BACK TO
TOP
Πληρωμές

Για Πέμπτη γράφει τελικά το ημερολόγιο πίστωσης για το αγροτικό πετρέλαιο

Μία ακόµα µεγάλου όγκου και για πολλούς δικαιούχους πληρωµή αναµένεται πριν βγει ο µήνας, καθώς την ερχόµενη Πέµπτη 25 Αυγούστου δροµολογείται να ξεκινήσει η διαδικασία πίστωσης της επιστροφής φόρου στο αγροτικό πετρέλαιο. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες, η διαδικασία επιστροφής θα ξεκινήσει στις 25 Αυγούστου, µε σκοπό µέχρι την Παρασκευή 26 του µήνα τα χρήµατα να είναι διαθέσιµα σε όλους τους δικαιούχους αγρότες.

6_pin_90

Ελένη Δούσκα

28
14

Μάλιστα, επιβεβαιώνοντας το πρόσφατο ρεπορτάζ της Agrenda και του Agronews, κανένα τιµολόγιο δεν θα χρειαστεί και καµία πλατφόρµα δεν θα ανοίξει για την υποβολή αιτήσεων επιστροφής του ειδικού φόρου κατανάλωσης στο αγροτικό πετρέλαιο.

Όπως αναφέρει πηγή από το υπουργείο µε πολύ καλή εικόνα των διεργασιών που γίνονται στη Βάθη επί του θέµατος, από τον κρατικό προϋπολογισµό θα αντληθούν 67 εκατ. ευρώ περίπου, ενώ θα απαιτούνταν τα διπλάσια για να καλυφθούν όλοι οι µήνες του 2022.

Η ίδια πηγή αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να µην υπάρξει τελικά κάποια συµπληρωµατική ενίσχυση, στα τέλη φθινοπώρου, παρά τον αρχικό προγραµµατισµό, αφού σε µια τέτοια περίπτωση η επιδότηση για το αγροτικό πετρέλαιο ξεφεύγει κατά πολύ από το µπάτζετ που έχει εγκρίνει το υπουργείο Οικονοµικών. Βέβαια, να σηµειωθεί ότι νωρίτερα αυτό το καλοκαίρι, διαρροές από το υπουργείο ήθελαν µια δεύτερη πίστωση περί τα τέλη Νοεµβρίου για την επιστροφή του ΕΦΚ, που θα αφορούσε την αγορά αγροτικού πετρελαίου από τον Ιούνιο και µετά.


Επί του πρακτικού, σηµειώνεται ότι η επιστροφή του ΕΦΚ θα γίνει µε βάση τη λίστα ετήσιας κατανάλωσης πετρελαίου ανά καλλιέργεια και εκτροφή. Για παράδειγµα στο βαµβάκι το ποσό ορίζεται στα 30 λίτρα ανά στρέµµα, το οποίο όµως διαιρείται µε το δύο, αφού η ενίσχυση αφορά το πρώτο εξάµηνο του έτους. Το ποσό που προκύπτει ανέρχεται στα 15 λίτρα, το οποίο και πολλαπλασιάζεται µε το 0,41, αφού 41 λεπτά είναι ο ΕΦΚ και προκύπτει ενίσχυση ύψους 6,15 ευρώ ανά στρέµµα.

Αντίστοιχα, για τους κτηνοτρόφους η ενίσχυση θα υπολογιστεί βάσει του ζωικού κεφαλαίου που έχουν δηλωµένο και για την ακρίβεια ανά κεφάλι ζώου. Σύµφωνα µε την ετήσια λίστα κατανάλωσης πετρελαίου, για την εκτροφή ενός προβάτου απαιτούνται 2,9 λίτρα πετρελαίου κάθε χρόνο. Στην προκειµένη περίπτωση, καθώς η ενίσχυση αφορά το µισό, δηλαδή 1,45 λίτρα για κάθε δηλωµένο ζώο, το ποσό ανά κεφάλι να πολλαπλασιάζεται µε τα 41 λεπτά του ΕΦΚ και διαµορφώνεται στα 60 λεπτά περίπου.

Να σηµειωθεί, τέλος, ότι το ποσό επιστροφής Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης πετρελαίου εσωτερικής καύσης (DIESEL) κινητήρων που χρησιµοποιείται αποκλειστικά στη γεωργία είναι ακατάσχετο και ασυµψήφιστο, σύµφωνα µε το Άρθρο 183 της νέας εγκυκλίου της ΑΑ∆Ε.

Από ‘κει και πέρα από το µέτωπο των πληρωµών προς τους αγρότες υπάρχουν τρεις ακόµα µεγάλες εκκρεµότητες. Η µία αφορά την πληρωµή της πρώτης δόσης των Νέων Αγροτών στις 5 Περιφέρειες Πελοποννήσου, Αττικής, Ιονίων Νήσων, Βορείου Αιγαίου και Νοτίου Αιγαίου, που δεν πληρώθηκαν πριν λίγες µέρες, καθώς εκεί δεν έχουν ακόµη εκδοθεί οι αποφάσεις ένταξης, η οποία και πρέπει να αναµένεται από τον Σεπτέµβριο. Επιπλέον, στις 8 περιφέρειες που ήδη πλήρωσαν την α’ δόση, µένουν πλέον να πληρωθούν όσοι έχουν προσκοµίσει επιπλέον δικαιολογητικά (ιδιοκτησίας και διακοπής εξωγεωργικής δραστηριότητας), µε την πίστωση να τοποθετείται από τον Οκτώβριο-Νοέµβριο.

