Τελείωσε και ο Αύγουστος και καµία εξέλιξη δεν υπάρχει όσον αφορά τις µεγάλες εκκρεµότητες στα θέµατα πληρωµών των αγροτών. Από τη µία πλευρά δεν έχουν ακόµα ξεκινήσει οι αιτήσεις για το περιβόητο 4ευρω των αιγοπροβατοτρόφων, που ακόµα περιµένει το πράσινο φως από το υπουργείο Οικονοµικών και από την άλλη δεν έχει γίνει καµία κίνηση από τους διοικητικούς του Οργανισµού Πληρωµών να ξεκινήσουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι για την προκαταβολή της ενιαίας.
Αλιείς, σπαραγγοπαραγωγοί και παραγωγοί λαϊκών αγορών, όπως όλα δείχνουν, θα είναι οι πρώτοι «τυχεροί» που θα πάρουν χρήµατα από τις ειδικές ενισχύσεις λόγω της πανδηµίας, δεδοµένου ότι έχει ήδη ενεργοποιηθεί το σύστηµα για την υποβολή αιτήσεων. Σιγήν ιχθύος εν τω µεταξύ από τους αρµόδιους σχετικά µε τους αιγοπροβατοτρόφους, ενώ µε τους ρυθµούς που κινούνται οι επιτελείς της πλατείας Βάθη, στο τραπέζι έπεσε και το ενδεχόµενο να µη χρειαστεί οι κτηνοτρόφοι να προχωρήσουν σε ηλεκτρονικές αιτήσεις, αλλά να αρκεστούν σε διοικητικές πράξεις, λαµβάνοντας υπ όψιν τους τη βάση δεδοµένων για τη συνδεδεµένη, προκειµένου να κερδίσουν χρόνο. Πάντως, πρέπει να προηγηθεί η έγκριση από το υπουργείο Οικονοµικών, αφού οι πληροφορίες θέλουν το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης να έχει ολοκληρώσει τις σχετικές διαδικασίες.
Διαβάστε επίσης: Λύση για συνδεδεμένη διεκδικεί με την νέα ΚΑΠ η ελαιοκράμβη
Ένα άλλο θέµα, που φοβάται ο αγροτικός κόσµος ότι θα καθυστερήσει την προκαταβολή του τσεκ είναι το γεγονός ότι οι διοικητικοί της ∆οµοκού δεν έχουν πάρει ακόµα «εντολή» να ξεκινήσουν τους ελέγχους στα στοιχεία των δικαιούχων της ενιαίας, για να εντοπιστούν και να διορθωθούν εγκαίρως προφανή λάθη, µεταβολές και παραλείψεις από την πλευρά των παραγωγών, καθώς οι πληροφορίες θέλουν τους επιτελείς του υπουργείου και του ΟΠΕΚΕΠΕ να διαπραγµατεύονται ακόµα το πώς θα χειριστούν για τη φετινή χρονιά το ζήτηµα της κατανοµής των βοσκοτόπων. Και µπορεί ο υπουργός Μάκης Βορίδης να έχει ζητήσει από τον περασµένο Φεβρουάριο την αρωγή των 13 Περιφερειαρχών της χώρας για τη σύνταξη µελετών διαχείρισης βοσκήσιµων γαιών, αλλά αυτό είναι κάτι που θα πάρει πολύ χρόνο.
Όσο οι αποζηµιώσεις καταρροϊκού 2014 αργούν, πιστώθηκαν 1,49 εκατ. ευρώ για ζωικό κεφάλαιο 2019 και 2020
Κι ενώ οι κτηνοτρόφοι του Τυρνάβου ζητούν από το υπουργείο έντοκες αποζηµιώσεις για τον καταρροϊκό πυρετό του 2014, το υπουργείο ανακοινώνει ενισχύσεις ύψους 1,49 εκατ. ευρώ που προκύπτουν από την επιβολή κτηνιατρικών µέτρων εξυγίανσης του ζωικού κεφαλαίου για τα έτη 2019 και 2020. Σύµφωνα µε τις σχετικές αποφάσεις, τα ποσά αφορούν κτηνοτρόφους στις Περιφερειακές Ενότητες Ανατολικής και ∆υτικής Αττικής, Αργολίδας, Αρκαδίας, Βοιωτίας, Γρεβενών, ∆ράµας, Έβρου (Αλεξανδρούπολης), Ηµαθίας, Θεσπρωτίας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Καβάλας, Καρδίτσας, Καστοριάς, Κέρκυρας, Κιλκίς, Κοζάνης, Κυκλάδων, Λάρισας, Λέσβου, Λευκάδας, Μαγνησίας, Μεσσηνίας, Ξάνθης, Πέλλας, Πιερίας, Πρέβεζας, Ροδόπης, Σάµου, Σερρών, Τρικάλων, Φθιώτιδας, Φλώρινας, Φωκίδας και Χαλκιδικής.
Διαβάστε αναλυτικό ρεπορτάζ στην εφημερίδα Agrenda που κυκλοφόρησε το Σάββατο 29 Αυγούστου.
30-08-2020 09:58Λευτέρης
Να μην τα δώσουν καθόλου τα 4€ Μας επριξαν
Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)