BACK TO
TOP
Πληρωμές

Με ξερή βασική χωρίς μεταβιβάσεις μπαίνει η προκαταβολή τσεκ '24, υπό αίρεση η πληρωμή στα τέλη Οκτωβρίου

Όσο περνάνε οι µέρες, τόσο δυσκολεύουν τα πράγµατα όσον αφορά την πληρωµή της προκαταβολής της ενιαίας ενίσχυσης για το έτος 2024, µε τον αγροτικό κόσµο να είναι σε αναµµένα κάρβουνα.

6_pin_171

Ελένη Δούσκα

2820
1

Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και η παράταση που δόθηκε στην υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣ∆Ε µέχρι τις 30 του µήνα δεν µπορεί παρά να θέσει σε σοβαρό κίνδυνο την επερχόµενη πληρωµή του τσεκ. Κι αυτό γιατί η όλη διαδικασία παρουσιάζει τεράστιες ελλείψεις, πρώτη φορά τέτοια εποχή, γεγονός που δεν επιβεβαιώνει µέχρι ώρας ούτε το έγκαιρο της πληρωµής -µέχρι τέλος Οκτωβρίου δηλαδή όπως κάθε χρόνο- ούτε την εγκυρότητα αυτής.

Συν τοις άλλοις, µέχρι σήµερα, δεν έχουν ανοίξει οι µεταβιβάσεις δικαιωµάτων βασικής ενίσχυσης, απουσιάζουν εγκύκλιοι και διευκρινιστικές οδηγίες σχετικές µε το κανονιστικό πλαίσιο λειτουργίας, ενώ και τα ΚΥ∆ δεν έχουν παραλάβει διασταυρωτικούς ελέγχους αποσφαλµάτωσης των δηλώσεων καλλιέργειας, µία διαδικασία που τα προηγούµενα έτη διαρκούσε τουλάχιστον ένα µήνα ούτως ώστε να διορθωθούν τα όποια λάθη. Με άλλα λόγια, η πίστωση της προκαταβολής, αν τελικά δοθεί τέλος Οκτωβρίου – όπως γίνεται τα τελευταία χρόνια – πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα περιλαµβάνει µόνο τη βασική ενίσχυση και σίγουρα όχι τις µεταβιβάσεις, αν και το 2022 είχαν πληρωθεί, γεγονός που σηµαίνει ότι κάτι τέτοιο καταρχήν είναι εφικτό. Ίσως όµως το 2022 ήταν µια χρονιά εξαίρεση, αφού ήταν και η µοναδική στην οποία είχαν πληρωθεί µεταβιβάσεις τον Οκτώβριο και µάλιστα ανακοινώθηκε µετά βαΐων και κλάδων. 

Εύκολο λένε όσοι γνωρίζουν το αντικείµενο θα ήταν να πληρωθεί µαζί και ένα µέρος της αναδιανεµητικής ενίσχυσης, η οποία συνολικά ανέρχεται στα 170 εκατ. ευρώ και αφορά πάνω από 300.000 αγρότες και κτηνοτρόφους. Ωστόσο, µε τα µέχρι στιγµής δεδοµένα, κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συµβεί.

Σε όλη αυτή την κατάσταση πρέπει να σηµειωθεί και το γεγονός ότι οι κοινοτικοί ελεγκτές καραδοκούν από τον περασµένο Μάιο, γεγονός που επιβάλλει σωστή και έγκαιρη διεκπεραίωση της προκαταβολής του τσεκ του 2024, ενώ την ίδια ώρα µε απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστα Τσιάρα ο ΟΠΕΚΕΠΕ µπαίνει σε επίσηµη επιτήρηση για χρονικό διάστηµα έως 12 µήνες προκειµένου να υλοποιηθούν µια σειρά διορθωτικών µέτρων τα οποία έχει προτείνει το ΥΠΑΑΤ και έχει αποδεχθεί µε επιστολή της η DG Agri για τη διόρθωση της λειτουργίας του Οργανισµού Πληρωµών. Αυτό σηµαίνει ότι πρέπει να προηγηθούν οι απαραίτητες διασταυρώσεις, προκειµένου να αποφευχθούν οι όποιοι νέοι καταλογισµοί από την Ευρωπαϊκή Ένωση, αφού θεωρείται δεδοµένο ότι κανείς δεν θέλει να µείνουν απλήρωτοι οι αγρότες, αν υπολογιστεί το µεγάλο πολιτικό κόστος.

Σηµειωτέον, όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος, αυτές τις µέρες αναµένεται και η σχετική ανακοίνωση από την Κοµισιόν, µε την οποία θα εξασφαλίζεται η καταβολή των άµεσων ενισχύσεων καθώς και κονδυλίων προγραµµάτων αγροτικής ανάπτυξης από τις 16 Οκτωβρίου, µε την προϋπόθεση βέβαια ότι θα έχουν ολοκληρωθεί οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους αρµόδιους οργανισµούς πληρωµών κοινοτικών ενισχύσεων, όπως ο ΟΠΕΚΕΠΕ. Μια διευκόλυνση, η οποία τα τελευταία χρόνια δεν φαίνεται να πιάνει τόπο στην Ελλάδα, καθώς, η υποβολή και επεξεργασία των δηλώσεων ΟΣ∆Ε καθυστερεί ολοένα και περισσότερο, το µηχανογραφικό σύστηµα παραπαίει και οι εκκρεµότητες κάθε χρόνο αυξάνονται και µοιάζουν δυσεπίλυτες.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

14-09-2024 10:38Γιώργος

Δεν γαμιεστε εσείς και οι επιδοτήσεις σας ξεφτηλες.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα