BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μάιο η επιστροφή σε κτηνοτρόφους του 7% του τζίρου Γενάρη – Μαρτίου

Για τον προσεχή Μάιο δρομολογείται η πληρωμή των κτηνοτρόφων με το 7% επί του τζίρου περιόδου Ιανουαρίου - Μαρτίου 2022, αφού πρώτα πρέπει να προηγηθεί η δήλωση εσόδων τον Απρίλιο και μετά να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης.

ktinotrofiko_2_2

1
14

Το ποσό που θα προκύψει θα πιστωθεί στους λογαριασμούς των δικαιούχων είτε μέσω της ΑΑΔΕ, είτε μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε απευθείας από το υπουργείο, με σχετική ΚΥΑ που αναμένεται ότι θα εκδοθεί τις επόμενες ημέρες να ξεκαθαρίζει το τοπίο αναφορικά με τον τρόπο της πίστωσης.

Το σύνολο των δικαιούχων να εκτιμάται κοντά στους 70.000 σύμφωνα με υπολογισμούς του υπουργείου, το οποίο δέχθηκε από την πρώτη στιγμή της εξαγγελίας τα πυρά κτηνοτροφικών συλλόγων και του αγροτικού κόσμου, αφού πρόκειται για ένα μέτρο που αφήνει πολλούς εκτός, με το δε μέγεθος της ενίσχυσης εξαιρετικά μικρό.

κανείς δεν ξέρει αν το τρίμηνο για το οποίο γίνεται λόγος υπάρχουν έσοδα και αν αυτά αντιπροσωπεύουν την πραγματική δραστηριότητα μιας κτηνοτροφικής μονάδας στη διάρκεια της χρονιάς. Για παράδειγμα, αν κάποιος κτηνοτρόφος έσφαξε αρνιά στις 20 Δεκεμβρίου και μετά ξανασφάξει αρνιά το Πάσχα δεν έχει να λαβαίνει καμιά ειδική ενίσχυση για τα κόστη του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος, δηλαδή του τριμήνου (Ιανουάριος - Μάρτιος) για το οποίο η κυβέρνηση ορίζει ενίσχυση επί των εσόδων (και όχι των εξόδων). Μη αντιπροσωπευτική των πραγματικών εσόδων είναι και η ενίσχυση αυτή στην περίπτωση συνεταιρισμένων κτηνοτρόφων. Ο τρόπος με τον οποίο πληρώνονται οι παραγωγοί που παραδίδουν γάλα σε συνεταιρισμούς, ως γνωστών περιλαμβάνει μια προκαταβολή και ένα εκκαθαριστικό τιμολόγιο στο τέλος της περιόδου. Δηλαδή κτηνοτρόφοι που παραδίδουν κατά το τρίμηνο που εστιάζει το μέτρο της επιστροφής τζίρου, εμφανίζουν έσοδα που ανταποκρίνονται σε μια τιμή πέριξ των 85 ή 90 λεπτών στο αιγοπρόβειο γάλα για παράδειγμα, όταν η πραγματική τιμή είναι πάνω από 1,20, με την διαφορά να την πιστώνονται στο τέλος της γαλακτοκομικής περιόδου.

«Είμαστε περίεργοι να μάθουμε, ποιος είναι αυτός ο αρρωστημένος νους, που σκέφτηκε αυτό τον τρόπο ενίσχυσης, με τα ψίχουλα του 7%!» αναφέρεται χαρακτηριστικά σε ανακοίνωση των κτηνοτροφικών συλλόγων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για το εν λόγω μέτρο. Για τα αιγοπρόβατα στη Βόρεια Ελλάδα και ιδιαίτερα στις ορεινές και μειονεκτικές περιοχές της ΑΜ-Θ, η πώληση της παραγωγής ξεκινά λίγο πριν το Πάσχα, διευκρινίζεται στην ίδια ανακοίνωση, που περιγράφει αντίστοιχο χρονοδιάγραμμα πωλήσεων και για άλλες περιοχές της ηπειρωτικής χώρας αλλά και των νησιών της Θάσου και της Σαμοθράκης. Για τα βοοειδή κρεατοπαραγωγής ελευθέρας βοσκής, που έχουν αυτή την περίοδο γέννες, τα πρώτα έσοδα της χρονιάς τοποθετούνται με σιγουριά από τους πρώτους μήνες του καλοκαιριού και μετά.

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

10-02-2022 20:27Dimitris

Μιλαω εκ μερους πολλων αγροτων. Ποιο τζιρο 7 % μιλατε.? Με τους αγροτες που δεν εχουν βιβλια εσοδων εξοδων τι θα γινει ; 1ον αυτο. 2ον : γιατι δεν δινεται λεφτα ρε λαμογια ,ΑΝΑ ΖΩΟ λεφτα που χρειαζομαστε αμεσα και οχι κι μαλακιες μετρα που βαζεται εσεις.? 150 για τα βοειδη , 100 στα αιγοπροβατα ? ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΕΤΟΙΜΟ ΦΥΡΑΜΑ ΞΕΡΕΤΕ ΠΟΣΟ ΕΧΕΙ ΡΕ ΓΑΜΗΜΕΝΟΙ ; 18€ ΕΧΕΙ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ. ΟΥΤΕ ΑΥΤΟ ΔΕ ΜΠΟΡΕΙΤΕ ΡΕ ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ?

Απάντηση

10-02-2022 18:57Ζωή

"ΑΙΤΗΜΑΤΑ ΑΓΡΟΤΩΝ " 1ο Μηδενικός Φ.Π.Α. και επιδότηση σε ζωοτροφές και αγροεφόδια, διότι λόγω της ενεργειακής κρίσης οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. 2ο Αφορολόγητο πετρέλαιο για ΟΛΟΥΣ τους αγρότες. Η κυβέρνηση καταβάλλει κάθε χρόνο 370 εκατομμύρια ευρώ για επιστροφή φόρου πετρελαίου σε εφοπλιστές, ξενοδοχεία και κλινικές αποκλείοντας αυτής της καταβολής τους αγρότες από το 2016. 3ο Κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ρεύμα. 4ο Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛ.Γ.Α. Να ασφαλίζει και να αποζημιώνει σε όλα τα στάδια της παραγωγής και σε όλες τις ποσοστώσεις. 5ο Να διασφαλίζονται τιμές στα αγροτικά προϊόντα που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής και να αφήνουν ένα ικανοποιητικό περιθώριο κέρδους στον αγρότη. 6ο Να είναι αυξημένες οι ενισχύσεις της νέας Κ.Α.Π. και όχι μειωμένες όπως προβλέπεται. Με εκτίμηση Κίτσου Ζωή Αγρότισσα

Απάντηση

10-02-2022 17:05Δημητρης

Το χαβά τους αυτοί ρε δεν φταίνε οι υπουργοί οι σύμβουλοι τους φταίνε τους φυτεύουν εκεί και τους λένε την μαλάκια τους βγητε έξω να συναντήσετε αγρότες κτηνοτρόφους αυτοί θα σας πουν πως θα το λύσετε το θέμα αν σας ζητούν 40 δώστε 20 για όλα υπάρχει λύση γο 7 τοις εκατό είναι τίποτα για τους κτηνοτρόφους Ρεαλιστικά θα σας το πω κανονικά 40 ευρώ το ζώο στα αιγοπροβατα είναι η ζημιά αν δώσετε 20 θα σας πουν και ευχαριστώ. Χρονικής τα ζώα δεν είναι όλα παραγωγικά .

Απάντηση

10-02-2022 14:06Βαιος

Επιδότηση σε αυτούς που παράγουν γάλα όχι σε αυτούς που δεν παράγουν. Καιρός να σταματήσει η επιδότηση ανά ζώο χωρίς παραγωγή γάλακτος. Μεγαλύτερη επιδότηση του 7 τις εκατό.

Απάντηση

10-02-2022 11:08Αργυρης

Απλά να υπενθυμίσουμε ότι η αγελαδοτροφία είναι η μόνη που δεν στηρίχθηκε, ενώ η αιγοπροβατοτροφία πήρε κορωνοενισχύσεις..

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

10-02-2022 09:57Ιωαννης τσιτσιλιδης

Ρε τσομπάνηδες εσείς που τα γράφετε κιόλας ενημερωθείτε τουλάχιστον πρώτον ένα μέτρο το όποιο ουσιαστικά είναι ξεκάθαρο σε επιδοτεί αποζημιώνει επι της ουσίας σε ανθρώπους που παραξαν προϊόν ΑΕΠ αυτό το τρίμηνο ξεκάθαρα με τιμολόγια με ΦΠΑ πάνε να δώσουν κάποια λεφτά λίγα ναι μεν αλλά οκ αυτά μπορούν πάτε να το ακυρώσετε να το βγάλετε σκάρτο και και μήπως θέλετε να επιδοτήσουν τα μητρώα ανά κεφαλή τα γνωστά παλιά σε όλους μας αιντε παρτάλια σοβαρευτείτε

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (6)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα