
Σ΄αυτό το πνεύμα και ενώ οι σχετικές αποφάσεις έχουν εκδοθεί εδώ και μήνες, η διοίκηση του ΟΠΕΚΕΠΕ κάλεσε τα ΚΥΔ να συμπληρώσουν τα στοιχεία των αιτήσεων πληρωμής μέσα σε 2 εργάσιμες και συγκεκριμένα από το απόγευμα της Παρασκευής 11 Απριλίου μέχρι τη Δευτέρα 24 Απριλίου (σήμερα) το μεσημέρι.
Πρόκειται για ένα ακόμα κακό δείγμα του τρόπου με τον οποίο οργανώνεται η όλη διαδικασία διαχείρισης των πληρωμών από τον ΟΠΕΚΕΠΕ και των αποφάσεων της τελευταίας στιγμής που κάνουν δύσκολη τη ζωή των εμπλεκόμενων και κυρίως των αγροτών.
Πιο συγκεκριμένα, μέχρι την Μεγάλη Τετάρτη αναμένεται να ολοκληρωθεί η καταβολή του πακέτου de minimis 11.165.000 ευρώ σε παραγωγούς νωπών σύκων, φιστικιών, της Π.Ε. Ανατολικής Αττικής καθώς και μήλων και κάστανων της Π.Ε. Λάρισας βάσει του ΦΕΚ Β’ 286 (31 Ιανουαρίου).
Η σχετική εγκύκλιος οδηγιών ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διαδικασίες αναγνώρισης και εκκαθάρισης δαπάνης για το πρώτο πακέτο deminimis 11,2 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη εδώ
Η σχετική εγκύκλιος οδηγιών ΟΠΕΚΕΠΕ για τις διαδικασίες αναγνώρισης και εκκαθάρισης δαπάνης για το δεύτερο πακέτο deminimis 7,03 εκατ. ευρώ είναι διαθέσιμη εδώ
Ξεφυλλίστε σε υψηλή ανάλυση την εβδομαδιαία Agrenda
Δικαιούχοι της κρατικής ενίσχυσης είναι:
α) καλλιεργητές σύκων και φιστικιών, Π.Ε. Αν. Αττικής, που επλήγησαν από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά το έτος 2024
β) παραγωγοί μήλων, της Αγιάς και της Ελασσόνας από την Π.Ε. Λάρισας που υπέστησαν στο εισόδημά τους από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά το έτος 2023 και
γ) παραγωγοί κάστανων της Π.Ε. Λάρισας λόγω των ζημιών που υπέστησαν στο εισόδημά τους από δυσμενείς καιρικές συνθήκες κατά το έτος 2023.
Αναλυτικά τα ποσά προς πληρωμή ανά κατηγορία δικαιούχου:
- Οι παραγωγοί σύκων ξηρών μη μεταποιημένων και φιστικιών σε παραγωγούς της Π.Ε. Αν. Αττικής, θα λάβουν 650 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας σύκων και αντίστοιχα 400 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας φιστικιών για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση, προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού.
- Οι παραγωγοί μήλων της Αγιάς και Ελασσόνας της Π.Ε. Λάρισας, με ύψος του ποσού ενίσχυσης ήσσονος σημασίας 320 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας μήλων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. Στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού/
- Οι παραγωγοί κάστανων της Π.Ε. Λάρισας, με ύψος του ποσού ενίσχυσης 200 ευρώ ανά στρέμμα καλλιέργειας κάστανων για τους κατά κύριο επάγγελμα αγρότες. στην περίπτωση των μη κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, η εν λόγω ενίσχυση προς την πληττόμενη αγροτική εκμετάλλευση περιορίζεται στο 50% του ποσού.
Στην αναμονή για το δεύτερο πακέτο ενισχύσεων 16 συν 7 εκατ. ευρώ
Από κει και πέρα, υπάρχει και η εκκρεμότητα με το δεύτερο πακέτο ενισχύσεων βάσει ΦΕΚ Β’ 1139 (12 Μαρτίου). Στο ΦΕΚ προβλέπεται ένα Ad Hoc πρόγραμμα που τρέχει μέσω ΕΛΓΑ, που αφορά τους(υπόλοιπους μηλοπαραγωγούς Αρκαδίας, Αχαΐας, Γρεβενών, Ημαθίας, Καστοριάς, Κοζάνης, Κορινθίας, Πέλλας και Φλώρινας, των οποίων η καλλιέργεια της μηλιάς παρουσίασε μείωση παραγωγής (ακαρπία), κατά το έτος 2023, ως άμεσο αποτέλεσμα των υψηλών θερμοκρασιών του χρονικού διαστήματος Δεκεμβρίου 2022 – Μαρτίου 2023. Το πρόγραμμα έχει προϋπολογισμό ύψους 16.000.000 ευρώ.
Στο ΦΕΚ προβλέπεται επίσης ένα δεύτερο πακέτο de minimis ύψους 7.027.519 ευρώ, το οποίο αφορά:
- σε καλλιεργητές ροδάκινων και νεκταρινιών, στο πλαίσιο εφαρμογής του Κανονισμού (ΕΕ) 2013/1408,
- σε καλλιεργητές δασικών δένδρων (ακακίες) της Π.Ε. Έβρου
- σε παραγωγούς της Π.Ε Καβάλας που υπέστησαν ζημία λόγω της πτώσης του αεροπλάνου Antonov στις 16 Ιουλίου 2022 στην αγροτική περιοχή των Τεναγών Φιλίππων του Δ. Παγγαίου Καβάλας.