∆εύτερη οφειλή προς τους αγρότες, η δηµοσιονοµική πειθαρχία, που δροµολογείται για µετά τα µέσα Σεπτεµβρίου και τρίτη η τελευταία εκκαθάριση για τα προγράµµατα που γίνεται τον Οκτώβριο κατά το σύνηθες και πριν την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί


Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

22-08-2022 15:56Γιώργος

Αυτό θα πει ερευνητική δημοσιογραφία στο ελλαδιστάν να παπαγαλίζεις τα non paper της κυβέρνησης των απατεώνων. Ακόμα και η θέση 108 στην παγκόσμια κατάταξη είναι τιμητική για τη δημοσιογραφία στην Ελλάδα.

Απάντηση

22-08-2022 15:38Γιώργος

Το agronews έχει καταντήσει ένα φιλοκυβερνητικό φερέφωνο. Έτσι είναι οι νεοελληναράδες εξαγοράζονται εύκολα και υπηρετούν το αφεντικό το βλέπουμε άλλωστε και με την ανεξάρτητη δημοσιογραφία θέση 108 παγκοσμίως. Τόσο ξεφτιλισμένοι όλοι τους.

Απάντηση

22-08-2022 11:34Mihail

Ρε γαμω τα υπουργεία σας Ποιος σας λέει πόσο disel χρειάζεται μια μονάδα γάλακτος αγελάδων? Τα τιμολόγια στην εφορία δεν θέλετε να δείτε

Απάντηση

21-08-2022 19:34Μαρία

Έχουν το ίδιο ποσό ηλιοσπορα με δενροκαλλιεργεια! Μόνο τους ψεκασμούς και τις επαναλήψεις να βάλεις που θέλουν τα δέντρα, είναι τουλάχιστον γελοία η ποσότητα πετρελαίου που υπολογίζουν. Δηλ εμείς θα πάρουμε για 8 στρέμματα δενροκαλλιεργειας, θα πάρουμε 16 € ;;; να σκεφτώ που να τα επενδύσω! 😂

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

21-08-2022 17:57Βρε Κάνες καλος

Ψεύτες . . . . Βγείτε έξω να δείτε τη τραβάμε . . . Με 2,10 το λίτρο πως θα ξαναρίξουμε σπόρους για να φάτε . . . Λοποδυτες . . . .

Απάντηση

21-08-2022 12:23Γιωργος

Το εχουν ξεκινησει το θεμα απο μεσα Ιουλιου και το εφτασαν τελη Αυγουστου.με την ανοχη και βοηθεια και αρωγη παντα του agronews.στο τελος ο παναγος,ο κοντονης,η δουσκα θα μας ζητησουν να βαρεσουμε παλαμακια για τον πολυ καλο και "πονοψυχο" πρωθυπουργο μας.κοπροσκυλα.οπου τρωτε γαυγιζετε.δεν εχετε ιδεολογια ουτε δεξια ουτε αριστερα.γλυφετε ΠΑΝΤΑ την εκαστοτε κυβερνηση.γραφειο τυπου εισαστε του υπουργειου αγροτικης αναπτυξης.δεν εισαστε ενημερωτικο site,αλλα διαφημιστικος φορεας της εκαστοτε κυβερνησης.τωρα ειναι η ν.δ και γλυφετε πατοκορφα.μετα αν ερθει πασοκ η ν.δ ή χρυση αυγη ή το κακο συναπαντημα,ΠΑΛΙ ΤΑ ΙΔΙΑ ΘΑ ΚΑΝΕΤΕ.καθε μερα ανακοινωσεις για δηθεν πληρωμες,δηθεν επιδοτησεις,δηθεν ευνοικα μετρα κ.τ.λ. αν δεν σας αρεσουν αυτα που γραφω......ξυδι.και αν επιμενετε,τοτε να δωσουμε ενα ραντεβου,να ερθω να με δειρετε.ουστ κηφηνες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-08-2022 21:18Kanenas

Δουσκα πάσα πήρες για να λες ψέματα;;; Παπαγαλάκια

Απάντηση

20-08-2022 21:15Enas

Ελένη Δουσκα πόσα πήρες για να λες ψέματα;;;

Απάντηση

20-08-2022 13:33Γιωργος

Το αρθρο αυτο ειναι χθεσινο 19-08 και το ξαναδημοσιευετε σημερα 20-08 ως σημερινο......ρε μας δουλευετε;;;;;;;;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

20-08-2022 10:04Ενας

Εισαγγελέας δεν υπάρχει για διασπορά ψευδών ειδήσεων και παραπλάνηση του αγροτικού πληθυσμού της χώρας ταζοντας εδώ και ένα χρόνο ανύπαρκτες πληρωμές

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα