BACK TO
TOP
Πληρωμές

Εκκαθάριση πληρωμών 2023 μέχρι την Τρίτη, αλλιώς οι αγρότες χάνουν οριστικά ποσά έως και 81 εκατ. ευρώ

Τα αδύνατα δυνατά καλείται να κάνουν τα επόµενα 24ωρα οι αρµόδιοι του Οργανισµού Πληρωµών προκειµένου µέχρι το βράδυ της Τρίτης 15ης Οκτωβρίου να έχουν κλείσει οι όποιες «τρύπες» και να γραφτεί τουλάχιστον η πληρωµή των υπολοίπων των άµεσων ενισχύσεων του έτους 2023, που οφείλονται στον αγροτικό κόσµο.

6_pin_176

Ελένη Δούσκα

35368
29

Το ποσό των 81,4 εκατ. ευρώ είναι δεδοµένο και προκύπτει ξεκάθαρα από τον Εθνικό Φάκελο και τις πιστώσεις που έχουν προηγηθεί. Τα χρήµατα αυτά τα δικαιούνται σαφώς οι Έλληνες αγρότες και αν ο ΟΠΕΚΕΠΕ δεν βρει έναν τρόπο να προχωρήσει στην εν λόγω πίστωση, τότε αυτά θα χαθούν, σύµφωνα µε όσα ορίζει ο κοινοτικός κανονισµός.

Αυτό σηµαίνει ότι µέχρι τις 15 Οκτωβρίου, που κλείνει το οικονοµικό έτος για το ταµείο των άµεσων ενισχύσεων, δεδοµένου ότι όσα χρήµατα δεν δοθούν χάνονται οριστικά από τον κουµπαρά αυτό, θα πρέπει να γίνει η εξόφληση για τις υπόλοιπες εκκρεµότητες του έτους 2023. Γι’ αυτό το λόγο άλλωστε και ο ευρωπαϊκός κανονισµός προβλέπει για τα δύο πρώτα έτη εφαρµογής της  ΚΑΠ (2023, 2024) ότι όσα χρήµατα δεν απορροφούνται από τα καθεστώτα άµεσων ενισχύσεων µπορούν στο τέλος να δοθούν οριζόντια µέσω της βασικής ενίσχυσης. ∆εδοµένου, λοιπόν, ότι µε βάση τις ανακοινώσεις του ΟΠΕΚΕΠΕ, ο οργανισµός έχει πληρώσει 1.621.567.294 ευρώ -εξαιρουµένης της ειδικής βάµβακος από το ποσό αυτό- από το σύνολο των άµεσων ενισχύσεων, ενώ ο Εθνικός Φάκελος προβλέπει συνολικά ποσό ύψους 1,7 εκατ. ευρώ για όλα τα καθεστώτα, υπολείπονται περίπου 81,4 εκατ. ευρώ.

Στα οφειλόµενα ποσά, ξεκάθαρη είναι η εκκρεµότητα για τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, που ανέρχεται στα 54 εκατ. ευρώ. Μάλιστα, ο Οργανισµός Πληρωµών έδωσε τη δυνατότητα στους παραγωγούς για λίγες ηµέρες στις αρχές Σεπτεµβρίου να προχωρήσουν σε διορθώσεις των καταχωρήσεων ή καταχώρηση τυχόν  ποσοτήτων που δεν είχαν προλάβει να καταχωρηθούν εγκαίρως από τους εµπόρους, που σηµαίνει ότι υπήρξε αρκετός χρόνος ώστε να γίνουν οι σχετικοί διασταυρωτικοί έλεγχοι για να βγει η πληρωµή. Να σηµειωθεί ότι οι διορθώσεις και εποµένως και η νέα πληρωµή αφορά τις συνδεδεµένες ενισχύσεις βιοµηχανικής ντοµάτας, πορτοκαλιών προς χυµοποίηση, σπόρων σποράς, ρυζιού, κορινθιακής σταφίδας, καλαµποκιού, οσπρίων, πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών ψυχανθών, πρωτεϊνούχων σανοδοτικών ψυχανθών, µήλων, αλλά και την ειδική ενίσχυση βάµβακος.

Με βάση, λοιπόν, την ακολουθούµενη διαδικασία, θα πρέπει να πληρωθούν και υπόλοιπα σε οικολογικά σχήµατα που δεν πιστώθηκαν λόγω προφανών λαθών ή µηχανογραφικών ζητηµάτων που αντιµετώπισε ο Οργανισµός Πληρωµών, µε το συνολικό ποσό για τα  eco-schemes να ανέρχεται περί τα 27 εκατ. ευρώ. Στο τέλος, όσα χρήµατα περισσέψουν θα πρέπει να πιστωθούν µε τη µορφή προσαύξησης της βασικής ενίσχυσης, ενώ σε εκκρεµότητα είναι και κάποια µικρά υπόλοιπα περί τα 9 εκατ. ευρώ για την αναδιανεµητική ενίσχυση και περίπου 3,2 εκατ. ευρώ για Νεαρούς Αγρότες. Το ζητούµενο είναι ότι σύµφωνα µε τον κοινοτικό κανονισµό, τα περισσευούµενα ποσά άµεσων ενισχύσεων καλούνται να επιστραφούν.

Πρόσω ολοταχώς για τσεκ τέλη Οκτώβρη

Κι αφού η εβδοµάδα κυλήσει οµαλά, χωρίς παρατράγουδα για χρήµατα περσινών άµεσων ενισχύσεων που χάθηκαν από τις τσέπες των αγροτών, τα βλέµµατα όλων στρέφονται για τα καλά στην πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ. Ο σχεδιασµός εκτάκτου ανάγκης που έχει γίνει στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προβλέπει πληρωµή των επιδοτήσεων στις 25 – 26 Οκτωβρίου, ώστε οι αγρότες να πάρουν τα χρήµατα τους πριν την επίσηµη αργία της 28 Οκτωβρίου. Μάλιστα, πριν λίγες ηµέρες, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας, σε δηλώσεις του στον τηλεοπτικό σταθµό ∆έλτα της Θράκης, έκανε σαφές ότι έχει τη δέσµευση της ηγεσίας του ΟΠΕΚΕΠΕ πως ο οργανισµός θα είναι έτοιµος να πληρώσει την προκαταβολή των αγροτικών επιδοτήσεων πριν το τέλος του Οκτωβρίου. Και µπορεί ο υπουργός να πετάει το µπαλάκι στην ηγεσία του Οργανισµού Πληρωµών, ωστόσο ούτε ο ίδιος θέλει να αφήσει τους 642.000 αγρότες χωρίς την προκαταβολή της βασικής, καθώς κάτι τέτοιο θα αποτελούσε µια ξεκάθαρη παραδοχή κυβερνητικής αποτυχίας.

Πάντως, δεν είναι λίγοι αυτοί που φοβούνται ότι η εν λόγω πληρωµή θα δυσαρεστήσει πολλούς αγρότες, ενώ δεν αποκλείεται να φέρει και νέους καταλογισµούς από την Κοµισιόν.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (29)
Προσθήκη σχολίου

12-10-2024 23:17Αποστολος

Οκτώβρη 2023 έκανα ένσταση για επικαλύψεις, Ιούνιο 2024 "κατάφερα" να μάθω ότι δικαιώθηκα από τον Νοέμβριο 2024, "αλλά" δεν είχε καταχωρηθεί η απόφαση στο σύστημα, Οκτώβριο 2024 ακόμη απλήρωτος και με πρόστιμο για την επικάλυψη που δικαιώθηκα πριν ένα χρόνο. Μεγαλεία.

Απάντηση

12-10-2024 23:15Nikos

πιο δεξια μαγκες

Απάντηση

12-10-2024 19:34Ιωάννης Σερλετης

Θέλω ένα δάνειο πως μπορώ να το κανω γιατί οι τράπεζες ζητούν τι έσοδα έχω τον μήνα

Απάντηση

12-10-2024 19:19Ενας

Όλη μέρα κλάψα σας βαρέθηκα αντί να πείτε και ένα ευχάριστο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-10-2024 18:42ΑΓΡΟΤΗΣ

Ιδού η λύσεις για όλα τα προβλήματα του αγρότη κτηνοτροφου πάρτε δάνεια θα τρελαθούμε τι είναι και δίνει δάνεια τράπεζα επιτρέπεται να διαφημίσει ότι δίνει δάνεια τι είναι αυτή η κατάντια παναγο η κάνεις ότι δεν ξέρεις τι δάνεια δίνει

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

12-10-2024 17:59OFF TOPICS

Αύριο στην Καθημερινή Οι πιο άχρηστοι κ φαιδροι από συστάσεως νέου ελληνικού κράτους διαρρέουν ότι δεν θα αποδεχτούν 6 μίλια παντού Τέτοιες "κόκκινες" γραμμές Η Καθημερινή κάνει το πατριωτικό "κατόρθωμα" πρώτο θέμα....

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

12-10-2024 17:57OFF TOPICS

Φοβεροί Νεοδημοκράτες κομματικοί Μπαμπουινοι Δισεκατομμύρια επί δισεκατομμυριων μια πενταετία, έλεγχος πουθενά, θα κανουν έλεγχο στα έσοδα της συναυλίας για τα Τέμπη μήπως οι άνθρωποι που χάσανε τα παιδιά τους χρησιμοποιήσουν τα χρήματα για άλλους σκοπούς!! Νεοδημοκρατες είστε η ντροπή του ανθρώπινου είδους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

12-10-2024 16:33Λεων

Το μπάχαλο στο μεγαλείο του..... αλήθεια πως ακόμη κάποιοι πιστεύουν πως αυτή η κυβέρνηση θα λύσει τα προβλήματα του αγρότη;;;;

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

12-10-2024 16:15Γιωργος

Ελενη Δουσκα οσον αφορα την προκαταβολη ενιαιας του 24 στις 25-26 Οκτωβρη που λες,να σου θυμησω-αν ειμαι απολυτος οτι το ξερεις ηδη αλλα κανεις την παπια-οτι στις 25 ειναι Παρασκευη,στις 26 Σαββατο,27 Κυριακη,28 Δευτερα και οπως καταλαβαινεις αν δεν γινει η πληρωμη 23 Οκτωβρη ωστε να προλαβουν να τα δουν μεχρι την Παρασκευη 25 οσοι εχουν αλλη τραπεζα εκτος πειραιως,τοτε οι πληρωμες πρακτικα θα πανε για 29 Οκτωβρη.ετσι εχουν τα πραγματα και ειναι ΑΔΥΝΑΤΟΝ να μην το γνωριζεις αφου ασχολεισαι με το θεμα.

Απάντηση

12-10-2024 15:36Δημήτρης

Με εκείνες τις ενστάσεις του 23 τί γίνεται θα πληρωθούν που κάτι είδαν και μας έβαλε το σύστημα εκτός μήπως πρέπει να απαντήσει κάποιος υπεύθυνος

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα