Έτσι, την ώρα που η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης μετράει αντιδράσεις, αρνούμενη προς το παρόν να θέσει σε κίνηση τον μηχανισμό που θα υλοποιήσει την πρόωρη καταβολή του τσεκ και μάλιστα σε ποσοστό 80%, όπως γίνεται αυτές τις μέρες στην Ολλανδία, στη χώρα μας η πίεση του αγροτικού κόσμου, ελλείψει ισχυρών οργανώσεων, μεταφέρεται στα βουλευτικά γραφεία. Καθημερινά οι κοινοβουλευτικοί εκπροσώποι της περιφέρειας να γίνονται αποδέκτες της διεκδίκησης που προβάλλουν οι αγρότες για ταχύτερη εκταμίευση της ενιαίας ενίσχυσης, μεταφέροντας αντίστοιχα το σχετικό αίτημα στις αρμόδιες κυβερνητικές αρχές.
Η αλήθεια είναι ότι μέχρι σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν ενθαρρύνει και δεν διευκολύνει ιδιαίτερα αυτή τη διαδικασία. Χωρίς να απαγορεύει την άμεση προκαταβολή της ενίσυχσης, επί της ουσίας λέει στα κράτη – μέλη, αν θέλετε να το κάνετε, κάντε το με δική σας ευθύνη. Αυτό σημαίνει ότι οι χώρες που επιλέγουν να κινηθούν προς αυτή την κατεύθνση, μπαίνουν στη λογική της ταμειακής διευκόλυνσης των παραγωγών, μέσω τραπεζικού δανεισμού, πράγμα το οποίο, με βάση τα σημερινά επίπεδα επιτοκίων δεν επιφέρει ιδιαίτερο δημοσιονομικό κόστος.
Σημειωτέον ότι το τελευταίο διάστημα οι τράπεζες έχουν πρόσβαση σε φθηνό χρήμα που του παρέχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, ακόμα και με αρνητικό επιτόκιο. Αυτό σημαίνει ότι για μια ασφαλή χρηματοδότηση, όπως είναι η συγκεκριμένη, καθώς τα χρήματα θα έρθουν σε τρεις μήνες από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Εγγυήσεων, θα μπορούσε να πετύχει ένα επιτόκιο της τάξεως του 0,5% κάτι το οποίο σημείνει ότι για το τρίμηνο (Ιούλιο αντί Οκτώβριο) που μεσολαβεί, το κόστος του Δημοσίου δεν θα ήταν μεγαλύτερο από 1 εκατ. ευρώ.
Αξίζει αυτό το εκατομμύριο την περαιτέρω επιδείνωση της ταμειακής θέσης των αγροτών;
Αξίζει αυτό το εκατομμύριο τη περαιτέρω επιβάρυνση του παραγωγικού έργου των αγροτών και τον κίνδυνο σημαντικών απωλειών στον τομέα της αγροτικής παραγωγής;
Μόνο μια εξήγηση μπορεί να δοθεί. Οι πληροφορίες θέλουν την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εξετάζει εκ νέου το όλο ζήτημα, προς την κατεύθυνση της ταχύτερης εκταμίευσης των χρημάτων που συνδέονται με την πρόωρη καταβολή της ενιαίας ενίσχυσης. Είναι πολύ πιθανό, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και εν προκειμένω ο υπουργός, Μάκης Βορίδης, να είναι σε γνώση αυτών των συζητήσεων και να αναμένει μια συνολική και θεσμική διευθέτηση επί του θέματος. Άλλωστε ο ίδιος γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα ότι οι μέχρι σήμερα διευθετήσεις στις τάξεις του αγροτικού κόσμου για ανακούφιση από τις επιπτώσεις του κορωνοϊού, είναι μικρές, αργές, αποσπασματικές και χωρίς απήχηση στη μεγάλη μάζα των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής. Η ταχύτερη προκαταβολή του τσεκ, ως μέτρο, εκτός από την πραγματική απήχηση που θα είχε για το σύνολο των δικαιούχων, σίγουρα δεν θα περνούσε και πολιτικά απαρατήρητη.
25-06-2020 19:57Δημητριος
Απο πανω μας βλεπει κανονιστε να βαλετε νωρις τα λεφτα μας....
Απάντηση25-06-2020 18:40στρατης
το ελλινικο κρατος ανεκαθεν ενδιαφεροταν μονο για τους δημοσιους υπαληλους,δηλαδη τους ρουσφετολογους πελατες του.....
Απάντηση25-06-2020 13:44Γιάννης
Φίλοι αγρότες μην πέπτεται στην παγίδα της πρόωρης προκαταβολής. Δεν είναι βοήθεια η πρόωρη καταβολή της ενιαίας. τα χρήματα αυτά σας ανήκουν.
Απάντηση24-06-2020 13:30Sport Billy
Από πού προκύπτει το συμπέρασμα αυτό, εάν καταβληθεί άμεσα θα υπάρξει πρόβλημα την επόμενη χρονιά και θα ζητάνε οι αγρότες την ενίσχυση από το Πάσχα
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)