BACK TO
TOP
Πληρωμές

Απλήρωτες ενισχύσεις 143,2 εκατ. ευρώ από βασική, συνδεδεμένες, eco-schemes, κάνουν δύσκολο τον Αύγουστο

Θέμα λειτουργίας χιλιάδων αγροτικών επιχειρήσεων, δημιουργεί άλλη μια φορά, η πέραν κάθε λογικής καθυστέρηση στην εξόφληση άμεσων ενισχύσεων ύψους άνω των 140 εκατ. ευρώ για τις οποίες ο ΟΠΕΚΕΠΕ και οι αρμόδιες αρχές σφυρίζουν αδιάφορα.

dixws-pliromes-agrotwn-mexri-septemvrh__1_

3597
4

Η οικονομική στενότητα που καταγράφεται, ειδικά αυτή την εποχή, με τα έξοδα λειτουργίας των αγροτικών μονάδων να τρέχουν σε καθημερινή βάση, επιβάλει την αφύπνιση των υπευθύνων και την αναζήτηση λύσεων άμεσης διευθέτησης αυτών των εκκρεμοτήτων και όχι η καθυστέρησή τους μέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που, σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, είναι και η τελευταία προθεσμία για να μη χαθούν τα χρήματα.

Να αναφερθεί εδώ ότι σε μια χρονιά που οι απαιτήσεις όλων σχεδόν των καλλιεργειών είναι αυξημένες, λόγω της παρατεταμένης ξηρασίας και των ειδικών απαιτήσεων που έχουν τα φυτά, από την πραγματική αγροτική αγορά, λείπουν τεράστια ποσά, είτε λόγω των μειώσεων της νέας ΚΑΠ, είτε λόγω των καθυστερήσεων του ΟΠΕΚΕΠΕ, είτε λόγω των «διαρροών» σε παράπλευρες υπηρεσίες (συμβούλων), είτε βέβαια και των «διορθώσεων» που καταγράφονται στις τιμές μεγάλης εμβέλειας αγροτικών προϊόντων, όπως είναι το σκληρό σιτάρι και το βαμβάκι. 

Ξεφυλλίστε και κατεβάστε σε υψηλή ανάλυση το φύλλο 975 της Agrenda

 

Εν τω μεταξύ με ενδιαφέρον αναμένεται την Τετάρτη η πίστωση ύψους 60 εκατ. ευρώ που έχει προγραμματίσει, σύμφωνα με ανακοίνωσή του, ο ΕΛΓΑ και αφορούν την εξόφληση της δεύτερης δόσης αποζημιώσεων των αγροτών της Θεσσαλίας, λόγω των μεγάλων καταστροφών του περασμένου Σεπτεμβρίου. Και εδώ η καθυστέρηση είναι μεγάλη, καθώς η δέσμευση ήταν για εξόφληση μέχρι το τέλος Ιουνίου. Σημειωτέον ότι το ποσό των 60 εκατ. ευρώ, δεν αρκεί για την εξόφληση ούτε των 2/3 των δικαιούχων, με τους αγρότες πολλών περιοχών της Θεσσαλίας να ξέρουν εκ των προτέρων ότι και αυτή τη φορά θα μείνουν εκτός της πίστωσης. 

Η μπάλα στην εξέδρα σε συνάντηση ΕΘΕΑΣ - Σταμενίτη

Μία ευγενική υπενθύμιση των υπολοίπων άμεσων ενισχύσεων 2023 που δεν έχουν ακόμη καταβληθεί έκαναν το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουλίου εκπρόσωποι της Εθνικής Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών στον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Διονύση Σταμενίτη, δίνοντας έμφαση στις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα. 

Στο πλαίσιο της συνάντησης, οι εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ αναφέρθηκαν αρχικά στις εκκρεμότητες των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα πορτοκάλια, στη σταφίδα και στον αραβόσιτο.  Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δόθηκαν ελάχιστα χρήματα για τον αραβόσιτο. Ζητήθηκε δε, από τον υφυπουργό, η υποβολή σχετικής πρότασης από την εν λόγω Περιφέρεια με τις λεπτομέρειες χρήσης του νερού, ώστε να εξετασθεί με τα νέα στοιχεία του ΥΠΕΝ. 

Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στις ανολοκλήρωτες εργασίες που παραμένουν στα Οικολογικά Σχήματα, τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη καταβολής των ενισχύσεων σε όσους πραγματικά παράγουν, εξαλείφοντας φαινόμενα καταχρηστικών χρεώσεων.  Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν πως φέτος οι έλεγχοι θα είναι πιο ουσιαστικοί, αυστηροί και στοχευμένοι, συμβαδίζοντας και με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με ρεπορτάζ του Agronews, μένουν ως εκκρεμότητα για το 2023:

  • 54 εκατ. ευρώ από τις Συνδεδεμένες Ενισχύσεις
  • 50 εκατ. ευρώ από τη Βασική Ενίσχυση
  • 9 εκατ. ευρώ από την Αναδιανεμητική Ενίσχυση
  • 3,2 εκατ. ευρώ για το Πρόγραμμα Νεαρών Αγροτών
  • 27 εκατ. ευρώ για τα Eco-schemes 

Bέβαια, μπορεί µε το «άνοιγµα» του ΟΣ∆Ε 2024, όλο το δυναµικό των µελετητών, των ΚΥ∆ και των αρµοδίων επί των πληρωµών να έχει πέσει πάνω στην υποβολή των αιτήσεων ενιαίας ενίσχυσης του έτους 2024, προκειµένου να µην µπει σε κίνδυνο η προκαταβολή του τσεκ στα τέλη Οκτωβρίου, ωστόσο τα χρήματα που μένουν μέχρι και σήμερα απλήρωτα για το 2023 ανέρχονται σε 143,2 εκατ. ευρώ. 

Αυτόματα η επαλήθευση των δαπανών εφαρμογής στα eco-schemes  

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ Μόσχος Κορασίδης στάθηκε στο σύστημα επαλήθευσης των δαπανών εφαρμογής των διάφορων Οικολογικών Σχημάτων, καθώς και των συνδεδεμένων ενισχύσεων αυτοματοποιημένα, προτείνοντας να γίνεται σχετική διασταύρωση μέσω της ΑΑΔΕ. Ανταποκρινόμενη η ΕΘΕΑΣ στην προτροπή του υφυπουργού κ. Δ. Σταμενίτη, θα αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ, εντός των επόμενων ημερών, πρόταση για το πώς αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, ώστε να διευκολύνει τους ελέγχους πριν τις πληρωμές. Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η παρέμβαση του κ. Βακάμη, ο οποίος τόνισε ότι η εικόνα που υπήρξε το 2023, δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2024. Η μη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων από τους υπευθύνους, αλλά και από τους φορείς οδήγησε σε καταχρηστικές αιτήσεις, που στρέβλωσαν την καταβολή των επιδοτήσεων, και κυρίως έθιξε όσους υποβλήθηκαν σε δαπάνες.

Αίτημα για Οικολογικό Σχήμα που να απευθύνεται στην κτηνοτροφία

Στη συνέχεια, τονίστηκε η σημασία περαιτέρω στήριξης των κτηνοτρόφων και εν όψει της επικείμενης πρότασης αναθεώρησης, ζητήθηκε πρόταση για οικολογικό σχήμα, που θα απευθύνεται στην κτηνοτροφία. Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ τονίσθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις, που ήδη έχουν κατατεθεί για την αναγεννητική γεωργία, τη σόγια και τον ηλίανθο. Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης υπογράμμισε πως «αξιολογώντας την πρώτη χρονιά, θα είμαστε πιο αυστηροί τη 2η χρονιά». 

Η σχετική  ανακοίνωση της ΕΘΕΑΣ έχει ως ακολούθως:

«Το μεσημέρι της Δευτέρας 22 Ιουλίου, εκπρόσωποι της ΕΘΕΑΣ πραγματοποιήσαν συνάντηση με τον υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύση Σταμενίτη με θέμα τις «Συνδεδεμένες Ενισχύσεις και τα Οικολογικά Σχήματα».

Από πλευράς της ΕΘΕΑΣ μετείχαν: η Ταμίας, κα. Διαμάντω Κρητικού, τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, κ.κ. Αθανάσιος Καραΐσκος, Σπύρος Αντωνόπουλος και ο Γενικός Διευθυντής, κ. Μόσχος Κορασίδης. Επιπλέον, το παρών έδωσε ο Γεωπόνος, κ. Δημήτριος Βακάμης από την Κοινοπραξία Βέροιας.

Στην αρχή της συνάντησης, από κοινού η κα. Κρητικού, ο κ. Καραΐσκος και ο κ. Αντωνόπουλος αναφέρθηκαν στις εκκρεμότητες των συνδεδεμένων ενισχύσεων στα πορτοκάλια, στη σταφίδα και στον αραβόσιτο. Χαρακτηριστικά, δηλώθηκε ότι στην περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δόθηκαν ελάχιστα χρήματα για τον αραβόσιτο. Ζητήθηκε δε, από τον κ. Σταμενίτη, η υποβολή σχετικής πρότασης από την εν λόγω Περιφέρεια με τις λεπτομέρειες χρήσης του νερού, ώστε να εξετασθεί με τα νέα στοιχεία του ΥΠΕΝ. Επιπλέον, έγινε εκτενής αναφορά στις ανολοκλήρωτες εργασίες που παραμένουν στα Οικολογικά Σχήματα, τονίζοντας την αδήριτη ανάγκη καταβολής των ενισχύσεων σε όσους πραγματικά παράγουν, εξαλείφοντας φαινόμενα καταχρηστικών χρεώσεων. Αμφότερες οι πλευρές συμφώνησαν πως φέτος οι έλεγχοι θα είναι πιο ουσιαστικοί, αυστηροί και στοχευμένοι, συμβαδίζοντας και με τις πρόσφατες δηλώσεις του πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη.

Επιπλέον, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, κ. Μόσχος Κορασίδης στάθηκε στο σύστημα επαλήθευσης των δαπανών εφαρμογής των διάφορων Οικολογικών Σχημάτων, καθώς και των συνδεδεμένων ενισχύσεων αυτοματοποιημένα, προτείνοντας να γίνεται σχετική διασταύρωση μέσω της ΑΑΔΕ. Ανταποκρινόμενη η ΕΘΕΑΣ στην προτροπή του υφυπουργού κ. Δ. Σταμενίτη, θα αποστείλει στο ΥΠΑΑΤ, εντός των επόμενων ημερών, πρόταση για το πώς αυτό μπορεί να πραγματοποιηθεί, ώστε να διευκολύνει τους ελέγχους πριν τις πληρωμές. Στο ίδιο μήκος κύματος υπήρξε και η παρέμβαση του κ. Βακάμη, ο οποίος τόνισε ότι η εικόνα που υπήρξε το 2023, δεν μπορεί να επαναληφθεί το 2024. Η μη διενέργεια στοχευμένων ελέγχων από τους υπευθύνους, αλλά και από τους φορείς οδήγησε σε καταχρηστικές αιτήσεις, που στρέβλωσαν την καταβολή των επιδοτήσεων, και κυρίως έθιξε όσους υποβλήθηκαν σε δαπάνες.

Στη συνέχεια, τονίστηκε η σημασία περαιτέρω στήριξης των κτηνοτρόφων και εν όψει της επικείμενης πρότασης αναθεώρησης, ζητήθηκε πρόταση για οικολογικό σχήμα, που θα απευθύνεται στην κτηνοτροφία. Από την πλευρά της ΕΘΕΑΣ τονίσθηκε ότι θα πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις, που ήδη έχουν κατατεθεί για την αναγεννητική γεωργία, τη σόγια και τον ηλίανθο.

Αναμένεται εντός του μήνα, ο κ. Καραΐσκος, ως Πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Επαρχίας Φαρσάλων «Ο ΕΝΙΠΕΑΣ» να παρουσιάσει στην ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, τα αποτελέσματα των τελευταίων τριών ετών από την εφαρμογή της Αναγεννητικής Γεωργίας στις καλλιέργειες των μελών του Συνεταιρισμού.

Ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, κ. Διονύσης Σταμενίτης υπογράμμισε πως «αξιολογώντας την πρώτη χρονιά, θα είμαστε πιο αυστηροί τη 2η χρονιά». 

Ταυτόχρονα, ο Γενικός Διευθυντής της ΕΘΕΑΣ, αναφέρθηκε και στα κάτωθι θέματα:

  • Προβλήματα της μη έκπτωσης φόρου 30% σε κατόχους αγροτικής εκμετάλλευσης, μέλη συνεταιρισμών χωρίς την ιδιότητα του κατά κύριο επάγγελμα αγρότη, χωρίς σύμβαση συμβολαιακής γεωργίας με τον συνεταιρισμό,
  • Απαλλαγή του ΦΠΑ για τις Ομάδες Παραγωγών σε επενδύσεις, καθώς και
  • Εκλογίκευση των διαδικασιών υποβολής συμβάσεων συμβολαιακής γεωργίας.

Κλείνοντας, ο κ. Σταμενίτης αναγνώρισε τα θέματα και δήλωσε ότι θα επικοινωνήσει με την ΑΑΔΕ για κοινή συνάντηση, ώστε να υπάρξει πρόοδος γι’ αυτά τα θέματα».


Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

23-07-2024 14:27τρελα

7oo εχν να παρω απο οικολογικα δεν αντεχεται αλλο παιδες το δηλητηριο το εχω ετοιμο

Απάντηση

23-07-2024 14:17Αγροτης

Βάλτε και το Αμάλθεια που μας ειπαν!!! αλλά δεν είδαμε ποτέ τίποτα ……

Απάντηση

23-07-2024 14:10Γιώργος

Έλα ρε ψεύτες τη λέτε τη απλήρωτη είμαστε 2,50 εύρος μου έβαλαν και δεν μας πλήρωσαν προς θεού μην κατηγορείτε την κυβέρνηση.

Απάντηση

23-07-2024 13:50Έλλην

Τελικά ποιον πλήρωσαν μόνο αυτόν που πήρε τα 14 μυρια δεν έχω ακούσει άνθρωπο να έχει πληρωθεί η ανακοινώσεις για σούπερ πληρωμες ποιον αφορούσαν

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα