BACK TO
TOP
Πληρωμές

Πρώτη φορά Νοέμβριο προκαταβολή του τσεκ με λάθη και αδικίες για πολλούς, μεταβιβάσεις μέχρι τις 25 Οκτωβρίου

Η µία απογοήτευση διαδέχεται την άλλη όσον αφορά τις πληρωµές του αγροτικού κόσµου. Αυτή την εβδοµάδα έγιναν καπνός 87 εκατ. ευρώ από τα υπόλοιπα της ενιαίας ενίσχυσης της περσινής χρονιάς χωρίς κάποια αρµόδια σοβαρή εξήγηση. Το χειρότερο όµως για τους αγρότες µάλλον είναι µπροστά.

6_pin_177

Ελένη Δούσκα

3144
11

Η πληρωµή της προκαταβολής του τσεκ του έτους 2024 δεν φαίνεται να βγαίνει µε τίποτα, µε αποτέλεσµα να καίγεται το σενάριο για πίστωση πριν την 28η Οκτωβρίου, όπως άλλωστε συνέβαινε κάθε χρόνο έως τώρα. Πρώτη φορά στα χρονικά οι αγρότες αναµένεται να πληρωθούν την πρώτη εβδοµάδα του Νοεµβρίου. Και αυτό – έστω, όπως λένε και οι ίδιοι οι παραγωγοί – δεν θα αποτελούσε πρόβληµα, αν η πίστωση έβγαινε τουλάχιστον σωστή. Ωστόσο, τα µέχρι ώρας στοιχεία από τις απόσφαλµατώσεις και τις δοκιµαστικές πληρωµές δεν έχουν και ιδιαίτερα αισιόδοξα δείγµατα. Με αυτά κι αυτά, η προκαταβολή δείχνει πως θα δοθεί στο περίπου, µε βάση την εικόνα δραστηριότητας των αγροτών από τις δηλώσεις του 2023 και µετά…. να ακολουθήσουν κατά το σύνηθες διορθώσεις και νέοι έλεγχοι και τελικά συµπληρωµατικές πιστώσεις.

Σε αυτή τη φάση γίνονται διασταυρωτικοί έλεγχοι και έλεγχοι monitoring, µε τα ΚΥ∆ να κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου ότι στις περισσότερες αιτήσεις εντοπίζεται πλειάδα λαθών, τόσο στα στοιχεία της βασικής ενίσχυσης όσο και στα στοιχεία που αφορούν τα eco-schemes και τις συνδεδεµένες ενισχύσεις, τονίζοντας ότι όλο αυτό δεν αποκλείεται να οδηγήσει σε µεγάλες απώλειες κοινοτικών ενισχύσεων.

Και ενώ είναι βέβαιο ότι η µετάθεση του χρόνου πληρωµής προς τα πίσω θα προκαλέσει έντονες αντιδράσεις από τους αγρότες και θα έχει συνέπειες και στην κυβέρνηση, όπως φαίνεται η κατάσταση δεν επιτρέπει µε τίποτα να κρατηθεί το αρχικό πλάνο της πίστωσης. Άλλωστε και οι αρµόδιοι του υπουργείου της πλατείας Βάθη καµία στιγµή έως σήµερα δεν έκαναν λόγο για πληρωµή σε συγκεκριµένη ηµεροµηνία, παρά µόνο επαναλάµβαναν ότι «η πληρωµή της πρώτης δόσης βασικής θα γίνει στα τέλη Οκτωβρίου, ενώ η αποπληρωµή τον ∆εκέµβριο, όπως γίνεται δηλαδή κάθε χρόνο».

Υπόλοιπα από περσινά αγροπεριβαλλοντικά αρχές Νοεµβρίου

Κι αφού από το αρµόδιο υπουργείο κρίνουν ότι έκλεισαν όλες οι εκκρεµότητες της ενιαίας της περσινής χρονιάς, στην ανακοίνωση για την ολοκλήρωση των εκκαθαριστικών πληρωµών του 2023 αναφέρεται ότι «όσον αφορά την εκκαθαριστική πληρωµή για τα αγροπεριβαντολογικά και τη Βιολογική γεωργία και κτηνοτροφία του 2023, αυτή όπως κάθε χρόνο θα ολοκληρωθεί το πρώτο δεκαήµερο του Νοεµβρίου 2024». Να σηµειωθεί ότι στην εν λόγω ανακοίνωση δεν γίνεται καµία αναφορά σε ποσά που οφείλονται και σε ποσά που θα πιστωθούν.

Παράταση ως 25 του µήνα για µεταβιβάσεις

Εν τω µεταξύ, στο τέλος µιας ανακοίνωσης του Οργανισµού Πληρωµών περί «διακοπής παροχής υπηρεσιών ΟΠΕΚΕΠΕ εξαιτίας αναβάθµισης συστηµάτων της ΓΓΠΣΨ∆» αναφέρεται ότι «εξαιτίας αυτού και για τη διευκόλυνση των παραγωγών, παρατείνεται η καταληκτική ηµεροµηνία υποβολής των αιτήσεων µεταβίβασης έως τις 25/10/2024 ηµέρα Παρασκευή».

Αυτό σίγουρα σηµαίνει ότι η πληρωµή των µεταβιβάσεων αναµένεται να πραγµατοποιηθεί στα τέλη ∆εκεµβρίου, µαζί µε την εξόφληση του 30% της βασικής ενίσχυσης. Άλλωστε, θα ήταν µάλλον απίθανο να προλάβουν οι αρµόδιοι να ενσωµατώσουν τις όποιες διορθώσεις στην πληρωµή της προκαταβολής, αφού µετά το πέρας των αιτήσεων χρειάζεται και µία εβδοµάδα κατά την οποία το σύστηµα δέχεται τις όποιες τροποποιήσεις και ακυρώσεις.

Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί

Σχόλια (11)
Προσθήκη σχολίου

19-10-2024 10:34Γιώργος

Είστε καραμοφαιδες κάντε πάρτυ με τα χρήματα που σας δίνουν από την Ευρώπη γεια τους αγρότες και εσείς μας δουλεύετε αλλά της υποχρεώσεις θέλετε να σας της κάνουμε δηαφωρετηκα μας πίνετε το Έμμα μας.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (1)

19-10-2024 09:52Βαγγελης

Μητσοτακη απο το 41 ουτε θα καταλαβεις ποτε θα πας στο 21 της εκατο

Απάντηση

19-10-2024 09:45Παυλος

Δημοσιονομική πειθαρχία και επιστροφή από διεπεπαγγελματικη βάμβακος και αυτά γάργαρα τα λεφτά μας ρε .......όχι άλλες κλοπές......τα λεφτά μας αγιογδυτες......δώστε τα τώρα........κατσαπλιαδες

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)

19-10-2024 09:34Argiro

ΑΝΙΚΑΝΗ. ΠΕΖΕΤΑΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ ΠΟΥ ΣΑΣ ΤΑΐΖΟΥΝ. ΠΟΣΗ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΙΑ.... ..

Απάντηση

19-10-2024 09:25ΒΑΣΙΛΗΣ

ΚΛΕΦΤΕΣ

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

Ροή Ειδήσεων

Ροή Ειδήσεων Προγράμματα Προϊόντα Εμπορεύματα