BACK TO
TOP
Πληρωμές

Στα χαρακώματα για τσεκ έως Χριστούγεννα, στόχος η Τρίτη λέει ο Γεωργαντάς

Επεισοδιακά και µε πολλές τρικλοποδιές από το «παλιό σύστηµα» ολοκληρώθηκαν τελικά µέσα στην εβδοµάδα οι πληρωµές των αγροπεριβαλλοντικών, µε µόνη εκκρεµότητα ύψους περίπου 16 εκατ. ευρώ το Κοµφούζιο και τις Σπάνιες Φυλές.

6_pin_108

Ελένη Δούσκα

6
84

Και όσο αυξάνονταν οι αντιδράσεις των παραγωγών, σχετικά µε τους χρόνους της εν λόγω πίστωσης, αβέβαιη παρέµενε η αιτία της καθυστέρησης. Αυτά που µπορούν να βεβαιωθούν προς κάθε κατεύθυνση είναι ότι τα λεφτά υπήρχαν, η πολιτική βούληση για την πληρωµή ήταν κάτι παραπάνω από σίγουρη, οι κατευθύνσεις της διοίκησης του ΟΠΕΚΕΠΕ αποσαφηνισµένες, η τεχνική επάρκεια των εµπλεκοµένων στα τεχνικά ζητήµατα δεν αµφισβητείται και φυσικά, η βάση δεδοµένων του gov.gr είναι η πλέον αξιόπιστη. Κι όµως κάπου τα πράγµατα σκόνταψαν. Μια εξήγηση είναι ότι το «παλιό σύστηµα» κλωτσάει! Και φυσικά, µε τη δικτύωση που διαθέτει στα 15 χρόνια που ποδηγετούσε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, έχει ακόµα τον τρόπο να βάζει εµπόδια. Σε κάθε περίπτωση, πάντως οι µόνοι που δεν φταίνε και όµως βγαίνουν ζηµιωµένοι είναι οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι. Κάποια στιγµή, θα πρέπει να βρεθεί κάποιος που θα λύσει τον γόρδιο δεσµό. Ο σηµερινός υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, έχει κάνει επ’ αυτού το καθήκον του µε το παραπάνω. Και ο σηµερινός πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ έχει υπερβεί εαυτόν. Την τελική ωστόσο, λύση, καλείται να δώσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, φυσικά πριν τις εκλογές και πριν αρχίσει η υποβολή των νέων δηλώσεων ΟΣ∆Ε.  

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι αρµόδιοι των πληρωµών κινούνται µε κατεύθυνση την Τρίτη 20 ∆εκεµβρίου για την εξόφληση του τσεκ, αν και µε κάποιο δισταγµό, για την περίπτωση που κάτι ή … κάποιοι πάλι «µπλοκάρουν» τη διαδικασία, σύµφωνα µε όσα ανέφερε στην εφηµερίδα Agrenda ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Γεωργαντάς. Πάντως, την ηµεροµηνία αυτή ανέφερε ο ίδιος και στον πρόεδρο Τάσο Χαλκίδη και τον αντιπρόεδρο Γιάννη Βράνα του Αγροτικού Συλλόγου Γεωργών Βέροιας, µε τους οποίους συναντήθηκε. Μάλιστα σύµφωνα µε τα µέλη του Συλλόγου, ο κ. Γεωργαντάς φέρεται να τους ενηµέρωσε ότι «για την πρώτη πρόσκληση του Κοµφούζιο ενώ τα προηγούµενα χρόνια δινόταν µια προκαταβολή 70% στα τέλη Νοεµβρίου µε αρχές ∆εκεµβρίου και εξόφληση τον Απρίλιο, φέτος θα πληρωθεί σε µια δόση τον Απρίλιο». Ωστόσο, αυτό µένει ακόµα να διαπιστωθεί, ενδεχοµένως να ανακοινωθεί και επίσηµα.

Στα πρακτικά, µέχρι τότε θα πρέπει να διευθετηθεί και το υπόλοιπο 10% των µεταβιβάσεων, που αφορά κυρίως τις κληρονοµιές και περί τους 4.040 παραγωγούς για τους οποίους εκκρεµεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεών τους µεταβίβασης δικαιωµάτων (αφορά περιπτώσεις όπου αναµένεται η προσκόµιση συµπληρωµατικών δικαιολογητικών, υφίσταται εµπλοκή σε σύνθετες περιπτώσεις κληρονοµιάς, κ.λπ.). Επίσης, χρήµατα περιµένουν και οι 61.740 παραγωγοί µε δικαιούµενο ποσό βασικής µικρότερο των 250 ευρώ, ενώ σε έλεγχο βρίσκονται και 5.340 παραγωγοί για τους οποίους υπάρχουν ευρήµατα σχετικά µε τη µη νόµιµη κατοχή των εκτάσεων που δηλώνουν για τη λήψη ενίσχυσης λόγω ερευνών ή καταγγελιών και 1.500 παραγωγοί, οι οποίοι υπέβαλαν δικαιολογητικά ανωτέρας βίας, τα οποία εξετάζονται.

Αµέσως µετά θα ακολουθήσει η πληρωµή της εξισωτικής, για την οποία φέτος το κονδύλι είναι αυξηµένο στα 264 εκατ. ευρώ, µε τους επιτελείς των πληρωµών να βάζουν πρώτη ηµεροµηνία στόχο ακόµα και την Παρασκευή 23 του µήνα, παραµονές Χριστουγέννων. Σε περίπτωση που το σενάριο αυτό δεν δουλέψει, επόµενη πιθανή ηµεροµηνία είναι στις 27 µε 28 του µήνα. Ίσως, βέβαια, ο πρώτος στόχος να µην είναι και ιδιαίτερα εφικτός, δεδοµένου ότι έχει δοθεί παράταση µέχρι τις 22 ∆εκεµβρίου για την υποβολή ενστάσεων επί της πρώτης κατάταξης µε τους εγκεκριµένους και τους απορριφθέντες για το έτος 2022.

Να σηµειωθεί ότι οι παραγωγοί που χαρακτηρίστηκαν ως «άµεσα συνταξιούχοι» από τον ΕΦΚΑ απορρίφθηκαν και µπορούν να υποβάλλουν ενδικοφανή προσφυγή, ο χαρακτηρισµός της ιδιότητας του «ενεργού γεωργού» έχει προκύψει από το τελευταίο αρχείο της ΑΑ∆Ε, ενώ οι παραγωγοί που απορρίπτονται ως «κάτοικοι εξωτερικού», «ηλικία εκτός ορίων επιλεξιµότητας (18-67)», «ο αιτών/σύζυγος είναι δικαιούχος πρόωρης συνταξιοδότησης», «ο αιτών είναι διάδοχος µε δεκαετή αποκλεισµό», «ο αιτών είναι διάδοχος µε ετήσιο αποκλεισµό» έχουν τη δυνατότητα να προσκοµίσουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά.

Σχόλια (84)
Προσθήκη σχολίου

20-12-2022 17:03Αναστασία

Ανυπομονώ να μπουν τα χρήματα , είναι σωτήρια για μένα και την οικογενειά μου,ετσι όπως είναι η οικονομική μας κατάσταση πραγματικά μας σώζουν , ποιος να το έλεγε ότι θα περίμενα από την επιδότηση

Απάντηση

20-12-2022 08:49γιαννης

Καλημερα!!!Μηπως πληρωθηκατε στην μακεδονια για το κομφουζιο;

