Πρόκειται για την αμφιλεγόμενη πρόταση της Κομισιόν, για ανακατανομή κονδυλίων από αδιάθετα ποσά Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης της ΚΑΠ και όχι για φρέσκο χρήμα, όπως απαιτούν τέτοιου είδους έκτακτες καταστάσεις, η οποία αρχικά προέβλεπε το ποσό των 5.000 ευρώ ανά πληττόμενο αγρότη. Κατά την επεξεργασία του μέτρου από την Επιτροπή Γεωργίας της Ευρωβουλής, οι Ευρωβουλευτές αύξησαν το ποσό της μέγιστης χρηματοδότησης από τα 5.000 ευρώ στα 7.000 ευρώ, κάτι που η ολομέλεια της Ευρωβουλής ενέκρινε την Παρασκευή 19 Ιουνίου.
Το έκτακτο μέτρο, εγκρίθηκε στο Κοινοβούλιο με 636 ψήφους υπέρ και 21 κατά, με 8 αποχές, ενώ την Τετάρτη 24 Ιουνίου εγκρίθηκε και από το Συμβούλιο της ΕΕ. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των δυο νομοθετικών οργάνων, θα επιτρέψει στα κράτη μέλη της ΕΕ να χρησιμοποιήσουν τα χρήματα της ΕΕ που απομένουν από τα προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης για να πληρώσουν μια εφάπαξ αποζημίωση στους αγρότες και μικρές αγροτικές επιχειρήσεις που επλήγησαν ιδιαίτερα από την κρίση COVID-19.
Στόχος είναι η χρήση διαθέσιμων πόρων στο πλαίσιο υφιστάμενων προγραμμάτων αγροτικής ανάπτυξης για την παροχή στήριξης στους αγρότες και τις ΜΜΕ που επλήγησαν περισσότερο από την κρίση COVID-19 και την αντιμετώπιση των προβλημάτων ρευστότητας και ταμειακών ροών που απορρέουν από το κλείσιμο καταστημάτων, αγορών και εστιατορίων .
Ο κανονισμός επιτρέπει στα κράτη μέλη να προσδιορίσουν τους δικαιούχους και να προσαρμόσουν το ποσό των πληρωμών, καθορίζοντας όρους επιλεξιμότητας και ενδεχομένως κριτήρια επιλογής.
Στην περίπτωση των αγροτών, τέτοια κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν:
• τομείς παραγωγής
• τύπος εκτροφής
• αγροτικές δομές
• τύπος μάρκετινγκ προϊόντων
• αριθμός εποχιακών εργαζομένων
Στην περίπτωση των ΜΜΕ, τα κριτήρια μπορεί να περιλαμβάνουν:
• τομείς
• τύποι δραστηριότητας
• τύπος περιοχών
Η αποζημίωση που καταβάλλεται στους αγρότες που επλήγησαν περισσότερο θα μπορούσε να φτάσει τα 7.000 ευρώ, δηλαδή 2.000 ευρώ περισσότερο από ό, τι προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ. Το ανώτατο όριο για τη στήριξη των ΜΜΕ γεωργικών προϊόντων διατροφής πρέπει να παραμείνει στο επίπεδο των 50.000 ευρώ, σύμφωνα με την αρχική πρόταση της Επιτροπής.Αφορά σε επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στη μεταποίηση, εμπορία ή ανάπτυξη γεωργικών προϊόντων ή βαμβάκι, εκτός από τα προϊόντα αλιείας.
Το ποσό για τη χρηματοδότηση του μέτρου στήριξης ρευστότητας πρέπει να περιορίζεται στο 2% του κονδυλίου της ΕΕ για προγράμματα αγροτικής ανάπτυξης σε κάθε κράτος μέλος, από 1% που είχε αρχικά προτείνει η Επιτροπή της ΕΕ.
Η τροποποίηση δίνει στα κράτη μέλη περισσότερο χρόνο για να απελευθερώσουν την υποστήριξη. Παράτειναν την προθεσμία πληρωμής από τις 31 Δεκεμβρίου 2020 έως τις 30 Ιουνίου 2021, αλλά οι αιτήσεις υποστήριξης θα πρέπει να εγκριθούν από τις αρμόδιες αρχές πριν από τις 31 Δεκεμβρίου 2020.
"Χαιρετίζω θερμά τα αποτελέσματα της σημερινής ψηφοφορίας στην Ολομέλεια. Αυτό αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο μπορούν να συνεργαστούν στενά και γρήγορα όταν η γεωργία της ΕΕ χρειάζεται επειγόντως βοήθεια. Έχουμε πλέον δώσει στις χώρες της ΕΕ ένα άλλο εργαλείο για να βοηθήσουμε τους αγρότες οικονομικά κατά την κρίση του κορωνοϊού. Ευχαριστώ επίσης την Προεδρία του Συμβουλίου της Κροατίας για την εποικοδομητική και απλή συνεργασία τους », δήλωσε ο εισηγητής και πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας Norbert Lins (EPP, DE).
ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης: Εισακούστηκαν οι θέσεις μας- Σημαντική ενίσχυση Αγροτών που επλήγησαν από τον κορωνοϊό
O ΥπΑΑΤ, Μάκης Βορίδης χαιρετίζει την απόφαση της Ειδικής Επιτροπής Γεωργίας και του Ευρωκοινοβουλίου να εγκρίνουν και να υπερψηφίσουν το Εξαιρετικό Προσωρινό Μέτρο Στήριξης του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης.
Με τη συγκεκριμένη απόφαση γίνεται το πρώτο σημαντικό βήμα για την αξιοποίηση αδιάθετων κονδυλίων του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης, προκειμένου αυτά να διατεθούν σε αγρότες και επιχειρήσεις που έχουν πληγεί από τον κορωνοϊό μέχρι του ποσού των 7.000 ευρώ για κάθε αγρότη και 50.000 ευρώ για κάθε μικρομεσαία αγροτική επιχείρηση.
Το σχέδιο του κανονισμού προβλέπει μάλιστα τη χρηματοδότηση του συγκεκριμένου μέτρου σε ποσοστό 2% του ΠΑΑ, γεγονός που δικαιώνει τη θέση και τις επιδιώξεις της πατρίδας μας για τη διάθεση επιπλέον πόρων υπέρ των αγροτών τις οποίες είχε εκφράσει ο κ. Βορίδης στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης που διεξήχθη μέσω τηλεδιάσκεψης στις 13 Μαΐου 2020.
Σημειώνεται ότι το Ευρωκοινοβούλιο αποφάσισε παράλληλα την επέκταση του χρόνου καταβολής της συγκεκριμένης ενίσχυσης μέχρι τον Ιούνιο του 2021 με την καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή αιτήσεων να ορίζεται η 31η Δεκεμβρίου 2020.
Το σχέδιο κανονισμού αναμένεται να κατατεθεί στο Συμβούλιο προς έγκριση και εν συνεχεία ο νέος νόμος της ΕΕ θα δημοσιευθεί στην επίσημη εφημερίδας της και θα τεθεί σε άμεση ισχύ.
28-06-2020 12:45Ξκλ
Δώστε τους να ανοίξουν και άλλα κολο μπαρ 😂😂😂, όταν θα αποφασίσουν ή αγρότες σε τούτη την χώρα, τότε δεν θα κρειαστουν ούτε χρηματοδότηση ούτε τηπωτα
Απάντηση24-06-2020 14:26Κοπρίτες πουλημένοι
Είστε ο πιο διαφθαρμένος κλάδος της κοινωνίας. Μόνο επιδοτήσεις μια ζωή. Ψευτοεπιχειρηματίες όλοι, να δουλεύουν τα κορόιδα και να κονομάτε εσείς. Ανάθεμα τους πολιτικούς που σας τα δίνουν εδώ και δεκαετίες και φυσικά έτσι κονομούν και οι μεσάζοντες. Πουλημένα τομάρια που ψηφίζετε κάθε φορά αυτόν που σας τάζει/σας δίνει τα περισσότερα. Ένα σκαλί πάνω από τα ζωντανά σας είστε. ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)23-06-2020 15:30Nikos
Το ότι η συντριπτική πλειοψηφία αγροτών ανήκουν στους ΜΗ ΠΛΗΤΤΟΜΕΝΟΥΣ δεν λέει κάτι? Ότι δεν έχουν λαμβάνειν ΤΙΠΟΤΑ. Μόνο φόροι,φόροι,φόροι..Γιατί δεν μπορούμε για μια φορά στην Ιστορία,να οργανωθούμε και να τους γ@@@@ε τα πέταλα???
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)23-06-2020 15:18Μοσχουλα Μπαφαλουκου
Δωστε τα λεφτα στους αγροτες ολοι εχουμε προβληματα !!!!!
Απάντηση23-06-2020 15:14Νίκος
Όχι το επίδομα σ όλους τους αμπελουργούς. Μόνο στον Θανάση
Απάντηση23-06-2020 13:08ΣΤΕΡΓΙΟΣ
Δωστε λεφτα σε ολους τους αγροτες!!!!!!!!!!!
Απάντηση23-06-2020 12:44Nikolaos
Μέχρι στιγμής όλο μπλα μπλα και χρήμα 0... Εδώ δεν κάνουν καν την έκπτωση στην μηνιαία εισφορά του εφκα, δεν δίνουν καν το βοήθημα των 800 ευρώ... Αυτά τα χρήματα αν δοθούν θα πάνε στις τσέπες συγκεκριμένων προσώπων...
Απάντηση23-06-2020 09:47NikoB
Όλοι εσείς οι παραγωγοί που ζητάτε τα 7.000 Ευρώ τον δικηγόρο-υπουργό κ. Βορίδη τον ρωτήσατε? Αυτός δεν έλεγε ότι δεν γίνεται να δοθεί το πενταχίλιαρο σε όλους τους αγρότες γιατί είναι κάποια δισεκατομμύρια? Αυτός είναι ικανός να πάει στην ευρωβουλή και να πει "" Ποίοι αγρότες κύριοι?? Η δικηγόροι έχουν άμεση ανάγκη"" Είναι ικανός για να προστατεύσει τα δικαιώματα των δικηγόρων να το κάνει και αυτό. κ. Μητσοτάκη ο άνθρωπος το δικαιοσύνης ήθελε! Για αυτό τώρα μας βγάζει τα δόντια σε όλους τους αγρότες. Λάθος επιλογή που την πληρώνει ο αγροτικός κόσμος.
Απάντηση23-06-2020 07:29Polis
Αυτά βλέπουν οι στα υπουργεία και τρίβουν τα χέρια τους. Τους αγρότες να θέλει ο καθένας για τον εαυτό του την βοήθεια. Εμείς πού δεν είμαστε αμπελουργοί ή ελαιοπαραγωγοί πουλήσαμε τίς παραγογές μας σε διπλάσια τιμή και αγοράζαμε εφόδια στη μισή τιμή και δεν έχουμε κανένα πρόβλημα. Η βοήθεια πρέπει να είναι για ΌΛΟΥΣ. Όσο κοιτάμε ο καθένας μόνο την πάρτη του,δεν πρόκειται να έχουμε μέλλον.
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)23-06-2020 01:30Chav
Δώσε και μένα μπάρμπα!
Απάντηση