BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πουθενά ένα 8μηνο μετά τις αιτήσεις κτηνοτρόφων τα 10 εκατ. της Αμάλθεια

Πάνε 8 μήνες από όταν εξέπνευσε η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων και ακόμα δεν έχει πιστωθεί η ενίσχυση κτηνοτρόφων για την «Αμάλθεια» ύψους 10,8 εκατ. ευρώ.

KT_DOV_01_020-001

1378
6

Πουθενά ένα 8μηνο μετά τις αιτήσεις κτηνοτρόφων τα 10 εκατ. ευρώ της Αμάλθεια

Yπενθυμίζεται πως η «Αμάλθεια» αποτελούσε έκτακτο μέτρο ενίσχυσης του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής για την στήριξη των κτηνοτρόφων, με σκοπό την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και ειδικότερα της μεγάλης αύξησης των τιμών των ζωοτροφών.

Έκτοτε, πάνε 2 χρόνια από την ημερομηνία εξαγγελίας του μέτρου και έχουν συμπληρωθεί 8 μήνες από όταν έκλεισε η πλατφόρμα στο Gov.gr για την υποβολή των αιτήσεων, όμως ακόμα δεν έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων, τα οποία υπολογίζονται σε περίπου 10,8 εκατ. ευρώ.
Συγκεκριμένα οι δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι οι κατ’ επάγγελμα κτηνοτρόφοι που διαθέτουν αιγοπρόβατα και έχουν έδρα:

  • στις αμιγώς νησιωτικές περιφέρειες της χώρας, δηλαδή Κρήτη, Ιόνιο, συμπεριλαμβανομένης της Λευκάδας, Βόρειο Αιγαίο, Νότιο Αιγαίο
  • στις περιφέρειες με νησιωτικά συμπλέγματα ή μεμονωμένα νησιά, με εξαίρεση την Εύβοια και την Ελαφόνησο Λακωνίας
 Το θέμα θέτει εκ νέου με ερώτηση του ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Μανόλης Χνάρης ζητώντας  αρμοδίως απαντήσεις για το που οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης αλλά και το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους  παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα.

Σχετική ανακοίνωση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Μανόλη Χνάρη έχει ως ακολούθως:

«Τον εμπαιγμό της Κυβέρνησης για τις αλλεπάλληλες καθυστερήσεις στην καταβολή  της οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ», η οποία 2 χρόνια μετά την εξαγγελία του μέτρου και 1 έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα, δεν έχει ακόμα καταβληθεί στους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα, φέρνει εκ νέου στη Βουλή των Ελλήνων, ο Βουλευτής Ρεθύμνης  και υπεύθυνος ΚΤΕ Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Μανόλης Χνάρης.

Ειδικότερα, το ΠΑΣΟΚ κατόπιν πρωτοβουλίας του Μανόλη Χνάρη κατέθεσε τρίτη Ερώτηση αναφορικά με το εν λόγω ζήτημα, απευθυνόμενο προς τα συναρμόδια υπουργεία, ζητώντας σαφείς απαντήσεις για τις διαδοχικές καθυστερήσεις και το χρονοδιάγραμμα καταβολής της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης «ΑΜΑΛΘΕΙΑ».

Υπενθυμίζεται, ότι το ΠΑΣΟΚ έχει ήδη καταθέσει στο Ελληνικό Κοινοβούλιο δύο αντίστοιχες Ερωτήσεις με αρ. πρωτ. 1259/2023 και 2803/2024 για τα συγκεκριμένα ζητήματα εξαιτίας και των παρατάσεων που έλαβαν χώρα.

Στη σχετική απάντηση της 30ης Οκτωβρίου 2023, από το αρμόδιο Υπουργείο αναφερόταν ότι: «..μετά ο πέρας της ελεγκτικής διαδικασίας .. η υπηρεσία θα προβεί σε όλες τις ενέργειες …. αναφορικά με την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Επιπλέον, στη σχετική απάντηση της 16ης Φεβρουαρίου 2024, από το αρμόδιο Υπουργείο αναφερόταν ότι:

«.. Μετά το πέρας της διαδικασίας του ελέγχου σώρευσης από την ΕΔΥΤΕ, η αρμόδια Yπηρεσία της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής θα προβεί σε όλες τις απαιτούμενες ενέργειες για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης και οι δικαιούχοι θα ενημερωθούν σχετικά με αυτοματοποιημένο ηλεκτρονικό μήνυμα στη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου που έχουν δηλώσει κατά την αίτησή τους».

Τέλος, ασκώντας για ακόμα μία φορά οξεία κριτική στην Κυβέρνηση τονίζει ότι: «Ωστόσο, μέχρι και σήμερα, αν και έχει παρέλθει χρονικό διάστημα 2 ετών από την εξαγγελία του μέτρου και ένα έτος από τότε που άνοιξε το σύστημα,  δεν έχει ακόμα πραγματοποιηθεί καμία καταβολή, με αποτέλεσμα οι παραγωγοί μας να εξακολουθούν να βρίσκονται σε δεινή οικονομική κατάσταση που επιτείνεται από τις πρόσφατες αστοχίες στην πληρωμή  της βασικής ενίσχυσης».

Κατόπιν των ανωτέρω, λοιπόν, ερωτά  εκ νέου, τους αρμόδιους Υπουργούς για τα ακόλουθα ζητήματα:

 

  • Που οφείλονται οι αλλεπάλληλες αυτές καθυστερήσεις στην καταβολή της εν λόγω οικονομικής ενίσχυσης και
  • Ποιο είναι το ακριβές χρονοδιάγραμμα καταβολής της προς τους κτηνοτρόφους παραγωγούς στην Κρήτη και στην υπόλοιπη νησιωτική Ελλάδα  δεδομένων των αδικαιολόγητων καθυστερήσεων που έχουν λάβει χώρα». 
Σχόλια (6)
Προσθήκη σχολίου

31-05-2024 09:25Αγρότισσα

Δεν του καίγεται καρφί, αυτού του υπουργού ναυτιλίας . Οτι κάνει ειναι μόνο για το συμφέρον των πλουσίων. Ολα αργούν και ειναι άχρηστος . Ποιος είναι και πιος τον ψήφισε. Αλλά φταίμε εμείς, κοροϊδία. Τώρα που θα βγει ο Κασσελακης, έστω και για λίγο οι αγρότες θα παρουν πανω.

Απάντηση

30-05-2024 10:27Ηρακλής

Ψεύτες

Απάντηση

29-05-2024 00:41Ελενη

Όλοι ψεύτες τώρα που θα θέλουν ψήφους θα πούμε κ εμείς πως κάνουμε ελέγχους. Λαμογια .

Απάντηση

28-05-2024 17:49Ντεληγιαννης

ΠΟΥ.ΕΙΝΑΙ.ΤΑ.ΛΕΦΤΑ.ΡΕ.ΚΑΘΙΚΙΑ;

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα