BACK TO
TOP
Πληρωμές

Δίμηνο φωτιά για τις πληρωμές, σε κλίμα διακοπών ο ΟΠΕΚΕΠΕ παρά τα υπόλοιπα 2023, σέρνεται το ΟΣΔΕ 2024

Tα βλέµµατα παραγωγών, συµβούλων, διοικητικών στις Ενώσεις, στα ΚΥ∆ και στα Περιφερειακά του Οργανισµού Πληρωµών αυτό το διάστημα είναι στραµµένα στις νέες αιτήσεις ενιαίας ενίσχυσης, ενώ το πισωγύρισμα που επέλεξε η διοίκηση του Οργανισμού στα συστήματα διαχείρισης του ΟΣΔΕ και την απολύτως αντιλειτουργική εφαρμογή που αποφάσισε να επιβάλει για τις φετινές δηλώσεις, δείχνουν να δυσκολεύουν τα πράγματα. Η αγωνία όλων εστιάζει στο αν τελικά θα καταφέρουν οι διαδικασίες να ολοκληρωθούν, προκειμένου να πληρωθεί έγκαιρα και πριν το τέλος Οκτωβρίου η προκαταβολή του τσεκ. Αρκετοί είναι αυτοί που κάτι τέτοιο δεν το θεωρούν πλέον εφικτό, ειδικά όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζει ο Σεπτέμβριος.

agrotemaxia-ston-elegxo

Ελένη Δούσκα

0
4

Εκτός από τις όλες τις δυσκολίες που φέρνει ο περιορισµένος χρόνος λόγω και της θερινής ραστώνης και η δυσλειτουργία του µηχανογραφικού συστήµατος, που συνεχίζει να σέρνεται, σχετικά με τις νέες αιτήσεις, υπάρχουν και οι εκκρεµότητες από την περσινή χρονιά που πρέπει να κλείσουν πριν την προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης του νέου έτους. Σε κάθε περίπτωση, το επόµενο δίµηνο Σεπτεµβρίου-Οκτωβρίου ο χρόνος δεν είναι αρκετός, αφού µένουν λιγότερο από δύο µήνες και ως φαίνεται οι εκκρεµείς περιπτώσεις δεν είναι τελικά και οι πλέον εύκολες.

Υπό αυτές τις συνθήκες, οι διοικητικοί του ΟΠΕΚΕΠΕ, µέχρι τις 20 Σεπτεµβρίου καλούνται να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες και να έχουν προχωρήσει σε πράξεις µεταβολών αποτελεσµάτων γεωχωρικού ελέγχου της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης της περσινής χρονιάς για τα αιτήµατα επιλεξιµότητας και ένταξης σε περιφέρεια.

Ειδικότερα, σύµφωνα µε εγκύκλιο ΟΠΕΚΕΠΕ:

Ι. Αιτήµατα Επιλεξιµότητας

∆υνατότητα υποβολής ένστασης έχουν όσοι γεωργοί διαφωνούν µε τον καθορισµό της επιλεξιµότητας του αγροτεµαχίου τους. Τίθενται προς εξέταση ΜΟΝΟ τα αγροτεµάχια που εµφανίζουν τον κωδικό 54101, των οποίων η προσδιορισθείσα έκταση (προ αποµείωσης) είναι µικρότερη και εκτός ορίων ανοχής από την αντίστοιχη δηλωθείσα έκταση.

Η ένσταση επιλεξιµότητας, υποβάλλεται αµιγώς ηλεκτρονικά από τον γεωργό ή το ΚΥ∆ για λογαριασµό του γεωργού και θα πρέπει να περιλαµβάνει απαραίτητα ό,τι αφορά «Ένσταση Επιλεξιµότητας», το ΑΦΜ του παραγωγού και το α/α αγροτεµαχίου για το οποίο αιτείται την αλλαγή της επιλεξιµότητάς του.

Ο έλεγχος των αιτηµάτων επιλεξιµότητας πρέπει να έχει ολοκληρωθεί έως την 20/09/2024. ΙΙ. Αιτήµατα Επιλεξιµότητας που εξετάζονται

Η ηλεκτρονική ένσταση επιλεξιµότητας, αφορά και εξετάζεται µόνο ως προς τον κωδικό 54101 του κάθε αγροτεµαχίου. Κατά προτεραιότητα θα εξεταστούν τα Μέτρα – Παρεµβάσεις (Μ8, Μ10 ,Μ11, Π 3-71, Μ6.1, Μ6.2, Μ4.1), ενώ δεν εξετάζονται αιτήµατα επιλεξιµότητας που εµπίπτουν στις κάτωθι περιπτώσεις, ανεξαρτήτως της ένστασης που είχε υποβληθεί:

  • Αγροτεµάχια που εµφανίζουν τον κωδικό 54101 µε τελική έκταση εντός ορίων ανοχής
  • Αγροτεµάχια χωρίς ενεργοποίηση δικαιωµάτων
  • Αγροτεµάχια µε κωδικό δηλούµενης καλλιέργειας (ΚΟΚ) 42 και 99 (όχι συγκαλλιέργειες)
  • Αγροτεµάχια µε κωδικό λάθους διάφορο του 54101
  • Αγροτεµάχια δηλωµένα σε βοσκοτοπικά Αγροτεµάχια Αναφοράς µε αναλογικό συντελεστή επιλεξιµότητας µηδενικό (PEF0)
  • Αγροτεµάχια που ελέγχονται από δείγµα επιτόπιου φυτικού
  • Αγροτεµάχια µε δηλωθείσα έκταση µικρότερη από το ελάχιστο όριο αγροτεµαχίων, σύµφωνα µε όσα ορίζονται στο άρθρο 40, παρ. 7 της υπ’ αριθ. 104/7056/2015 ΥΑ όπως ισχύει, δηλαδή:
  • 0,05 εκτάρια για όλα τα αγροτεµάχια πλην των ελαιοτεµαχίων
  • 0,03 εκτάρια για τα ελαιοτεµάχια εκτός των µικρών νησιών του Αιγαίου
  • 0,01 εκτάρια για τα ελαιοτεµάχια των µικρών νησιών του Αιγαίου.

ΙΙΙ. Αιτήµατα ένταξης σε περιφέρεια

Γεωργοί, οι οποίοι δηλώνουν νεοεισερχόµενα στο ΟΣ∆Ε αγροτεµάχια, που εµπίπτουν σε Ενότητες Αναφοράς µε µηδενική περιφέρεια αγρονοµικών κριτηρίων, επανελέγχονται στο ΟΠΣ και εξετάζονται από τις κατά τόπους αρµόδιες Περιφερειακές ∆ιευθύνσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ. Περιπτώσεις αγροτεµαχίων που ελέγχθηκαν τκαι απορρίφθηκαν δεν επανεξετάζονται.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί



Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

24-08-2024 15:37Giorgos

Δεν πάτε να γαμηθητε ξεφτηλες δεν έχουμε νερό να ποτίζουμε της ελιές ξερενουντε Πάνο στα δέντρα και χρωστούμε τους μηχαλους Πέρση δεν βγάλαμε Λάδη φέτος έχουν τα δέντρα τη να το κάνουμε βλέπω της ελιές ξερές και καθετε κάθε μαλακας να παίζει με το πόνο μας λαμόγια όλοι μόνο αυξήσεις λέι ο έλεγα θα μας αποζημιώσει γειά τη ξερασια, είμαι 49 ετών ασχολούμαι Πάνο από 30 χρόνια στα χωράφια ποτέ όσο και να έκανα γειά ζημιά μόνο 50 ευρο μου έδωσαν ξεφτηλες

Απάντηση

24-08-2024 09:17Έλλην

Γιατί μιλάτε μόνο για τα υπόλοιπα του 23 τα παλαιότερα υπόλοιπα τι έγιναν ξεχάστηκαν τα έφαγαν εμείς πρέπει να είμαστε εντάξει στης υποχρεώσεις μας όλα έχουν ημερομηνία λήξης το κράτος κάνει ότι γουστάρουν κάποιοι όλοι αυτοί που που δήλωναν ζωα χωρίς να τα έχουν όλοι πληρώθηκαν τα πάντα Γιατί το σύστημα δεν είχε φροντίσει να τους ελέγξει λέει ενώ σε όσους πραγματικά έχουν ζωα και παράγουν το σύστημα φροντίζει να τους αφήνει απλήρωτους τώρα άρχισε η τρομοκρατία δεν θα προλάβουν να πληρώσουν προκαταβολή όλα στημένα

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα