BACK TO
TOP
Πληρωμές

Υπόλοιπα τσεκ 44 εκατ. και λοιπές συνδεδεμένες έχει το «μενού» Ιουνίου

Λίγο περισσότερο από ένα µήνα έχουν µπροστά τους οι διοικητικοί του Οργανισµού Πληρωµών προκειµένου να τακτοποιήσουν τις όποιες εκκρεµότητες προέκυψαν από τις προηγούµενες πληρωµές, µε την υποχρέωση να πληρωθούν όλα τα υπόλοιπα της περσινής χρονιάς µέχρι το τέλος Ιουνίου. Κι ενώ δεν έχει «καεί» ακόµα το σενάριο για µια πίστωση πριν τις Ευρωεκλογές, αν αυτό συµβεί το σίγουρο είναι ότι θα αφορά κατά βάση το κοµµάτι των συνδεδεµένων ενισχύσεων, αφού ο χρόνος δεν επαρκεί για να ολοκληρωθούν οι απαραίτητες διαδικασίες για τα υπόλοιπα απλήρωτα.

pliromes-agrotwn-iounio

Ελένη Δούσκα

8923
22

Υπόλοιπα τσεκ 2023 ύψους 44 εκατ. ευρώ και ότι δεν πληρώθηκε σε συνδεδεμένες έχει το «μενού» τον Ιούνιο

Άλλωστε, ο ίδιος ο υπουργός Λευτέρης Αυγενάκης, σε συνέντευξή του πριν λίγες µέρες σε κρητικό µέσο µιλάει για πληρωµές µέσα στον Ιούνιο, χωρίς να δίνει σαφές χρονοδιάγραµµα, ενώ ακόµα (µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές) δεν έχουν ούτε καν ανοίξει οι ενστάσεις επί των πληρωµών των eco-schemes, οι οποίες ωστόσο αναµένονται. Μάλιστα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ξεκαθάρισε ότι «υπάρχουν κάποια ζητήµατα µε ορισµένες συνδεδεµένες, τα οποία θα λύσουµε και θα πληρωθούν κανονικά, όπως και ανακοινώσαµε, τον Ιούνιο. Μέχρι το τέλος του έτους θα δώσουµε 2,2 δις ευρώ σε ενισχύσεις στους αγρότες, κανονικά και χωρίς καθυστερήσεις». Εν τω µεταξύ, ανοιχτό µέχρι τέλος Μαΐου παραµένει το σύστηµα ώστε οι αγρότες να καταχωρήσουν τις ποσότητες που παρέδωσαν και αφορούν δέκα συνδεδεµένες για τις οποίες είτε δεν πληρώθηκαν είτε έλαβαν λιγότερα χρήµατα. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 966 της Agrenda

 

Όσον αφορά τα υπόλοιπα της περσινής ενιαίας, ο υπουργός εξήγησε ότι «στην πληρωµή πριν το Πάσχα, δόθηκε και µέρος από τα 88 εκατ. ευρώ, που δεν είχε πληρώσει η διοίκηση Σηµανδράκου. Συγκεκριµένα δώσαµε το 50% αυτών. Μάλιστα, το υπόλοιπο ποσό από τα 88 εκατ. ευρώ, δηλαδή τα µισά, θα πληρωθούν κανονικά, τον Ιούνιο». Επίσης, σηµείωσε ότι, όπου χρειαστεί, θα γίνει διόρθωση των όποιων λαθών, και θα γίνουν εκ νέου πληρωµές στους δικαιούχους.

Όσον αφορά τα eco-shemes, τις επόµενες ηµέρες θα ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων, λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους παραγωγούς που έµειναν εκτός της πρόσφατης πίστωσης είτε για λόγω της µη κατάλληλης ταυτοποίησης των στοιχείων τους, είτε λόγω εµπλοκής µε τις δεσµεύσεις του ΠΑΑ στα Βιολογικά, είτε ακόµη χωρίς προφανή αιτιολόγηση όπως στις αναβαθµίδες. Συγκεκριµένα, οι πληροφορίες αναφέρουν πως υπάρχουν διάφορες κατηγορίες απλήρωτων, οι οποίες αφορούν τα εξής:

  • Πρώτον, εκείνοι που οι «σύµβουλοί» τους δεν έκαναν τις δηλώσεις απευθείας στην εφαρµογή του  gov.g και εποµένως δεν µπορούσε να γίνει η κατάλληλη ταυτοποίηση των στοιχείων τους.
  • ∆εύτερον, εκείνοι που ήταν ενταγµένοι στη Βιολογική Γεωργία του ΠΑΑ. Κάποιοι από αυτούς τους δικαιούχους έβαλαν νέα αγροτεµάχια στις δεσµεύσεις αλλά µέσω των eco-schemes και όπως λένε οι πληροφορίες παραµένουν απλήρωτοι. Ωστόσο τα λεφτά είναι δεσµευµένα µε βάση τα όσα λέει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στους ενδιαφεροµένους και µετά τις ενστάσεις θα πραγµατοποιηθούν συµπληρωµατικές πληρωµές. Αντίθετα κανονικά φαίνεται πως πληρώθηκαν οι παραγωγοί τα eco-schemes των Βιολογικών που δεν διατηρούσαν δεσµεύσεις στο ΠΑΑ για κάποιο αγροτεµάχιό τους.
  • Τρίτον, µία µεγάλη µερίδα αγροτών που δήλωσε τη δράση για τις αναβαθµίδες πετάχθηκε τελείως εκτός των eco-schemes χωρίς κάποια συγκεκριµένη αιτιολόγιση. Όπως ανέφερε στην Agrenda αγρότης από την Κέρκυρα οι αναβαθµίδες φαίνονται καθαρά και από τον δορυφόρο, ωστόσο δεν είδε καµία πίστωση στον λογαριασµό του.



Σχόλια (22)
Προσθήκη σχολίου

06-06-2024 13:13Νικολετα

Πότε πληρωνεται τα βιολογικα

Απάντηση

20-05-2024 09:47Γιωργος

Η παμπονηρη κυβερνηση επιτηδες το εκανε ολο αυτο το μπαχαλο με τις πληρωμες ωστε να τρεναρει εξοφλητικη πληρωμη κοντα στις εκλογες για να μαζεψει ψηφους.κλασικο τεχνασμα για να εξαπαταει τους ψηφοφορους της.τα εμβολιασμενα κομματοσκυλα βεβαια θα το φανε αμασητο,οπως τρωνε τοσα και τοσα καθε μερα.τους κοροιδευει ο μιστερ μπιν κι εκεινοι βαρανε παλαμακια οι τελειως χαζεμενοι.εχει βαλει και τα γνωστα παπαγαλακια να προπαγανδιζουν για επερχομενες πληρωμες,οι οποιες ηταν να εχουν ολοκληρωθει απο τα Χριστουγεννα αλλα αυτο ουτε το βλεπει,ουτε το σχολιαζει κανεις απο ταυς κοιμισμενους ραγιαδες!!!!!!!λεφτα ακουνε και χαιρονται κι ας ειναι πενταροδεκαρες και ψιχουλα.α ρε ελληναρα,μια ζωη ιδιος ησουν.για ενα κερασμα μια μπυρα και εναν καφε στηνεις κωλο!!!!!!!!να μην ξεχασετε κοιμισμενα προβατα,στις εκλογες να του δειξετε την αγαπη σας με 82%.μπεεεεεεεεεεε ζα!!!!!

Απάντηση

19-05-2024 17:17Ντεληγιαννης

ΠΟΥ.ΕΙΝΑΙ.ΤΑ.ΛΕΦΤΑ.ΤΗΣ.ΑΜΑΛΘΕΙΑ.ΡΕ.ΚΑΘΙΚΙΑ

Απάντηση

19-05-2024 12:24ΨΕΚΑΣΜΕΝΟΣ

ΜΠΡΑΒΟ ΘΕΙΕ ΚΟΥΛΗ ΔΩΣΕ ΛΕΦΤΑ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΘΑ ΧΕΣΤΟΥΜΕ ΣΤΟ ΤΑΛΗΡΟ ΠΑΛΙ

Απάντηση

19-05-2024 12:22πιτσικαμορτης

44 εκ. υπολοιπο της βασικης; καλα ποιον κοροιδευουν τι θα παρουν οι αγροτες δλδ,αυτα δεν φτανουν ουτε για καραμελες,που πηγαν τα λεφτα;

Απάντηση

18-05-2024 17:39#maria#

Εκτός από το μενού του Ιουνίου , βλέπω στο πλαίσιο πάνω για της πληρωμές του δ τριμήνου, το ποσό της βασικής πολύ μειωμένο 697 εκ ενώ η βασική του 23 ήταν τέλος πάντων όπως ήταν 829 εκ είχε προϋπολογισμο .Πολλοι vegan μενου θα μας σερβίρουν πάλι . Έχω χάσει κάτι , πάλι θα έχει μειώσει η βασική ?

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-05-2024 13:29Nikos

χωρις de minimis στα ροδακινα θα παμε σε εκλογες; μας στελνετε στον βελοπουλο απο μονοι σας...

Απάντηση

18-05-2024 11:50Έλλην

Τα υπόλοιπα συνδεδεμένη βοοειδών του 22 καμία κουβέντα κυρία δουσκα μήπως ξέρουμε κάτι ή τα ξέχασαν καμιά ενημέρωση για τον 13 μήνα σφαγείων υπάρχει η πάνε και αυτά μόνο πληρωμες υπόσχετε ο αυγενακης και το μόνο που έρχεται είναι λογαριασμοί για να πληρώνουμε

Απάντηση

18-05-2024 11:40μητσος

συναδελφοι ελαιοπαραγωγοι πηρατε κατι αλλο εκτος απο τα εκο 500 ευρω εγω τα μισα κ ουτε κ τα 100 πηγαν σαυτους που κανουν τα χαρτια!μας δουλευουν...

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

18-05-2024 09:12Έλλην, κτηνοτροφος

Το ίδιο ουφο ειναι

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα