Κάποιες «θεωρίες» που κάνουν λόγο για εξόφληση των ειδικών ενισχύσεων λόγω κορωνοϊού µέσα στον µήνα, µάλλον δεν ευσταθούν αφού οι δικαιούχοι αγρότες πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές αιτήσεις τους σε διάστηµα ενός µήνα από την έκδοση της σχετικής ΚΥΑ. Κάτι που σηµαίνει ότι θα µπει Σεπτέµβριος και µετά θα ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης των λογαριασµών αγροτών και κτηνοτρόφων.
Σε αυτά που έχει να περιµένει ο αγροτικός κόσµος είναι και το περιβόητο υπόλοιπο 35% των αποζηµιώσεων της περσινής χρονιάς από τον ΕΛΓΑ, συνολικού ποσού περί τα 62 εκατ. ευρώ σε 60.000 περίπου δικαιούχους. Μετά την απόφαση του πρωθυπουργού για ενίσχυση του φορέα µε 35 εκατ. ευρώ, από τον οργανισµό δροµολογούσαν την πληρωµή των παραγωγών στα τέλη Ιουλίου, αργότερα µιλούσαν για εφάπαξ εξόφληση µέχρι πριν το ∆εκαπενταύγουστο. Τις σχετικές διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της πληρωμής, επιβεβαίωσε απ’ ότι φαίνεται σε συνεδρίασή του και το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ δίνοντας γραμμή στις υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πληρωμής με ορόσημο την Τετάρτη.
Η εν λόγω πληρωμή αποτελεί στοιχειώδη κίνηση καλής θελήσεως προς τους αγρότες που το τελευταίο 6μηνο και ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, έχουν βρεθεί στο περιθώριο των πολιτικών ανακούφισης που ανακοινώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά των τελευταίων ημερών κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη θέση του αγροτικού κόσμου που πλήττεται ανελέητα από τα στοιχεία της φύσης
Μηνιαία αποζηµίωση έως 24.000 ευρώ στο µέτρο στήριξης αλιέων
Αποζηµίωση έως 24.000 ευρώ το µήνα για µηχανότρατες και γρι-γρι θα χορηγηθεί για την προσωρινή παύση που πραγµατοποιήθηκε από 1η Μαρτίου σύµφωνα µε την προδηµοσίευση της πρώτης πρόσκλησης για τη δράση του Μέτρου 3.1.9 που αφορά την προσωρινή παύση των αλιευτικών δραστηριοτήτων ως συνέπεια της επιδηµικής έκρηξης Covid-19 του ΕΠΑΛΘ 2014-2020.
Διαβάστε επίσης: Εντολές για μερικό έλεγχο στα λογιστικά βιβλία αγροτών και δυνατότητα τροποποιητικών δηλώσεων
∆ικαιούχοι είναι φυσικά ή νοµικά πρόσωπα, ιδιοκτήτες αλιευτικών σκαφών, τα σκάφη των οποίων είναι νηολογηµένα ή λεµβολογηµένα /εγγεγραµµένα σε ΒΕΜΣ ως ενεργά σκάφη, φέρουν ∆ορυφορική Συσκευή Αυτόµατου Εντοπισµού Σκάφους (VMS) και έχουν ασκήσει αλιευτική δραστηριότητα στη θάλασσα, για τουλάχιστον 120 ηµέρες κατά τη διάρκεια των δύο ηµερολογιακών ετών που προηγούνται της ηµεροµηνίας υποβολής της αίτησης στήριξης.
Η στήριξη θα χορηγείται για µέγιστο χρονικό διάστηµα 90 ηµερών για κάθε σκάφος, ενώ για να υπολογιστεί το ύψος της ενίσχυσης η διάρκεια της προσωρινής παύσης υπολογίζεται ως το άθροισµα των ηµερών που το σκάφος δεν άσκησε αλιευτική δραστηριότητα, στο οποίο δεν προσµετρούνται τα χρονικά διαστήµατα κατά τα οποία ισχύουν απαγορεύσεις διενέργειας της αλιείας.
Να σηµειωθεί τέλος ότι τα ποσά που θα διατεθούν µένει να οριστικοποιηθούν έπειτα από την εξέταση του σχετικού φακέλου από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.
Πρόγραµµα ενισχύσεων 19,6 εκατ. για ζωονόσους
Εν τω µεταξύ, πρόγραµµα οικονοµικών ενισχύσεων ύψους 19 εκατ. ευρώ ξεκλειδώνει ΚΥΑ που προβλέπει την αποζηµίωση κτηνοτρόφων για νοσούντα ζώα καθώς και την ενίσχυση κτηνοτρόφων για τη λήψη προληπτικών µέτρων ώστε να αποφευχθούν νόσοι που πλήττουν το ζωικό κεφάλαιο.
Το συγκεκριµένο πρόγραµµα οικονοµικών αποζηµιώσεων, ενισχύσεων και λειτουργικών δαπανών που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών µέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου της χώρας προβλέπεται σε σχετική ΚΥΑ που υπέγραψε η ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης µε τον υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων. Να σηµειωθεί ότι το πρόγραµµα συγχρηµατοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (σε ποσοστό 28%) ενώ το υπόλοιπο ποσό (72%) αποτελεί εθνική συµµετοχή.
∆εν αποζηµιώνονται οι ελιές σε Αργολίδα και Μεσσηνία για τον καύσωνα του Μαΐου
«Την περίοδο των υψηλών θερµοκρασιών του Μαΐου 2020, οι ελαιοκαλλιέργειες στη Μεσσηνία βρίσκονταν στο στάδιο της ανθοφορίας και συνεπώς οι τυχόν ζηµιές δεν καλύπτονται ασφαλιστικά από τον Κανονισµό του ΕΛΓΑ». Αυτό απαντά ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκης Βορίδης σε ερώτηση του βουλευτή Ν∆ Γιάννη Λαµπρόπουλου. Εν τω µεταξύ και για τις ζηµιές από τον καύσωνα στις ελιές της Αργολίδας ισχύει το ίδιο, σύµφωνα µε τον υπουργό, γεγονός που δεν φαίνεται να αφήνει περιθώρια και ελπίδες και για τις υπόλοιπες περιοχές.
11-08-2020 18:50Γιώργος
Για τους ελεοπαραγογους αγρότες τίποτα δεν δίνει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Απάντηση