BACK TO
TOP
Πληρωμές

Συγκεντρώσεις αγροτών για έκτακτες πληρωμές, αλλαγές Σχεδίου ΚΑΠ

Θρυαλλίδα που πυροδοτεί αντιδράσεις στον αγροτικό χώρο, αποδεικνύεται η τελευταία πληρωμή των άμεσων ενισχύσεων (προκαταβολή του τσεκ) με τους πρώτους πυρήνες αγροτών σε κρίσιμες αγροτικές περιοχές να διαδηλώνουν ήδη τις αντιδράσεις τους τόσο για τις λειψές πιστώσεις που έγιναν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, όσο και για τα πρώτα μηνύματα από την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ.

77292dad3fcf990941fc6436ef321c48_ALA_1178-1

8
1

Συγκεντρώσεις αγροτών για έκτακτες πληρωμές, αλλαγές Στρατηγικού Σχεδίου ΚΑΠ

Ειδικά στο δεύτερο, η ενημέρωση που θέλει την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης να επεξεργάζεται αυτές τις μέρες κάποιες αλλαγές στο ισχύον Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο της ΚΑΠ, συσπειρώνει δυνάμεις που καλλιεργούν προσδοκίες ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία μπορούν να έχουν καλύτερη τύχη.

Από την άλλη, η δυνατότητα που φαίνεται να υπάρχει για μια συμπληρωματική προκαταβολή του τσεκ, δηλαδή για μια πίστωση που θα δώσει τη δυνατότητα να πληρωθούν όσοι έμειναν παντελώς απλήρωτοι την πρώτη φορά ή να διορθώσει κάπως το λογαριασμό εκείνων που εισέπραξαν ελάχιστα, γίνεται λαϊκή απαίτηση. 

Από τον Έβρο μέχρι την Κρήτη και αντίστροφα, οι αγρότες φωνάζουν κάντε μια διορθωτική πληρωμή, διορθώστε, πρώτα απ’ όλα, τα δικά σας λάθη.

Παγκρήτιο Συλαλλητήριο

Για τις 15 Νοεμβρίου 2023 έχει προγραμματισθεί τελικά το Παγκρήτιο Κτηνοτροφικό Συλλαλητήριο στον ΟΠΕΚΕΠΕ Ηρακλείου.

Με βάση τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί θα συμμετέχουν όλοι οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Κρήτης, δηλαδή Μυλοποτάμου, Χανίων, Ρεθύμνου, Ηρακλείου και Λασιθίου.

Οι Κρητικοί κτηνποτρόφοι ζητούν νέα διορθωτική πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, επειδή είδαν μείωση των χρημάτων της προκαταβολής του τσεκ που φτάνει έως και 50%.

Οι κτηνοτρόφοι του Μυλοποτάμου την Τετάρτη (15/11) θα κάνουν προσυγκέντρωση στον κόμβο Πανόρμου το πρωί στις 10:00 π.μ. και στην συνέχεια όλοι μαζί θα πάνε στον ΟΠΕΚΕΠΕ του Ηρακλείου.

Επίσης αποφάσισαν να κινηθούν νομικά κατά του ΟΠΕΚΕΠΕ για την μείωση των ενισχύσεων στη νέα ΚΑΠ.

Η κινητοποίηση στον ΟΠΕΚΕΠΕ του Ηρακλείου θα είναι παγκρήτια, ενώ διαμαρτυρία, την ίδια ημέρα, θα λάβει χώρα και σε άλλα περιφερειακά υποκαταστήματα του οργανισμού πληρωμών.

Να θυμίσουμε ότι τη Δευτέρα, 13 Νοεμβρίου, οι κτηνοτροφικοί σύλλογοι της Ανατολικής Μακεδονίας - Θράκης θα πραγματοποιήσουν συγκέντρωση διαμαρτυρίας για τον ίδιο λόγο (μείωση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης) έξω από το κτίριο της περιφέρειας στην Κομοτηνή.

Συγκέντρωση στην Κομοτηνή

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας έξω από το κτίριο της Περιφέρειας στην Κομοτηνή, προγραμματίζουν για τη Δευτέρα 13 Νοεμβρίου στις 12:00, οι κτηνοτρόφοι της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Το Στρατηγικό Σχέδιο που φτιάχτηκε για εμάς, χωρίς εμάς , τονίζουν οι Σύλλογοι Κτηνοτρόφων της ευρύτερης περιοχής, πρέπει ν’ αλλάξει και θ’ αλλάξει, με τη συμμετοχή και συμφωνία των κτηνοτρόφων.

Αρκετή ζημιά έκαναν στην κτηνοτροφία οι θεωρητικοί του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και των πανεπιστημίων, αυτοί που έδωσαν τη δυνατότητα σε αεριτζήδες και αετονύχηδες, να καρπώνονται τις ενισχύσεις των πραγματικών κτηνοτρόφων, ενεργοποιώντας βοσκοτοπικά δικαιώματα χωρίς ζώα, με κατανομή από το αμαρτωλό εθνικό απόθεμα.

Κλείνουμε λίγες ώρες τα ζώα μας στους στάβλους μας για να διαμαρτυρηθούμε και να μην αναγκαστούμε να τους κλείσουμε οριστικά!

Έδωσαν το πρώτο παρών οι Θεσσαλοί

Κινητοποίηση αγροτών διοργάνωσε η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Τρικάλων «η Άνοιξη»,  την περασμένη Δευτέρα 6 Νοεμβρίου μπροστά στο κτίριο της νομαρχίας.

Μεταξύ άλλων οι αγρότες ζήτησαν να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη). Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη.

Τα αιτήματα των αγροτών είναι:

  • Να βρεθούν χώροι κατοικίας για τους συνανθρώπους μας που πλημμύρισαν ή καταστράφηκαν τα σπίτια τους και να μοιραστούν κρεβάτια, στρώματα στους πλημμυρισμένους. Να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες απολυμάνσεις, οι ψεκασμοί και οι αναγκαίες ενέργειες για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος.
  • Να αποζημιωθούν στο 100%, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, για τις ζημιές σε φυτική παραγωγή, σε αγροτικό κεφάλαιο (φυτικό, ζωικό, πάγιο), καταστήματα, μηχανήματα, αποθήκες και αποθηκευμένη παραγωγή το σύνολο των πληγέντων αγροτών (κατά κύριο επάγγελμα και μη).
  • Να υπάρξει άμεση καταγραφή των ζημιών και καταστροφών σε οικίες, υποδομές, καταστήματα, καλλιέργειες, ζωικό κεφάλαιο κλπ. και να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα οικονομικής ανακούφισης των πληγέντων στο 100% με την άμεση χορήγηση του έκτακτου βοηθήματος σε κάθε οικογένεια και αγροτική επιχείρηση. Να δοθεί μηνιαίο επίδομα τουλάχιστον 1.500 ευρώ με προσαύξηση 300 ευρώ για κάθε παιδί, μέχρις ότου αποκατασταθούν οι ζημιές σε όλους τους πληγέντες.
  • Να δοθούν οι συνδεδεμένες ενισχύσεις χωρίς καμιά προϋπόθεση, όριο ή πλαφόν στην παράδοση της παραγωγής, με μόνο κριτήριο τη δήλωση ΟΣΔΕ.
  • Ειδικά για τους κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους να γίνουν δεκτές όλες οι δηλώσεις των πληγέντων για τις απώλειες σε ζώα και μελισσοσμήνη. Να εξασφαλιστεί με ευθύνη του κράτους ο εφοδιασμός των πληγέντων κτηνοτρόφων με ζωοτροφές και άλλα αναγκαία μέσα για να επιβιώσουν τα κοπάδια. Αντίστοιχα να γίνει και με τους μελισσοκόμους.
  • Να απαλλαγούν οι πληγέντες από δημοτικά τέλη, ενοίκια, ΕΝΦΙΑ, ΦΠΑ, ΟΑΕΕ - ΟΓΑ, ΤΟΕΒ, ΓΟΕΒ, να υπάρξει πάγωμα των χρεών σε κράτος - τράπεζες, εκκαθαριστές χωρίς προσαυξήσεις. Αναστολή λογαριασμών οικιακής και επαγγελματικής χρήσης σε Ενέργεια, νερό, τηλεπικοινωνίες για ένα εξάμηνο. Να σταματήσουν άμεσα οι όποιες διαδικασίες κατασχέσεων και πλειστηριασμών. Να παγώσουν όλα τα χρέη χωρίς προσαυξήσεις για όσο διάστημα αδυνατούν οι πληγέντες να τα πληρώσουν. Να γίνει διαγραφή τόκων και γενναίο κούρεμα κεφαλαίου στα τραπεζικά δάνεια.
  • Να κινητοποιηθούν άμεσα όλα τα διαθέσιμα μέσα και προσωπικό των κρατικών υπηρεσιών για να απομακρυνθούν οι μεγάλες ποσότητες φερτών υλικών που έχουν συσσωρευτεί και να προχωρήσουν οι απαραίτητες ενέργειες για την αποκατάσταση των εκτάσεων καλλιεργήσιμης γης που υπέστησαν διάβρωση, επιχωμάτωση, αποχωμάτωση. Να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλες τις γεωργικές εκτάσεις και να επιδιορθωθούν άμεσα τα αναχώματα.
  • Να εξασφαλιστεί η κρατική συνδρομή για καθαρισμό και αποκατάσταση κτιριακών εγκαταστάσεων, αποθηκών, σταβλικών εγκαταστάσεων, μηχανολογικού και άλλου εξοπλισμού και εμπορευμάτων στους πληγέντες.
  • Να γίνει με κρατική ευθύνη (χωρίς ΣΔΙΤ), μελέτη και υλοποίηση ολοκληρωμένου σχεδίου έργων υποδομής που θα λύνουν οριστικά το πρόβλημα σε όλες τις επίμαχες περιοχές που εκδηλώνονται πλημμύρες και τα απαραίτητα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης.

Επίσης ραντεβού στον ΕΛΓΑ και στον ΟΠΕΚΕΠΕ της Λάρισας έδωσαν την Τρίτη 7 Νοεμβρίου, οι αγρότες της Θεσσαλίας, μετά από πρωτοβουλία που πήραν οι Ομοσπονδίες Αγροτικών Συλλόγων Καρδίτσας, Λάρισας και Μαγνησίας.

Θέμα και αυτής της κινητοποίησης οι αποζημιώσεις μετά τις τεράστιες καταστροφές που υπέστησαν στην παραγωγή και τον εξοπλισμό από τις φονικές πλημμύρες, αλλά και τις επιδοτήσεις με αφορμή την τελευταία πληρωμή.

«Μόνο συνεχείς συσκέψεις γίνονται από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο, χωρίς ουσιαστικό αντίκρισμα. Δεν υπάρχει ενημέρωση και χρονοδιάγραμμα για τα απαραίτητα έργα, ώστε να υπάρχει απορροή των λιμναζόντων νερών στην περιοχή της λίμνης Κάρλας και να αποστραγγιστούν τα χωράφια που είναι πλημμυρισμένα.

Οι προκαταβολές, που ανακοινώθηκαν, μετατίθενται από 10ήμερο σε 10ήμερο, ενώ την ίδια στιγμή αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν χρήματα να καλύψουν βιοποριστικές και άλλες ανάγκες τους. Πολύ περισσότερο που η προκαταβολή του 70% της βασικής ενίσχυσης, στα πλαίσια της ΚΑΠ ήταν δραστικά μειωμένες σε σχέση με πέρυσι, το μεγαλύτερο μέρος των ποσών παρακρατήθηκε από τον ΕΛΓΑ και πολλοί συνάδελφοι δεν πήραν ούτε ένα ευρώ.

Ο αναχρονιστικός κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν μπορεί να καλύψει το 100% της πραγματικής ζημιάς στην παραγωγή και είναι επιτακτική ανάγκη να αλλάξει και να ανακοινωθούν άμεσα από την πλευρά της Κυβέρνησης τα τελικά ποσά αποζημίωσης για κάθε προϊόν. Υπάρχουν μεγάλες καθυστερήσεις στην εκτίμηση των ζημιών», επισημαίνει ο Ρίζος Μαρούδας, πρόεδρος της ΕΟΑΣΝΛ (Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Νομού Λάρισας).

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα