BACK TO
TOP
Πληρωμές

Μέσα στο μήνα συμπλήρωμα συνδεδεμένων '23, ούτε λέξη για τα 27 εκατ. eco-schemes

Το σήµα για µία πρώτη πληρωµή όσον αφορά τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς έδωσε η ανακοίνωση του ΟΠΕΚΕΠΕ σχετικά µε την εκ νέου καταχώρηση ποσοτήτων για µια σειρά από συνδεδεµένα καθεστώτα. Αυτό σηµαίνει ότι µέσα στον µήνα, θα µπορούσαν οι αρµόδιοι να προχωρήσουν σε µια συµπληρωµατική πίστωση σχετικά µε τις συνδεδεµένες.

6_pin_170

Ελένη Δούσκα

1426
2

Στη συνέχεια και µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που κλείνει το οικονοµικό έτος για το ταµείο των άµεσων ενισχύσεων, δεδοµένου ότι όσα χρήµατα δεν δοθούν χάνονται οριστικά από τον κουµπαρά αυτό, θα πρέπει να ακολουθήσει η εξόφληση για τις υπόλοιπες εκκρεµότητες του έτους 2023. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο ευρωπαϊκός κανονισµός προβλέπει για τα δύο πρώτα έτη εφαρµογής της  ΚΑΠ (2023, 2024) ότι όσα χρήµατα δεν απορροφούνται από τα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων µπορούν στο τέλος να δοθούν οριζόντια µέσω της βασικής ενίσχυσης. ∆εδοµένου, λοιπόν, ότι προς το παρόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πληρώσει ένα ποσό της τάξης των 1,62 εκατ. ευρώ -εξαιρουµένης της ειδικής βάµβακος από το ποσό αυτό- από το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων, ενώ ο Εθνικός Φάκελος προβλέπει συνολικά ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για όλα τα καθεστώτα, υπολείπονται περίπου 81 εκατ. ευρώ.

Να σηµαιεωθεί ότι το οφειλόµενο ποσό για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις ανέρχεται στα 54 εκατ. ευρώ, ωστόσο µέσα σε αυτό είναι και τα αιγοπρόβατα, για τα οποία η κατάσταση είναι πιο πολύπλοκη και θεωρείται δύσκολο να πληρωθούν το επόµενο διάστηµα οι δικαιούχοι κτηνοτρόφοι. Έτσι λοιπόν, αφού τακτοποιηθούν οι συνδεδεµένες, ο κοινοτικός κανονισµός επιβάλλει το υπόλοιπο ποσό να µοιραστεί οριζόντια στους παραγωγούς, µέσω της βασικής ενίσχυσης, αλλιώς χάνεται οριστικά.

Από τη µία πλευρά, όσον αφορά τις συνδεδεµένες, το σύστηµα άνοιξε και ήδη έκλεισε, οι νέες καταχωρήσεις έγιναν, οπότε αναµένεται ο σχετικός διασταυρωτικός έλεγχος, για να ακολουθήσει λογικά η συµπληρωµατική πίστωση. Να σηµειωθεί ότι οι διορθώσεις και εποµένως η νέα πληρωµή αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις βιοµηχανικής ντοµάτας, πορτοκαλιών προς χυµοποίηση, σπόρων σποράς, ρυζιού, κορινθιακής σταφίδας, καλαµποκιού, οσπρίων, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, µήλων, αλλά και την ειδική ενίσχυση βάµβακος.

Από την άλλη πλευρά, το ποσό που περισσεύει για τις υπόλοιπες ενισχύσεις µέχρι τα 81 εκατ. ευρώ δεν είναι και τόσο µεγάλο, γεγονός που δείχνει ότι οι παραγωγοί στην επόµενη πληρωµή δεν έχουν παρά να περιµένουν µικροποσά. Βέβαια, πρέπει να σηµειωθεί ότι στο ποσό αυτό των 81 εκατ. ευρώ δεν περιλαµβάνεται η ειδική ενίσχυση βάµβακος.

Σε κάθε περίπτωση, τονίζεται ότι σε εκκρεµότητα είναι και περί τα 9 εκατ. ευρώ για την αναδιανεµητική ενίσχυση και περίπου 3,2 εκατ. ευρώ για Νεαρούς Αγρότες, ενώ δεν υπάρχει καµία πληροφορία για τα οικολογικά σχήµατα, για τα οποία οφείλονται περί τα 27 εκατ. ευρώ στους δικαιούχους παραγωγούς.

Σε όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να σηµειωθεί και το γεγονός ότι οι κοινοτικοί ελεγκτές καραδοκούν από τον περασµένο Μάιο, γεγονός που επιβάλλει σωστή και έγκαιρη διεκπεραίωση τόσο της εξόφλησης της περσινής χρονιάς όσο και της προκαταβολής του τσεκ του 2024. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις, προκειµένου να αποφευχθούν οι όποιοι νέοι καταλογισµοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θεωρείται δεδοµένο ότι κανείς δεν θέλει να µείνουν απλήρωτοι οι αγρότες, αν υπολογιστεί το µεγάλο πολιτικό κόστος. Άλλωστε, το όλο βάρος δίνεται αυτό το διάστηµα στις δηλώσεις ΟΣ∆Ε, µε την κατάσταση να µην µοιάζει και τόσο αισιόδοξη.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (2)
Προσθήκη σχολίου

07-09-2024 12:57άμεση προσφορά δανείου

γεια Είμαστε ένας οργανισμός που προσφέρει δάνεια σε άτομα που χρειάζονται προσωπική επένδυση με ποσοστό 2%. Το ποσό κυμαίνεται από 2000 Ευρώ έως 800.000 Ευρώ Είμαι γρήγορος και δίκαιος. E-mail επικοινωνίας: thristinatsonkova@gmail.com

Απάντηση

07-09-2024 12:57άμεση προσφορά δανείου

γεια Είμαστε ένας οργανισμός που προσφέρει δάνεια σε άτομα που χρειάζονται προσωπική επένδυση με ποσοστό 2%. Το ποσό κυμαίνεται από 2000 Ευρώ έως 800.000 Ευρώ Είμαι γρήγορος και δίκαιος. E-mail επικοινωνίας: thristinatsonkova@gmail.com

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα