BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μετά τις Ευρωεκλογές πληρώνονται τα 163 εκατ. άμεσων ενισχύσεων '23

Στους λογαριασμούς των δικαιούχων αγροτών βρίσκεται από το απόγευμα της Δευτέρας η αποζημίωση δύο ετών για τους αγρότες των παρακάρλιων περιοχών ύψους 43 εκατ. ευρώ. Με δεδομένη πάντως την πίστωση, οι πρώτες πληροφορίες θέλουν να έχει δημιουργηθεί μεταξύ των καλλιεργητών μεγάλη αναστάτωση, καθώς σε πολλές περιπτώσεις τα ποσά δεν ανταποκρίνονται σ’ αυτά που η κυβέρνηση είχε εξαγγείλει.

pliromes-sindedemenes-iounios__1_

9498
21

Έγινε η πίστωση των  αποζημιώσεων 43 εκατ.  στα Παρακάρλια, μετά  τις Ευρωεκλογές πάει   η ουρά 163 εκατ. ευρώ άμεσων ενισχύσεων '23

Αναφέρεται για παράδειγμα παραγωγός με 14 στρέμματα αμύγδαλα που με βάση τις ανακοινώσεις περίμενε να λάβει 20.300 ευρώ και του πιστώθηκαν 2.728 ευρώ. Την ίδια στιγμή, υπάρχουν παραγωγοί οι οποίοι έλαβαν στο ακέραιο τα υπεσχημένα, καθώς τα ποσά ανταποκρίνονται στη στρεμματική ενίσχυση της κάθε καλλιέργειας επί δύο (διετία). 

Στο μεταξύ, για μετά τις Ευρωεκλογές φαίνεται να πηγαίνει η σταδιακή καταβολή των 163 εκατ. ευρώ υπολοίπων  για την εξόφληση των άμεσων ενισχύσεων 2023, με τους ιθύνοντες να έχουν στη διάθεσή τους σκάρτες 20 μέρες για να προλάβουν την κρίσιμη ημερομηνία της 30ης Ιουνίου ώστε να βγει η χρονιά στον ΟΠΕΚΕΠΕ δίχως καταλογισμούς. 

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, δε βγαίνουν πλέον οι μέρες πριν τις 9 Ιουνίου ώστε να γίνει μία πρώτη συµπληρωµατική πληρωµή πριν τις κάλπες και δη µέχρι την Παρασκευή 7 Ιουνίου.

Από κει και πέρα, ο Οργανισμός Πληρωμών καλείται να κλείσει μέχρι τέλος του μήνα εκκρεμότητες ύψους 163.609.409 ευρώ. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 968 της Agrenda


Το νούμερο αυτό αναλύεται σε:

  • ποσό 63.857.126 ευρώ για την Βασική Ενίσχυση
  • ποσό 9.060.660 για την Αναδιανεμητική Ενίσχυση
  • ποσό 3.238.920 ευρώ για τους Νέους Αγρότες
  • ποσό 33.266.813 για τα Οικολογικά Σχήματα 
  • ποσό 54.185.890 για τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις

Επίσης υπάρχει μία ακόμη εκκρεμότητα που ακούει στο όνομα του Ειδικού Προγράμματος Στήριξης της Αγροτικής Παραγωγής στα Μικρά Νησιά, προϋπολογισμού 17 εκατ. ευρώ, τα οποία κάθε χρόνο πληρώνονται Πάσχα από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και παραμένουν ως εκκρεμότητα.

Τα ποσά για τα Παρακάρλια

Το σχετικό ΦΕΚ με τα ποσά στήριξης έχει δημοσιευτεί από τις 28 Μαΐου. Το έκτακτο πακέτο στήριξης ύψους 43.082.500 ευρώ αφορά τόσο τα 119.000 πληµµυρισµένα στρέµµατα στα Παρακάρλια χωριά αλλά και αρκετούς άλλους εκ των πληγέντων από τις θεοµηνίες του Σεπτεµβρίου (Daniel – Elias) όσο και τους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους του καλοκαιριού 2023.  

Υπεύθυνος φορέας πληρωµής έχει οριστεί ο ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ µε το κονδύλι αυτό απορροφάται το σύνολο σχεδόν του Γεωργικού αποθεµατικού 2024, ύψους 43 εκατ. ευρώ.

Ενδεικτικά, τα ποσά στήριξης σε πλυµµηρόπληκτους Σεπτεµβρίου 2023 και πυρόπληκτους καλοκαιριού 2023 σύµφωνα µε υπουργική απόφαση είναι:

  • Για το σκληρό σιτάρι σε 83,2 ευρώ το στρέµµα.
  • Για το βαµβάκι σε 205 ευρώ/στρέµµα.
  • Για το καλαµπόκι (κτηνοτροφικός και ενσίρωσης) σε 195,2 ευρώ το στρέµµα.
  • Για το συµπύρηνο ροδάκινο σε 900 ευρώ το στρέµµα
  • Για τα αµύγδαλα σε 725 ευρώ το στρέµµα
  • Για τη βιοµηχανική ντοµάτα σε 563,5 ευρώ το στρέµµα
  • Για τη σποροπαραγωγή σε 220 ευρώ το στρέµµα

Να σηµειωθεί εδώ πως για τον υπολογισµό του τελικού ποσού στήριξης ανά δικαιούχο πολλαπλασιάζεται η αποζηµίωση της κάθε καλλιέργειας µε τον πολλαπλασιαστή δύο, αφού η ενίσχυση αφορά δύο χρόνια.

∆ιετής αδράνεια εκτάσεων που αποζηµιώνονται

Στην απόφαση για την ενίσχυση στα Παρακάρλια χωριά και τις λοιπές πληγείσες περιοχές, τονίζεται ότι κατά τη διετία που οι εν λόγω παραγωγοί βρίσκονται στο καθεστώς του προγράµµατος,  δεν δικαιούνται άλλη ενίσχυση από άλλο πρόγραµµα του ΠΑΑ και δεν µπορούν να συµπεριληφθούν σε ενισχύσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ όπως  τα οικολογικά σχήµατα, καθώς δεν διαθέτουν καλλιέργειες. Μάλιστα, επισηµαίνεται πως στην περίπτωση που κάποιος παραγωγός, για οποιονδήποτε λόγο λάβει ενίσχυση ενώ δεν τη δικαιούται, θα επιστραφεί ως αχρεωστήτως καταβληθείσα και έντοκα. Στη σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης υπενθυµίζεται επίσης πως η η εξόφληση των λοιπών αποζηµιώσεων για τα πληµµυρισµένα, θα γίνει έως  το τέλος του Ιουνίου.

Δεν λήφθηκαν υπόψιν τα μοτίβα αμειψισποράς

Αδικημένη νιώθει μερίδα αγροτών στα Παρακάρλια χωριά αναφορικά με τα χρήματα που θα αποζημιωθούν για την υποχρεωτική διετή αδράνεια στην οποία βάζουν τα αγροτεμάχιά τους. Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του βουλευτή Λάρισας Μάξιμου Χαρακόπουλου, το πρόγραμμα του ΥπΑΑΤ αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα που τέθηκε στον βουλευτή από τους αγρότες των χωριών στο πλαίσιο περιοδείας του. 

Όπως επισήμαναν, πολλοί νιώθουν αδικημένοι, καθώς οι ενισχύσεις υπολογίζονται με βάση την καλλιέργεια που δηλώθηκε στο ΟΣΔΕ του 2023 και όχι έναν μέσο όρο εισοδήματος από τις καλλιέργειες των προηγουμένων ετών, δεδομένου ότι η εναλλαγή καλλιεργειών αποτελεί πάγια γεωργική, αλλά και επιστημονικά επιβεβλημένη πρακτική. Κραυγαλέο παράδειγμα ανέφεραν την καλλιέργεια βιομηχανικής ντομάτας, η οποία αν και δεν μπορεί για δυο συνεχόμενα έτη να καλλιεργείται στο ίδιο χωράφι, ωστόσο με αυτό τον τρόπο υπολογίστηκε η ενίσχυση που δίνεται εφάπαξ για δυο χρόνια στις πλημμυρισμένες περιοχές. 

Αντιθέτως, αδικούνται κατάφορα οι παραγωγοί που η πλημμύρα τους βρήκε με καλλιέργεια σιτηρών, καθώς στην Απόφαση προδικάζεται ότι και την επόμενη χρόνια θα καλλιεργούσαν σιτηρά, ενώ συχνά στον κάμπο χρησιμοποιούνται για να «ξεκουράσουν» το χωράφι και να ακολουθήσει δυναμική καλλιέργεια ντομάτας ή βαμβακιού στο ίδιο αγροτεμάχιο.

Σε ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, που εκδόθηκε αργά το βράδυ της Δευτέρας αναφέρεται:

Πιστώθηκαν τα 43 εκατ. ευρώ σε 2.288 παραγωγούς των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές το 2023

Ξεκίνησε και η πληρωμή από τον ΟΠΕΚΕΠΕ εκκρεμοτήτων παρελθόντων ετών – Υλοποιείται η πολιτική δέσμευση της κυβέρνησης

Ολοκληρώνεται σήμερα η πληρωμή στους 2.288 δικαιούχους των παρακάρλιων και άλλων περιοχών που επλήγησαν από φυσικές καταστροφές, ενισχύσεων ύψους 43 εκατ ευρώ.

Ήδη τα χρήματα που δικαιούται κάθε παραγωγός πιστώθηκαν στο λογαριασμό του.

Συγκεκριμένα οι 2.288 δικαιούχοι ενίσχυσης των 43 εκατ. που προέρχονται από το Γεωργικό Αποθεματικών Κρίσεων του 2024 είναι οι παραγωγοί:

  1. Που τα αγροτεμάχια τους βρίσκονται πλησίον της τεχνητής λίμνης Κάρλας λόγω της αδυναμίας καλλιέργειας των εκτάσεων αυτών. Η περιοχή χορήγησης της στήριξης αφορά έκταση 119.159 στρεμμάτων, η οποία απαρτίζεται από πλημμυρισμένες γαίες των καταστροφικών κακοκαιριών Daniel και Elias, σύμφωνα με το χάρτη που απεικονίζει την περιοχή που επλήγη, ο οποίος προήλθε από το Τμήμα Τεκμηρίωσης και Χαρτoγραφικής Υποστήριξης της Γενικής γραφικής Υποστήριξης της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας.
  2. Που δραστηριοποιούνται στην εκτροφή χοίρων, πουλερικών (όρνιθες, πτηνά, ινδιάνοι, πάπιες, φραγκόκοτες, χήνες φασιανοί), ίππων στην καλλιέργεια ανθών και καλλωπιστικών, ακακιών, κάνναβης, παυλόνιας, κηπευτικών υπό κάλυψη, φυτωρίων ελάτης και λοιπών δασικών δέντρων, φυτωρίων καρποφόρων δέντρων και θάμνων, γκαζόν, κράνων και μανιταριών, οι οποίοι επλήγησαν από πυρκαγιές την περίοδο Ιουλίου-Αυγούστου 2023 και από πλημμύρες κατά τον Σεπτέμβριο 2023 σε περιοχές των Περιφερειών:

-           Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης,

-          Θεσσαλίας,

-          Στερεάς Ελλάδας και

-          Νοτίου Αιγαίου

  1. καθώς και οι παραγωγοί μελιού που έχουν έδρα εκμετάλλευσης στις ΠΕ:

-          Ροδόπης,

-          Σποράδων, και

στους δήμους:

-          Δομοκού,

-          Στυλίδας,

-          Ρόδου,

-          Μαντουδίου-Λίμνης -Αγίας Άννας και

-          Ιστιαίας-Αιδηψού,

λόγω της καταστροφής του τοπικού οικοσυστήματος εξαιτίας των πυρκαγιών και των πλημμυρών.

 

Οι ενισχύσεις για τις πρακάρλιες περιοχές αφορούν δύο έτη και είναι αφορολόγητες, ακατάσχετες και ανεκχώρητες στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων, κατά παρέκκλιση κάθε άλλης γενικής ή ειδικής διάταξης.

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πληρωμές παρελθόντων ετών

Επίσης η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ, υλοποιώντας σχετική πολιτική δέσμευση του ΥπΑΑΤ Λευτέρη Αυγενάκη,  ύστερα από την ολοκλήρωση των σχετικών ελέγχων, ξεκίνησε τη διαδικασία πληρωμής των εκκρεμοτήτων παλαιών ετών, της προηγούμενης προγραμματικής περιόδου 2014-2020 καθώς και της μεταβατικής περιόδου 2020- 2022.

Οι πληρωμές ξεκίνησαν από το έτος 2014 και αφορούν 3.609 δικαιούχους που θα λάβουν το ποσό του 1.106.605 ευρώ.

Ήδη έχει ξεκινήσει η διαδικασία και για τα επόμενα έτη, με στόχο να επιλυθεί ένα χρόνιο πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί και να αποδοθούν τα οφειλόμενα στους δικαιούχους αγρότες.

 

Σχόλια (21)
Προσθήκη σχολίου

17-06-2024 16:29ΓΙΑΓΚΟΣ

ΓΕΙΑ ΣΑΣ ΣΕ ΕΜΑΣ ΠΟΥ ΛΕΕΙ ΣΤΟ GOV.GR ΕΝΑ ΠΟΣΟ ΑΠΟ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΤΙΚΗ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΘΑ ΜΠΕΙ ΤΩΡΑ ΤΙΠΟΤΑ ΞΕΡΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ?

Απάντηση

07-06-2024 15:22Χριστος

Θα πληρωθούν και τα βιολογικα τώρα τον ιουνιου

Απάντηση

06-06-2024 15:06Vasios d.

Καλησπέρα μετά τις ευρωεκλογές μόνο μαγιό για μπάνιο και κουπόνια φαγητού θα σας δώσει η ΝΔ του Κούλη αγρότεεεςςς. Δεν θα πάρετε Φράγκο αυτό σας αξίζει να υποφέρετε.

Απάντηση

06-06-2024 15:03Σωτήρης

Χαχαχαχα μετά τις ευρωεκλογές λέει λεφτά.... Μαύρο στην ΝΔ ΟΛΟΙΙΙΙ ΡΕΕΕΕ ΠΡΟΒΑΤΑΑΑΑΑΑΑ

Απάντηση

06-06-2024 15:02Δημήτρης

Μην περιμένετε ρε ζώα λεφτά μετά τις εκλογές από την ΝΔ ένα αρχιδι θα πάρετε. Τραβά να τους ξαναψηφισεις ρεμπεσκε αγρότη νεοέλληνα πρόβατο. Φράγκο δεν θα πάρετε και η ΝΔ θα κάνει πάρτι με τα λεφτά σας ΣΤΗΝ ΚΡΉΤΗ ΖΩΑΑΑ

Απάντηση

04-06-2024 16:42Κτηνοτροφος

Να μην λέμε πολλά μονο ΜΑΥΡΙΣΤΕ ΤΟΥΣ ΣΤΗΣ ΕΥΡΩΕΚΛΟΓΈΣ ΟΠΩΣ ΜΑΥΡΙΣΑΝ ΑΥΤΟΙ ΤΗΣ ΨΥΧΕΣ ΜΑΣ γιατί θα μας εξαφανίσει ο άνθρωπος που στέλνει επιστολές στην φοντερ πως την λένε

Απάντηση

04-06-2024 16:20ΑΓΝΩΣΤΟ

Πληρώθηκε σήμερα κάνεις από τον Εβρο

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

04-06-2024 15:46Άγνωστο

Εάν τελικά φάμε το πρόστιμο 280 εκατομμύρια θα πάει κανένας φυλακή.Δεν θα είναι κατάχρηση εξουσίας αυτό ποιος θα το πληρώσει.Δεν θα το πληρώσουν οι αγρότες και όλοι οι Έλληνες ήρεμα ρωτάω.

Απάντηση

04-06-2024 15:41Άγνωστο

Εγώ θέλω να ρωτήσω κάτι εάν δεν πληρώσει ο οπεκεπε και φάμε πρόστιμο θα πάει κανένας φυλακή ήρεμα ρωτάω.Δεν θα είναι σαν να κάνει κατάχρηση των χρημάτων από τους αγρότες και από όλους τους Έλληνες ενώ ξέρουν για το πρόστιμο.Δεν θα έχει ευθύνη κανένας????

Απάντηση

04-06-2024 14:20Μάριος

Καλησπέρα. Ότι λεφτά αναγγέλουν για μετά τις εκλογές βασική κλπ.. ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ ΒΛΑΚΕΣ. Τόσα χρόνια η μικροπολιτικες τους πλήρωναν πριν τις εκλογές. ΜΕΤΑ ΞΕΧΑΣΤΕ ΤΑ . Τραβάτε σαν πρόβατα να ψηφίσετε ΝΔ του Μητσοτάκη και μετά θα ξυνεστε όλο το καλοκαίρι αφραγκα ανεγγεφαλα αγοράκια, μικροκαλλιεργητές. Σε οποιοδήποτε σοβαρό αγρότη κτηνοτρόφο διαβάζει το μύνημα μου , του φανερώνω το σεβασμό μου και την συμπαράσταση μου για την ζημιά που μας κάνουν τα αγροτακια με 5 και 10 στρέμματα και 15 γελαδια. Θα ΕΞΑΦΑΝΙΣΤΟΎΝ ΠΡΏΤΟΙ. Μην αγχώνεστε καθόλου. Αρκετά με τους φτηνιαριδες.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (4)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα