BACK TO
TOP
Πληρωμές

Προς 2 Ιουλίου κινούνται οι πληρωμές, αρχή με βασική και συνδεδεμένες

Χωρίς πιστώσεις προς τους αγρότες βγήκε τελικά η εβδοµάδα και κατά συνέπεια ο µήνας, µε τον προγραµµατισµό των αρµοδίων να προσανατολίζεται σε έναρξη της διαδικασίας από την ερχόµενη ∆ευτέρα σταδιακά και µε τα πιο «εύκολα», µέχρι την Τετάρτη.

pliromes-trith-2-iouliou

Ελένη Δούσκα

9056
19

Προς Τρίτη 2 Ιουλίου μεταφέρεται το κέντρο βάρους των πληρωμών, αρχή με συνδεδεμένες, βιολογικά και βασική

Σε κάθε περίπτωση, πληρωµές θα γίνουν, δεδοµένου ότι οι κανονισµοί από τις Βρυξέλλες επιβάλλουν εξόφληση της ενιαίας ενίσχυσης και των προγραµµάτων του 2023 µέχρι τις 30 Ιουνίου, προκειµένου να µην επιβληθούν καταλογισµοί στη χώρα µας. Το ζητούµενο, ωστόσο, είναι πόσα από τα 230 εκατ. ευρώ που περιµένει ο αγροτικός κόσµος θα πιστωθούν και ποιοι θα µείνουν απλήρωτοι, κάνοντας εκ νέου υποµονή για τον…. Σεπτέµβριο.

Αυτό, λοιπόν, που θεωρείται βέβαιο είναι ότι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα µπορούν να προχωρήσουν σε αναλήψεις από τις αρχές της εβδοµάδας, κατά τα γνωστά, ανάλογα σε ποια τράπεζα έχουν λογαριασµό.

Και ενώ ο πρόεδρος του Οργανισµού Πληρωµών επιµένει ότι «δεν θα υπάρξει κανένα πρόβληµα µε την εξόφληση των άµεσων ενισχύσεων του έτους 2023, µέχρι το τέλος του Ιουνίου», οι εκκρεµότητες προς τους αγρότες αφορούν τα εξής:

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Από τα συνολικά 245 εκατ. ευρώ που έπρεπε να µπουν στους λογαριασµούς των αγροτών και εκκρεµούν ακόµα 54 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θεωρείται από τις «απλές» περιπτώσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθούν.

Βασική ενίσχυση: Από τα 829,5 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει περίπου στα 64 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εδώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αφού το µεγάλο ζήτηµα συνεχίζουν να αποτελούν οι βοσκότοποι και όσες ενισχύσεις συνδέονται µε βοσκήσιµες εκτάσεις – εκτός της βασικής- που σηµαίνει ότι «κολλάνε» µαζί και η εξισωτική αποζηµίωση και Εθνικό Απόθεµα. Σηµειωτέον δεν έχει καν αποφασιστεί αρµοδίως πως θα διευθετηθεί το θέµα µε όσους δήλωσαν βοσκότοπο χωρίς ζώα. Σηµειωτέον, οι έλεγχοι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν καν αρχίσει.

Αναδιανεµητική ενίσχυση: Από τα 174 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού, σε εκκρεµότητα έχουν µείνει 9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο και θεωρείται ότι θα πληρωθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, αφού δεν είναι από αυτά που «δυσκολεύουν» στους ελέγχους και στις διορθώσεις.

Νεαροί αγρότες: Από το ποσό των 27,6 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι νέοι έλαβαν 24,4 εκατ. ευρώ και τους οφείλονται ακόµα 3,2 εκατ. ευρώ. Μια περίπτωση, που µάλλον θα καλυφθεί σε αυτή την πληρωµή.   

Eco-schemes: Από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ έχουν µείνει απλήρωτα περί τα 33,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να πει αρµοδίως ακόµα και την τελευταία στιγµή αν θα επιλεγεί να γίνει µια πληρωµή που όµως δεν θα ανταποκρίνεται µε ακρίβεια ή δεν θα γίνει καθόλου, δεδοµένου ότι ακόµα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία  των ενστάσεων, για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και κατ’ επέκταση η πληρωµή όσων παραγωγών δικαιωθούν.

Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στις αρχές ∆εκεµβρίου του 2023 πληρώθηκε το 70% των αγροπεριβαλλοντικών, που αντιστοιχούσαν σε 173 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 71.332 δικαιούχους. Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµούν ακόµα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια πίστωση που πρέπει να θεωρείται σίγουρη, δεδοµένου ότι την περασµένη εβδοµάδα δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια τέσσερις αποφάσεις που αφορούν τη διάθεση πίστωσης ποσού περίπου 86 εκατ. ευρώ για τα Βιολογικά. Εξ αυτών, οι δύο αφορούν τη Βιολογική Κτηνοτροφία µε ποσό 7.137.054,87 ευρώ και οι άλλες δύο τη Βιολογική Γεωργία µε ποσό 79.589.625,3 ευρώ.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

29-06-2024 19:00Τα γαμω όμως !!!

Γαμω τα μουνια που σας πέταγαν !

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-06-2024 18:43Νατάσα

Καλησπέρα θα μπουνε οι υπόλοιπες συνδεδεμένες??

Απάντηση

29-06-2024 14:30Γιωργος

Απευθυνομαι σε ολους τους αναγνωστες και λεω το εξης: Ο ΜΟΝΑΔΙΚΟΣ ΛΟΓΟΣ ΠΟΥ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΜΑ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ ΑΡΓΟΥΝ ΝΑ ΠΛΗΡΩΣΟΥΝ ΤΙΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΜΕΙΝΟΥΝ ΤΑ ΛΕΦΤΑ ΣΤΗΝ ΤΡΑΠΕΖΑ ΑΚΟΜΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΛΙΓΕΣ ΜΕΡΕΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΤΟΚΟ.ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΡΑΓΙΑΔΕΣ.ΔΕΝ ΦΤΑΙΕΙ ΟΥΤΕ ΔΗΘΕΝ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΥΤΕ Ο ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΣ ΟΥΤΕ ΚΑΝΕΙΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ.ΟΙ ΤΡΑΠΕΖΕΣ ΕΙΝΑΙ ΙΔΙΩΤΙΚΩΝ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΩΝ ΟΙ ΟΠΟΙΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΧΟΥΝ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΕΙΣ.ΑΥΤΗ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ ΑΙΤΙΑ ΤΩΝ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΩΝ ΚΑΘΕ ΦΟΡΑ.ΠΟΙΟΣ ΟΜΩΣ ΝΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΞΕΣΤΟΜΙΣΕΙ ΤΗΝ ΑΛΗΘΕΙΑ!!!!! ΤΗΝ ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ ΓΙΑ ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ ΕΛΕΓΧΕΙ ΚΑΤΑ 51% Ο ΣΟΡΟΣ.ΠΟΙΟΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΔΟΥΛΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΘΑ ΤΟΛΜΗΣΕΙ ΝΑ ΤΟΥ ΠΕΙ ΒΑΛΕ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΣ ΙΟΥΝΙΟΥ;;;;;;;;;ΘΑ ΤΟΝ ΒΡΟΥΝ ΠΕΤΑΜΕΝΟ ΣΑ ΤΟ ΣΚΥΛΙ ΣΕ ΚΑΜΙΑ ΡΕΜΑΤΙΑ.........ΑΝ ΤΟΝ ΒΡΟΥΝ.ΟΠΟΤΕ ΚΑΝΤΕ ΥΠΟΜΟΝΗ ΛΙΓΟ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ ΜΗΝ ΤΡΩΤΕ ΤΟ ΚΟΥΤΟΧΟΡΤΟ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΙΖΕΙ Η ΔΟΥΣΚΑ ΚΑΙ Ο ΠΑΝΑΓΟΣ ΓΙΑ ΔΗΘΕΝ ΣΥΝΤΕΧΝΙΕΣ.ΑΥΤΑ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΑΜΟΡΦΩΤΟΥΣ ΡΑΓΙΑΔΕΣ ΧΑΜΗΛΗΣ ΝΟΗΜΟΣΥΝΗΣ ΚΑΙ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΝΤΑΡΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ.ΟΙ ΟΠΟΙΟΙ ΩΩΩΩ ΤΙ ΘΡΑΣΣΟΣ ΨΗΦΙΖΟΥΝ ΚΙΟΛΑΣ.ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΑΠΟΨΗ ΤΑ ΠΙΣΤΑ ΣΚΥΛΙΑ ΤΗΣ ΒΟΘΡΟΚΡΑΤΙΑΣ.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-06-2024 13:01Πετρος

Καλά από 30 ιουνιου πάμε 2 Ιουλίου και βλεπουμε

Απάντηση

29-06-2024 12:07Ελένη

Αγροτικό σάιτ αναφέρει ότι υπάρχουν πληροφορίες, στάση εργασίας και απεργία,στον ΟΠΕΚΕΠΕ Η στάση εργασίας έχει προκηρυχθεί για την Τρίτη και η απεργία για την Πέμπτη. Οι εργαζόμενοι φέρεται να διαμαρτύρονται για την μη καταβολή ειδικών επιδομάτων.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-06-2024 11:07Nikolaos

Υπάρχουν αγρότες και "αγρότες". Εφόσον οι "αγρότες" δέχθηκαν να ζουν από "επιδοτήσεις", μια ζωή θα είναι με απλωμένο το χέρι να ζητιανεύουν λίγα ψίχουλα από το Σύστημα. Εγώ έγινα αγρότης για να είμαι ελεύθερος, όχι ραγιάς.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

29-06-2024 11:05Ιωάννης Κόνιαρης

Τό όριο των 33 λεπτών στα τουρκικά βρωμοσταρα νά γίνει 53λεπτα για νά μήν πουληθεί ούτε σπυρί από τους Μογγόλους και να πουληθούν κανονικά τά δικά μας Σιταριά 40 λεπτά.

Απάντηση

29-06-2024 10:57Κτηνοτροφος

Όλη αυτή η κοροϊδία που γίνεται σε βάρος μας έχει υπογραφή ΜΗΤΣΟΤΆΚΗΣ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

29-06-2024 10:36sarakatsanos perifanos

Το έχετε τερματισει αρχιδ@@ μαλα@ ες του κερατά. Δεν παλευεστε με τίποτα. Αει σιχτιρ κοπρίτες να πατε στο διαουλο να μην πω τίποτα βαρυτερο.

Απάντηση

29-06-2024 10:12George

Τι είχες Γιάννη μ τι είχα πάντα με τους Α(χ)ρείστους που έχουμε μπλέξει

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα