BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πρίμα η προκαταβολή του τσεκ, από 1η Νοεμβρίου ξεκινούν οι διορθώσεις

Σε απόλυτη συνέπεια µε το χρονοδιάγραµµα του Οργανισµού Πληρωµών και τις απαιτήσεις των Κοινοτικών Κανόνων, εξελίχθηκε αυτή τη φορά η πρώτη φάση πληρωµής της βασικής ενίσχυσης µε την προκαταβολή του 70% ήτοι ποσού ύψους 657,3 εκατ. ευρώ σε 533.921 δικαιούχους αγρότες.

6_pin_100

Ελένη Δούσκα

2
9

Μάλιστα στην πληρωµή περιλαµβάνονται και 26.000 κάτοχοι δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, που προέρχονται από µεταβιβάσεις δικαιωµάτων έτους 2022, οι οποίες εξετάσθηκαν και εγκρίθηκαν, αλλά και όλα τα ευρήµατα του ελέγχου της τηλεπισκόπησης, που πραγµατοποιήθηκε σε 253.000 αγροτεµάχια, αλλά και τα αποτελέσµατα της δοκιµαστικής εφαρµογής του monitoring, που εφαρµόστηκε στις Π.Ε. Καρδίτσας, Τρικάλων και Ηµαθίας.

Ωστόσο, να σηµειωθεί ότι στην πληρωµή δεν περιλαµβάνεται η κατανοµή Εθνικού Αποθέµατος 2022, καθώς αυτή τη στιγµή διεξάγεται εκτεταµένος έλεγχος, µε τη διασταύρωση στοιχείων από εξωτερικές πηγές όπως η ΑΑ∆Ε και η Κτηµατολόγιο ΑΕ, µε σκοπό την αξιολόγηση της νόµιµης κατοχής των αιτούµενων εκτάσεων (κυρίως βοσκοτόπων). Ο έλεγχος αυτός, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, διενεργείται σε συνέχεια των ελέγχων που πραγµατοποιήθηκαν για το έτος αιτήσεων 2021 και από άλλες αρχές, ενώ όσοι δεν προσκοµίσουν ισχυρά νοµικά έγγραφα νόµιµης κατοχής εκτάσεων δεν θα λάβουν ενίσχυση. Τα σχετικά ποσά από το Εθνικό Απόθεµα έτους 2021 θα επιστραφούν στο Εθνικό Απόθεµα έτους 2022 και θα χορηγηθούν σε άλλους δικαιούχους παραγωγούς.

Στο επόµενο βήµα, να σηµειωθεί ότι βγήκε το δείγµα των επιτόπιων ελέγχων, οι οποίοι αναµένεται να ξεκινήσουν το αµέσως επόµενο διάστηµα, µαζί µε τους αντίστοιχους διασταυρωτικούς για τις απαραίτητες διορθώσεις σφαλµάτων, ενώ το σύστηµα του ΟΣ∆Ε θα ανοίξει για διορθώσεις την 1η Νοεµβρίου.

Εν τω µεταξύ, εξατοµικευµένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήµατα κατά τον µηχανογραφικό έλεγχο, µε επίπτωση στο δικαιούµενο ποσό προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2022, θα εξεταστούν, επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, µετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών.

Πιο συγκεκριµένα, από τους διασταυρωτικούς ελέγχους εντοπίστηκαν ευρήµατα που, ανάλογα µε την σοβαρότητα τους, επηρέασαν µερικά ή ολικά την πληρωµή των δικαιούχων. Τα κυριότερα ευρήµατα αφορούν:

α) 61.794 παραγωγούς, µε δικαιούµενο ποσό βασικής ενίσχυσης µικρότερο των 250 ευρώ. Οι παραγωγοί αυτοί, αν µετά τον υπολογισµό των επόµενων πληρωµών το συνολικό ποσό πληρωµής τους είναι µεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση του ∆εκεµβρίου 2022.

β) 5.340 παραγωγούς, για τους οποίους υπάρχουν ευρήµατα σχετικά µε τη µη νόµιµη κατοχή των εκτάσεων που δηλώνουν για τη λήψη ενίσχυσης ή εξαιτίας διεξαγωγής ερευνών από άλλες αρµόδιες αρχές για τον ίδιο λόγο ή εξαιτίας εµπλοκής τους σε καταγγελίες σχετικά µε την λήψη Εθνικού Αποθέµατος µε δήλωση εκτάσεων βοσκοτόπων, χωρίς ζώα

γ) 4.120 παραγωγούς, για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεών τους µεταβίβασης δικαιωµάτων (αφορά περιπτώσεις όπου αναµένεται η προσκόµιση συµπληρωµατικών δικαιολογητικών, υφίσταται εµπλοκή σε σύνθετες περιπτώσεις κληρονοµιάς, κ.λπ.).

δ) 1.500 παραγωγούς, οι οποίοι υπέβαλαν δικαιολογητικά ανωτέρας βίας, τα οποία εξετάζονται. Για τουςπαραγωγούς αυτούς, η πληρωµή θα πραγµατοποιηθεί την επόµενη εβδοµάδα. 

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Στα 50 ευρώ αποζημίωση για χαλάζι στα βαμβάκια Σερρών

Μέσα στην επόμενη εβδομάδα και μέχρι το τέλος του μήνα αναμένεται να καταβληθούν προκαταβολές της αποζημίωσης στους βαμβακοκαπαραγωγούς της Π.Ε. Σερρών για τις ζημίες που υπέστηκαν από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, που έπληξαν τις καλλιέργειές τους, τον περασμένο Ιούνιο. Ύστερα από τη νομοθετική ρύθμιση-τροπολογία του ΥΠΑΑΤ, που ψηφίστηκε στις 30 Σεπτεμβρίου, αναμένεται να καταβληθεί το ποσό των 50 ευρώ ανά στρέμμα για το χαλάζι, που έπληξε τις καλλιέργειες από 23 έως τις 28 Ιουνίου και 35 ευρώ ανά στρέμμα για το χαλάζι της 6ης Ιουνίου.

«Το σύνολο της προκαταβολής για τους παραγωγούς της Π.Ε. Σερρών ανέρχεται στα 2.500.000 ευρώ και αφορά στις ζημιές που υπέστη η βαμβακοκαλλιέργεια 55.000 στρεμμάτων, που ήταν στο στάδιο της συγκομιδής» δήλωσε στην ΕΡΤ Σερρών η Κοινοβουλευτική Εκπρόσωπος της ΝΔ και βουλευτής Σερρών Φωτεινή Αραμπατζή, η οποία το προηγούμενο διάστημα είχε προσωπικές συναντήσεις με βαμβακοκαλλιεργητές των Δήμων Αμφίπολης και Ν.Ζίχνης.

Όσον αφορά τις αποζημιώσεις για τις υπόλοιπες πληγείσες καλλιέργειες, που καλύπτονται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ (π.χ. σιτηρά, καλαμπόκι, ηλίανθο, μηδική, τριφύλλια κ.α.) η κ. Αραμπατζή τόνισε ότι καταβάλλεται μεγάλη προσπάθεια από τον Οργανισμό Γεωργικών Ασφαλίσεων ώστε και αυτές να καταβληθούν το συντομότερο δυνατό.

Έως 31 Οκτωβρίου αιτήσεις επιστροφής ΦΠΑ

Περιθώριο έως το τέλος Οκτωβρίου έχουν κάθε χρόνο οι αγρότες ειδικού καθεστώτος για να υποβάλλουν αίτηση επιστροφής ΦΠΑ 6%, µε τυχόν µη έγκαιρη υποβολή της αίτηση εγκαίρως να στερεί το δικαίωµα επιστροφής.

Υπενθυµίζεται πως δικαιούχοι επιστροφής  ΦΠΑ είναι οι αγρότες, οι οποίοι εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του άρθρου 41 του Κώδικα ΦΠΑ, κατά το χρόνο που πραγµατοποιείται η παράδοση των αγροτικών προϊόντων τους, ή η παροχή των αγροτικών υπηρεσιών τους, ανεξάρτητα αν κατά το χρόνο που ζητείται η επιστροφή έχουν µεταταχθεί σε άλλο καθεστώς ή έχουν διακόψει τις εργασίες τους. Προϋπόθεση για την επιστροφή, χωρίς έλεγχο, αποτελεί η υποβολή δήλωσης Ενιαίας ∆ήλωσης Καλλιέργειας/Εκτροφής του Ν. 3877/2010, εφόσον είναι υπόχρεοι.

Αιτήσεις επιστροφής γίνονται δεκτές µόνο εάν το αιτούµενο προς επιστροφή ποσό ανέρχεται σε 20 ευρώ τουλάχιστον.

 

Σχόλια (9)
Προσθήκη σχολίου

23-10-2022 09:54Δονάτος Μπιτσιόλας

Ακριβώς όλα πρίμα. Δεν ντρέπεστε λίγο να γράφετε ανακρίβειες. Μακράν η χειρότερη πληρωμή του ΟΠΕΚΕΠΕ. Ούτε το 70% στην πρώτη δόση. Και αρκετοί με μεταβιβάσεις που δεν είδαν προκαταβολή. Αίσχος. Ντροπή και σε όλους σας, κοροϊδεύετε τον κόσμο, έρχονται εκλογές!!!

Απάντηση

23-10-2022 08:29Αγροτης

Μπορεί να πήγε πρίμα η προκαβολη κατά τη άποψη σας,ο αγρότης όμως πήγε κατά διαβόλου....

Απάντηση

22-10-2022 21:29Γιωργος

Ναι,ναι ολα πριμα.να συμπληρωσω κι εγω το εξης:ΝΑ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ Ο ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ ΕΧΕΙ ΑΦΟΡΙΣΤΕΙ-ΑΝΑΘΕΜΑΤΙΣΤΕΙ-ΚΑΤΑΡΑΣΤΕΙ ΕΠΙΣΗΜΑ ΚΑΙ ΔΗΜΟΣΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΩΗΝ ΕΠΙΣΚΟΠΟ ΚΑΛΑΒΡΥΤΩΝ ΑΜΒΡΟΣΙΟ.ΚΑΙ ΘΑ ΠΑΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΜΟΛΙΣ ΑΡΧΙΣΕΙ ΚΑΙ "ΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ" Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ.ΘΑ ΧΟΡΟΠΗΔΑΕΙ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΚΑΘΕΤΑΙ Ο ΚΟΥΤΟΦΑΝΤΑΣΜΕΝΟΣ ΧΑΖΟΧΑΡΟΥΜΕΝΟΣ ΠΟΥ ΓΕΛΑΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΚΑΙ ΧΑΙΡΕΤΑΕΙ ΚΑΙ ΤΙΣ ΚΟΥΚΛΕΣ ΣΤΙΣ ΒΙΤΡΙΝΕΣ....ΦΑΝΤΑΣΤΕΙΤΕ ΟΤΑΝ ΑΡΧΙΣΕΙ ΝΑ ΕΠΕΝΕΡΓΕΙ Ο ΑΦΟΡΙΣΜΟΣ ΤΙ ΕΧΕΙ ΝΑ ΓΙΝΕΙ.ΘΑ ΜΙΛΑΕΙ ΜΟΝΟΣ ΤΟΥ ΣΑΝ ΤΟΝ ΜΠΑΙΝΤΕΝ.ΤΩΡΑ ΛΟΙΠΟΝ ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΠΡΙΜΑ ΚΥΡΙΑ ΔΟΥΣΚΑ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (3)

22-10-2022 13:01ΑΓΡΟΤΗΣ

Απορία θα δώσουν σε 250 χιλιάδες αγρότες για τα λιπασμάτα θα δώσουν σε 50 χιλιάδες κτηνοτρόφους για της ζωοτροφές δηλαδή ο πρωτογενής τομέας είναι 300 χιλιάδες και λιγότεροι γιατί υπάρχουν και κτηνοτρόφοι που είναι και αγρότες η 700 χιλιάδες που παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις ποιοι είναι τι είναι αν βγάλουμε τους 300 χιλιάδες αγροτοκτηνοτροφων η 400 χιλιάδες τι ακριβώς είναι μπορεί κάποιος να μας πει για ποιο λόγο παίρνουν αγροτικές επιδοτήσεις

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

22-10-2022 09:16Αλέξανδρος

Γνωρίζουμε πότε θα μπει η Β δόση του 14χιλιαρου? καλημέρα

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα