της ∆οµοκού.

6_1_

5
0

Στις προτεραιότητες η όσο το δυνατόν νωρίτερα καταβολή της προκαταβολής του τσεκ, αλλά και οι ειδικές ενισχύσεις, που έχουν αναγγελθεί από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και αναµένονται, σαν αντιστάθμισμα των επιπτώσεων από την πανδηµία.

Στην αναµονή ακόµα το περιβόητο πακέτο προς τους αιγοπροβατοτρόφους, µε τον υπουργό Μάκη Βορίδη στη διάρκεια τοποθέτησής του στη Βουλή να καταφεύγει σε προσθαφαιρέσεις οι οποίες δηµιουργούν µεν εντυπώσεις κινητικότητας γύρω από το όλο θέµα δεν διευκολύνουν ωστόσο την αποκατάσταση της οµαλότητας στην αγροτική παραγωγή.

Πάντως, οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν τον υπουργό να επανέρχεται γύρω από το ισπανικό σχέδιο ενίσχυσης των αµνοεριφίων, µετά την κατακραυγή που προκάλεσε από τη µεγάλη µερίδα των παραδοσιακών κτηνοτρόφων η επιλογή να δοθούν 4 ευρώ για τα επιλέξιµα (5,8 εκατ. ζώα) θηλυκά αιγοπρόβατα. Η πολιτική ηγεσία του υπουργείου φέρεται να εξετάζει µια «προσαρµογή» της ισπανικής λύσης στα ελληνικά δεδοµένα, που σηµαίνει ότι θα µπορούσαν να ενισχυθούν αµνοερίφια 3 µηνών µε 20 ευρώ το ζώο. Στην περίπτωση των Ισπανών η ενίσχυση ήταν για αµνοερίφια µικρότερα των 4 µηνών και η ενίσχυση έφτανε τα 30 ευρώ το ζώο. Επίσης στην Ισπανία µπορούσαν να επιδοτηθούν µέχρι 70 αρνιά και κατσίκια και η ενίσχυση να φθάνει µέχρι 2.100 ευρώ για κάθε παραγωγό. Πάντως οι Έλληνες κτηνοτρόφοι δεν κρύβουν την απογοήτευσή τους για τον τρόπο µε τον οποίο έχει χειρισθεί µέχρι σήµερα το θέµα η κυβέρνηση.

Να σηµειωθεί ότι σειρά στις ειδικές ενισχύσεις λόγω κορωνοϊού, σύµφωνα µε τη Βάθη, παίρνουν και οι ανθοπαραγωγοί µε 10 εκατ. ευρώ, οι οποίοι καλούνται να υποβάλλουν αιτήσεις έως 20 Ιουνίου, οι παραγωγοί λαϊκών αγορών µε 14 εκατ. ευρώ, αλλά και οι καλλιεργητές σπαραγγιών και φράουλας.

Όσον αφορά τώρα τα προγράµµατα, το µεγάλο βάρος πέφτει στα Βιολογικά, µε τους παραγωγούς να έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία των µεταβιβάσεων και τροποποιήσεων µέχρι τις 27 Μαΐου, προκειµένου κατόπιν να προχωρήσουν οι διορθώσεις και να ολοκληρωθεί η πληρωµή τους µέχρι τέλος Ιουνίου, όπως επιβάλλεται από τον κοινοτικό κανονισµό. Ο προγραµµατισµός, για την ώρα, δείχνει πίστωση το τρίτο δεκαήµερο του µήνα, ωστόσο ακόµα δεν υπάρχει κάτι επίσηµο.

Κλεισίµατα από υπόλοιπα σε λοιπά προγράµµατα, όπως νιτρικά, σπάνιες φυλές, Κοµφούζιο, ορυζώνες, αµπελώνες Θήρας και ελαιώνες Άµφισσας θα τρέχουν µέσα στον µήνα, αλλά πρόκειται για µικρά ποσά και µεµονωµένες περιπτώσεις δικαιούχων. Σχετικά µε τα Σχέδια Βελτίωσης, να σηµειωθεί ότι έχει ανοίξει µόνο η διαδικασία των αιτήσεων προκαταβολής, η οποία ωστόσο αφορά πολύ λίγους, µε τις δυσκολίες που κοµίζει η εξασφάλιση της εγγυητικής επιστολής. Ανοιχτή είναι και η πλατφόρµα για αιτήσεις πληρωµής στην Εµπορία-Μεταποίηση, ενώ µέσα στον Ιούλιο θα µπορέσουν και οι Νέοι Αγρότες που έχουν απόφαση ένταξης µέσα στο 2017 να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους για την πληρωµή της δεύτερης δόσης. Σε όλες τις περιπτώσεις, βέβαια, να σηµειωθεί ότι δεν µπορεί να προσδιοριστεί ο χρόνος στον οποίο τελικά οι δικαιούχοι αγρότες θα λάβουν λεφτά στην τσέπη τους.

Παράταση µέχρι τις 15 Ιουνίου για τις µισθώσεις δικαιωµάτων χωρίς γη

Από τις 19 Ιουνίου 2019 και µέχρι τις 15 Ιουνίου 2020 θεωρείται αποδεκτή η ηµεροµηνία έναρξης της µίσθωσης δικαιωµάτων βασική ενίσχυσης χωρίς γη, σύµφωνα µε τροποποιητική απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ. Με δεδοµένο ότι στις µεταβιβάσεις, η έναρξη µίσθωσης ενός αγροτεµαχίου δεν µπορεί να είναι µεταγενέστερη της καταληκτικής ηµεροµηνίας υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης 2020, η οποία για φέτος παρατάθηκε µέχρι τις 15 Ιουνίου, η απόφαση αυτή έρχεται να τροποποιήσει την αρχική που όριζε ως καταληκτική ηµεροµηνία την 15η Μαΐου 2020.

Ελάχιστα τα 5,8 εκατ. για τα βαµβάκια και τα σιτάρια του Έβρου, λένε οι παραγωγοί του νοµού

Το ποσό των 5,8 εκατ. ευρώ µοιράζονται 4.501 παραγωγοί τους Έβρου, για απώλειες που σηµειώθηκαν στην παραγωγή του 2018 σε σιτάρια και βαµβάκια, µέσα από ενισχύσεις ήσσονος σηµασίας. Το δρόµο της πληρωµής των παραγωγών ανοίγει η απόφαση, µε την οποία εγκρίνονται οι σχετικές πιστώσεις. Ωστόσο, η Οµοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Έβρου «Η Ενότητα», σε ανακοίνωσή της, µιλά για κοροϊδία από την πλευρά της κυβέρνησης και σηµειώνει ότι «όταν η ζηµιά στα σιτηρά από την ξηρασία έφτασε στο 55% και στο βαµβάκι από το πράσινο σκουλήκι στο 70%, τα 4,9 ευρώ στο στρέµµα που δίνει η κυβέρνηση στους σιτοπαραγωγούς και τα 12,6 περίπου ευρώ στους βαµβακοπαραγωγούς είναι κυριολεκτικά ψίχουλα».

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα