Εν τω µεταξύ, πληρωµή µέσα στον µήνα δείχνει να φέρνουν και οι πιέσεις όσον αφορά τους περίπου 6.000 κοµµένους κτηνοτρόφους της συνδεδεµένης στα ζωικά, µετά την κινητοποίηση των τοπικών βουλευτών, των κοµµάτων της αντιπολίτευσης που επιφόρτισαν µε πολιτικό κόστος τις αρµόδιες υπηρεσίες, καθώς και των δηµοσιευµάτων της Agrenda και του Agronews, µε το Μαξίµου να απαιτεί άµεση επίλυση του θέµατος.
Το δεύτερο 15νθήµερο Ιουνίου συνδεδεµένη κτηνοτρόφων χωρίς γη
Όσον αφορά τις συνδεδεµένες στους κτηνοτρόφους µε ειδικά δικαιώµατα χωρίς γη, ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών, σε απαντώντας σε ερώτηση βουλευτών του ΚΙΝΑΛ, αναφέρει τα εξής: «Η συνδεδεµένη ενίσχυση στον τοµέα της κτηνοτροφίας (Μέτρο 1 και Μέτρο 2), βάσει των διατάξεων της παραγράφου 4 του άρθρου 52 του Καν. ΕΕ αρ. 1307/2013, προγραµµατίζεται να χορηγηθεί το δεύτερο 15νθήµερο του Ιουνίου».
Να σηµειωθεί ότι οι συνδεδεµένες αυτές αφορούν ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για κτηνοτρόφους βοοτροφικών εκµεταλλεύσεων και 550.000 ευρώ περίπου για κτηνοτρόφους αιγοπροβατοτροφικών εκµεταλλεύσεων.
Έως 15 Ιουνίου αιτήσεις ανάκλησης ένταξης και τροποποίησης Βιολογικών
Εν τω µεταξύ, για τις τελευταίες ηµέρες του µήνα φαίνεται πως πηγαίνει η εξόφληση των Βιολογικών, δεδοµένου ότι µέχρι τις 15 του µήνα οι δικαιούχοι του µέτρου 11 έχουν περιθώριο να υποβάλλουν αιτήσεις ανάκλησης ένταξης πράξης και τροποποίησης πράξης. Αυτό σηµαίνει ότι χρειάζεται επιπλέον χρόνος µετά τη λήξη της εν λόγω προθεσµίας προκειµένου να γίνουν οι διασταυρωτικοί έλεγχοι από τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ µε τις καταστάσεις συµµόρφωσης που θα στείλουν τα περιφερειακά υποκαταστήµατα. Ειδικότερα, νέα εγκύκλιος τροποποιεί την υπ’ αρ. 1156/77424/11-04-2019 «στο σηµείο β) Αίτηµα για άλλους λόγους της υποπαρ. Ι. Τροποποίηση του φυσικού και οικονοµικού αντικειµένου της πράξης της παρ. Β Αίτηµα Τροποποίησης Πράξης ως κάτωθι: Τα αιτήµατα τροποποίησης που θα υποβληθούν τα έτη 2019 και 2021 και θα αφορούν το έτος εφαρµογής 2019-2020 και 2021-2022 αντίστοιχα για την κάθε ∆ράση, για τα οποία η περίοδος υποβολής στο ΠΣ ορίζεται το χρονικό διάστηµα από 01/04/2019 έως και την 27/05/2019 για το έτος 2019 και από 01/04/2021 έως και την 15/06/2021 για το έτος 2021. Κάθε δικαιούχος δύναται να υποβάλει ένα αίτηµα τροποποίησης ανά έτος».
Το αφιέρωμα βρίσκεται διαθέσιμο στο φύλλο της Agrenda που κυκλοφορεί το Σαββατοκύριακο 5-6 Ιουνίου
Μέχρι 7 Ιουνίου δηλώσεις κοµµένων κτηνοτρόφων ζωικής
Λίγες µόλις ηµέρες και µέχρι τις 7 Ιουνίου µπορούν οι αιγοπροβατοτρόφοι που είχαν απόκλιση άνω του 10% στη συνδεδεµένη ενίσχυση µε αποτέλεσµα να µην πληρώθηκαν ή να έλαβαν λιγότερα ποσά στην πρόσφατη πίστωση, να υποβάλουν διοικητικές πράξεις διόρθωσης µέσω των ΚΥ∆ προκειµένου να πληρωθούν στην αµέσως επόµενη πληρωµή.
Αυτό ανακοινώνει η υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Φωτεινή Αραµπατζή, µε ανάρτησή της µέσω του λογαριασµού της στο facebook.
Σηµειώνεται ότι εξαιρούνται της δυνατότητας υποβολής διοικητικής πράξης, ακόµα κι αν πληρούν τις προϋποθέσεις:
α) όσοι ήταν σε επιτόπιο έλεγχο και
β) όσοι έχουν υποβάλει ήδη µία φορά διοικητική πράξη.
Σε κάθε περίπτωση, η «εντολή άνωθεν» φέρνει τη διαδικασία της αντιστοίχισης των 100 κιλών γάλακτος ανά αιγοπρόβατο πίσω στην αρµοδιότητα του ΟΠΕΚΕΠΕ κεντρικά, σε µια προσπάθεια να διορθωθεί ο λάθος χειρισµός που στέρησε από τους δικαιούχους περί τα 7 εκατ. ευρώ από τη συνδεδεµένη. Όσοι αιγοπροβατοτρόφοι είχαν απόκλιση σε ποσοστό µεγαλύτερο του 20% από τη δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος, σε σχέση µε τον αριθµό των ζώων τους, κόπηκαν από την ενίσχυση, ενώ από το 2015 µέχρι πέρυσι, όταν υπήρχε τέτοιο θέµα απόκλισης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εφάρµοζε τη λύση της µείωσης του αριθµού των επιλέξιµων ζώων και έτσι ο κτηνοτρόφος πληρωνόταν για λιγότερα µεν ζώα (όσα δηλαδή αντιστοιχούσαν στη δηλωθείσα ποσότητα γάλακτος), χωρίς ωστόσο να χάνει ολόκληρη τη συνδεδεµένη ενίσχυση. Τώρα µετά τις διοικητικές πράξεις, οι δικαιούχοι θα πληρωθούν µε ποσά από 300 µέχρι και 39.000 ευρώ για τον καθένα.
Αυξηµένη η ενίσχυση για το γάλα στα Μικρά Νησιά Αιγαίου
Στα 70 ευρώ ο τόνος για το αγελαδινό, στα 80 ευρώ ο τόνος για το αίγειο και στα 110 ευρώ ο τόνος για το πρόβειο γάλα καθορίζεται για το έτος αιτήσεων 2020 το ύψος της ενίσχυσης για το γάλα µε προορισµό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης στα µικρά νησιά του Αιγαίου. Σύµφωνα µε την απόφαση, τα ποσά αυτά είναι σηµαντικά αυξηµένα από την περσινή χρονιά, όταν για το έτος αιτήσεων 2019 είχαν οριστεί στα 56,78 ευρώ ανά επιλέξιµο τόνο αγελαδινού και αίγειου γάλακτος και στα 81,12 ευρώ ανά επιλέξιµο τόνο πρόβειου γάλακτος.