BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δίχως πληρωμές θα βγει το επόμενο δίμηνο, αμφίβολη προκαταβολή τσεκ Οκτώβριο

Μόνο αποζηµιώσεις ύψους 60 εκατ. ευρώ για τις θεοµηνίες φέρνει το επόµενο διάστηµα όσον αφορά τις πληρωµές, παρά το ότι οι εκκρεµότητες από την περσινή χρονιά είναι…. βουνό. Κι αυτό γιατί µε το άνοιγµα του ΟΣ∆Ε, όλο το δυναµικό των µελετητών, των ΚΥ∆ και των αρµοδίων επί των πληρωµών έχει πέσει πάνω στην υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2024, προκειµένου να µην µπει σε κίνδυνο η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου.

dixws-pliromes-agrotwn-mexri-septemvrh

Ελένη Δούσκα

1086
2

Αυτό σηµαίνει ότι ελάχιστοι είναι αυτοί που ασχολούνται µε όσα άφησε πίσω τόσο σε άµεσες ενισχύσεις όσο και σε προγράµµατα η περσινή χρονιά. Ενδεικτικό είναι και το γεγονός ότι δεν υπάρχουν επίσηµες ανακοινώσεις, παρά µόνο αυτή του Οργανισµού Πληρωµών που έκανε λόγο για εκκαθάριση υπολοίπων του 2023, µε ποσό περί τα 167 εκατ. ευρώ, χωρίς να αναφέρονται πουθενά υπόλοιπα απλήρωτα ποσά. Καµία ανακοίνωση και για τα eco-schemes για τα οποία κανένας παραγωγός δεν πληρώθηκε συµπληρωµατικά στις αρχές Ιουλίου, ενώ θα έπρεπε να έχει ήδη ανοίξει η διαδικασία των ενστάσεων για πιθανές διορθώσεις, ώστε να ακολουθήσει και η απαραίτητα πληρωµή. Άλλωστε, υπενθυµίζεται ότι από τον προϋπολογισµό των 426,4 εκατ. ευρώ πληρώθηκαν περίπου 400 εκατ. ευρώ, σύµφωνα µε τον ΟΠΕΚΕΠΕ, που σηµαίνει ότι οφείλονται ακόµα περίπου 27 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Και οι εκκρεµότητες προς τον αγροτικό κόσµο σαφώς δεν σταµατούν εδώ, αφού υπόλοιπα υπάρχουν ακόµα και από τη βασική, την αναδιανεµητική ενίσχυση, αλλά και τις συνδεδεµένες, χώρια τα προγράµµατα που ανάλογα µε τις δεσµεύσεις κάθε δικαιούχου δεν µπορεί να υπολογισθεί ένα συνολικό ποσό απλήρωτων.

Πάντως, από τον Οργανισµό Πληρωµών αφήνουν ένα ανοιχτό παράθυρο προς τον αγροτικό κόσµο ότι «η καταληκτική ηµεροµηνία για την ολοκλήρωση των πληρωµών  έτους 2023 σύµφωνα µε τους κοινοτικούς κανονισµούς είναι η 15η Οκτωβρίου 2024», γεγονός που τους επιτρέπει το επόµενο διάστηµα να καταπιαστούν µε τις δηλώσεις ενιαίας ενίσχυσης του 2024, µεταθέτοντας πιο πίσω την τακτοποίηση των περσινών.

Αποζηµιώσεις εξοπλισµού και αποθηκευµένων προϊόντων από πυρκαγιές

Εν τω µεταξύ, οι παραγωγοί της Καβάλας, που επλήγησαν από τις πυρκαγιές της 21ης Αυγούστου 2023, για αποκατάσταση του εξοπλισµού των πρώτων υλών και των αποθηκευµένων υλικών στις ιδιοκτησίες τους, καλούνται να προσκοµίσουν τα παρακάτω δικαιολογητικά:

α. Πρακτικό εκίµησης ζηµιών υπογεγραµµένο από την αρµόδια επιτροπή κρατικής αρωγής.

β. Βεβαίωση της ∆ιεύθυνσης Αποκατάστασης Επιπτώσεων Φυσικών Καταστροφών της Γενικής Γραµµατείας Υποδοµών του υπουργείου  Μεταφορών, µε την οποία βεβαιώνεται ότι δεν έχει εγκριθεί δωρεάν κρατική αρωγή για τις ίδιες ζηµιές κτισµάτων, ούτε εκκρεµεί σχετική αίτηση.

γ. Υπεύθυνη ∆ήλωση ότι ο δικαιούχος δεν αποζηµιώνεται από άλλον φορέα για τις ζηµιές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4797/2021.

δ. Βεβαίωση της ασφαλιστικής εταιρείας στην οποία εµφανίζεται το συνολικό ύψος αποζηµίωσης που έλαβε ή πρόκειται να λάβει ο δικαιούχος.

ε. Ενιαίο Πιστοποιητικό ∆ικαστικής Φερεγγυότητας τελευταίου τριµήνου.

στ. Γενικό Πιστοποιητικό και Πιστοποιητικό ισχύουσας εκπροσώπησης της εταιρείας από το Γ.Ε.Μ.Η. τελευταίου τριµήνου, όπου προβλέπεται.

ζ. Έγγραφο από το οποίο να προκύπτει ο αριθµός τραπεζικού λογαριασµού της δικαιούχου επιχείρησης (IBAN) και το πιστωτικό ίδρυµα.

η. Άδεια λειτουργίας της επιχείρησης ή λοιπές άδειες, όπως αυτά προβλέπονται από το σχετικό θεσµικό πλαίσιο και

ι. Λοιπά δικαιολογητικά, όπως νοµιµοποιητικά έγγραφα, τιµολόγια, κ.λπ., τα οποία καθορίζονται από τη ∆ιεύθυνση Κρατικής Αρωγής.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

 

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

20-07-2024 11:10Μηλο μου χρυσό μου μήλο.

Θα πληρωσουν κυρια Δουσκα κ θα χορέψουν κ ενα τσάμικο. Μπάχαλο τα κανανε ας κόψουν το σβέρκο τους να βρουν λυση.

Απάντηση

20-07-2024 10:10Γιωργος

Τοσο χαλι και ρημαδιο,μονο με κυβερνηση νεας βοθροκρατιας.ξαναψηφιστε τους και μετα κλαψτε παλι.κλασικη συμπεριφορα αμετανοητου ραγια.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα