BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ελλιπές ταμείο αγροτών δείχνουν οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας

Η ανακοίνωση από τους αρµόδιους των πληρωµών λίγες µέρες πριν τις αργίες του Πάσχα θα µιλάει σίγουρα για πιστώσεις περίπου στα 700 εκατ. ευρώ, ποσό δηλαδή για το οποίο δεσµευόταν εδώ και πολύ καιρό ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, ωστόσο κανένας παραγωγός δεν θα είναι ικανοποιηµένος.

eleipes-pliromes-megalh-vdomada

Ελένη Δούσκα

12149
53

Ελλιπές «ταμείο» αγροτών δείχνουν όλες οι πληρωμές της Μεγάλης Εβδομάδας      

Άλλωστε και µόνο από την καθυστέρηση ενός µήνα, η επερχόµενη πληρωµή κάθε άλλο παρά καλή µπορεί να χαρακτηριστεί. Εκτός από τα λιγότερα ποσά και τα προϊόντα που δεν θα πληρωθούν, ένα εξίσου µεγάλο θέµα είναι ότι λόγω των τραπεζικών αργιών όποιος δεν δει χρήµατα ως  το µεσηµέρι της Μεγάλης Τρίτης και όσοι παραγωγοί δεν έχουν λογαριασµό στην Τράπεζα Πειραιώς, θα πρέπει να περιµένει τη δεύτερη εβδοµάδα του Πάσχα. Αρκετοί, λοιπόν, µιλούν ήδη για µια από τις χειρότερες πληρωµές, παρά τη ρητή εντολή Αυγενάκη για τακτοποίηση πριν τις γιορτές. Φαίνεται πως πίσω από την υπονόµευση στο ζήτηµα των πληρωµών κρύβεται µια διαµάχη που έχει στόχο την «αποκαθήλωση» του gov.gr, κάτι το οποίο αφήνει ήδη «αποτυπώµατα» στις ερχόµενες πιστώσεις, ως εξής:

Οικοσχήµατα: Αφενός απορρίφθηκαν αιτήσεις ύψους 270 εκατ. ευρώ σε διάφορες δράσεις και αφετέρου θα υπάρξει µια οριζόντια περικοπή της τάξης του 40%. Αυτό σηµαίνει ότι οι παραγωγοί θα δουν στους λογαριασµούς τους πολύ λιγότερα χρήµατα από αυτά που τους υπόσχονταν οι µελετητές.

Συνδεδεµένες ζωικών: Εδώ τα πράγµατα είναι ακόµα πιο µπερδεµένα. Αυτό που µάλλον πρέπει να θεωρείται βέβαιο είναι το ότι τα πριµ των ζωικών δεν θα περιλαµβάνονται στις εν λόγω πιστώσεις και µεταφέρονται για τα µέσα Μαΐου. Μιλάµε δηλαδή για ποσό 110 εκατ. ευρώ. Εποµένως, από τα 245 εκατ. ευρώ των συνδεδεµένων, που έχουν επανειληµµένως ανακοινωθεί από τους αρµοδίους, θα µπουν τα µισά.

Συνδεδεµένες φυτικής παραγωγής: Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές οι πληροφορίες ανέφεραν ότι µια πρώτη εντολή πληρωµής θα γινόταν προσπάθεια να δοθεί ως το βράδυ της Παρασκευής 26 του µήνα, ώστε το αργότερο µέχρι το µεσηµέρι της Μεγάλης Τρίτης να έχει ολοκληρωθεί. Να σηµειωθεί ότι η ειδική του βάµβακος -ελέω Θεσσαλίας- φαίνεται να προηγείται και να ακολουθούν τα πρωτεϊνούχα σανοδοτικά και κτηνοτροφικά ψυχανθή, όσπρια, σπόροι σποράς, βιοµηχανική ντοµάτα, ρύζι, πορτοκάλια για χυµό, κορινθιακή σταφίδα, µήλα και καλαµπόκι. Υπενθυµίζεται ότι σχετικά µε το καλαµπόκι ενίσχυση δικαιούνται όσοι το δήλωσαν ως κύρια καλλιέργεια και όχι επίσπορη, που σηµαίνει ότι αρκετοί θα είναι οι παραγωγοί που περιµένουν να πληρωθούν, αλλά τελικά δεν θα δουν τα σχετικά ποσά στους λογαριασµούς τους. Επίσης, δεν θα είναι λίγα και τα προβλήµατα και τα λάθη για όσους ήταν στο monitoring, ενώ έχει ήδη ανακοινωθεί από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ότι «δεν θα πληρωθούν τελικά όλα τα χρήµατα των συνδεδεµένων πριν το Πάσχα σε καλαµπόκι, όσπρια, ζωοτροφές και µήλα, καθώς έµποροι, οργανώσεις και µεταποιητές δεν προχώρησαν στην καταχώριση των παραδόσεων έως 17 Απριλίου» -ως όφειλαν, σύµφωνα µε τον Οργανισµό της ∆οµοκού.

∆ιοικητικές πράξεις: Ένα σεβαστό ποσοστό δικαιούχων συνδεδεµένων ενισχύσεων, που ενδέχεται να προσεγγίζει το 10%, θα µείνει εκτός της πληρωµής, δεδοµένου ότι δεν πρόλαβε να κάνει τις σχετικές διορθώσεις µέσω των διοικητικών πράξεων, όπως είθισται.

Περσινά υπόλοιπα: Στον αέρα βρίσκονται επίσης και οι εκκρεµότητες ύψους 88 εκατ. ευρώ που έµειναν από την πληρωµή του Οκτωβρίου και την πληρωµή του ∆εκεµβρίου. Οι πληροφορίες εδώ αναφέρουν ότι µέχρι τη Μεγάλη Τετάρτη θα ανακοινωθεί ότι κάποια χρήµατα µπήκαν, χωρίς ωστόσο να φτάνουν ούτε τα µισά όσων οφείλονται στους δικαιούχους παραγωγούς. Επίσης, από τα 16.000 δεσµευµένα ΑΦΜ της προκαταβολής περίπου τα 2.500 φαίνεται πως θα βρουν τον δρόµο για το ταµείο.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (53)
Προσθήκη σχολίου

01-05-2024 23:01ΝΙΚΟΣ ΠΑΡΑΝΕΣΤΙ

ΡΩΤΑΤΕ ΚΟΠΡΟΣΚΥΛΑ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΠΩΣ ΘΑ ΠΕΡΑΣΕΙ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΟ ΠΑΣΧΑ? ΠΕΡΙΜΕΝΕ ΟΛΟΣ Ο ΚΟΣΜΟΣ ΑΥΤΑ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥ.

Απάντηση

01-05-2024 21:03Βιβη

Έβαλε τον Αυγενακη τον ξύπνιο τα έκανε μπαχαλο στον αθλητισμό το ήξερα εκ των προτέρων ότι και εδώ θα τα κάνει μπαχαλο πολλοί παραγωγοί μεταξύ άλλων και εγώ δεν πήραν Φράγκο κατά Τάκλα πρέπει να είμαστε συνεπείς προς το κράτος κοίτα Μητσοτάκη να τον σουτάρεις ΤΩΡΑ

Απάντηση

30-04-2024 18:48Βάγια Σαφάκα

Γελανε και οι πέτρες ακούς εκεί 700 εκ μήπως 70ευρω έλεος ....

Απάντηση

30-04-2024 16:30Αγροτισσα

Εθνική κανείς??Απο χτες περιμένουμε

Απάντηση

30-04-2024 15:53Οργισμένος αγροτης

Μητσοτάκης και καλό δεν πάνε μαζι

Απάντηση

29-04-2024 18:10Παναγιώτης

Υπάρχει λύση για να σταματήσει όλο αυτό το γελοίο σενάριο που έχει παιχτεί εισβάρος μας ..Μην κάνει κανένας ξανά ΟΣΔΕ γάμω τον αντίχριστο τους μεσα γάμω τα πεθαμένα τους γαμω όλους τους πολιτικούς και τα παιδιά και τις γυναίκες τους και το μουνι που τους πέταγε.. Κανένας αγρότης μην ξανακάνει ΟΣΔΕ να βάλουν τα λεφτά στον κωλο τους και να πάνε στο διαόλο όλοι μαζί όλοι γαμω το καντήλι τους το γαμημενο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-04-2024 22:539 Ιούνη

Φωνή λαού οργή θεού

Απάντηση

27-04-2024 21:03Δημήτρης

Να σας βρούνε ΠΑΓΩΜΈΝΟΥΣ εκεί στην agronews

Απάντηση

27-04-2024 20:58Filippas andreou

Μωρη παλιοπουτανα γαμημενη ξεκολιαρα Ελενη Δούσκα που το παίζεις και αρθρογραφος μαζί με τα υπόλοιπα κοπρόσκυλα της agronews το πουτανοσπερμα τον Πανάγο και τον Κοντονή που του γαμιεται η μάνα με αράπηδες...ΤΙ ΜΑΛΑΚΊΕΣ ΓΡΑΦΑΤΕ ΤΟΣΟ ΚΑΙΡΟ ΡΕ ΜΟΥΝΙΑ.... να σας βρούνε ΠΑΓΩΜΈΝΟΥΣ τα εμμετικα αποβρασματα που σας γέννησαν και σας έφεραν σε αυτόν τον κόσμο για να γλύφετε τον κάθε υπουργό. Θα ψάξω να βρω τα παιδιά σας να τα πνίξω στον αυλακα να μην συνεχιστεί το κακό με σας. Μουνόπανα που θα μας πείτε για μετά το Πάσχα τα ζωικά.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

27-04-2024 20:47Maria

Οι τιμές πάντως στα συνδεδεμένα καθεστώτα στα φυτικά και στα ζωικά έχουν πάρει ΦΕΚ .

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα