BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με ανοιχτά θέματα σε επιλεξιμότητες, πρώτα η διορθωτική και σε δεύτερο χρόνο συνδεδεμένη σκληρού

«Μπλοκαρισμένα», και όχι λόγω του χιονιά, είναι αυτό το διάστημα τα πράγματα με τις πληρωμές του αγροτικού κόσμου.

6_pin_63

Ελένη Δούσκα

8
2

Οι διοικητικοί του Οργανισμού Πληρωμών συνεχίζουν να καταπιάνονται με διασταυρωτικούς ελέγχους, ενώ οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ακόμα δεν έχουν αρχίσει να επεξεργάζονται τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, όπως είθισται τα προηγούμενα χρόνια, γεγονός που ενδέχεται να φέρει τελικά δύο ξεχωριστές πιστώσεις, πρώτα τη διορθωτική προς τα τέλη Φεβρουαρίου και μετά το πρώτο πακέτο των συνδεδεμένων.

Πάντως μπορεί να τρέχει για λίγες ακόμα ημέρες η προθεσμία για διοικητικές πράξεις προφανών σφαλμάτων, ωστόσο για τα περισσότερα προβλήματα που εντοπίστηκαν στις προηγούμενες πληρωμές, τόσο στην προκαταβολή όσο και στην εξόφληση του τσεκ, φαίνεται να έχουν εξαντληθεί τα «περιθώρια» διορθώσεων. Αυτό σημαίνει ότι σύνθετες περιπτώσεις παραγωγών των οποίων οι δηλώσεις χτύπησαν στις επιλεξιμότητες, δεν μπορούν βάσει του υφιστάμενου πλαισίου να προχωρήσουν σε διορθώσεις που να αποδεσμεύσουν τα ποσά της πληρωμής την οποία αναμένουν. 

Με άλλα λόγια, οι περισσότεροι από εκείνους που δεν είδαν χρήματα στην εξόφληση του Δεκεμβρίου, δεν φαίνεται να έχουν να περιμένουν κάτι και από την πληρωμή που προγραμματίζεται για το τέλος Φεβρουαρίου. Ενδεικτικό παράδειγμα, περιπτώσεις ιδιόκτητων αγροτεμαχίων, τα οποία ανήκουν κατά το ήμισυ σε δύο συζύγους (50% ο ένας, 50% ο άλλος), για τις οποίες μια διορθωτική μοιάζει δύσκολη έως αδύνατη.

Μάλιστα δεν είναι λίγα τα ΚΥΔ που συζητούν τις τελευταίες ημέρες την ανάγκη να βγει κάποια εγκύκλιος, η οποία να διευκολύνει τη διαδικασία των τροποποιητικών δηλώσεων. Ωστόσο κάτι τέτοιο θα άφηνε περιθώρια για πληρωμή και σε «αμαρτωλές» δηλώσεις ΟΣΔΕ που βρίσκονται στο σύστημα.

Μέχρι 11 Φεβρουαρίου αιτήματα επιλεξιμότητας αγροτεμαχίων

Μόνη εξαίρεση, τα αιτήματα επιλεξιμότητας αγροτεμαχίων, που αφορούν αλληλο-καλύψεις, για τα οποία παραμένει ανοιχτή ακόμα η διαδικασία υποβολής και ελέγχου, με εγκύκλιο του προέδρου του Οργανισμού Πληρωμών Δημήτρη Μελά. Αυτό αφορά όσους παραγωγούς έχουν κάνει ένσταση ηλεκτρονικά, η οποία ελέγχθηκε και απορρίφθηκε και τώρα καλούνται να υποβάλλουν εκ νέου έντυπο αίτημα μέχρι τις 11 Φεβρουαρίου, προσκομίζοντας τα απαραίτητα πρόσθετα δικαιολογητικά.

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο αναφέρονται τα εξής: «Η υπ’ αριθ. 43889/29-07-2021 Εγκύκλιος – εγχειρίδιο διαδικασιών υποβολής και ελέγχου αιτημάτων άρσης επικάλυψης, επιλεξιμότητας, ένταξης σε περιφέρεια έτους αιτήσεων 2021, τροποποιείται ως εξής:

  1. Η τέταρτη και η πέμπτη παράγραφος του σημείου «Ι. Αιτήματα Επιλεξιμότητας» τροποποιείται ως εξής:

«Ο έλεγχος από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις και Μονάδες του ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11/02/2022.

Σε περίπτωση που είχε υποβληθεί ηλεκτρονική ένσταση επιλεξιμότητας, εξετάστηκε και απορρίφθηκε και ο παραγωγός διαφωνεί και με το απορριπτικό αποτέλεσμα ελέγχου, μπορεί να υποβάλλει έντυπο αίτημα ως 11/02/2022 στις αρμόδιες ΠΔ και ΠΜ, προσκομίζοντας πρόσθετα δικαιολογητικά που ενισχύουν την ορθότητα του αιτήματός του, ειδικά για τις περιπτώσεις που δεν προκύπτει φωτοερμηνευτικά η επιλεξιμότητα του αγροτεμαχίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της δήλωσης. Οι αρμόδιες ΠΔ και ΠΜ εφόσον εξετάσουν τα πρόσθετα στοιχεία δύναται να αλλάξουν το αποτέλεσμα επανελέγχου της επιλεξιμότητας έως τις 28/02/2022.

  1. Η δεύτερη παράγραφος του σημείου «ΙΙΙ. Αιτήματα ένταξης σε περιφέρεια», τροποποιείται ως εξής:

«Τα αιτήματα Ένταξης σε Περιφέρεια εφόσον αφορούν μηδενική αγρονομική περιφέρεια αγροτεμαχίων υποβάλλονται αυτόματα – μηχανογραφικά κατά την υποβολή της ΕΑΕ. Ο έλεγχός τους από τις Περιφερειακές Διευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ θα πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως τις 11/02/2022».

Πάνε πιο πίσω οι συνδεδεμένες, μειωμένη η ενίσχυση στο σκληρό σιτάρι

Όσον αφορά, τώρα τις συνδεδεμένες, κατά τα γνωστά, το ενδιαφέρον εντείνεται για τις εκτατικές καλλιέργειες και δη για το σκληρό σιτάρι, το οποίο και είναι από τα πρώτα προϊόντα που πληρώνονται μαζί με πρωτεϊνούχα και σανοδοτικά ψυχανθή, όσπρια, καρπούς με κέλυφος και μήλα. Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα στρέμματα που καλύφθηκαν το 2021 με πιστοποιημένο σπόρο σκληρού υπολογίζονται περί τα 2,4 εκατ., τα οποία σε συνδυασμό με τον προϋπολογισμό του έτους στα 11,563 εκατ. ευρώ, δίνουν μια τιμή για τη συνδεδεμένη ενίσχυση περί τα 5 ευρώ το στρέμμα. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι μπήκαν περίπου 1,65 εκατ. στρέμματα και η ενίσχυση ανήλθε στα 7,3 ευρώ το στρέμμα. 

Σχετικά με τον προγραμματισμό της εν λόγω πληρωμής, η οποία αρχικά είχε δρομολογηθεί για τα μέσα με τέλη Φεβρουαρίου, φαίνεται να μεταφέρεται για τις αρχές Μαρτίου. Μάλιστα, οι τελευταίες «εμπλοκές» στο μηχανογραφικό σύστημα, σε συνδυασμό με την καθυστέρηση στις διαδικασίες των διασταυρωτικών ελέγχων από τους αρμόδιους και οι «θύμησες» από τα περσινά που έφεραν τις πρώτες συνδεδεμένες την 25η Μαρτίου, θορύβησαν αυτό το διάστημα τους παραγωγούς, που κρατούν μικρό καλάθι όσον αφορά το χρονοδιάγραμμα των πιστώσεων.

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

02-02-2022 11:33ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΡΙΜΑ.....με τον νεο προεδρο πιστευα πως η λειτουργια του οπεκεπε θα ηταν καλυτερη..... Τελικα τον καταπιε και αυτον το συστημα......

Απάντηση

28-01-2022 16:25Γιώργος

Διορθώσεις θα μπορουσαν να γίνουν μόνο αν είχαν κατανοήσει τα τρομερά λάθη και τη προχειροτητα των πληρωμων!! Μονο αυτή η κυβέρνηση κατάφερε να κόψει χρηματα απο τους αγρότες με υπουργικές αποφάσεις που μαλιστσ είχαν και αναδρομική ισχυ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα