Εξάλλου, η απόφαση δίνει και πάλι τη δυνατότητα στον παραγωγό να ασφαλίσει τη φυτική παραγωγή, καταβάλλοντας ως εισφορά ένα ποσό μειωμένο ή αυξημένο κατά 20% σε σύγκριση με τη βασική εισφορά.
Σημειώνεται ότι το ποσό που καλείται να καταβάλλει ο παραγωγός ποικίλει ανάλογα με την καλλιέργεια και την περιοχή στην οποία βρίσκεται, ενώ αναπροσαρμόζεται κάθε χρόνο από τη διοίκηση του οργανισμού.
Βρείτε εδώ ολόκληρη τη σχετική τροποποιητική απόφαση με τη Διαδικασία υποβολής αίτησης ΟΣΔΕ και τρόποι καταβολής ασφαλιστικής εισφοράς ΕΛΓΑ.pdf
Στη σχετική τροποποιητική απόφαση ισχύουν πλέον τα εξής:
1. Η παράγραφος 1 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«1. Η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής, υποβάλλεται υποχρεωτικά από όλους όσους ασκούν αγροτική δραστηριότητα, μαζί με την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης (ΕΑΕ) τόσο για το καθεστώς ενιαίας ενίσχυσης όσο και για τα λοιπά καθεστώτα στήριξης στα πλαίσια των Κανονισμών (EE 1305/2013, EE1307/2013, EE 1306/2013, EE 1308/2013, EE 1310/2013) του Συμβουλίου».
2. Η περίπτωση α της παραγράφου 2 του άρθρου 2 αντικαθίσταται ως εξής:
«α) Ο ανάδοχος φορέας / αρμόδιος φορέας συμπλήρωσης και υποβολής στον οποίο ανατίθεται από τον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. η υλοποίηση του έργου για την ενεργοποίηση των ατομικών δικαιωμάτων ενιαίας ενίσχυσης».
3. Το πρώτο και το δεύτερο εδάφιο της παραγράφου 4 του άρθρου 2 αντικαθίσταται και ενοποιούνται σε ένα εδάφιο, που έχει ως εξής:
«Οι παραγωγοί που για οποιοδήποτε λόγο δε δύναται να υποβάλλουν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε. όλα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για την υποβολή της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης και καλλιεργούν αγροτεμάχιο σε επιλέξιμη περιοχή, υποβάλλουν προσωρινά τη Δήλωση Καλλιέργειας/Εκτροφής στον ΕΛ.Γ.Α. και ο παραγωγός οφείλει να συνυποβάλλει:».
4. Το δεύτερο και το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 3 αντικαθίστανται ως εξής:
«Στη συνέχεια, η Ενιαία Δήλωση Καλλιέργειας/ Εκτροφής τυπώνεται σε ένα αντίτυπο, το οποίο φέρει την υπογραφή του παραγωγού στη πρώτη σελίδα και το οποίο θα αποτελεί το «ΠΡΩΤΟΤΥΠΟ» που θα παραδίδεται στον παραγωγό. Εν συνεχεία, η πρώτη σελίδα που φέρει την υπογραφή του παραγωγού ψηφιοποιείται και επισυνάπτεται στην ηλεκτρονική αίτηση του παραγωγού και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής».
5. Το πρώτο εδάφιο της παραγράφου 5 του άρθρου 3 αντικαθίσταται ως εξής:
«Η εξουσιοδότηση αυτή ψηφιοποιείται και επισυνάπτεται στην ηλεκτρονική αίτηση του παραγωγού και αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής, και φυλάσσεται με ευθύνη του αναδόχου του έργου ή κάθε άλλου αρμόδιου φορέα που την παρέλαβε, μέχρι και την παράδοσή της στον ΕΛ.Γ.Α.».
6. Στην παράγραφο 6 του άρθρου 3 η φράση «πρωτότυπα ή», διαγράφεται.
7. Στην παράγραφο 4 του άρθρου 4 και στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 6 του άρθρου 6, όπως ισχύει, η φράση «− Αγροτική», διαγράφεται.
8. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 1 του άρθρου 5 η φράση «και το αντίγραφο», διαγράφεται.
9. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 6, όπως ισχύει, η φράση «ο ειδικός φόρος κατανάλωσης στο πετρέλαιο», αντικαθίσταται από τη φράση «η επιστροφή του φόρου κατανάλωσης πετρελαίου».
10. Στο πρώτο εδάφιο της παραγράφου 2 του άρθρου 6, όπως ισχύει, η φράση «η επιστροφή ΦΠΑ,», διαγράφεται.
11. Η παράγραφος 2 του άρθρου 7, αντικαθίσταται ως εξής:
«2. Η εμπρόθεσμη υποβολή της Ενιαίας Δήλωσης Καλλιέργειας/ Εκτροφής επέχει θέση προσωρινής ασφαλιστικής ενημερότητας. Για το λόγο αυτό ο παραγωγός μπορεί να υποβάλει Δηλώσεις Ζημιάς για ασφαλιστικά καλυπτόμενα αίτια από τον ΕΛ.Γ.Α., μπορεί να του κοινοποιηθεί πόρισμα εκτίμησης ζημιάς, στο οποίο να έχει τη δυνατότητα έγκαιρης υποβολής ενστάσεων, σε εφαρμογή των αναγραφομένων στα σχετικά άρθρα των Κανονισμών Ασφάλισης από τον ΕΛ.Γ.Α., αλλά δεν μπορεί να του καταβληθεί το ποσό της αποζημίωσης αν δεν εξοφληθούν πλήρως οι ασφαλιστικές εισφορές του έτους ζημιάς καθώς και των προηγούμενων ετών, σύμφωνα με τα αναγραφόμενα και στα άρθρα 4 και 11 του νόμου 3877/2010. Αποκλειστικά και μόνο στην περίπτωση που ο παραγωγός εξουσιοδοτήσει τον ΕΛ.Γ.Α. να εισπράξει το σύνολο της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς της παρούσης, από το λογαριασμό του, κατά το χρόνο είσπραξης των απαιτήσεών του από το Δημόσιο και ο ΕΛ.Γ.Α έχει ήδη εισπράξει το πρώτο τμήμα της οφειλής κατά την πληρωμή της προκαταβολής της απαίτησης, ο Οργανισμός μπορεί να προχωρήσει στην καταβολή της αποζημίωσης που δικαιούται ο παραγωγός. Σε περίπτωση που ο παραγωγός δεν εξοφλήσει εμπρόθεσμα το υπόλοιπο του ποσού της εισφοράς του, η αποζημίωση που έλαβε αναζητείται από τον ΕΛ.Γ.Α. σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 4 του άρθρου 15 του ν. 3877/2010».
12. Η παράγραφος 5 του άρθρου 7, αντικαθίσταται ως εξής:
«5. Εφόσον ο υπόχρεος, είναι κάτοχος Ασφαλιστικής ενημερότητας του έτους ζημιάς, κατά το χρόνο υποβολής των δικαιολογητικών ενός προγράμματος, καθίσταται δικαιούχος ένταξης σε πρόγραμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, σε περίπτωση ζημιάς της φυτικής παραγωγής και του φυτικού ή ζωικού κεφαλαίου του, σύμφωνα με τα αναφερόμενα στον εκάστοτε ισχύοντα Κανονισμό Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων ή δικαιούχος επιχορήγησης μέσων αντιχαλαζικής ή αντιπαγετικής προστασίας από τον ΕΛ.Γ.Α. ή δικαιούχος συμμετοχής σε μέτρα του ΠΑΑ 2014−2020, η υλοποίηση των οποίων ανατίθεται στον ΕΛ.Γ.Α.».
13. Στο τέλος του άρθρου 7 προστίθεται παράγραφος 6, που έχει ως εξής:
«6. Σε περίπτωση παραγωγού, ο οποίος δεν έχει καταβάλει το σύνολο ή μέρος της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς και μετά την οριστικοποίηση του χρηματικού καταλόγου το ποσό της εισφοράς έχει αποσταλεί για βεβαίωση και είσπραξη στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., με δεδομένο ότι η εισφορά εισπράττεται αρμοδίως, σύμφωνα με τις διατάξεις περί είσπραξης δημοσίων εσόδων, δεν εκδίδεται ασφαλιστική ενημερότητα εκ μέρους του ΕΛ.Γ.Α. για το έτος αυτό, αλλά Ενημερωτικό Σημείωμα, σε σχέση με την πορεία είσπραξης ή την εξόφληση των εισφορών».
14. Μετά το τρίτο εδάφιο της παραγράφου 3 του άρθρου 8, προστίθεται εδάφιο, που έχει ως εξής:
«Σε περίπτωση που για οποιοδήποτε λόγο δεν μπορούν να υποβληθούν στον Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε./αρμόδιο ως επίσπορης φορέα τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για τη δήλωση των καλλιεργειών αυτών, είτε ως κύριας είτε καλλιέργειας, ο παραγωγός οφείλει να υποβάλλει σχετική Αίτηση στο αρμόδιο Υποκατάστημα ΕΛ.Γ.Α., όπου θα γνωστοποιεί την ύπαρξη της συγκεκριμένης καλλιέργειας, πριν τη σπορά της, προκειμένου να είναι ασφαλισμένη».
Αλέξανδρος Μπίκας