![6_pin_192](https://agro.atcomcdn.com/images/940x610/files/6_pin_192.jpg)
Με αυτά κι αυτά, στεγνός βγαίνει ο Φεβρουάριος, ενώ δεν ευοδώθηκαν και οι εκτιµήσεις που έκαναν λόγο για µια εµβόλιµη πληρωµή µε απλήρωτα λόγω monitoring σχετικά µε τις περσινές ενισχύσεις. Πρόβληµα σε όλο αυτό προκάλεσαν αρχικά οι παρατάσεις που δόθηκαν για διορθώσεις και τροποποιήσεις επί των οικολογικών σχηµάτων και επί της ενιαίας ενίσχυσης του 2024, αλλά και κατόπιν το ότι το σύστηµα είναι κλειστό για διοικητικές πράξεις. Το θέµα ανέδειξε ήδη από το περασµένο της φύλλο η Agrenda, προκαλώντας κατόπιν την αντίδραση της ΕΘΕΑΣ, η οποία µε επιστολή της προς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ζητά ολιγοήµερο άνοιγµα της ΕΑΕ 2024 για διορθώσεις και επικαιροποίηση των στοιχείων. Από τους αρµόδιους του ΟΠΕΚΕΠΕ διαρρέεται ότι σύντοµα θα ανοίξει το σύστηµα για περίπου δέκα ηµέρες, χωρίς ωστόσο να υπάρχει – µέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραµµές – κάτι επίσηµο επ’ αυτού. Μετά από αυτά, ωστόσο, χρειάζεται αρκετός χρόνος για να γίνουν διορθώσεις, προσθήκες, τροποποιήσεις, διασταυρώσεις και έλεγχοι, προκειµένου µέχρι το τελευταίο δεκαήµερο του Μαρτίου, να καταστεί εφικτό να πληρωθούν -χωρίς λάθη και αστοχίες- οι παραπάνω ενισχύσεις (οικολογικά σχήµατα (eco-schemes) ύψους 400 εκατ. ευρώ, υπόλοιπα ενιαίας ενίσχυσης του 2024 περί τα 100 εκατ. ευρώ). Πέρυσι, υπενθυµίζεται ότι το σύστηµα έκλεισε στις 12 Μαρτίου και τελικά τα οικοσχήµατα πληρώθηκαν Μεγάλη Τρίτη 30 Απριλίου, µε συνολικό ποσό 398.483.010,89 ευρώ σε 551.717 δικαιούχους.
Στα περσινά, περί τα 73,5 ευρώ το στρέµµα, η ειδική βάµβακος
Αµέσως µετά φαίνεται να παίρνει σειρά η ειδική ενίσχυση βάµβακος, περί τα τέλη Μαρτίου, µε ένα ποσό πάνω κάτω στα ίδια µε πέρυσι, περίπου στα 73 µε 74 ευρώ το στρέµµα, µε δεδοµένο ότι πέρυσι σπάρθηκαν 2.233.766 στρέµµατα και ο συνολικός προϋπολογισµός ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ. Βέβαια, για την ώρα δεν υπάρχουν σχετικές ανακοινώσεις, αφού είναι ακόµα ανοιχτή η πλατφόρµα καταχώρησης ποσοτήτων του 2024 από τους εγκεκριµένους φορείς µέχρι τις 28 Φεβρουαρίου.
Ολόκληρο το ρεπορτάζ στην Agrenda που κυκλοφορεί
![]()
Σε κάθε περίπτωση, το πρόβληµα µε το οποίο θα έρθουν αντιµέτωποι φέτος χιλιάδες καλλιεργητές βαµβακιού είναι το αν θα πιάσουν το πλαφόν προκειµένου να µη χάσουν την ειδική ενίσχυση, λόγω της µειωµένης παραγωγής, απόρροια των ακραίων καιρικών συνθηκών της περσινής χρονιάς. Θέµα το οποίο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Τσιάρας τόνισε σε εκπροσώπους της ∆ιεπαγγελµατικής Οργάνωσης Βάµβακος, µε τους οποίους πρόσφατα συναντήθηκε. Ο υπουργός, µάλιστα, επανέλαβε τη βούληση της πολιτικής ηγεσίας να µειωθεί το υφιστάµενο πλαφόν παράδοσης του προϊόντος, προκειµένου να καταβληθεί το ποσό της συνδεδεµένης ενίσχυσης στους δικαιούχους, µε στόχο να στηριχθούν και να αντιµετωπιστούν αποτελεσµατικά οι δυσκολίες που έχουν προκύψει, λόγω της κλιµατικής κρίσης.
Υπενθυµίζεται ότι το 2023 καλλιεργήθηκαν περίπου 2,3 εκατ. στρέµµατα, τα οποία µε προϋπολογισµό 183 εκατ. ευρώ έδωσαν ενίσχυση 73,45 ευρώ (κοντά στην ενδεικτική τιµή).
Για τον Απρίλιο οι συνδεδεµένες
Όσον αφορά τώρα τις συνδεδεµένες, συνολικού ποσού περί τα 240 εκατ. ευρώ, αυτές φαίνεται πως έπονται, µε τις πρώτες εκτιµήσεις να κάνουν λόγο για πληρωµή µέσα στον Απρίλιο, κοντά στο Πάσχα. Χωρίς, βέβαια, ακόµα να είναι σίγουρο το τι θα γίνει µε τα ζωικά πριµ. Η πληρωµή τον µήνα Απρίλιο δείχνει, δυστυχώς για τους δικαιούχους παραγωγούς, να «παγιώνεται» από πέρυσι, παρά το ότι µέχρι το 2021 οι πρώτες συνδεδεµένες έµπαιναν από τον Φεβρουάριο. Κι αυτό γιατί υπάρχουν δύο προθεσµίες: η µία µέχρι τις 28 Φεβρουαρίου, που τρέχει για παραγωγούς και µεταποιητές, σχετικά µε τις παραδόσεις προϊόντων και τις καταχωρίσεις στο ηλεκτρονικό σύστηµα για τις συνδεδεµένες πρωτεϊνούχων κτηνοτροφικών και σανοδοτικών ψυχανθών, αραβοσίτου, ρυζιού και βρώσιµων οσπρίων και η δεύτερη έως την Παρασκευή 14 Μαρτίου για καταχώριση ποσοτήτων σχετικά µε τις ενισχύσεις βιοµηχανικής ντοµάτας, πορτοκαλιών προς χυµοποίηση, σπόρων προς σπορά, κορινθιακής σταφίδας, αραβοσίτου και µήλων.
Μέχρι τέλος Φεβρουαρίου αιτήσεις πληρωµής δεύτερου έτους για συστήµατα ποιότητας
Μέχρι τις 28 Φεβρουαρίου θα είναι δυνατή η εµπρόθεσµη ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων πληρωµής για το 2ο έτος υλοποίησης (από 9/11/2021 έως 8/11/2022) του Υποµέτρου 3.1 «Στήριξη για νέες συµµετοχές σε συστήµατα ποιότητας» (∆ράση 3.1.1) στο ΠΣΚΕ. Σηµειωτέον, η υποβολή φακέλων των εκτυπωµένων αιτήσεων πληρωµής µε τα συνοδευτικά παραστατικά στις αρµόδιες ∆ΑΟΚ των οικείων περιφερειακών ενοτήτων θα γίνεται δέκα εργάσιµες ηµέρες από τη λήξη της ηλεκτρονικής υποβολής, δηλαδή στις 14 Μαρτίου. Όσοι δικαιούχοι της ∆ράσης 3.1.1 δεν υπέβαλαν αίτηση πληρωµής για το πρώτο έτος υλοποίησης, αλλά παραµένουν ενεργοί (δηλαδή δεν έχει γίνει ανάκληση της ένταξής τους) και επιθυµούν να συνεχίσουν, µπορούν να υποβάλουν αίτηση πληρωµής για το δεύτερο έτος, αφού προηγηθεί αίτηση πληρωµής για το πρώτο έτος υλοποίησης µε µηδενικό ποσό.
Στο δίμηνο αποζημιώσεις για φωτιές του 2021
Μέσα στο επόµενο δίµηνο, αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία αποζηµιώσεις πυροπλήκτων 2021, σύµφωνα µε όσα ανακοινώθηκαν µετά τη συνάντηση που είχε η βουλευτής Ηλείας της Ν∆, ∆ιονυσία-Θεοδώρα Αυγερινοπούλου, µε τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο. Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ τόνισε ότι το θέµα βρίσκεται σε απόλυτη προτεραιότητα για τον Οργανισµό και ότι σε συνεργασία µε την ηγεσία του Υπουργείου Κλιµατικής Κρίσης, µέσα στο επόµενο δίµηνο, αναµένεται να έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία.
Ταυτόχρονα, σηµειώθηκε ότι έχει δοθεί παράταση, ως τις 31 Μαρτίου 2025, για την καταβολή ασφαλιστικών εισφορών σε εκείνους τους παραγωγούς που δεν ήταν ασφαλιστικά ενήµεροι το εν λόγω χρονικό διάστηµα που εκδηλώθηκε η πυρκαγιά, µε αποτέλεσµα να αποκλειστούν από το δικαίωµα αποζηµίωσης.