BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στην πίστωση της ενιαίας ενίσχυσης Οκτώβριο όλο το βάρος πληρωμών

Μετά και τις κακήν κακώς πιστώσεις για την επιστροφή του ΕΦΚ πετρελαίου και του 2% επί του τζίρου στους κτηνοτρόφους για την αγορά ζωοτροφών, ο Σεπτέµβριος έχει ακόµα δύο πληρωµές.

6_pin_94

Ελένη Δούσκα

6
5

Μία για τους Νέους Αγρότες και µία για τη δηµοσιονοµική πειθαρχία, που ωστόσο είναι «τακτοποιηµένες» και χωρίς απρόοπτα για τους δικαιούχους. Η πρώτη αφορά 16-17 εκατ. ευρώ, τα οποία είναι ήδη δεσµευµένα και ξεκάθαρα για κάθε παραγωγό και η δεύτερη 31 εκατ. ευρώ για 1.232 Νέους Αγρότες σε Πελοπόννησο και Αττική, 4 εκατ. ευρώ για 149 δικαιούχους στα Ιόνια Νησιά, ενώ µένουν και οι Περιφέρειες Νοτίου και Βορείου Αιγαίου, οι οποίες ακόµα δεν έχουν εκδόσει τις αποφάσεις ένταξης. Από εκεί και πέρα, αναµένεται η ολοκλήρωση των πληρωµών της α’ δόσης µέσα στο Νοέµβριο για τους εν δυνάµει δικαιούχους και τις ενστάσεις.

Ως εκ τούτου, η διοικητική µηχανή της ∆οµοκού καλείται να δώσει προτεραιότητα στους ελέγχους των στοιχείων της ενιαίας ενίσχυσης, προκειµένου να εντοπιστούν και να διορθωθούν έγκαιρα προφανή λάθη, µεταβολές και παραλείψεις από την πλευρά των παραγωγών, για να τρέξει το συντοµότερο δυνατό η προκαταβολή του τσεκ. Το αµέσως επόµενο διάστηµα αναµένεται να συσταθούν και οι επιτροπές εξέτασης ενστάσεων των παραγωγών κατά των πρωτοβάθµιων διοικητικών και επιτόπιων ελέγχων ΕΓΤΕ και ΕΓΤΑΑ για την ενιαία ενίσχυση και για τα Προγράµµατα. Η αρχή έγινε µε την τελευταία τροποποιητική εγκύκλιο του Οργανισµού Πληρωµών για ελέγχους τόσο στις παλιές δηλώσεις όσο και σε όσες «χτυπάνε» στο σύστηµα του ΟΠΕΚΕΠΕ έπειτα από τη διαδικασία ανάλυσης κινδύνου, αλλά και έπειτα από καταγγελίες.

Αν και ακόµα είναι νωρίς για εικασίες για το πότε θα καταστεί δυνατή η πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας του 2022, οι πρώτες πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος των αρµοδίων είναι να ξεκινήσει έως την Πέµπτη 27 Οκτωβρίου. 

Εν τω µεταξύ, το επόµενο διάστηµα θα πραγµατοποιηθεί και διασταύρωση όλων των περιπτώσεων, οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ως προβληµατικές από τον έλεγχο monitoring, µε τα στοιχεία του ΕΛΓΑ για τις συγκεκριµένες περιπτώσεις, σύµφωνα µε όσα διαβεβαίωσε ο πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Ευάγγελος Σηµανδράκος τον βουλευτή Ν∆ Καρδίτσας Γιώργο Κωτσό. Αφορµή το ζήτηµα που έχει ανακύψει, σχετικά µε τους ελέγχους διασταύρωσης των στοιχείων, οι οποίοι έγιναν µε τη µέθοδο τεχνικών παρακολούθησης γης (monitoring) στις Περιφερειακές Ενότητες Ηµαθίας, Τρικάλων και Καρδίτσας. Ενδεικτικό το ζήτηµα που αφορά δικαιούχους, που ενώ έχουν λάβει εκτίµηση από τον ΕΛΓΑ για καταστροφές, τις οποίες έχουν υποστεί οι καλλιέργειές τους -σε ορισµένες περιπτώσεις οι ζηµιές αγγίζουν το 100%- , για τους οποίους από τον έλεγχο monitoring οι συγκεκριµένες περιπτώσεις εµφανίζονται ως προβληµατικές, καθιστώντας µη δυνατή την καταβολή των σχετικών επιδοτήσεων.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Παραστατικά συµµόρφωσης ειδικών διατάξεων για τον ελαιώνα Άµφισσας

Μέχρι τις 30 Νοεµβρίου καλούνται οι δικαιούχοι αγρότες ενταγµένοι στη ∆ράση 10.1.02 που δεσµεύονται να συµµετέχουν µε τα ενταγµένα αγροτεµάχιά τους στο πρόγραµµα καταπολέµησης του δάκου της ελιάς µε δολωµατικό ψεκασµό των Περιφερειακών Ενοτήτων Φωκίδας και Βοιωτίας ή να εφαρµόζουν σε αυτά βιολογικές µεθόδους καταπολέµησης, για το έτος δεσµεύσεων/εφαρµογής 2022 να προβούν σε καταχώρηση και ηλεκτρονική υποβολή του Πιστοποιητικού Εφαρµογής Βιολογικής Γεωργίας στο πληροφοριακό σύστηµα της ∆ράσης, σύµφωνα µε την ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Μικρότερη των προσδοκιών η πίστωση 2% σε κτηνοτρόφους

Πιστώθηκε τελικά στα μέσα της περασμένης εβδομάδας η πίστωση της ειδικής ενίσχυσης  2% επί του τζίρου του 2021 για αγορά ζωοτροφών. Πρόκειται για υπόθεση που έχει ταλαιπωρήσει εδώ και καιρό τους κτηνοτρόφους, καθώς
η πρώτη δόση αυτής της ενίσχυσης, ύψους κοντά στα 37 εκατ. ευρώ περίπου, πληρώθηκε την Μεγάλη Εβδομάδα, ενώ ένας στους τέσσερις δικαιούχους έπρεπε να περιμένει τη δική του σειρά για περισσότερο από 4 μήνες.

Ωστόσο το τελικό ποσό είναι μικρότερο των προσδοκιών που είχαν καλλιεργηθεί όλο το προηγούμενο διάστημα. Το ιστορικό της εν λόγω ενίσχυσης, ξεκινά επί ημερών Λιβανού (7% για το πρώτο τρίμηνο του 2022 με 30 εκατ. ανακοινώθηκαν αρχές Ιανουαρίου) το οποίο ύστερα από τις αγροτικές κινητοποιήσεις, αναδιαμορφώθηκε, με τον υπουργό Οικονομικών, Χρήστο Σταϊκούρα, τέλη Φεβρουαρίου να αναφέρει πως μπορούν να διατεθούν μέχρι 40 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, η διατύπωση του σχετικού ΦΕΚ, την περασμένη άνοιξη που μιλούσε για ενίσχυση έως 50 εκατ. ευρώ (ΦΕΚ 1852/Β/14-4-2022/ άρθρο 4) , σε συνδυασμό με δημόσιες δηλώσεις στελεχών της κυβέρνησης, άφηναν να εννοηθεί ότι θα πληρωθούν 50 εκατ. ευρώ και όχι 40,5 όπως τελικά έγινε.

Η ανακοίνωση του υπουργείου παραθέτει τα ποσά που πιστώθηκαν ανά «γύρο» πληρωμών, τα οποία αφορούν 37,6 εκατ. τον Απρίλιο, 1,39 εκατ. σε μια ενδιάμεση πληρωμή το καλοκαίρι και 1,43 εκατ. την Τετάρτη 7 Σεπτεμβρίου, με το σύνολο να ανέρχεται στα 40,5 εκατ. ευρώ.

Έως 30 του μήνα παραστατικά για Κομφούζιο

Μέχρι τις 30 Σεπτεµβρίου υποβολή παραστατικών ειδικών διατάξεων του έτους 2022 για τη δεύτερη και Τρίτη πρόσκληση της δράσης 10.1.08 «Εφαρµογή της µεθόδου σεξουαλικής σύγχυσης των µικρολεπιδοπτέρων» (Κοµφούζιο). Ειδικότερα, σύµφωνα µε την  ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ για το έτος εφαρµογής 2022 της ∆ράσης 10.1.08 Κοµφούζιο:

  • η εφαρµογή https://p2.dikaiomata.gr/M1018/#/  για την υποβολή παραστατικών στη 2η και 3η Πρόσκληση, θα είναι ανοιχτή, σύµφωνα µε την υπ΄αριθµ. 56938/31.07.2018 εγκύκλιο (Α∆Α 9ΕΟΣ46ΨΧΞΧ-ΤΓ5) από 01/09/2022 έως και 30/09/2022. ενώ για την ετήσια παράταση της 1ης Πρόσκλησης, θα βγει νεότερη ανακοίνωση.

Σηµειώνεται εδώ πως η ετήσια παράταση για το Κοµφούζιο (προκήρυξη) δεν έχει βγει ακόµη επίσηµα.

Σχόλια (5)
Προσθήκη σχολίου

14-09-2022 18:25Ιωάννα

Γιατί δε βάζουν και τα χρήματα για τα πετρέλαια στους ιδιώτες αγρότες;Αυτοί για να ετοιμάσουν εργασίες στα χωράφια τι καιγανε;Αέρα;;;

Απάντηση

11-09-2022 00:57Βαιος δτ

Τον οκτωβριο θα πληρωθει η ενιαια ενισχυση του 2022, ενω ακομα δεν πληρωθηκε η συνδεδεμενη για το βαμβακι 2021 των παραγωγων που χτυπηθηκαν απο χαλαζι ( ιουνιος 2021) και ειχαν εκτιμηση ζημιας 100% και προφανως δεν συγκομισαν ουτε παρεδωσσν βσμβακι.

Απάντηση

11-09-2022 00:40Ιωαννα

Η συνδεδεμένη πότε θα πληρωθεί ? Υπάρχουν κτηνοτρόφοι που δεν πληρώθηκαν το Μάρτιο. Έγιναν λέει κάτι διορθώσεις

Απάντηση

10-09-2022 15:31Βοσκος

Μπεεεεε

Απάντηση

10-09-2022 14:34Αγροτης

Και μολις φτασει η ωρα πληρωμης της ενιαιας ενισχυσης τον Οκτωβριο,ξαφνικα θα αρχισουν οι αναβολες και οι καθυστερησεις και το agronews θα γραψει μια βδομαδα μετα την καθιερωμενη ημερομηνια του Οκτωβρη "στον οπεκεπε ΚΑΤΑΠΙΑΝΟΝΤΑΙ με την ενιαια ενισχυση".σας εχουμε μαθει πλεον.εχετε γινει "μανουλες" στο,ποιες λεξεις θα χρησιμοποιησετε,ποτε θα τις χρησιμοποιησετε,με ποια σειρα θα τις βαλετε ωστε να βγαινει ωραιο και καλοπεισμενο αποτελεσμα υπερ της ΕΚΑΣΤΟΤΕ κυβερνησης.συνεχιστε εσεις το βιολι σας κι εγω το δικο μου.θα σας τα χωνω μεχρι να διορθωθειτε,δηλαδη ποτέ.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα