
Ειδικότερα στο καλαμπόκι, πληρώθηκε μόλις το 60% του συνολικού ποσού, καθώς φαίνεται πως έμειναν εκτός πίστωσης κυρίως παραγωγοί που παρέδωσαν καλαμπόκι σε κτηνοτροφικές μονάδες, καθώς εικάζεται, πως το σύστημα απέρριψε τις αιτήσεις καθώς δεν αναγνώριζε την ιδιότητα «κατ’ επάγγελμα» των κτηνοτρόφων. Μάλιστα, το παράδοξο της υπόθεσης είναι πως οι ίδιοι παραγωγοί καλαμποκιού έλαβαν πέρσι κανονικά τη συνδεδεμένη κόβοντας τιμολόγια ακριβώς στα ίδια πρόσωπα. Ανεπίσημες πληροφορίες κάνουν λόγο για μία διαδικασία διορθωτικών δηλώσεων που θα ανοίξει ώστε να λυθεί το ζήτημα. Τα κύρια ερωτήματα μετά από αυτή τη νέα ήττα του Οργανισμού Πληρωμών συνοψίζονται στα εξής:
Πρώτον, για ποιο λόγο μειώθηκε η συνδεδεμένη σκληρού σίτου κάτω από τα 8,5 ευρώ το στρέμμα, που είναι το ελάχιστο ποσό που οφείλει η Ελλάδα να πληρώνει βάσει του στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ για την καλλιέργεια αυτή. Μάλιστα, η χώρα μας είχε ζητήσει «συγνώμη» από την ΕΕ καθώς για τις συνδεδεμένες του 2023 είχε πληρώσει το καλαμπόκι με 39,5 ευρώ το στρέμμα, δηλαδή κάτω από τα 46,75 ευρώ το στρέμμα που είναι η ελάχιστη τιμή, κάτι που έκανε και στο πορτοκάλι και στα μήλα. Επί λέξη οι διαχειριστικές αρχές αναφέρουν στη σελ. 120 του εγγράφου με τίτλο «Ετήσια έκθεση επιδόσεων-ΚΑΠ Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας 2023-2027»:
«Για τον υπολογισμό του ύψους ενίσχυσης, εφαρμόστηκε η προηγούμενη μεθοδολογία υπολογισμού χρησιμοποιώντας τον διαθέσιμο προϋπολογισμό και τη δηλωθείσα έκταση με βάση την ΕΑΕ 2023, καθώς δεν είχαν γίνει πλήρως κατανοητές οι κανονιστικές απαιτήσεις για τις αποκλίσεις των μοναδιαίων ποσών.[...] Για την αποκατάσταση της απόκλισης και την αποτροπή της επανεμφάνισής της, τροποποιήθηκε η 519/135068/05.05.2023 απόφαση του Υφυπουργού ΑΑΤ «Καθορισμός οριζοντίων θεμάτων για την εφαρμογή των παρεμβάσεων άμεσων ενισχύσεων, σύμφωνα με τις διατάξεις του Καν. (ΕΕ) 2021/2115 και το Στρατηγικό Σχέδιο της Ελλάδας για την ΚΑΠ 2023 2027» (ΦΕΚ 5170/12-9-2024) και προστέθηκε το άρθρο 32A με τίτλο «Διαδικασία προσδιορισμού των ετήσιων μοναδιαίων ποσών των άμεσων ενισχύσεων στην περίπτωση υπερβάλλουσας ζήτησης».»
Δεύτερον, αν δεν έφτασε το ποσό των 16 εκατ. ευρώ για να πληρώσει την ελάχιστη τιμή των 8,5 ευρώ το στρέμμα στο σκληρό σιτάρι, για ποιο λόγο δεν απορροφήθηκαν ποσά από τα «ρέστα» των 7,3 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από το κριθάρι και μαλακό σιτάρι καθώς εκεί, ορθά, μπήκε ο κόφτης της μέγιστης τιμής των 11,5 ευρώ το στρέμμα; Με βάση υπολογισμούς θα χρειαζόντουσαν μόλις 1,5 εκατ. ευρώ παραπάνω για να ικανοποιηθεί η ελάχιστη τιμή. Σημειώνεται πως στο Βόειο Κρέας (θηλάζουσες) αυξήθηκε ο προϋπολογισμός κατά ένα ποσό ώστε να μην πέσει η τιμή κάτω από την ελάχιστη.
Τρίτον, για ποιο λόγο δεν πληρώθηκαν συνδεδεμένη στο καλαμπόκι χιλιάδες παραγωγοί; Σημειώνεται πως η πληρωμή στο καλαμπόκι ύψους 25 εκατ. ευρώ, είναι σαφώς μικρότερη από τα συνολικά κονδύλια των 42,35 εκατ. ευρώ που έχουν δεσμευθεί.
Τέταρτον, άραγε την μοίρα του σκληρού σιταριού θα ακολουθήσουν και οι άλλες συνδεδεμένες που χρωστάει ακόμη ο ΟΠΕΚΕΠΕ ή αυτή τη φορά θα τηρηθούν οι κανονισμοί;
Πέμπτον, στις πληρωμές του 2023 είχαν προκύψει υπόλοιπα ύψους 27.939.229 ευρώ από τις συνδεδεμένες μετά και την τελική εξόφληση. Θα γίνει ξανά το ίδιο, παρά το γεγονός πως σε πολλές παρεμβάσεις οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι φαίνεται πως δεν λαμβάνουν το ενδεικτικό ποσό;