BACK TO
TOP
Πληρωμές

Έκτακτη προσαύξηση τσεκ έως 81 εκατ. ευρώ με τα υπόλοιπα άμεσων του 2023 για πληρωμή μέχρι τις 15 Οκτωβρίου

Το 100% του Εθνικού Φακέλου των άµεσων ενισχύσεων, οφείλουν να πληρωθούν οι αγρότες µε τη µορφή συµπληρώµατος στη βασική ενίσχυση έως τις 15 Οκτωβρίου 2024. Αυτό σηµαίνει ότι οποιαδήποτε ποσά έχουν περισσέψει από όλα τα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων δηλαδή, συνδεδεµένες, οικολογικά σχήµατα, αναδιανεµητική και πριµ νεαρών αγροτών, οι αρµόδιες αρχές θα πρέπει να τις κλείσουν σε ένα «πακέτο» συµπληρωµατικής πληρωµής βασικής ενίσχυσης.

4_pin_57

Γιώργος Κοντονής

905
1

Προς το παρόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει πληρώσει 1.621.567.294 ευρώ (εξαιρείται η ειδική βάµβακος) από το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων, ενώ ο Εθνικός Φάκελος προβλέπει 1.702.945.959 ευρώ για όλα τα καθεστώτα.

Έχουν περισσέψει λοιπόν 81.378.665 ευρώ, µε αστερίσκο την εκκρεµότητα που υπάρχει µε την εκκαθάριση της συνδεδεµένης ενίσχυσης, µετά την καταχώρηση των ποσοτήτων για µία σειρά καλλιεργειών (έληξε η σχετική προθεσµία που είχε δώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ την Παρασκευή 6 Σεπτεµβρίου).

Αξίζει να σηµειωθεί εδώ πως τα παραπάνω έχουν προβλεφθεί σε σχετική υπουργική απόφαση (ΦΕΚ 4572/Β’/2024) που ορίζει πως:

 «Για την αποφυγή απώλειας χρηµατοδότησης από ενδεχόµενη υπο-απορρόφηση άλλων παρεµβάσεων, όπως τα οικολογικά προγράµµατα, τα δύο πρώτα χρόνια προβλέπεται διακύµανση κατά ±25% της µοναδιαίας αξίας των δικαιωµάτων». Η κατανοµή των επιπλέον χρηµάτων πραγµατοποιείται ανά αγρονοµική περιφέρεια µε:

α) το 26,9% να πηγαίνει στην αγρονοµική περιφέρεια βοσκοτόπων,

β) το 45,6% στην αγρονοµική περιφέρεια αροτραίων καλλιεργειών και

γ) το 27,5% στην αγρονοµική περιφέρεια µόνιµων καλλιεργειών.

Το πόσα κονδύλια τελικά θα περισσέψουν δεν έχει σηµασία, όσο µικρό ή µεγάλο είναι αυτό το ποσό. Σηµασία έχει να λάβουν οι αγρότες τα χρήµατα που τους οφείλονται «µέχρι κεραίας». Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση των Ισπανών αγροτών που θα λάβουν από τη συγκεκριµένη πρόβλεψη των κοινοτικών κανονισµών προσαύξηση 120 εκατ. ευρώ στη βασική τους ενίσχυση.

Με βάση την περσινή αξία δικαιωµάτων η προκαταβολή

Προκαταβολή χωρίς την ενσωµάτωση της σύγκλισης, και ως εκ τούτου κοντά στα επίπεδα της περσινής πίστωσης του Οκτωβρίου, θα πρέπει να αναµένουν οι δικαιούχοι βασικής ενίσχυσης για φέτος.  Αυτό σηµαίνει πως το 70% θα υπολογιστεί πάνω στην αξία των δικαιωµάτων της περσινής χρονιάς, µε διαδικασία σύγκλισης των δικαιωµάτων προς τον µέσο όρο να λαµβάνεται υπόψη στην εκκαθάριση του ∆εκεµβρίου. Με βάση τροποποιητική απόφαση (ΦΕΚ 4572/Β’/2024) οι µέσοι όροι έχουν αναδιαµορφωθεί ως εξής:

  • Αροτραίες καλλιέργειες 23 ευρώ το στρέµµα.
  • Μόνιµες καλλιέργειες 28,2 ευρώ το στρέµµα.
  • Βοσκοτόπια 16 ευρώ το στρέµµα.

Τα παραπάνω ποσά έχουν εκτιµηθεί µε βάση τα περσινά ΟΣ∆Ε. Ανάλογα την πορεία των φετινών αιτήσεων και τον τελικό αριθµό επιλέξιµων στρεµµάτων θα αναδιαµορφωθούν.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα