BACK TO
TOP
Πληρωμές

Αποζημιώσεις ΕΛΓΑ για Daniel 60 εκατ. μέχρι την Τρίτη, σιγή ασυρμάτου από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για πολλά

Το 70% των δικαιούχων με ένα ποσό της τάξης των 60 εκατ. ευρώ προγραμματίζει να πληρώσει ο ΕΛΓΑ όσον αφορά τους πληγέντες από τη θεομηνία Daniel, σύμφωνα με δηλώσεις του πρόεδρου του οργανισμού Ανδρέα Λυκουρέντζου στην ΕΡΤ. Αντίθετα καμιά επίσημη ενημέρωση δεν υπάρχει μέχρι στιγμής για τα μεγάλα ποσά των κοινοτικών ενισχύσεων που κανονικά έπρεπε να πληρωθούν σήμερα, Παρασκευή 27 Ιουνίου, δηλαδή την τελευταία εργάσιμη του μήνα.

likoyrentzos

18072
17

Οι τελευταίες πληροφορίες του Agronews κάνουν λόγο για έντονες παρασκηνιακές διαβουλεύσεις, μιας και αυτοί που έχουν επιφορτισθεί με την ευθύνη των πληρωμών, προκειμένου να κάνουν τη δουλειά, επιχειρούν να αποσπάσουν άλλου είδους εξυπηρετήσεις που έχουν να κάνουν με την «εργολαβία» του ΟΣΔΕ.

Μέσα σ΄ αυτό το νοσηρό κλίμα, οι πληροφορίες θέλουν να εξαντλείται όλος ο διαθέσιμος χρόνος και οι κρίσιμες εντολές των πληρωμών να κλείσουν μέχρι το βράδυ της Κυριακής 30 Ιουνίου (τελευταία προθεσμία με βάση του κοινοτικούς κανόνες) και οι πιστώσεις στους λογαριασμούς των αγροτών να τρέξουν τα επόμενα 24ωρα και μέχρι την προσεχή Τετάρτη 3 Ιουλίου.

Ως γνωστόν, οι εκκρεμότητες προς τους αγρότες σ’ αυτή τη φάση αφορούν 54 εκατ. ευρώ για τις συνδεδεμένες ενισχύσεις, 64 εκατ. ευρώ για τη βασική ενίσχυση, 9 εκατ. ευρώ για την αναδιανεμητική, 3,2 εκατ. ευρώ για νεαρούς αγρότες, 33,3 εκατ. ευρώ για τα eco-schemes και 86 εκατ. ευρώ για τα Βιολογικά.

Σε ότι αφορά στον ΕΛΓΑ, η ενημέρωση θέλει, την ερχόμενη Δευτέρα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης θα επισκέπτεται τον Οργανισμό, από όπου θα κάνει και τις ανακοινώσεις για μια ακόμα μεγάλη πληρωμή ύψους 60 εκατ. ευρώ προς τους πληγέντες της Θεσσαλίας. Αυτό σημαίνει ότι η πληρωμή θα ακολουθήσει άμεσα, ενδεχομένως και μία ημέρα μετά (Τρίτη 2 Ιουλίου). Σύμφωνα με ενημέρωση του κ. Λυκουρέτζου στο Agronews, δεν θα αργήσει πολύ η εξόφληση των αποζημιώσεων για το σύνολο των πληγέντων (υπόλοιπο 30% των δικαιούχων), καθώς η καθυστέρηση, όπως είπε, οφείλεται καθαρά σε τεχνικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τη συμβατότητα των συστημάτων καταχώρησης των αιτήσεων.

Επίσης, όσον αφορά ένα τελευταίο ποσό αποζημιώσεων του 2023 της τάξης των 15 εκατ. ευρώ (περσινές εκκρεμότητες), όπως ανέφερε στο Agronews ο κ. Λυκουρέντζος, αναμένεται να πιστωθούν και αυτές πολύ σύνοτομα.

Επί τους θέματος, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, μιλώντας σε εκπομπή του ΕΡΤNews το απόγευμα της 27ης Ιουνίου, ανέφερε ότι «εντός των ημερών και όχι εκτός του χρονοδιαγράμματος θα υπάρξει μία μεγάλη πληρωμή πορισμάτων λόγω της κακοκαιρίας Daniel και πάντως όλα τα πορίσματα θα εξοφληθούν σε ορατό χρονικό διάστημα. Μάλιστα ο ίδιος συμπλήρωσε ότι «θα είναι μία πολύ σημαντική πληρωμή, αυτή των επομένων ημερών που θα αγγίξει το 70% των πορισμάτων», επισημαίνοντας την πρωθυπουργική δέσμευση ότι στις 30 Ιουνίου θα έχουν εξοφληθεί με 110 εκατ. ευρώ οι περίπου 32.500 δηλώσεις ζημιάς από τα ακραία καιρικά φαινόμενα του 2023, με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να τονίζει πριν λίγες μέρες ότι «τα λεφτά είναι εξασφαλισμένα, ήδη έχει μεριμνήσει γι’ αυτό το υπουργείο Οικονομικών και οι εν λόγω εξοφλήσεις αφορούν 30.000 δηλώσεις ζημίας για φυτική παραγωγή και περίπου 2.500 δηλώσεις για απώλεια ζωικού κεφαλαίου, για τις οποίες έχουν δοθεί αντίστοιχα προκαταβολές 133 εκατ. ευρώ και 17 εκατ. ευρώ». 

Ο κ. Λυκουρέντζος πρόσθεσε επίσης ότι «Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας έδωσε τέσσερα χρόνια. Μόνοι μας, η κυβέρνηση κι εμείς ως διοίκηση δεσμευτήκαμε να εξοφλήσουμε στο δεκάμηνο. Εντός των ημερών έχουμε επίσκεψη του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Τσιάρα στον Οργανισμό να κάνει τις ανακοινώσεις. Εντός των ημερών και όχι εκτός του χρονοδιαγράμματος θα υπάρξει μία μεγάλη πληρωμή πορισμάτων και πάντως όλα τα πορίσματα θα εξοφληθούν σε ορατό χρονικό διάστημα. Καταλαβαίνουμε την ανάγκη. Καταλαβαίνουμε τις αγωνίες, έχουμε κάνει ό, τι είναι δυνατόν για να επισπεύσουμε.

Και θα είναι μία πολύ σημαντική πληρωμή, αυτή των επομένων ημερών που θα αγγίξει το 70% των πορισμάτων. Άρα δηλαδή και σε αυτή την πορεία μην ξεχνάτε ότι αντιμετωπίζουμε και τεχνικής φύσεως προβλήματα. Διότι το άλλο πρόγραμμα, το οποίο υλοποιείται στη Θεσσαλία για τις αποζημιώσεις, απαίτησε ένα νέο λογισμικό να εφαρμόσουμε στα πληροφοριακά μας συστήματα, γιατί οι ρυθμίσεις αποζημιώσεων είναι ευνοϊκότερες από τις ρυθμίσεις αποζημιώσεων του κανονισμού του ΕΛΓΑ (…)».

 

Σχόλια (17)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2024 09:56splacvcx

Χρειάζεστε επειγόντως δάνειο; Δίνουμε προσωπικά δάνεια; εμπορικά δάνεια; στεγαστικό δάνειο; Αγροτικά δάνεια; Εκπαιδευτικά δάνεια; Δάνειο ενοποίησης χρέους; δάνεια φορτηγών; δάνεια αυτοκινήτων; Ξενοδοχειακά δάνεια; αναχρηματοδότηση του δανείου; και περισσότερο χρέος; δάνεια για νεοσύστατες επιχειρήσεις; .το προσφέρουμε με επιτόκιο 2%! Επικοινωνήστε μαζί μας στο . trustloanfirm0@gmail.com

Απάντηση

29-06-2024 00:52Γιώργος

Ο Κούλης είπε έως τις 30 Ιουνίου θα σωθούν αποζημιώσεις ύψους 110εκ και τώρα λένε πως θα δώσουν 60εκ στις 3 Ιουλίου και μετά και προσπαθούν να μας πουν πως υπάρχει ρευστότητα.... 1ον δεν υπάρχει ρευστότητα και 2ον ανάμεσα στο 30 και 3 του νέου μηνός υπάρχει η καταληκτική ημερομηνία 1τη δηλαδή η Δευτέρα που είναι η προθεσμία εξόφλησης εισφορών του 2023 ... Ενώ πολλοί αγρότες περίμεναν 30 να πληρωθούν και να ξωφλησουν μετά τον ελγα μιας και το 2023 δεν σοδεψε για να μπορέσει να ανταποκριθεί στην υποχρέωση... Τώρα στις 3 που θα γίνει η πληρωμή όλοι αυτοί θα μείνουν εκτός πληρωμής και έτσι δεν θα χρειασθούν 110εκ αλλά 60εκ...άλλο ένα τέχνασμα του Κούλη στους φτωχούς το πνευματι

Απάντηση

28-06-2024 22:02Γιώργος

Τέτοιο μπο@δελο υπηρεσία δεν υπάρχει άλλη στο Ελλαδισταν. Πραγματικά!! Το χειρότερο όμως δεν είναι για το μέγεθος της κατάντιας αυτής της υπηρεσίας αλλά για την ανικανότητα της κυβέρνησης και της κάθε κυβέρνησης να τη διοικήσει σωστά όπως οφείλουν. Κούλη...στις ευρωεκλογές δεν είδες τίποτα. Τουλάχιστον απ τον αγροτικό κοσμο θα φάτε ξεγυρισμένη φάπα. Άντε γιατί και στην υπομονή υπάρχουν όρια.

Απάντηση

28-06-2024 18:33Βικτ

Ας μαζευτούμε για κινητοποίηση, δε καταλαβαίνω γιατί καθόμαστε. Δε ζούμε στο μεσαίωνα υποτίθεται έχουμε λόγο. Δε γίνεται να μας κοροϊδεύουν, να μας κλέβουν, να μας υποτιμούν και να καθόμαστε. Φτάνει.

Απάντηση

28-06-2024 15:44ΕΛΕΟΣ ΛΟΚΑΤΖΗ

ΣΤΑΜΑΤΑ ΝΑ ΓΡΑΦΕΙΣ ΜΑΛΑΚΙΕΣ . ΕΛΕΟΣ .

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-06-2024 14:25Αγρότης Δέλτα Πηνειού

Άρα αποδεικνύεται οτι αυτά που έλεγε ο πρωθυπουργός, οτι άπαντες θα αποζημιωθούνε μέχρι 30 Ιουνίου ήταν ψέματα. Οι αγρότες καλώς αντιμετωπίζουμε τους πολιτικούς σαν ψεύτες. Καταστρέφονται άνθρωποι και ο Μητσοτάκης μας είπε ψέματα κατάμουτρα.

Απάντηση

28-06-2024 13:08ΙΩΑΝΝΗΣ

ΑΘΛΙΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ Ο ΑΓΡΟΤΙΚΟΣ ΚΟΣΜΟΣ ΠΛΗΡΩΜΕΣ ΣΑΝ ΤΟΝ ΖΗΤΙΑΝΟ ΟΔΕΥΟΥΜΕ ΠΡΟΣ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΤΗΣ ΑΓΡΟΤΙΑΣ

Απάντηση

28-06-2024 11:55Λοκατζης

Αλήτες τομάρια από το 2020 περιμένω πληρωμή γμ τα άπαντα σας κ αναγκαστικα να γίνω κυδατζης για να επιβιώσω

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

28-06-2024 11:36Κρητικος

Η πιο προδοτικη η πιο ανθελληνικ η κυβερνηση των λοατκι+ η κυβερνηση των λαθροεισβολεων και ομως δεν φταινε αυτοι.Ο μονος που φταιει ειναι ο πιο ραγιας λαος παγκοσμιως που για ενα pass σκοτωνει και τη μανα του.Οσον αφορα τα αγροτικα σε μια κανονικη χωρα οι αγροτοσυνδικαληστες δεν θα τολμουσαν να ξεμυτισουν απο τα σπιτια τους

Απάντηση

28-06-2024 10:46ΚΑΙΤΗ

Οι συκοπαραγωγοί της Β.Εύβοιας θα πληρωθούν για τις καταστροφές-πλημμύρες του '23? Δε φτάνει που δεν προλάβαμε να μαζέψουμε τη σοδειά απ' τα δέντρα, μας πήρε το νερό και αυτά που είχαμε στις λιάστρες.....Στεγνώσαμε πια, χρωστάμε παντού...βάλτε τα λεφτά ΜΑΣ επιτέλους!!!

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα