BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μνημείο λαθροχειρίας με «δικαιούχο» που εισέπραξε 13.999.196 ευρώ για βιολογικά... 200.000 στρεμμάτων

Σχεδόν 14 εκατ. ευρώ ενίσχυση για βιολογικά, εισέπραξε τον περασμένο χρόνο (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2022), συγκεκριμένος δικαιούχος κοινοτικών ενισχύσεων, ονόματι Σπυρίδων Κανελλόπουλος και από τη στιγμή που το θέμα άρχισε να παίρνει δημοσιότητα οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, τρέχουν και δεν φτάνουν.

pliromes-agrotwn-mesa-iouliou

5536
14

Πιο συγκεκριμένα, στη λίστα με τα ονόματα που αναρτήθηκαν στην επίσημη ιστοσελίδα του ΟΠΕΚΕΠΕ και αφορούν πληρωμές που έγιναν βάσει του ΟΣΔΕ 2022, υπήρχε μέχρι την περασμένη εβδομάδα το όνομα Σπυρίδων Κανελλόπουλος, στο οποίο φαινόταν καθαρά ότι είχαν αποδοθεί για τη συγκεκριμένη χρονιά ενισχύσεις από το πρόγραμμα Βιολογικών, ύψους 13.999.196,83 ευρώ.

Η συγκεκριμένη λίστα αναρτήθηκε με βάση τις υποχρεώσεις που πηγάζουν από τους κοινοτικούς κανονισμούς (Κανονισμός (EE) αριθ. 1306/2013 του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου) περί τα μέσα Ιουνίου και σ’ αυτή φαίνονταν καθαρά ότι ο δικαιούχος είχε εισπράξει εδώ και 2 χρόνια περίπου, το προαναφερθέν ποσό.

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 973 της Agrenda


Ειδικότερα, από την αναζήτηση στο σχετικό link το οποίο είναι προσβάσιμο σε κάθε ενδιαφερόμενο, εντοπίσθηκε παραγωγός με το Ο/Ε Σπυρίδων Κανελλόπουλος από την περιοχή της  Ήλιδας της  Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας που έλαβε το έτος 2023 για την Βιολογική Γεωργία  13.999.196,83 ευρώ.

Προφανώς και το ποσό αυτό είναι εξωπραγματικό όχι μόνο για τα ελληνικά αλλά και για τα κοινοτικά δεδομένα.  Από έρευνα για τον συγκεκριμένο παραγωγό δεν βρέθηκε στην περιοχή κανένα ίχνος, δηλαδή κανένα στοιχείο που να τον ταυτοποιεί,  όπως και κανένας δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί τέτοια δήλωση ΟΣΔΕ γιατί η Βιολογική Γεωργία ανήκει στα μέτρα Αγροτικής Ανάπτυξης που πληρώνονται βάση του ΟΣΔΕ. Σημειωτέρον ότι για να λάβει κάποιος 14 εκατ. ευρώ ως ενίσχυση στην Βιολογική Γεωργία πρέπει να δηλώσει εκτάσεις πάνω από 200.000 στρέμματα. Τέτοια εκμετάλλευση δεν υπάρχει στην Ελλάδα.  

Όταν η συγκεκριμένη περίπτωση άρχισε να γίνεται γνωστή και ειδικά μετά τη δημόσια δήλωση επ’ αυτού του προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά,  το Σάββατο 6 Ιουλίου, οι ιθύνοντες του ΟΠΕΚΕΠΕ, άρχισαν να… τρέχουν, έτσι ώστε να σβήσουν τα ίχνη.

Έτσι, στις 7 Ιουλίου, εκεί που αναγράφονταν το συγκεκριμένο όνομα του δικαιούχου, το ποσό παρέμεινε το ίδιο αλλά μπροστά από τον αριθμό 13.999.196,83 ευρώ εμφανίσθηκε το αρνητικό πρόσημο (-) δηλαδή - 13.999.196,83 ευρώ, πράγμα που δείχνει ότι ξαφνικά το συγκεκριμένο ποσό εμφανίζεται (μετά από 2 χρόνια παρακαλώ) ως αχρεωστήτως καταβληθέν.

Και σαν να μην φθάνει αυτό, σήμερα, Δευτέρα 8 Ιουλίου, αν προστρέξει κανείς στη συγκεκριμένη ανάρτηση, αντί του ονόματος, Σπυρίδων Κανελλόπουλος, εμφανίζεται πλέον το όνομα του Οργανισμού Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων.

Προφανώς και ο αρμόδιος Οργανισμών Πληρωμών οφείλει να δώσει επ’ αυτού δημόσια κάποιες εξηγήσεις, αντί να αλλάξει κάθε μέρα τα στοιχεία που επισήμως έχει αναρτήσει. Την ίδια ώρα βέβαια, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, οφείλει να ζητήσει την εξιχνίαση του θέματος, πιθανότατα από τις αρμόδιες δικαστικές αρχές.

Να αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη υπόθεση έρχεται στη δημοσιότητα μετά τη γνωστή πλέον ιστορία με τα 63 εκατ. ευρώ της ίδιας χρονιάς που πληρώθηκαν με βάση των στοιχείων ΟΣΔΕ της προηγούμενης (δηλαδή ποσά που αφορούσαν τη χρονιά δηλώσεων 2022 πληρώθηκαν με βάση τη χρονιά δηλώσεων 2021) και για το οποίο οι επίσημες αρχές επικαλούνται… εκ παραδρομής σφάλμα. Σημειωτέον ότι επ’ αυτού έχουν ήδη αποφανθεί οι αρμόδιες κοινοτικές αρχές και κρίνουν το ποσό ως αχρεωστήτως καταβληθέν, πράγγμα που σημαίνει ότι η χώρα μας θα πρέπει να επιστρέψει αυτά τα χρήματα μέχρι την εξιχνίαση της υπόθεσης.

Εν τω μεταξύ σε ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ αναφέρονται τα ακόλουθα:

ΟΠΕΚΕΠΕ: Σε «ομηρία» οι αγρότες – Όσα δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ, Παύλος Σατολιάς για το κλειστό ΟΣΔΕ 2024 και τις λανθασμένες πληρωμές

Στον αέρα βρίσκονται οι πληρωμές των ενισχύσεων, καθώς η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν επιτρέπει την πλήρη λειτουργία της κυβερνητικής πλατφόρμας για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ 2024, όπως έχει τονίσει η ΕΘΕΑΣ μέσα από παρεμβάσεις και επιστολές της προς τον Οργανισμό.

Δηλώσεις του Προέδρου της ΕΘΕΑΣ, Παύλου Σατολιά

Ο Πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) κ. Παύλος Σατολιάς σε δηλώσεις του στον «Οικονομικό Ταχυδρόμο», σχολίασε τα όσα καταγγέλλονται για τις πληρωμές: «Η πρώτη εικόνα που έχουμε είναι ότι οι πληρωμές του ΟΠΕΚΕΠΕ δεν πήγαν καλά και αυτό είναι απόρροια της κακής λειτουργίας του Οργανισμού», σημειώνει.

Ενίσχυση 13,9 εκατ. σε αγρότη…

Ενδεικτικών των λανθασμένων τρόπων πληρωμών των ενισχύσεων, είναι και η αποκάλυψη που κάνει ο κ. Σατολιάς: «Υπάρχει ΑΦΜ αγρότη σε περιοχή της Πελοποννήσου στον οποίο πληρώθηκε πριν από λίγες μέρες με ποσό 13,9 εκατ. ευρώ… Πιθανότατα πρόκειται περί λάθους. Αλλά αυτά τα λάθη του ΟΠΕΚΕΠΕ και του τεχνικού συμβούλου που αδυνατεί να προχωρήσει σε νέες τεχνολογίες μας ανησυχούν ως προς το μέλλον των πληρωμών των αγροτών».

Τα δεσμευμένα ΑΦΜ

Στον κ. Σατολιά ετέθησαν και οι καταγγελίες που γίνονται σχετικά με τα «σφάλματα» στις πληρωμές του Ιουλίου του 2023 και σύμφωνα με αυτές ο λανθασμένος υπολογισμός υπέκρυπτε την προσπάθεια να πληρωθούν δεσμευμένα αγροτικά ΑΦΜ: «Αναφέρεστε σε 16.000 ΑΦΜ, κάποια από τα οποία αδίκως βρίσκονται σε ομηρία και θα πρέπει να αποδεσμευτούν τα ποσά. Υπάρχουν, όμως, και ΑΦΜ τα οποία πληρώνονται σε βάρος των πραγματικών αγροτών. Η θέση μας είναι καθαρή: Όχι μόνο να μην πληρωθούν αλλά αυτές οι περιπτώσεις να παραπεμφθούν στην Δικαιοσύνη». «Πρέπει τα χρήματα να πηγαίνουν κατευθείαν σε αυτόν που παράγει» συμπλήρωσε ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ.

Στον αέρα οι πληρωμές για το 2024

Πέραν, αυτών, όμως ο αγροτικός κόσμος ανησυχεί και για τις πληρωμές του 2024. Όπως είχε αποκαλύψει ο ΟΤ, η πλατφόρμα για την υποβολή δηλώσεων στο ΟΣΔΕ δεν έχει ακόμη ανοίξει στα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων. Λειτουργεί για τις on line αιτήσεις ενίσχυσης των αγροτών σε περιβάλλον gov.gr, αλλά για τα ΚΥΔ αν και είναι ίδια ακριβώς τεχνολογία το άνοιγμά της παραμένει μπλοκαρισμένο…Γεγονός, που έχει επισημάνει και η ΕΘΕΑΣ μέσω των παρεμβάσεών της.

«Το πιο σημαντικό είναι πως έχουμε μπει στον Ιούλιο και δεν έχουν ανοίξει οι αιτήσεις για τα ΚΥΔ. Από τους 650.000 αγρότες, μόνο οι 2500 υπέβαλαν δηλώσεις και πρόκειται για παραγωγούς που έκαναν μόνοι τους τις αιτήσεις», τονίζει στον ΟΤ ο κ. Σατολιάς και συνεχίζει: «Όσο καθυστερεί το άνοιγμα, τόσο λιγότερος χρόνος απομένει για την υποβολή των δηλώσεων. Εντελώς αδικαιολόγητα η πλατφόρμα δεν ανοίγει στα ΚΥΔ. Έτσι, με δεδομένο ότι τον Οκτώβριο θα πρέπει γίνει η πρώτη πληρωμή των ενισχύσεων, οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια σε αδυναμία πληρωμών. Και αυτό επειδή όταν υποβληθούν οι δηλώσεις θα πρέπει να γίνει έλεγχος, διορθώσεις πριν την καταβολή των ενισχύσεων».

Τέλος, ο Πρόεδρος της ΕΘΕΑΣ υπογραμμίζει: «Εμείς σαν αγρότες δεν μας ενδιαφέρει η πολιτεία ποιον τεχνικό σύμβουλο θα επιλέξει. Ωστόσο, οφείλει να εφαρμόζει κριτήρια αξιοπιστίας. Ποια αξιοπιστία υπάρχει με τέτοια σφάλματα που καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς οι ίδιοι οι αγρότες; Εμείς θέλουμε λειτουργικό σύστημα όπως δηλαδή δουλεύει στο gov.gr. Οι δηλώσεις πρέπει να μείνουν σε αυτό το περιβάλλον που είναι δημόσιο και διαφανές και όχι στα χέρια κάποιου ιδιώτη…».

 

Σχόλια (14)
Προσθήκη σχολίου

08-07-2024 14:02Κράτος δικαίου

Μια χαρά αυτός πήρε 14 εκατομμύρια εγώ 14 ευρώ δίκαια πράγματα.

Απάντηση

08-07-2024 13:45ΑΕΛ

ΕΔΩ ΜΕ ΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΚΑΝΔΑΛΟ,ΜΕ ΤΑ 13 ΜΙΛΙΩΝ,ΤΗ ΓΙΝΕΤΑΙ ΥΠΑΡΧΕΙ ΕΛΕΓΧΟΣ ΓΙΑ ΟΠΕΚΕΠΕ,Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΤΥΦΛΟΣ ΕΙΝΑΙ,ΜΠΗΚΑΝ ΛΑΜΟΓΙΑ ΣΤΗΣ ΕΠΙΔΌΤΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΡΩΝΕ ΤΑ ΛΕΦΤΑ,ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΤΙΜΩΡΊΑ ΓΙΑ ΤΑ ΛΑΜΟΓΙΑ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΟΝΤΙΚΟΥΣ ΤΟΥ ΟΠΕΚΕΠΕ,ΓΙΑΤΙ ΑΥΤΗ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΑ ΕΙΝΑΙ ΜΕΣΑ ΣΤΟΝ ΟΠΕΚΕΠΕ,ΑΡΠΑΧΤΗ ΚΑΙ ΜΑΛΙΣΤΑ ΧΟΝΤΡΗ,Ο Υπουργός ΒΛΕΠΕΙΙΙΙΙ******

Απάντηση

08-07-2024 13:44Τι καρτερεις βρε φλαμπουρα κ δεν κινας να φυγειςω

Εισαγγελέας με ανώτατο δικαστικό να τους δέσει όλους από πολιτικους μέχρι τον τελευταίο υπάλληλο. Αίσχος μωρε κρατοςειναι αυτό ουστ λαμογια.

Απάντηση

08-07-2024 12:54Λοκατζης

Τα έχουμε ξαναπεί αλήτες,βάλτε πλαφόν ,2-3τσιφλικαδες κάνουν σκούπα την ρευστότητα,και μετά θα λέτε δεν φτάνουν τα φράγκα...

Απάντηση

08-07-2024 12:52ελλην αγροτης

Μηπως ξερετε τημ διευθηνση του ΚΑΝΝΕΛΟΠΟΥΛΟΥ θελω να τον γνωρισω,τετοια ατομα κριμα εινα να πηγαινουν χαμενα τον θελω για την επιχειρηση μου

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

08-07-2024 12:47ΚΑΡΔΙΤΣΑ

Κανένας εισαγγελέας με χωράφια δεν υπάρχει για να τους δώσει καμιά δίωξη!όλα στο δεν τρέχει τίποτα;;;;;το φρούτο ο αυγενακης τι έκανε;;;πετούσε αετό!!!! κρίμα σε όλους μας που μας φεύγει η μαγκιά στη δουλειά. Συγχαρητήρια σε όσους ασκούν διοίκηση.ουτε μια πατσια άχυρο δεν μπορούν να μοιράσουν!

Απάντηση

08-07-2024 12:47Νίκος

Γαμοτο μουνι πού σάς πέταγε όλους

Απάντηση

08-07-2024 12:32ΜΠΑΜΠΟΥΛΑΣ ΑΕ

Α ρε κουφάλα Κανελόπουλος μας έβαλες τα γυαλιά. Πώς τους πετσοκοψες έτσι ρε θηρίο. Θέλουμε τη συνταγή.

Απάντηση

08-07-2024 12:16πιτσικαμορτης

ΑΠΟΛΥΣΗ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΗΝΕΣ ΣΕ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΕΚΑΝΑΝ ΤΟΝ ΕΛΕΣΧΟ,ΚΑΘΩΣ ΚΑΙ ΠΟΙΝΙΚΕΣ ΕΥΘΗΝΕΣ ΣΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥΣ ΠΡΟΙΣΤΑΜΕΝΟΥΣ<ΚΑΛΑ Ο OLAF TI ΚΑΝΕΙ; ΤΟ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΟ

Απάντηση

08-07-2024 12:11φωταρας

ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΡΗΤΗ ΝΑ ΥΠΟΘΕΣΩ ΕΙΝΑΙ

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα