BACK TO
TOP
Πληρωμές

Ξεκίνησε ο… αραμπάς των πληρώμων, μόλις 1/3 των εντολών έφυγε από τον ΟΠΕΚΕΠΕ την Πέμπτη… απεργία;

Ένα μικρό σχετικά μέρος από τις πληρωμές που είχαν προγραμματισθεί για σήμερα, Τετάρτη 3 Ιουλίου, πήρε το δρόμο από τον ΟΠΕΚΕΠΕ για τις τράπεζες. Η εικόνα που υπάρχει μέχρι στιγμής δείχνει εντολές που δεν ξεπερνούν τα 70 εκατ. ευρώ, όταν είναι γνωστό ότι το σημερινό πρόγραμμα έπρεπε να ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ, ενώ το σύνολο των τελευταίων πληρωμών για το 2023 φθάνουν τα 240 εκατ. ευρώ.

pliromes-trith-2-iouliou_2

122595
607

Είναι σαφές ότι το «μαρτύριο της σταγόνας» που βιώνουν κάθε τόσο οι αγρότες στην Ελλάδα, αυτή τη φορά εξελίσσεται με μεγάλη επιτυχία. Το γιατί, ας το αναζητήσει ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης που με ευκολία, έσπευσε (σήμερα)  να υιοθετήσει τις φθηνές δικαιολογίες του προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ, για το άλλο μεγάλο ζήτημα των αχρεωστήτως καταβληθέντων ύψους 63 εκατ. ευρώ (βλέπε σχετικό ρεπορτάζ). Ο ίδιος πάντως, δεν αισθάνθηκε μέχρι στιγμής να ενημερώσει τον αγροτικό κόσμο πότε θα πληρώσει και τι ακριβώς θα πληρώσει για το 2023. 

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Εντός της ημέρας οι  πληρωμές, ωστόσο, ο Τσιάρας θα πρέπει να δει το παιχνίδι που παίζεται σε ΟΠΕΚΕΠΕ

Προχωράει τις επόμενες ώρες η διαδικασία των «ματωμένων» πληρωμών με τα υπόλοιπα ενισχύσεων των αγροτών για το 2023, ωστόσο, ο τρόπος που εξελίχθηκαν για μια ακόμα φορά τα πράγματα δεν θα πρέπει να αφήνει κανέναν ευχαριστημένο.

Ο νέος υπουργός Αγροτικής Ανάοτυξης, Κώστας Τσιάρας, οφείλει έγκαιρα να αντιληφθεί ότι γύρω από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, το ΟΣΔΕ και την υπόθεση των πληρωμών, έχει στηθεί μια «μηχανή» που ταλαιπωρεί και επιβαρύνει οικονομικά τους αγρότες, απαξιώνει υπουργούς και εξευτελίζει τις δημόσιες δομές και το ελληνικό κράτος.

Έχει δημιουργηθεί ένα «καρκίνωμα» που διαπερνά χρόνο με το χρόνο το σύνολο της δημόσιας διοίκησης, επηρεάζοντας αρνητικά το σύνολο των συντελεστών της αγροτικής παραγωγής και της δραστηριότητας στον αγροτικό χώρο.

Η χθεσινή (Τρίτη 2 Ιουλίου) 4ωρη απεργία του των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, όπως και η προγραμματισμένη για αύριο Πέμπτη 4 Ιουλίου, ολοήμερη απεργία, αποτελούν μέρος αυτής της κακοστημένης παράστασης που έχει στηθεί σε έναν κρίσιμο οργανισμό, ο οποίος θα ‘πρεπε να αποτελεί υπόδειγμα λειτουργίας.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 972 της Agrenda


Κάποια στιγμή, οι υπουργοί που παρελαύνουν απ’ αυτό το υπουργείο θα πρέπει να καταλάβουν ότι υπουργός σημαίνει αποφασίζω και ξεκαθαρίζω. Δεν σημαίνει ατελέσφορες επαφές, συναντήσεις, ταξίδια, χειραψίες και συγκρότηση επιτροπών που δεν καταλήγουν πουθενά. Μ’ αυτή την έννοια, ένα τεράστιο θέμα, όπως είναι αυτό που συνδέεται με τη λειουργία του ΟΠΕΚΕΠΕ, του ΟΣΔΕ και των κοινοτικών ενισχύσεων, δεν μπορεί να σέρνεται για δεκαετίες, μόνο και μόνο για να κάνουν τη «μπάζα» τους κάποιοι τυχάρπαστοι. Όσο καλύτερα το καταλάβει ο νέος υπουργός, τόσο το καλύτερο γι’ αυτόν, για την αγροτική οικονομία, για τους αγρότες.

Η λύση για το ΟΣΔΕ και για όλα τα συστήματα που συνδέονται με τις κοινοτικές ενισχύσεις και τη διαχείριση των πόρων της ΚΑΠ, περνάει μέσα από το δημόσιο ηλεκτρονικό νέφος του gov.gr. Τσιάρας και Παπαστεργίου οφείλουν αυτή τη φορά να βρουν τη λύση. Το πως ακριβώς, μπορούν να το βρουν. Άλλωστε, η κατεύθυνση του πρωθυπουργού επ’ αυτού είναι ξεκάθαρή. Εκεί που το μήνυμα αλλοιώνεται, είναι στα πιο χαμηλά κλιμάκια.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Στη «λευκή απεργία» των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ σκόνταψε  η πληρωμή, τώρα όλα  πάνε για την Τετάρτη

Στη 4ωρη στάση εργασίας (11:00 – 15:00 Τρίτη 2 Ιουλίου) των εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ, κόλλησε αυτή τη φορά η μεγάλη πληρωμή κοινοτικών ενισχύσεων άνω των 180 εκατ. ευρώ που είχε προγραμματισθεί για σήμερα το απόγευμα (Τρίτη). 

Η αιφνιδιαστική 4ωρη στάση εργασίας που αποφάσισαν λίγες ώρες νωρίτερα οι εργαζόμενοι του Οργανισμού Πληρωμών, προβάλλοντας ως αίτημα την τελική υπογραφή της συλλογικής σύμβασης εργασίας, η οποία, όπως υποστηρίζουν, έχει συμφωνηθεί με τη διοίκηση και εκκρεμεί στην οικονομική διεύθυνση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, είναι αυτή τη φορά η αίτια της νέας καθυστέρησης στις πληρωμές των αγροτών.

Η στιγμή που επέλεξε ο Σύλλογος Εργαζομένων στον εν λόγω δημόσιο φορέα, δείχνει και το πως αντιλαμβάνονται την ευθύνη απέναντι στον αγροτικό κόσμο τον οποίο έχουν κληθεί να υπηρετήσουν και στο όνομα το οποίου συχνά εκφράζουν τις «αγωνίες» τους.

Μετά απ’ αυτό, όλο το σχέδιο πληρωμής μεταφέρεται για αύριο (Τετάρτη 3 Ιουλίου), με τους ιθύνοντες να κάνουν λόγο για ένα ποσό που θα φθάσει τα 180 εκατ. ευρώ από το σύνολο των 240 εκατ. ευρώ περίπου που εκκρεμούν με βάση τις δηλώσεις (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης) του 2023.

Υπόλοιπα βασικής ενίσχυσης, συνδεδεμένες και βιολογικά  συγκεντρώνουν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον (180 εκατ. ευρώ). Το συνολικό νούμερο (240 εκατ. ευρώ) συμπληρώνουν και Αναδιανεμητική, Ειδική Ενίσχυση για γεωργούς Νεαρής Ηλικίας.

Στις συνδεδεμένες που δεν έχουν πληρωθεί περιλαμβάνονται Σκληρό Σιτάρι, Μαλακό Σιτάρι, Κριθάρι, Σπόροι Σποράς, Μήλα, Ρύζι, Καλαμπόκι και Κτηνοτροφικά Φυτά. 

Στο πλάνο των πληρωμών για τις επόμενες ημέρες περιλαμβάνονται επίσης, Οικολογικά Σχήματα (eco-schemes), Ενισχύσεις για Μικρά Νησιά του Αιγαίου και τα ειδικά καθεστώτα για πρόβειο, γίδινο και αγελαδινό γάλα.  

Η σχετική ανακοίνωση του Πανελληνίου Συλλόγου Εργαζομένων στον ΟΠΕΚΕΠΕ έχει  ως εξής:

"Συναδέλφισσες/Συνάδελφοι,

όπως σας έχουμε ενημερώσει η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΣΣΕ) μας έχει διαβιβαστεί από τις 2 Μαίου στην Οικονομική Διεύθυνση του Υπ.Α.Α.Τ. και στη συνέχεια 21 Μάϊου διαβιβάστηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους.

Μέσα από τις ανανεωμένες προβλέψεις της σύμβασης προσπαθήσαμε ως Σύλλογος Εργαζομένων, με τη σύμφωνη γνώμη της Διοίκησης, να καταλήξουμε σε ένα κείμενο, το οποίο θα ενισχύσει τη θέση των συναδέλφων, Θα αποτελέσειένα εργαλείο για την προσέλκυση νέων υπαλλήλων για τον Οργανισμό αλλά και ένα κίνητρο για την παραμονή των ικανών και έμπειρων στελεχών του.

Όλο αυτό το διάστημα, δεδομένης της λήξης της μετενέργειας της προηγούμενης ΣΣΕ τον Μάρτιο 2024, οι εργαζόμενοι στον ΟΠΕΚΕΠΕ ασκούν τα καθήκοντά τους κάτω από πιεστικές προθεσμίες και χρονοδιαγράμματα, έχοντας δώσει του καλύτερο εαυτό τους, προασπίζοντας καθημερινά τον Οργανισμό και χωρίς να είναι σε ισχύ η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας που έχει συμφωνηθεί με τη Διοίκηση.

"Εχουμε μεταφέρει το αίσθημα της εργασιακής ανασφάλειας αλλά και της αγωνίας των συναδέλφων στη Διοίκηση. Τα χρονικά περιθώρια εξαντλήθηκαν χωρίς την έμπρακτη ενίσχυση των εργαζομένων και του Οργανισμού.

Το Δ.Σ. του Συλλόγου αποφάσισε να προβεί σε κλιμακούμενες κινητοποιήσεις.

ΑΙΤΟΥΜΑΣΤΕ:

Την άμεση υπογραφή της Συλλογικής μας Σύμβασης όπως έχει συμφωνηθεί με τη Διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Το Δ.Σ. του ΠΣΕ-ΟΠΕΚΕΠΕ προκηρύσσει 4ωρη στάση εργασίας την Τρίτη 02/07/2024 από τις 11:00 μέχρι τις 15:00 & 24ώρη απεργία την Πέμπτη 04/07/2024.

Η σημασία που έχει για όλους εμάς η ύπαρξη μιας ΣΣΕ που Θα καλύπτει σε όλα τα επίπεδα τους εργαζομένους του ΟΠΕΚΕΠΕ αλλά και τον ίδιο τον Οργανισμό, ειδικά τώρα που το έχει μεγαλύτερη ανάγκη, καθιστά την καθολική μας συμμετοχή επιτακτική.

Παραμένουμε σε ετοιμότητα για περαιτέρω συνέχιση των κινητοποιήσεων.

ΓΙΑ ΤΟ Δ.Σ. ΤΟΥ Π.Σ.Ε. Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε."

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Αρχίζουν από σήμερα οι μεγάλες πληρωμές, έτοιμες οι εντολές για υπόλοιπα τσεκ 2023, συνδεδεμένες, κοντά και τα eco-schemes

Από Τρίτη 2 Ιουλίου αρχίζουν οι πιστώσεις του τελευταίου μεγάλου πακέτου άμεσων ενισχύσεων για το 2023, σε εφαρμογή και των κοινοτικών κανονισμών της ΕΕ. Τα τελευταία 24ωρα το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρούν σε κινήσεις που προετοιμάζουν το έδαφος για πίστωση των υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων και προγραμμάτων έτους 2023, καθώς όλα δείχνουν πως σήμερα θα πληρωθεί το μεγαλύτερο μέρος των εκκρεμοτήτων, που υπολογίζονται γύρω στα 245 εκατ. ευρώ.

Συγκεκριμένα, το υπουργείο προχώρησε σε δύο τροποποιητικές αποφάσεις μέσα στο Σαββατοκύριακο που διευκολύνουν τις διαδικασίες. Αρχικά, το υπουργείο προχώρησε σε διόρθωση του σφάλματος με το μέγεθος της συνδεδεμένης ενίσχυσης για τα πορτοκάλια προς χυμοποίηση, με το τελικό ποσό ενίσχυσης να ορίζεται πια στα 34,9 ευρώ το στρέμμα από 21,84 που είχε τεθεί σε προηγούμενη απόφαση. Δεύτερον, καθορίστηκε το ύψος της συνδεδεμένης ενίσχυσης ανά επιλέξιμο τόνο γάλακτος παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους με προορισμό την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτη. Υπενθυμίζεται, πως το πρόγραμμα ενίσχυσης (ΣΜΑ) έχει προϋπολογισμό 15 εκατ. ευρώ, με τα 10,01 να πληρώνονται αρχές Ιουνίου.

Σύμφωνα με υπουργική απόφαση, τα ποσά που θα δοθούν ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού, πρόβειου και αίγειου γάλακτος, παραγόμενου στα μικρά νησιά του Αιγαίου Πελάγους, που προορίζεται για την παραγωγή παραδοσιακών τυριών και γιαούρτης, έχουν ως εξής:

α) σε 44,31 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αγελαδινού γάλακτος,

β) σε 50,65 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο αίγειου γάλακτος,

γ) σε 69,64 ευρώ ανά επιλέξιμο τόνο πρόβειου γάλακτος.

Το συνολικό ποσό της ενίσχυσης ανέρχεται σε 4.337.000 ευρώ.

Επίσης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έκλεισε την εκκρεμότητα της Δάσωσης, καθώς σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση στις 1 Ιουλίου ολοκληρώθηκε η διαδικασία πληρωμής 3.077.119,44 ευρώ για το έτος εφαρμογής 2022 σε 2.139 δικαιούχους.

Βέβαια, τα ποσά αυτά μοιάζουν με…σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στο σύνολο των 163 εκατ. ευρώ υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων για το 2023, τα οποία θα αρχίσουν να καταβάλλονται από την Τρίτη 2 Ιουλίου.

Όσον αφορά την πληρωμή στο Μέτρο 11 για τα Βιολογικά, την περασμένη Παρασκευή αναρτήθηκε στη Διαύγεια  οι σχετικές οδηγίες για ελέγχους και πληρωμές στο Μέτρο 11, που σημαίνει πως πλέον το μόνο που απομένει είναι η καταβολή των χρημάτων.

Αναλυτικά οι εκκρεμότητες ανά καθεστώς ενίσχυσης:

Συνδεδεµένες ενισχύσεις: Από τα συνολικά 245 εκατ. ευρώ που έπρεπε να µπουν στους λογαριασµούς των αγροτών και εκκρεµούν ακόµα 54 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, θεωρείται από τις «απλές» περιπτώσεις και οι πληροφορίες αναφέρουν ότι θα προηγηθούν.

Βασική ενίσχυση: Από τα 829,5 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι αγρότες και κτηνοτρόφοι δεν έχουν λάβει περίπου στα 64 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, εδώ η κατάσταση είναι πιο δύσκολη, αφού το µεγάλο ζήτηµα συνεχίζουν να αποτελούν οι βοσκότοποι και όσες ενισχύσεις συνδέονται µε βοσκήσιµες εκτάσεις – εκτός της βασικής- που σηµαίνει ότι «κολλάνε» µαζί και η εξισωτική αποζηµίωση και Εθνικό Απόθεµα. Σηµειωτέον δεν έχει καν αποφασιστεί αρµοδίως πως θα διευθετηθεί το θέµα µε όσους δήλωσαν βοσκότοπο χωρίς ζώα. Σηµειωτέον, οι έλεγχοι δεν έχουν ακόµα ολοκληρωθεί, ενώ οι πληροφορίες λένε ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων δεν έχουν καν αρχίσει.

Αναδιανεµητική ενίσχυση: Από τα 174 εκατ. ευρώ του προϋπολογισµού, σε εκκρεµότητα έχουν µείνει 9 εκατ. ευρώ, ποσό το οποίο και θεωρείται ότι θα πληρωθεί την ερχόµενη εβδοµάδα, αφού δεν είναι από αυτά που «δυσκολεύουν» στους ελέγχους και στις διορθώσεις.

Νεαροί αγρότες: Από το ποσό των 27,6 εκατ. ευρώ, οι δικαιούχοι νέοι έλαβαν 24,4 εκατ. ευρώ και τους οφείλονται ακόµα 3,2 εκατ. ευρώ. Μια περίπτωση, που µάλλον θα καλυφθεί σε αυτή την πληρωµή.  

Eco-schemes: Από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ έχουν µείνει απλήρωτα περί τα 33,3 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, κανείς δεν µπορεί να πει αρµοδίως ακόµα και την τελευταία στιγµή αν θα επιλεγεί να γίνει µια πληρωµή που όµως δεν θα ανταποκρίνεται µε ακρίβεια ή δεν θα γίνει καθόλου, δεδοµένου ότι ακόµα δεν έχει ανοίξει η διαδικασία  των ενστάσεων, για να ακολουθήσουν οι διορθώσεις και κατ’ επέκταση η πληρωµή όσων παραγωγών δικαιωθούν.

Προγράµµατα Αγροτικής Ανάπτυξης: Στις αρχές ∆εκεµβρίου του 2023 πληρώθηκε το 70% των αγροπεριβαλλοντικών, που αντιστοιχούσαν σε 173 εκατ. ευρώ και αφορούσαν 71.332 δικαιούχους. Αυτό σηµαίνει ότι εκκρεµούν ακόµα περίπου 70 εκατ. ευρώ. Πρόκειται για µια πίστωση που πρέπει να θεωρείται σίγουρη, δεδοµένου ότι την περασµένη εβδοµάδα δηµοσιεύτηκαν στη ∆ιαύγεια τέσσερις αποφάσεις που αφορούν τη διάθεση πίστωσης ποσού περίπου 86 εκατ. ευρώ για τα Βιολογικά. Εξ αυτών, οι δύο αφορούν τη Βιολογική Κτηνοτροφία µε ποσό 7.137.054,87 ευρώ και οι άλλες δύο τη Βιολογική Γεωργία µε ποσό 79.589.625,3 ευρώ.

Σχόλια (607)
Προσθήκη σχολίου

04-07-2024 11:54Φώτης

μην χανετε το θαρος σας τωρα μου εβαλαν 2 ευρο και 45 λεπτα εξησωτικη με 130 στρεματα ορεινα.και εχθες το βραδυ μου εβαλαν 2 ευρο και 89 λετα συνολο πρηρωμουν εχθες το βραδυ και τωρα 5 ευρο και 34 λεπτα.ευκαιρια να αγορασω ελιες .

Απάντηση

04-07-2024 11:49Thanos

Υπόλοιπα βασικής και μεταβίβασης πληρώθηκε κανείς

Απάντηση

04-07-2024 11:46Γιωργος

Να γινει ερευνα για αυτο που ειπε ο βελοπουλος στην βουλη,για τα δεκαδες εικονικα α.φ.μ που μαγειρευτηκαν απο τον αυγενακη και τους κολλητους του μεσα στον οπεκεπε.γιατι μερικοι νομιζουν πως αλλο ο οπεκεπε και αλλο η κυβερνηση.κανονικα θα επρεπε να ηταν αυτοδιοικητος οργανισμος αλλα δεν αφηνει η νεα ταξη πραγματων.εχει βαλει χερι και ελεγχο παντου.οταν λεμε οπεκεπε εννοουμε κυβερνηση.στην ελλαδα ζουμε!!!!!

Απάντηση

04-07-2024 11:45Eleni

ΣΕ ΠΕΙΡΑΙΩΣ ΠΙΣΤΩΘΗΚΑΝ ΤΑ ΒΙΟΛΟΓΙΚΑ ΚΡΗΤΗ

Απάντηση

04-07-2024 11:45Eleni

Τίποτα ακομα!

Απάντηση

04-07-2024 11:43Kolios

Παιδιά μόλις μπήκαν βιολογικα περιοχή αιτολοακαρνανιας

Απάντηση

04-07-2024 11:42Αγρότισσα

Βιολογικα στον Έβρο πήρε κανένας ρε παιδιά το γίνεται; Μας κοροϊδεύουν ούτε σήμερα θα πληρωθούμε δηλαδή με τις κολοαπεργιες τους .αυτοί ζητουνε , εμείς τι πρέπει να κάνουμε .παίρνουν πόσα και δεν τους φτάνουν. Θέλω να τους φτυσω όλους.

Απάντηση

04-07-2024 11:38Ντεληγιαννης

ΜΟΥΝΟΠΑΝΑ.ΠΛΗΡΩΣΤΑΙ.ΤΟΥΣ.ΑΓΡΟΤΕΣ

Απάντηση

04-07-2024 11:32Φώτης

αντι καθε χρονο να αυξανουντε οι επιδοτησεις 25 χρονια τωρα κοβουνε καθε χρονο με χαριστικη βολη η φετινη που απο οτι ειχε απομηνει εκοψαν και τα μισα τωρα δεν απομεινε τιποτα για να κοψουν.να πανε λοιπον τωρα οι οιδιο να τα τα καλειεργησουν αν δεν θελουν να πεθανουν της πεινας

Απάντηση

04-07-2024 11:28Φώτης

και να φανταστητε οτι η ευρωπαικη ενωση δηνει της επιδοτησεις ωχι γιατη ειμαστε ωραιοι αλλα για να μην ερθει επισιτιστικη κρηση.εγω με τη ψυχολογια να παω στα χωραφια να καλειεργεισω οταν μου τα εκοψαν .και μου δηνουν ψιχουλα.ολλα τα χωραφια θα μεινουν χερσα και σε λιγο θα δουμε και τη θα τρωμε εφοσον δεν θα καλειεργει κανεις εκει μας εφτασαν

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα