Αυτό που σίγουρο θα προηγηθεί είναι η πληρωµή της 1ης εκκαθάρισης της 1ης πρόσκλησης για τα Νιτρικά, δεδοµένου ότι έχει ήδη – και µάλιστα από πολύ καιρό- εγκριθεί η σχετική απόφαση µε την πίστωση 15 εκατ. ευρώ. Μέσα στον Μάιο, λένε οι πληροφορίες, αναµένεται να τακτοποιηθεί και το θέµα της ειδικής ενίσχυσης στο βαµβάκι για όσους παραγωγούς επλήγησαν από ακραία καιρικά φαινόµενα και δεν κατάφεραν να πιάσουν το πλαφόν των κιλών που απαιτείται για να λάβουν την ειδική ενίσχυση των 70 ευρώ ανά στρέµµα. Μάλιστα τα πρώτα αρχεία µε βαµβακοπαραγωγούς έχουν ήδη αποσταλεί από τον ΕΛΓΑ στον ΟΠΕΚΕΠΕ, σύµφωνα µε σχετικό έγγραφο του φορέα. Σχετικά µε το χρόνο πίστωσης των λογαριασµών των παραγωγών, ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ ∆ηµήτρης Μελάς αναφέρει ότι θα γίνουν έως τις 30 Ιουνίου, όµως άφησε ανοιχτό ενδεχόµενο αυτές να γίνουν και πολύ πιο σύντοµα.
Μέσα στον Μάιο προγραµµατίζεται και η πληρωµή του υπολοίπου 35% για τις τρεις προκηρύξεις του Κοµφούζιο και για τη εναλλακτική καταπολέµηση ζιζανίων στους ορυζώνες, αλλά και µία διορθωτική πληρωµή επί της βασικής, του πρασινίσµατος και για τους γεωργούς νεαρής ηλικίας.
Όσον αφορά τώρα τις υπόλοιπες συνδεδεµένες και ειδικότερα τις ενισχύσεις που αφορούν τους κτηνοτρόφους χωρίς γη για τα ειδικά δικαιώµατα (µε ποσό 2,7 εκατ. ευρώ για βοοτροφικές εκµεταλλεύσεις και 550.000 ευρώ περίπου για αιγοπροβατοτρόφους) αυτές θα πρέπει να αναµένονται περί τα µέσα Ιουνίου. Στην ίδια πίστωση θα περιληφθεί και η εξόφληση του 35% ε για τους παλιούς της 5ετίας και τους νέους της 3ετίας σε βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία, αλλά και η πρώτη και δεύτερη πρόσκληση για τις σπάνιες φυλές.
Έως 13 Μαΐου ενστάσεις για βοσκοτόπια σε αγρανάπαυση και τηλεπισκόπηση σε 6 συνδεδεµένες ενισχύσεις
Εν τω µεταξύ, µέχρι τις 13 Μαΐου µπορούν να υποβάλλουν τις ενστάσεις τους οι αγρότες που διαφωνούν µε τα αποτελέσµατα ελέγχων µε τεχνικές παρακολούθησης γης που αφορά αγροτεµάχια δηλωµένα αγρανάπαυση που ανήκουν σε περιφέρεια 1 (περιφέρεια βοσκοτόπου) και έχουν έκταση µεγαλύτερη ή ίση µε 0.5 εκτάρια, αλλά και µε αποτελέσµατα ελέγχων µέσω τηλεπισκόπησης στο πλαίσιο των συνδεδεµένων καθεστώτων, προκειµένου να έχουν την ευκαιρία για περαιτέρω εξέταση των περιπτώσεων µείωσης λόγω ελέγχου.
Σύµφωνα µε τη σχετική ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα αποτελέσµατα έχουν αναρτηθεί στην εφαρµογή «Καρτέλα του Αγρότη» στην Υποενότητα Έλεγχοι µέσω Τηλεπισκόπησης για το έτος 2021, για τους γεωργούς που εµπίπτουν σε δείγµα ελέγχου και αφορούν τους όρους επιλεξιµότητας για τα αγροτεµάχια που εµπίπτουν στα κάτωθι δείγµατα συνδεδεµένων καθεστώτων: ρυζιού, βιοµηχανικής ντοµάτας, πορτοκαλιών προς χυµοποίηση, σπόρων προς σπορά, ροδάκινων προς χυµοποίηση, κορινθιακής σταφίδας και για την ενίσχυση για τη διατήρηση της καλλιέργειας αµπέλων.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
Ακόμα οι αποζημιώσεις για τον παγετό στα εσπεριδοειδή
Σαφές χρονοδιάγραμμα αποζημιώσεων των παραγωγών από τους παγετούς του περασμένου Ιανουαρίου και την πληρωμή της προαναγγελθείσας προκαταβολής των 300 ευρώ που είχε υποσχεθεί, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΕΛΓΑ στους παραγωγούς εσπεριδοειδών πριν από το Πάσχα απαιτούν οι αγροτικοί φορείς της Αργολίδας.
Σε πρόσφατη συνάντηση, παρουσία του αντιπεριφερειάρχη Δ. Σχοινοχωρίτη και πλήθους αγροτών στο κτίριο της ΚΑΣΟΑ – ΔΑΝΑΟΣ στην Πυργέλλα Άργους, οι αγρότες του νομού τόνισαν ότι δεν έχουν δει ακόμη χρήματα στους λογαριασμούς τους για τις ζημιές από τον παγετό του Ιανουαρίου ‘22, με τη μόνη πληροφορία που έχουν λάβει από τους αρμοδίους και ανακυκλώνεται συνεχώς να αφορά τη σχετική τροπολογία που αναμένεται να κατατεθεί και να ψηφιστεί, χωρίς ωστόσο συγκεκριμένα και ακριβή χρονοδιαγράμματα.
Yπενθυμίζεται ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχε εξαγγείλει αποζημιώσεις που ορίζονται στα 36 λεπτά το κιλό για τα μανταρίνια, στα 60 λεπτά το κιλό για τα λεμόνια και στα 22 λεπτά για τα πορτοκάλια όπως είχε ενημερώσει ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ στα πλαίσια συνάντησης την Πέμπτη 17 Φεβρουαρίου με τον αντιπεριφερειάρχη Πρωτογενούς Τομέα Τρίπολης Στάθης Αναστασόπουλος.
Αιτήσεις για ενισχύσεις ελιάς, λεβάντας, καπνού
Σε λειτουργία τέθηκε η ηλεκτρονική πλατφόρµα, στην οποία οι παραγωγοί θα µπορούν να υποβάλουν αίτηση ενίσχυσης, λόγω της µείωσης εισοδήµατός τους κατά το 2020 λόγω κορωνοϊού, σύµφωνα µε τη σχετική ΚΥΑ που έχει εκδοθεί. Με βάση, µάλιστα, όσα έχουν γίνει γνωστά, πρόθεση του υπουργείου είναι η πληρωµή να ολοκληρωθεί εντός του Μαΐου. Η ενίσχυση αφορά την καλλιέργεια λεβάντας, της παραγωγής ξηρών σύκων, της επιτραπέζιας ελιάς Χαλκιδικής και Κονσερβολιάς και της καλλιέργειας καπνού. Το ύψος της ενίσχυσης είναι:
- Για τους παραγωγούς Λεβάντας 57 ευρώ ανά στρέµµα καλλιέργειας.
- Για τους παραγωγούς Σύκων προς αποξήρανση 67 ευρώ να στρέµµα καλλιέργειας.
- Για τους παραγωγούς επιτραπέζιας ελιάς 40 ευρώ ανά στρέµµα.
- Για τους παραγωγούς καπνού 90 ευρώ ανά στρέµµα.
09-05-2022 14:07Κυνηγός καραγκιόζηδων
Ρε αρχιλαμόγια, ρε καραγκιόζηδες, πάλι αναβολή στα ειδικά δικαιώματα; Μα δεν έχετε ίχνος ντροπής ρε κοπριτόσκυλα του κερατά; Ρε εμείς δεν παίρνουμε τίποτα άλλο ρε, μια απλή διαίρεση δεν μπορείτε να κάνετε; Ουστ ρεμάλια. Ουστ!
Απάντηση09-05-2022 11:56ΗΛΙΑΣ ,Γ
ΑΠΟ ΜΗΝΑ ΣΕ ΜΗΝΑ ΟΙ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΕΣ ΚΟΛΟΠΑΙΔΑ ΤΟΥ ΚΕΡΑΤΑ
Απάντηση07-05-2022 21:47Γιώργος
5.500 αγρότες απλήρωτοι από μεταβίβαση δικαιωμάτων. Ενημέρωση καμία. Ευθύνη ποιος έχει; Όταν έρθει η ώρα της κάλπης θα πονέσει η κυβέρνηση!
Απάντηση07-05-2022 17:13Χρεωμένος από κυβέρνηση ΝΔ #5234614
Απόθεμα συνδεδεμένη εξισωτική μηδέν ευρώ ,ελγα εφκα 1500 ευρώ ζήτω η νέα Δημοκρατία θα σας ξαναψηφίσουμε
Απάντηση