Απάντηση

19-12-2022 14:33Sakis

Κατόπιν επικοινωνίας με τα κεντρικά του ΟΠΕΚΕΠΕ για τον έλεγχο και εξέταση αιτήματος επιλεξιμότητας και μονιτορινκ μου απαντησανε τα εξής:Από 17/8 για επιλεξιμότητα δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος μέχρι σήμερα 19/12 κ όσον αφορά το μονιτορινκ τα ίδια.Μιλαμε για τριτοκοσμικές καταστάσεις.Προσωπικα μετανοιωσα που πέταξα τα λεφτά μου ελπιζωντας σε κάτι καλύτερο.Λαμβανωντας υπόψιν κ τις δικές σας ανησυχίες σας εύχομαι καλή υπομονή και δύναμη.Παντως είναι ο χειρότερος τομέας που μπορεί να επενδυσει κάποιος χωρίς να έχει κρατικές και πολιτικές πλάτες .Να μην έχει γνωστό εργοτοπατερα συνδικαλιστή η μπάρμπα τραπεζίτη.Σκεφτειτε το δίπλα ειδικά τα νέα παιδιά γτ είναι κρίμα να δουλεύετε κ στο τέλος να βρεθείτε κ καταχρεωμενοι.Σας ευχαριστώ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (9)

19-12-2022 13:47agrotisa

. Γεωργαντάς, πρόσθεσε ακόμη, ότι είναι σε εξέλιξη η πληρωμή για το πρόγραμμα “Κομφούζιο”, ενώ μέχρι 23 Δεκεμβρίου θα γίνει η εκκαθάριση της βασικής ενίσχυσης και θα εξοφληθούν το “πρασίνισμα” και η εξισωτική. Σε ερώτηση ενός βουλευτή από την περιοχή σας για το χρονοδιάγραμμα των πληρωμών

Απάντηση

19-12-2022 13:32NIKOLAS

Δεν καταβάλουν τις αποζημιώσεις φέτος που έρχονται εκλογές. Φαντάζεστε τι θα γίνει του χρόνου?

Απάντηση

19-12-2022 13:15Λαρισα

Το κομφουζιο ακόμη να πληρωθεί ???? Έβγαλε κωδικό παρτίδας και ημερομηνία χθεσινή εντολής πάντως. Αν και είκοσι μέρες αργότερα ας το δώσετε επιτέλους

Απάντηση

19-12-2022 11:46ellas

TI ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΓΑΜΩ ΤΑ ΣΠΙΤΙΑ ΣΑς ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΤΕ ΤΟ ΚΟΜΦΟΥΖΙΟ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-12-2022 10:31George

Όταν ειναι να πληρώσουν τους αγρότες και μάλιστα με ξένα λεφτά ,βγαίνουν με εκφράσεις, χαρακώματα, κάνουμε αγώνα για να πληρωθείτε κλπ. Ε ρε μαυρογιαλούροι φούμο που θα φάτε!! Που είναι τα βιολογικά ρε τα πληρώσατε σε όλους; Τι θα κάνετε με βασική και εξισωτική ; Θα κάνει Χριστούγεννα ο αγρότης; Θα ψάχνετε να μας βρείτε να καλλιεργήσουμε ,θα σας κόψει πείνα. Πάλι θα ιδρώσετε την φανέλα βλέπω.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-12-2022 09:39Mariio

Σε τι χωρα ζειτε κκ. αγροτες. Ο υψιστος να σας σωσει, αλλα ακομσ κι αυτος εχει σηκωσει τα χερια ψηλα.

Απάντηση

19-12-2022 09:24ΤΣΑΤΣΑΡΙΔΗΣ ΚΩΣΤΑΣ

Εσεις στο agronews που υμνειτε την κυβερνηση και τον προεδρο του οπεκεπε δεν εχετε μικροτερη ευθυνη απο αυτους και θα παρετε και εσεις αυτο που σας αξιζει παντως προς ενημερωση των απλων αγροτων σημερα 19/12/2022 και δεν εχει πιστωθει το προγραμμα απονιτροποιησης στην Αν.Μακεδονια και Θρακη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα