BACK TO
TOP
Πληρωμές

Έπονται συνδεδεμένες ζωικών, πριν το Πάσχα πληρωμή απαιτεί η συγκυρία

Πιστώθηκαν τελικά, το µεσηµέρι της περασµένης Τετάρτης, µε τη «συνηθισµένη» καθυστέρηση και αρκετή γκρίνια -δικαίως- από τους παραγωγούς, οι πρώτες συνδεδεµένες ενισχύσεις, µαζί µε κάποια υπόλοιπα από την περσινή ενιαία.

6_pin_71

Ελένη Δούσκα

7
6

Το βάρος, σε αυτή τη φάση πέφτει στο επόµενο πακέτο συνδεδεµένων, που παραδοσιακά αφορά τα ζωικά και τις υπόλοιπες ενισχύσεις φυτικών. Μια πληρωµή που όχι µόνο πρέπει να γίνει οµαλά, αλλά ίσως και να επισπευσθεί, δεδοµένης της δραµατικής κατάστασης στον κλάδο της κτηνοτροφίας λόγω των αυξήσεων στις τιµές των ζωοτροφών, σε συνδυασµό µε τα υψηλά κόστη σε ρεύµα κλπ, που έχουν ανεβάσει σε υψηλά επίπεδα το κόστος παραγωγής, φέρνοντας σε απόγνωση αρκετές από τις εκµεταλλεύσεις της χώρας µας. Η πληρωµή αυτή κατά το σύνηθες τοποθετείται µέσα στη Μεγάλη Εβδοµάδα, ωστόσο ο ένας µήνας που πήγαν πίσω οι πρώτες συνδεδεµένες, δεν είναι σίγουρο ότι θα επιτρέψουν στους αρµόδιους να διεκπεραιώσουν τις απαραίτητες ενέργειες ώστε να τρέξουν την πίστωση µέχρι τη Μεγάλη Πέµπτη 21 Απριλίου. Υπό τις παρούσες συνθήκες µια αναβολή της πληρωµής, όπως έγινε πέρυσι που έφτασε 20 Μαΐου, θα ήταν τραγικό για τους κτηνοτρόφους, που πνίγονται λόγω έλλειψης ρευστότητας. Πρόκειται για περίπου 50 εκατ. ευρώ για τα αιγοπρόβατα, των οποίων πέρυσι η ενίσχυση ανήλθε στα 10,53 ευρώ ανά επιλέξιµο ζώο και περίπου στα 33 εκατ. ευρώ για τα βοοειδή µε την ενίσχυση στα 140,8 ευρώ το ζώο. Όσον αφορά τις υπόλοιπες συνδεδεµένες, οι παραγωγοί έχουν να περιµένουν ενισχύσεις για ρύζι, σπόρους σποράς, κορινθιακή σταφίδα, πορτοκάλια και ροδάκινα προς χυµοποίηση και βιοµηχανική ντοµάτα.

Σχετικά τώρα µε την πληρωµή του πρώτου πακέτου συνδεδεµένων, συνολικού ποσού 251 εκατ. ευρώ, σε πρώτη ανάγνωση όλοι οι δικαιούχοι βρήκαν στους λογαριασµούς τους λιγότερα χρήµατα από αυτά που περίµεναν, αφενός γιατί όλες οι συνδεδεµένες ήταν µειωµένες σε σχέση µε πέρυσι, µε πιο αισθητή τη µείωση στο σκληρό σιτάρι στα 5,7 ευρώ το στρέµµα από 7,3 ευρώ πέρυσι και αφετέρου γιατί τα απλήρωτα της βασικής από τον ∆εκέµβριο, ύψους 11,2 εκατ. ευρώ, αφορούσαν µόνο κάποιες τεκµηριώσεις για την ιδιοκτησία αγροτεµαχίων µε τα στοιχεία της ΑΑ∆Ε και διορθώσεις ταυτοποίησης στοιχείων.

Στους µεγάλους χαµένους και οι βαµβακοπαραγωγοί, που επλήγησαν από το χαλάζι, οι οποίοι δεν πληρώθηκαν καν, διότι πρέπει να ολοκληρωθούν πρώτα οι εκτιµήσεις του ΕΛΓΑ εξατοµικευµένα η κάθε περίπτωση, να ακολουθήσει η διασταύρωση των πορισµάτων και µετά να βγει παρτίδα πληρωµής. Οι αρµόδιοι του ΕΛΓΑ και του ΟΠΕΚΕΠΕ εδώ και µέρες δεσµεύονται ότι η πληρωµή αυτή αναµένεται µέσα στον Απρίλιο, ενώ τονίζεται ότι η συνδεδεµένη θα καταβληθεί στο ακέραιο, ανεξάρτητα δηλαδή από την ποσότητα παράδοσης, αφού θα πληρωθούν σύµφωνα µε τα δηλωθέντα στρέµµατα και όχι µε τα παραδοθέντα κιλά.

Σηµειωτέον υπήρξε και µερίδα βαµβακοπαραγωγών, που έµειναν εκτός πληρωµής επειδή ήταν σε έλεγχο µε τη µέθοδο «Τεχνικές Παρακολούθησης Γης». Ο έλεγχος αφορούσε καλλιεργητές σε Τρίκαλα, Καρδίτσα και Ηµαθία για την επιβεβαίωση ή µη της δηλούµενης καλλιέργειας και την ανάπτυξη της µεθοδολογίας διενέργειας των ελέγχων. Μάλιστα, σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, από τους ελέγχους αυτούς προέκυψαν ευρήµατα σε αγροτεµάχια που έχουν δηλωθεί στο ΟΣ∆Ε 2021 µε καλλιέργεια βάµβακος και δεσµεύτηκαν οι παραγωγοί των οποίων υπήρχε εύρηµα σε τουλάχιστον ένα από τα αγροτεµάχιά τους δηλωµένα µε καλλιέργεια βάµβακος που αιτούνταν την σχετική ειδική ενίσχυση, προκειµένου να πραγµατοποιηθούν περαιτέρω έλεγχοι.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Μέχρι το Πάσχα τα 50 ευρώ για καμένες ελιές 

Ακόµα πιο πίσω, για το επόµενο διάστηµα και µέχρι το Πάσχα, λένε τώρα από τον ΕΛΓΑ ότι θα καταβληθεί η αποζηµίωση 50 ευρώ ανά δέντρο στους πυρόπληκτους αγρότες. Πριν λίγο καιρό, ο πρόεδρος του φορέα Ανδρέας Λυκουρέτζος διαβεβαίωνε τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τοµέα της Πελοποννήσου Στάθη Αναστασόπουλο ότι «τα 50 ευρώ ανά ελαιόδεντρο θα καταβληθούν στους δικαιούχους, ως προκαταβολή, µέσα στον Μάρτιο, δεδοµένου ότι η διαδικασία πληρωµής βρίσκεται στο τελικό στάδιο». Λίγες µέρες αργότερα, στον Μεσσήνιο βουλευτή Γιάννη Λαµπρόπουλο, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ δηλώνει ότι «θα καταβληθεί προσπάθεια, ώστε µέχρι το Πάσχα να έχουν αποζηµιωθεί µε 50 ευρώ το δέντρο, ως προκαταβολή, οι ζηµιωθέντες στον νοµό µας από τις καταστροφικές πυρκαγιές του περασµένου καλοκαιριού. Επίσης, µέχρι τον Ιούνιο, θα έχουν τελειώσει οι εξατοµικεύσεις και θα έχουν παραδοθεί τα πορίσµατα για την εξόφληση».

Με 205 ευρώ κρατική ενίσχυση στην πατάτα, 70 ευρώ οι κλημεντίνες

Το δρόμο για την πληρωμή στους δικαιούχους παραγωγούς έως και την 30η Ιουνίου ήραν μετά τα ΦΕΚ οι κρατικές ενισχύσεις σε τομείς της επίσπορης και βιομηχανικής πατάτας, μανταρινιών Κλημεντίνη, λεβάντας, ξηρών σύκων, καπνού, επιτραπέζιας ελιάς πλην Καλαμών στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κομισιόν για στήριξη παραγωγής λόγω της πανδημίας. Το ύψος των κρατικών ενισχύσεων αυτών ανέρχεται στα 31.071.902 ευρώ.

Το ύψος της ενίσχυσης καθορίζεται ως εξής ανά προϊόν:

  1. Για τους παραγωγούς επίσπορης πατάτας 205 ευρώ ανά στρέμμα και για τη βιομηχανική πατάτα 83,92 ευρώ ανά στρέμμα.
  2. Για παραγωγούς μανταρινιών Κλημεντίνη 70 ευρώ ανά στρέμμα.

Για το έτος 2022 το ύψος της χρηματοδότησης ανέρχεται μέχρι του ποσού των 4.763.650 ευρώ. Από το ποσό αυτό θα διατεθούν κατ’ ανώτατο όριο, 1.398.256 ευρώ για την ενίσχυση επίσπορης και βιομηχανικής πατάτας, και 3.365.460 ευρώ τους παραγωγούς μανταρινιών ποικιλίας Κλημεντίνη.

  1. Για τους παραγωγούς λεβάντας 57 ευρώ ανά στρέμμα.
  2. Για τους παραγωγούς σύκων προς αποξήρανση 67 ευρώ να στρέμμα καλλιέργειας.
  3. Για παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς 40 ευρώ ανά στρέμμα. Εξαιρούνται οι παραγωγοί ελιάς Καλαμών και οι παραγωγοί ελιάς με Κωδικό Συστήματος ΟΠΕΚΕΠΕ «Λοιπές κωδικός 2008190».
  4. Για τους παραγωγούς καπνού 90 ευρώ ανά στρέμμα.
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

31-03-2022 18:06Ντίνα

Καλησπέρα, για τα τεύτλα που δόθηκαν τα μισά;Τα υπόλοιπα 90€ πότε;Η μήπως πρέπει να τα ξεχάσουμε.

Απάντηση

29-03-2022 10:18Κουρτιδη Μαρία

Πότε θα πληρωθεί η συνδεδεμένη κορινθιακής μαύρης σταφίδας

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

28-03-2022 19:53ΤΣΟΥΚΑΛΆ ΚΑΝΕΛΛΑ

Για την συνδεδεμένη ενίσχυση της αποξηραμένης μαύρης σταφίδας υπάρχει κάποιο νέο;;;

Απάντηση

28-03-2022 19:50ΤΣΟΥΚΑΛΆ ΚΑΝΕΛΛΑ

Με την συνδεδεμένη για την αποξηραμένη μαύρη σταφίδα υπάρχει κάποιο νέο;;;

Απάντηση

28-03-2022 13:44Νικος

Για τα οψιμα κεράσια στην δυτική Μακεδονία τι θα γίνει όλο περιμένουμε και περιμένουμε, ας μας πουν τουλάχιστον όχι να σηκωθούμε να φύγουμε από εδώ τι μας κρατούν με ψέματα για στήριξη, ας πουν ότι κακώς βάλατε κεράσια και δεν τα στηρίζουμε μας παίρνουν και τα λεφτά ότι δήθεν ασφαλιζουμε την παραγωγή, το 2021 με ολική καταστροφή και δεν αποζημιώνουν τίποτα, τι να περιμένουμε, από αυτό το κράτος.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα