BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πιάνει τροχιά σε τρία βήματα με 81,4 εκατ. η πληρωμή ουράς '23 έως 15 Οκτωβρίου, τα ρέστα πέφτουν μετά στο τσεκ

Τον δρόµο για την πληρωµή των υπολοίπων από τις άµεσες ενισχύσεις της περσινής χρονιάς, ύψους 81 εκατ. ευρώ, προς τους αγρότες έως τις 15 Οκτωβρίου, ανοίγει η τροποποιητική απόφαση του υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ∆ιονύση Σταµενίτη, που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ 5170/Β’/2024. Άλλωστε δεν υπήρχε άλλη επιλογή, αφού αν τα χρήµατα δεν δοθούν µέχρι την ορισµένη προθεσµία, επιστρέφονται στην Κοινότητα.

6_pin_173

Ελένη Δούσκα

1446
0

Σηµειωτέον το γεγονός ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση, δεν αφήνει και πολλά περιθώρια για λάθη ή καθυστερήσεις, δεδοµένου ότι «καραδοκούν» νέα κοινοτικά πρόστιµα. Σύµφωνα µε το ρεπορτάζ της Agrenda, ο ΟΠΕΚΕΠΕ αναµένεται να µοιράσει το ποσό αυτό ως εξής:

1ο Βήµα: Θα πληρώσει συνδεδεµένες που δεν έχουν πιστωθεί ακόµα, λόγω της µη καταχώρησης ποσοτήτων και αφορά ενισχύσεις σε βιοµηχανική ντοµάτα, πορτοκάλια, σπόροι σποράς, ρύζι, καλαµπόκι, σταφίδα, όσπρια, ζωοτροφές και µήλα. Σύµφωνα µε τις πληροφορίες της Αgrenda, τα ποσά αυτά δεν ξεπερνούν τα 7-8 εκατ. ευρώ. Ωστόσο, να σηµειωθεί ότι τα χρωστούµενα αναφορικά µε τις συνδεδεµένες ανέρχονται στα 54 εκατ. ευρώ, χωρίς να είναι γνωστό αν η πίστωση θα καλύψει όλο το ποσό. 

2ο Βήµα: Θα πληρωθούν υπόλοιπα σε οικολογικά σχήµατα που δεν πιστώθηκαν λόγω προφανών λαθών ή µηχανογραφικών ζητηµάτων που αντιµετώπισε ο Οργανισµός Πληρωµών. Για παράδειγµα στη ∆ράση 1 δεν πληρώθηκαν οι αγρότες µε κωδικό «∆ιάφορες ποικιλίες» για τη σπορά ψυχανθών, που όµως είναι επιλέξιµοι µε βάση το θεσµικό πλαίσιο. Οπότε πρόκειται για λάθος που εκτός απροόπτου θα διορθωθεί. Υπενθυµίζεται ότι συνολικά στα eco-schemes οφείλονται περί τα 27 εκατ. ευρώ.

3ο Βήµα: Εφόσον µετά το 1ο και το 2ο βήµα δεν υπάρχει άλλη «τρύπα» σε κάποιο καθεστώς που πρέπει να κλείσει ο οργανισµός, τα υπόλοιπα που θα προκύψουν θα πιστωθούν µε τη µορφή προσαύξησης της βασικής ενίσχυσης. Σηµειωτέον σε εκκρεµότητα είναι και κάποια υπόλοιπα από την αναδιανεµητική και τους γεωργούς νεαρής ηλικίας, ενώ σύµφωνα µε τον κοινοτικό κανονισµό, τα περισσευούµενα ποσά άµεσων ενισχύσεων καλούνται να επιστραφούν.

Σχετικά µε τα ποσά που καλείται να πληρώσει ο ΟΠΕΚΕΠΕ µέχρι τις 15 Οκτωβρίου απαντά ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης ∆ιονύσης Σταµενίτης σε επίκαιρη ερώτηση του βουλευτή Σερρών Κ. Μπούµπα., τονίζοντας ότι «οι παραγωγοί πληρώθηκαν τον Μάιο και τον Ιούνιο σχεδόν σε όλα τα ποσά που τους αναλογούσαν, εκτός από τις πληρωµές που ολοκληρώνονται µέχρι 15 Οκτωβρίου. Ένα ζήτηµα υπήρχε την περσινή χρονιά µε τα οικολογικά σχήµατα, κι αυτό γιατί το 2023 ήταν το πρώτο έτος εφαρµογής, που δεν ήταν εύκολο για καµία χώρα, αλλά και αυτά πληρώθηκαν στα τέλη Απριλίου. Τώρα όµως επιστρέφουµε στην κανονικότητα»

Πώς προέκυψαν τα 81 εκατ. ευρώ

Προς το παρόν ο ΟΠΕΚΕΠΕ υποστηρίζει πως έχει πληρώσει 1.621.567.294 ευρώ (εξαιρείται η ειδική βάµβακος) από το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων, ενώ ο Εθνικός Φάκελος προβλέπει 1.702.945.959 ευρώ για όλα τα καθεστώτα. Έχουν περισσέψει λοιπόν 81.378.665 ευρώ. Η πρόβλεψη για την κατανοµή των παραπάνω περιέχεται στην παράγραφο 6 της υπουργικής απόφασης. Συγκεκριµένα, στην τροποποιητική απόφαση αναφέρονται τα εξής:

«6. Στην περίπτωση πραγµατοποίησης πληρωµών χωρίς τη µεταβολή των προβλεπόµενων στο εγκεκριµένο ΣΣ ΚΑΠ µοναδιαίων ποσών, είναι δυνατή η µεταφορά χρηµατοδοτικών κονδυλίων µεταξύ κατηγοριών παρεµβάσεων εφόσον τηρούνται τα ελάχιστα και τα µέγιστα όρια που προβλέπονται στα άρθρα 87, 95, 96, 97 και 98 του Κανονισµού (ΕΕ) 2021/2115».

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί



Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα