BACK TO
TOP
Πληρωμές

Από 15 Οκτωβρίου αρχίζουν διασταυρωτικοί μπας και βγει το τσεκ 530 εκατ. τέλος μήνα

Από το Σάββατο 5 Οκτωβρίου εκκινούν οι απαραίτητες εργασίες προκειµένου να δοθεί για ένα δεκαήµερο η δυνατότητα διόρθωσης των οριστικοποιηµένων αιτήσεων στο πλαίσιο της απο-σφαλµάτωσης και της υποβολής του συνόλου των αιτηµάτων πληρωµής. Αµέσως µετά ο Οργανισµός θα ξεκινήσει τις εργασίες για την έγκυρη και έγκαιρη πληρωµή της προκαταβολής της Βασικής Εισοδηµατικής Στήριξης για την Βιωσιµότητα έτους 2024.

6_pin_175

Ελένη Δούσκα

1568
0

Τα παραπάνω αναφέρονται στην επίσηµη ανακοίνωση του Οργανισµού Πληρωµών, µε την οποία ανακοινώθηκε και η παράταση µέχρι τις 4 του µήνα στην υποβολή των φετινών δηλώσεων ΟΣ∆Ε. Αυτό, επί της ουσίας σηµαίνει ότι από τις 15 Οκτωβρίου ξεκινούν οι απαραίτητοι διασταυρωτικοί έλεγχοι, αλλά και οι έλεγχοι του monitoring, ούτως ώστε να ακολουθήσουν οι δοκιµαστικές πληρωµές και τελικά η «πολυπόθητη» πίστωση της προκαταβολής του τσεκ. Βέβαια, από τα ΚΥ∆ επιµένουν ότι ο χρόνος δεν είναι αρκετός, ενώ ήδη στις περισσότερες αιτήσεις εντοπίζεται πλειάδα λαθών, τόσο ως προς τα στοιχεία που αφορούν τη βασική ενίσχυση όσο και ως προς τα στοιχεία που αφορούν τα eco-schemes και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, γεγονός που δεν αποκλείεται να οδηγήσεις σε µεγάλες απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων.

Εν τω µεταξύ, η πολιτική βούληση για πίστωση της προκαταβολής του τσεκ πριν βγει ο Οκτώβριος θεωρείται αδιαµφησβήτητη, δεδοµένων των αντιδράσεων που θα προκαλούσε στις τάξεις των αγροτών η όποια µετάθεση του χρόνου προς τα πίσω, µε όλες τις συνέπειες και στην κυβέρνηση. Θέµα για το οποίο έκανε λόγο αρχές της εβδοµάδας και ο γενικός γραµµατέας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος -ο µόνος ο οποίος έχει αναφερθεί µέχρι ώρας για πληρωµές της ενιαίας ενίσχυσης- µιλώντας σε διαδικτυακή εκποµπή. Ο ίδιος ανέφερε ότι «η πληρωµή της πρώτης δόσης βασικής θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η αποπληρωµή τον ∆εκέµβριο, όπως γίνεται δηλαδή κάθε χρόνο και σύµφωνα µε τον προγραµµατισµό του ΟΠΕΚΕΠΕ».

Με δεδοµένα τα παραπάνω, το πιθανότερο σενάριο θέλει την προκαταβολή να δίνεται στο περίπου, µε βάση την εικόνα δραστηριότητας των αγροτών από τις δηλώσεις του 2023, προκειµένου να βγουν οι χρόνοι και µετά να ακολουθήσουν κατά το σύνηθες µια σειρά από διορθώσεις και νέους ελέγχους και τελικά συµπληρωµατικές πιστώσεις. Σε κάθε περίπτωση, δεν πρέπει να ξεχνάµε ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ βρίσκεται υπό επιτήρηση από τις αρµόδιες Κοινοτικές Αρχές, γεγονός που δεν επιτρέπει παρατυπίες ή λάθη, αφού κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να περάσει απαρατήρητο και θα επιφέρει νέα πρόστιµα και καταλογισµούς εις βάρος και των αγροτών.

Πάντως, στόχος των επιτελών της πλατείας Βάθη και της ∆οµοκού είναι για φέτος η διαδικασία της πίστωσης να ξεκινήσει την Παρασκευή 25 Οκτωβρίου. Βέβαια, µε όλες τις φετινές καθυστερήσεις στην έναρξη της διαδικασίας και τα προβλήµατα λειτουργίας του µηχανογραφικού συστήµατος, αυτό το χρονοδιάγραµµα κάνει ακόµα πιο δύσκολη την κατάσταση, αφού ακόµα και δύο µέρες επιπλέον θα µπορούσαν να φανούν χρήσιµες στους διοικητικούς του ΟΠΕΚΕΠΕ προκειµένου να κάνουν περισσότερη δουλειά από αυτή που έχει µείνει πίσω. Υπό αυτές τις συνθήκες, δεν είναι λίγοι, λοιπόν, αυτοί που φοβούνται ότι πρώτη φορά φέτος η προκαταβολή µπορεί να µεταφερθεί για µετά την αργία της 28ης Οκτωβρίου, ακόµα και αν αυτό σηµαίνει την επόµενη της αργίας, την Τρίτη.

Τέλος, να σηµειωθεί ότι απίθανο πρέπει να θεωρείται το γεγονός η προκαταβολή να περιλαµβάνει τις µεταβιβάσεις, αφού το µηχανογραφικό σύστηµα, µετά το πέρας των αιτήσεων στις 20 Οκτωβρίου, θα δέχεται τροποποιήσεις και ακυρώσεις εµπρόθεσµης αίτησης µέχρι και την Κυριακή 27 Οκτωβρίου.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (0)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα