Αυτό ορίζει η σχετική εγκύκλιος του ΟΠΕΚΕΠΕ, που παρέχει οδηγίες σχετικά με τη διεξαγωγή διοικητικών ελέγχων για την ορθότητα των δηλωθέντων στοιχείων συνδεδεμένης ενίσχυσης τεύτλων για το 2021.
Επιπλέον, σε περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες από τον ΕΛΓΑ και εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο, οι ποσότητες αυτές θα προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εγκύκλιο, δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης ζαχαροτεύτλων είναι οι αγρότες, που καλλιεργούν ζαχαρότευτλα σε επιλέξιμες εκτάσεις υπό τις εξής προϋποθέσεις:
- Να έχουν συνάψει σύμβαση παράδοσης τεύτλων σε μεταποιητική μονάδα μέχρι 19.07.2021
- Οι εκτάσεις που συμμετέχουν στη συνδεδεμένη ενίσχυση πρέπει να σπέρνονται με πιστοποιημένο σπόρο σποράς, τουλάχιστον 1Unit/εκτάριο όπου 1Unit=100.000 σπόροι, που αποδεικνύεται με την προσκόμιση πρωτότυπου «τιμολογίου αγοράς» το οποίο επισυνάπτεται στην ΕΑΕ και των αντίστοιχων ετικετών στις περιφερειακές υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ.
Σε περίπτωση απώλειας του πρωτότυπου «τιμολογίου αγοράς», ο παραγωγός μπορεί να προσκομίσει γνήσιο ευκρινές αντίγραφο, από το αντίστοιχο στέλεχος του προμηθευτή πιστοποιημένου σπόρου, σφραγισμένο και υπογεγραμμένο από τον εκδότη για την ακρίβεια των στοιχείων.
- Να έχουν παραδώσει το προϊόν σε μεταποιητική μονάδα το αργότερο μέχρι την 31η Ιανουαρίου 2022. Κατά παρέκκλιση, σε αιτιολογημένες περιπτώσεις, το διάστημα μπορεί να παραταθεί με απόφαση του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.
- Στην περίπτωση που υπάρχουν διαπιστωμένες εξατομικευμένες ζημιές ανά δικαιούχο, από τον Ελληνικό Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ), δύναται οι ποσότητες αυτές να προσμετρούνται στην συνολική επιλέξιμη ποσότητα. Ο ΕΛΓΑ, υποχρεούται να υποβάλλει ηλεκτρονικά στην ηλεκτρονική εφαρμογή του ΟΠΕΚΕΠΕ τα αποτελέσματα εκτιμήσεων ζημιών, το αργότερο ως το τέλος Φεβρουαρίου 2022.
Ο διοικητικός έλεγχος για την καλλιέργεια <αχαροτεύτλων 2021 θα γίνει στο 100% των αιτήσεων της συνδεδεμένης ενίσχυσης και θα αποτυπώνεται από τον ελεγκτή στο αντίστοιχο έντυπο διοικητικού ελέγχου.