Σε μια κίνηση που, αν μη τι άλλο, έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά η κ. Αραμπατζή βρέθηκε το πρωί της Δευτέρας 15 Ιουλίου στη Βέροια και συμμετείχε σε ευρεία σύσκεψη με εκπροσώπους συνεταιρισμών και αγροτικών συλλόγων από τη Βέροια και τη Νάουσα, από τους οποίους ενημερώθηκε για το μέγεθος της καταστροφής που έχει συντελεστεί σε πάνω από 80.000 στρέμματα οπωροφόρων.
Όπως ανέφερε στο Agronews ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Βεροίας, Τάσος Χαλκίδης, οι παραγωγοί επισήμαναν στην υφυπουργό ότι σε πολλές φυτείες η ζημιά στην παραγωγή φτάνει το 100%, καθώς εκτός από τα φρούτα που έπεσαν στο έδαφος, πολλά έχουν χτυπηθεί από το χαλάζι και έχουν χάσει την εμπορικότητά τους.
«Της ζητήσαμε να αποζημιωθούμε το ταχύτερο δυνατό, δεδομένου ότι οι υποχρεώσεις τρέχουν και χωρίς έστω αυτά τα χρήματα οι παραγωγοί θα σηκώσουμε τα χέρια ψηλά», επισήμανε ο κ. Χαλκίδης, σημειώνοντας πως καταστροφές μεγάλες έχουν γίνει και στο φυτικό κεφάλαιο, αφού πολλά δέντρα ξεριζώθηκαν, ενώ σε άλλα έσπασαν κλώνοι. Ο ίδιος μας είπε πως επαναδιατυπώθηκε από τους εκπροσώπους των παραγωγών και το αίτημα για αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ, προκειμένου αυτός να συγχρονιστεί με τις απαιτήσεις της εποχής και των αλλαγών που έχει επιφέρει στα καιρικά φαινόμενα η κλιματική μεταβολή.
Ο εκπρόσωπος του Α.Σ. Αλεξάνδρειας, Παναγιώτης Μεσαλάς, ο οποίος επίσης συμμετείχε στη σύσκεψη, μας είπε ότι η κ. Αραμπατζή ανέφερε πως στην προσπάθεια να γίνουν ταχύτερα οι καταγραφές των ζημιών θα γίνουν προσλήψεις πρόσθετου προσωπικού γεωπόνων προκειμένου να συνδράμουν στο έργο των υφιστάμενων υπαλλήλων του ΕΛΓΑ για να επισπευσθούν οι αυτοψίες στις πληγείσες φυτείες.
Στη συνάντηση επισημάνθηκε ακόμη πως οι πληγέντες παραγωγοί θα πρέπει να αφήνουν «μάρτυρα», πέντε δέντρα ανά εκατό και πως όσοι είχαν υποστεί ζημίες από τις προηγούμενες χαλαζοπτώσεις στο νομό, δεν θα χρειαστεί να κάνουν νέες δηλώσεις, αφού έτσι κι αλλιώς οι γεωπόνοι θα περάσουν για αυτοψία. Κατά τον κ. Μεσαλά ήδη μέχρι στιγμής έχουν γίνει 13.000 δηλώσεις και αναμένονται άλλες 3.000 – 4.000 νέες από εκείνους που επλήγησαν την περασμένη Τετάρτη.
«Ειπώθηκε ότι για τις ζημίες στην παραγωγή η αποζημίωση θα γίνει από τον ΕΛΓΑ, ενώ για καταστροφές στο φυτικό κεφάλαιο, εφόσον αυτές ξεπερνούν το 30% της φυτείας, οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν από τα ΠΣΕΑ», είπε ο εκπρόσωπος του Α.Σ. Αλεξάνδρειας, προσθέτοντας πως όσοι παραγωγοί έχουν πάθει ζημιά και στην παραγωγή και στο φυτικό κεφάλαιο θα πληρωθούν και από τον ΕΛΓΑ και από τα ΠΣΕΑ. Ο ίδιος, πάντως, εκτίμησε πως η καταβολή των αποζημιώσεων δύσκολα θα γίνει πριν το τέλος του χρόνου, καθώς θα πρέπει να προηγηθεί η συγκομιδή των ροδάκινων και των άλλων φρούτων που χτυπήθηκαν από το καιρικό φαινόμενο, ώστε ο ΕΛΓΑ να πάρει κατόπιν τα στοιχεία και να προχωρήσει στην κατανομή των ποσών.
Μετά το πέρας της σύσκεψης, στην οποία παρέστησαν ο υφυπουργός Οικονομικών, Βεσσυρόπουλος και οι τοπικοί βουλευτές Τσαβδαρίδης και Μπαρτζώκας, η κ. Αραμπατζή ξεναγήθηκε και σε περιβόλια που έχουν υποστεί καταστροφές από τη θεομηνία. Μάλιστα παραγωγοί εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για το γεγονός ότι έσπευσε πέντε μόλις μέρες μετά το ακραίο καιρικό φαινόμενο να δει ιδίοις όμμασι το την κατάσταση, αλλά της θύμισαν με νόημα πως «και οι προηγούμενοι ήταν καλοί σε κινήσεις επικοινωνιακού χαρακτήρα, αλλά μετά τα ξεχνούσαν και για αυτό πήραν το αποτέλεσμα που πήραν στις κάλπες».
Αναφορικά με τις επισκέψεις της κα. Αραμπατζή στις πληγείσες αγροτικές περιοχές της Ημαθία και της Χαλκιδικής εξεδόθη η ακόλουθη ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης:
Τις πληγείσες από την πρόσφατη θεομηνία περιοχές της Ημαθίας και της Χαλκιδικής επισκέφθηκε σήμερα η Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Φωτεινή Αραμπατζή, προκειμένου να διαπιστώσει από πρώτο χέρι το μέγεθος της καταστροφής και την πορεία των διαδικασιών.
Στην Ημαθία, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στη Βέροια, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Οικονομικών-Βουλευτή Ημαθίας κ. Απόστολου Βεσυρόπουλου, των Βουλευτών Ημαθίας της ΝΔ κ. κ. Αναστάσιου Μπαρτζώκα και Λάζαρου Τσαβδαρίδη, του Δημάρχου Βέροιας κ. Κώστα Βογιαρζίδη, του Προέδρου του Επιμελητηρίου κ. Γεωργίου Μπίκα, του Προέδρου της Κοινοπραξίας Ομάδων Παραγωγών - Συνεταιρισμών Ημαθίας κ. Χρήστου Γιαννακάκη, της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας, της Προϊσταμένης του Υποκαταστήματος ΕΛΓΑ Ημαθίας και εκπροσώπων Αγροτικών Συλλόγων από τη Βέροια, τη Νάουσα και την Αλεξάνδρεια. Μετά το τέλος της ενημέρωσης η Υφυπουργός επισκέφθηκε, ενδεικτικά, πληγείσες περιοχές, καλλιέργειας ροδάκινων και αραβοσίτου κατεστραμμένες από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Ανάλογες συσκέψεις πραγματοποιήθηκαν στη Χαλκιδική, στην Αντιπεριφέρεια και στον Δήμο Πολυγύρου, καθώς και στον Δήμο Νέας Προποντίδας, στα Μουδανιά.
Στη Χαλκιδική, στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε επίσης στην έδρα της Αντιπεριφέρειας, στον Πολύγυρο, υπό τον Αντιπεριφερειάρχη κ. Γιάννη Γιώργου, συμμετείχαν ο Βουλευτής Χαλκιδικής ΝΔ κ. Γιώργος Βαγιωνάς, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής κ. Γιάννης Κουφίδης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων κ. Γρηγόρης Τάσιος, ο Πρόεδρος της Αναπτυξιακής Εταιρείας Χαλκιδικής κ. Γιώργος Πασσαλής και εκπρόσωποι Αγροτικών Συλλόγων και Συνεταιρισμών.
Στον Δήμο Νέας Προποντίδας, η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε στο Δημαρχείο, στα Μουδανιά, υπό τον Δήμαρχο κ. Εμμανουήλ Καρρά.
Κατά την διάρκεια των συναντήσεων η Υφυπουργός δήλωσε μεταξύ των άλλων:
«Από την πρώτη στιγμή η ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης βρίσκεται δίπλα στους πληγέντες, από την πρόσφατη θεομηνία, παραγωγούς. Ο Υπουργός κ. Μαυρουδής Βορίδης από την πρώτη εκδήλωση του φαινομένου επικοινώνησε με την παρούσα διοίκηση του ΕΛΓΑ δίνοντας εντολή να σπεύσουν αμέσως κλιμάκια επιθεωρητών στις πληγείσες περιοχές, προκειμένου να συνδράμουν τους παραγωγούς, να δώσουν οδηγίες και να ξεκινήσει αμέσως η διαδικασία των εκτιμήσεων, πριν ακόμα εκπνεύσει το δεκαπενθήμερο των σχετικών δηλώσεων ζημιάς. Όπως αντιλαμβάνεστε, πορευόμαστε με τα δεδομένα, που έχουμε παραλάβει αλλά στόχος της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου μας είναι η ταχεία διεξαγωγή των εκτιμήσεων και η κατά προτεραιότητα αποζημίωση των πληγέντων.
Σήμερα βρίσκομαι εδώ για την διαπίστωση του προβλήματος ιδίοις όμμασι και τον επιτόπιο έλεγχο των διαδικασιών, με στόχο την γρήγορη αποκατάσταση των πληγέντων, εξετάζοντας ως Υπουργείο, σε συνεργασία με τα συναρμόδια, κάθε δυνατότητα περαιτέρω ελάφρυνσης των παραγωγών, με βάση τις οικονομικές δυνατότητες, που έχουμε παραλάβει. Τα τρία τελευταία χρόνια βιώνουμε όλο και εντονότερα τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής, η αντιμετώπιση της οποίας αποτελεί και έναν από τους στρατηγικούς στόχους της νέας ΚΑΠ. Δυστυχώς, η παρελθούσα Κυβέρνηση δεν αξιοποίησε διαθέσιμα κοινοτικά εργαλεία για την εισοδηματική αποκατάσταση των πληγέντων από τις κατά καιρούς κρίσεις ούτε τα σχετικά χρήματα του Προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης ΠΑΑ 2014-2020 (μέτρο 17) για την εισοδηματική απώλεια των παραγωγών. Προγραμματική προτεραιότητά μας αποτελεί ο εκσυγχρονισμός του απαρχαιωμένου κανονισμού του ΕΛΓΑ και η εναρμόνισή του με τα νέα δεδομένα της κλιματικής αλλαγής και τα μέτρα ενεργητικής προστασίας».
17-07-2019 13:50Κωνσταντινος Τσεπελης
Εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση από την κυβέρνηση δεν πρόκειται να γίνει τίποτα.Ο αγροτικός κόσμος της Χαλκιδικής θα πεινάσει.θα πρέπει άμεσα να γίνει αναστολή πληρωμών σε εφκα, εφορία, δάνεια του αγροτικού κόσμου γιατί η καταστροφή είναι ολοκληρωτική.Ο έλγα να κάνει συμψηφισμό ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις και να υπάρξει άμεσα προκαταβολή χρημάτων στους αγρότες για να μπορέσουν να ζήσουν και αυτοί τις οικογένειες τους.Εαν δεν δοσει λύση η κυβέρνηση τότε θα κάνουμε κατάληψη τον δρόμο τις Χαλκιδικής με τα τρακτέρ μας.Ο πρόεδρος του αγροτικού συνεταιρισμού Αγίου Παύλου Χαλκιδικής Κωνσταντίνος Τσεπελης
Απάντηση