BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Αύγουστο η εξόφληση του υπολοίπου 35% αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

«Βασικό αίτημα παραγωγών να πληρώνονται γρηγορότερα, να υπάρχει ταμειακή άνεση. Λύνουμε το πρώτο. Η εισροή των 35 εκατ, μας επιτρέπει να φέρουμε την πληρωμή του 35% που ήταν για τέλος χρόνου αρχές Αυγούστου».

Voridis-Vouli-3

4
19

Αυτό τόνισε από τη Βουλή ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης, σε ειδική συζήτηση για τα θέματα του ΕΛΓΑ, τονίζοντας παράλληλα ότι η όλη προσπάθεια επικεντρώνεται στην εξυγίανση των οικονομικών του ΕΛΓΑ και στη βελτίωση του συστήματος εκτίμησης των ζημιών, καθώς, όπως είπε, κανένας δεν ενδιαφέρεται να αγοράσει τον ΕΛΓΑ ή να αναλάβει συνολικά το έργο που ο Οργανισμός επιτελεί.

Σε ό,τι αφορά επόμενους φακέλους αποζημιώσεων που εξετάζει το υπουργείο, σε αυτούς εξετάζεται ειδική ενίσχυση για παραγωγούς καρπουζιών, ντομάτας, μελιτζάνας, πατάτας, σε πτηνοτρόφους και χοιροτρόφους. Επιπλέον, ο υπουργός εξήγησε πως οι νέες ειδικές ενισχύσεις θα διατεθούν από τα περισευούμενα κονδύλια του ΠΑΑ, το γνωστό 7χίλιαρο. Επιπλέον, το Μέτρο επιδότησης αγροτικών ασφαλίστρων σε αγρότες που ασφαλίζονται για ζημιές που δεν καλύπτει ο ΕΛΓΑ, υποστήριξε πως θα θέσει σε εφαρμογή την ερχόμενη προγραμματική περίοδο ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Μάκης Βορίδης. Πρόκειται για το Μέτρο 17 που είχε προβλεφθεί στο προσχέδιο των Προγραμμάτων Αγροτικής Ανάπτυξης το οποίο είχε αποσταλεί προς έγκριση στις Βρυξέλλες το 2014, ωστόσο τελικά δεν συμπεριελήφθη στον τελικό ελληνικό φάκελο. 

Αναφορικά με τις αλλαγές στον ΕΛΓΑ, η μείωση χρόνου αποζημιώσεων και η ενίσχυση της αξιοπιστίας του συστήματος εκτιμήσεων αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για μια επιτυχή μεταρρύθμιση του Οργανισμού, προαπαιτούμενα μάλιστα και από τις ιδιωτικές εταιρείες ασφάλισης, προκειμένου να πειστούν για κάποια σύμπραξη με τον οργανισμό.

Σύμφωνα με την ενημέρωση του κ. Βορίδη, την περασμένη χρονιά η χρήση του ΕΛΓΑ παρουσίασε ζημιά 4,8 εκατ. ευρώ, ενώ για το 2020 τα έξοδα υπολογίζονται στα 210 εκατ. ευρώ, με τα έσοδα να μην υπερβαίνουν τα 180 με 190 εκατ. ευρώ, ήτοι ζημιογόνα χρήση 30 εκατ. ευρώ. «Αν έχεις οργανισμό που κάθε χρόνο χάνει, όλοι ξέρουμε που καταλήγει αυτό, σε ένα οικονομικό αδιέξοδο κάποια στιγμή» σχολίασε ο υπουργός συνεχίζοντας: «Βάλαμε 35 εκατ. αρχικά, το δεύτερο που κάνουμε είναι ότι έχουμε αρχίσει πράγματα μη ορθολογικά να τα περιορίζουμε. Όχι για να περιορίσουμε την  πρόσβαση των παραγωγών αλλά να αντιμετωπίσουμε στρεβλώσεις».

Επιπλέον αναμένεται τον Οκτώβριο μελέτη εσόδων εξόδων με βάση την οποία θα επιχειρηθεί μια σταθεροποίηση της οικονομικής βάσης του οργανισμού. Έπειτα θα ακολουθήσει ένα δεύτερο κύμα παρεμβάσεων.

Παράλληλα αναμένεται να τρέξει και η εκκρεμότητα της ψηφιοποίησης του Οργανισμού.

Σε ό,τι αφορά στην σύμπραξη ιδιωτικών εταιρειών και ΕΛΓΑ, ο υπουργός αναφέρθηκε σε συζητήσεις που γίνονται με μια γαλλική συνεταιριστική εταιρεία και μια γερμανική. Μάλιστα αναφέρθηκε ξανά στην αρμόδια επιτροπή που διαπραγματεύεται τους όρους και τις προϋποθέσεις εκπόνησης ενός τέτοιου σχεδιασμού. Ωστόσο ο κ. Βορίδης ξεκαθάρισε πως προς το παρόν, με την υφιστάμενη εικόνα του οργανισμού δηλαδή, δεν υπάρχει με επιχειρηματικούς όρους κάτι το ελκυστικό για τους ιδιώτες.

«Στη παρούσα φάση οι συνομιλητές μας από την ασφαλιστική αγορά, μας λένε ότι όπως είναι η κατάσταση, δεν μπορούν να δουν κάτι ενδιαφέρον για να παρέμβουν. Δεν κλείνουν την πόρτα, γιατί αν κάνουμε αυτά που είπα, δημοσιονομική εξυγίανση, αξιόπιστο σύστημα εκτιμήσεων, μπορεί να υπάρξει τότε μηχανισμός ιδιωτικής αντασφάλισης. Η συζήτη δεν έχει ωριμάσει ακόμα. Πρέπει να ολοκληρώσουμε τη μεταρρύθμιση, να δούμε αποτελέσματα και εν συνεχεία να εξετάσουμε τις δυνατότητες ώστε να παρέχουμε πρόσθετες υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης» είπε χαρακτηριστικά.

Παρακάτω παρατίθεται η ανακοίνωση του Υπουργείου:

ΥπΑΑΤ, Μ. Βορίδης: Μέσα στο 2021 θα έχουμε έναν διαφορετικό ΕΛΓΑ

 Τον κρίσιμο ρόλο του ΕΛΓΑ στην ομαλή λειτουργία του πρωτογενούς τομέα και την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού και αναδιάρθρωσης του Οργανισμού προκειμένου να ανταποκριθεί στις σύγχρονες απαιτήσεις της αγροτικής οικονομίας ανέδειξε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη συζήτηση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής για θέματα αρμοδιότητας του ΕΛΓΑ.

 Ο κ. Βορίδης επισήμανε ότι στην κατεύθυνση αυτή έχει συσταθεί μία μεικτή επιτροπή η οποία μελετά τη δυνατότητα σύστασης συνεργειών μεταξύ του κλάδου της ιδιωτικής ασφάλισης και του ΕΛΓΑ με κύριο στόχο να διερευνήσει τη δημιουργία ενός καλύτερου ασφαλιστικού προϊόντος το οποίο θα παρέχει περισσότερες, δικαιότερες και καλύτερες ασφαλιστικές υπηρεσίες προς τους ασφαλισμένους. Ο Υπουργός ξεκαθάρισε μάλιστα για ακόμη μία φορά ότι δεν τίθεται θέμα ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ αλλά στόχος είναι η εμπλοκή και η συμμετοχή της ιδιωτικής ασφάλισης στην κάλυψη των ζημιών του πρωτογενούς τομέα πάντα υπέρ του συμφέροντος των παραγωγών.

 Παράλληλα, ο Υπουργός τόνισε ότι στην ίδια κατεύθυνση και κατόπιν προσωπικής παρεμβάσεως του ίδιου του Πρωθυπουργού έπειτα από συνεννόηση με το Υπουργείο, ενεργοποιήθηκε για πρώτη φορά από το 2011 σχετική διάταξη με την οποία μεταφέρθηκε ποσό ύψους 35 εκατομμυρίων ευρώ από τον κρατικό προϋπολογισμό στον ΕΛΓΑ, προκειμένου να επιταχυνθεί η καταβολή αποζημιώσεων στους παραγωγούς.

 Ο κ. Βορίδης έκανε ιδιαίτερη μνεία στις παρεμβάσεις που περιλαμβάνονται στο νομοσχέδιο που ψηφίστηκε την Παρασκευή 24 Ιουλίου 2020 και με τις οποίες επιχειρείται ο εξορθολογισμός των οικονομικών του Οργανισμού προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι στρεβλώσεις που παρατηρήθηκαν τα προηγούμενα χρόνια στη λειτουργία του και όπως ανέφερε θα οδηγήσουν στην οικονομική εξυγίανσή του.

 Επιπλέον, ο κ. Βορίδης εξήγγειλε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η σύνταξη «κοστολογικής ασφαλιστικής μελέτης» όπως τη χαρακτήρισε, η οποία θα υποδείξει που υπάρχουν πεδία παρεμβάσεως και θα συντελέσει στην οικονομική σταθεροποίηση της βάσης του Οργανισμού που θα οδηγήσει στην εξυγίανσή του. Ο Υπουργός διευκρίνισε ότι η συγκεκριμένη μελέτη θα είναι έτοιμη τον Οκτώβριο, επισημαίνοντας ταυτοχρόνως την ιδιαίτερη σημασία της αναφορικά με τη βιωσιμότητα του Οργανισμού.

 Εξάλλου, ο κ. Βορίδης εξήρε την αναγκαιότητα εκσυγχρονισμού του ΕΛΓΑ μέσω της χρήσης της τεχνολογίας που θα συντελέσει στη δημιουργία ενός αξιόπιστου και αντικειμενικού συστήματος εκτιμήσεων το οποίο θα συμβάλλει στην ταχύτερη οριστικοποίηση των ζημιών και συνεπώς στην ταχύτερη καταβολή των αποζημιώσεων. Τοποθέτησε μάλιστα την πιλοτική μετάβαση του ΕΛΓΑ στην ψηφιακή εποχή εντός του πρώτου εξαμήνου του 2021.

 Επιπροσθέτως, ο Υπουργός απέρριψε τις αιτιάσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης περί ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ, κατηγορώντας τον ΣΥΡΙΖΑ για στείρα αντιπολίτευση επί του θέματος, τονίζοντας ότι επί 4,5 χρόνια δεν έκανε τίποτα στο ζήτημα του κανονισμού. Ανέφερε μάλιστα ως χαρακτηριστικό παράδειγμα την αναλογιστική μελέτη στην οποία ουδέποτε προχώρησαν οι ηγεσίες του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων επί των ημερών του ΣΥΡΙΖΑ.

 Τέλος, σε ότι αφορά τους κλάδους που έχουν πληγεί από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού, ο κ. Βορίδης αποσαφήνισε ότι το Υπουργείο εργάζεται αδιάκοπα για τη δίκαια και όσο το δυνατόν ταχύτερη αποζημίωσή τους, σημειώνοντας ότι πέρα από τους κλάδους για τους οποίους έχει ήδη δρομολογηθεί η ενίσχυση τους, εξετάζεται η ενίσχυση στα καρπούζια, την τομάτα, τη μελιτζάνα την πατάτα καθώς και της ιχθυοκαλλιέργειας και της μέσης αλιείας από μέτρα του Προγράμματος Αλιείας. Παράλληλα σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση προκειμένου να διαπιστωθούν οι επιπτώσεις στην πτηνοτροφία, στην οστρακοκαλλιέργεια, στη χοιροτροφία και τόνισε ότι εξετάζονται οι επιπτώσεις σε κάθε κλάδο ξεχωριστά.


Παρακάτω παρατίθεται το σχετικό δελτίο τύπου: 
Βορίδης: «Εξετάζεται ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών»

Παρέμβαση Κέλλα για ΕΛΓΑ

«Θέλω να συγχαρώ τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για την απόφαση ενίσχυσης του ΕΛΓΑ με 35 εκ. ευρώ και τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης Μάκη Βορίδη, που διεκδίκησε το ποσό ως μέρος της εξαγγελθείσας εξυγίανσης του Οργανισμού. Υπογραμμίζω ότι είναι η πρώτη φορά από την ψήφιση του σχετικού νόμου του 2011, που λαμβάνεται σχετική απόφαση.»

Τα παραπάνω τόνισε, μεταξύ άλλων, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ, βουλευτής Ν. Λάρισας, Χρήστος Κέλλας, προς τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη και τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, κατά την ομιλία του στη Διαρκή Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου, με θέμα την εξυγίανση του Οργανισμού.

Χρόνος και ύψος αποζημίωσης, συμμετοχή του αγρότη, αναμόρφωση κανονισμού

Ο Λαρισαίος πολιτικός αναφέρθηκε στην επίλυση προβλημάτων του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με προτάσεις αγροτών και κτηνοτρόφων, εστιάζοντας στον χρόνο και το ύψος των αποζημιώσεων, στη συμμετοχή των αγροτών στην εκτίμηση των ζημιών και στην αναμόρφωση του κανονισμού του Οργανισμού, επισημαίνοντας:

«Επί Καραμανλή, οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ δίνονταν ολόκληρες και μέσα σε τρεις μήνες. Σήμερα, δίνεται το 65% προκαταβολή και το υπόλοιπο 35% εξοφλείται μετά από δύο χρόνια περίπου. Καταλαβαίνω τα οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, όμως, αν έρθετε στην πλευρά των καλλιεργητών, θα δείτε ότι αυτό είναι πάρα πολύ άδικο, γιατί οι άνθρωποι αναγκάζονται να καλλιεργήσουν εκ νέου τη γη τους, χωρίς να τους περισσεύουν χρήματα.

Θέλουμε έναν δίκαιο, αντικειμενικό και ορθολογικό τρόπο αποζημίωσης και εκτίμησης των ζημιών. Γι’ αυτό, ζητούμε ο αγρότης να συμμετέχει στη διαδικασία και να παρευρίσκεται στο χωράφι μαζί με τον γεωπόνο του ΕΛΓΑ, καθώς θα γίνεται ηλεκτρονική καταγραφή του αιτίου και θα προσκομίζονται, εφόσον είναι δυνατόν, φωτογραφίες από την πληγείσα περιοχή, ώστε να μην έχουμε διαφωνίες και διχογνωμίες. 

Ως αναμόρφωση του κανονισμού εννοούμε την προσθήκη σύγχρονων αιτίων, δηλαδή καιρικά φαινόμενα που οφείλονται στην κλιματική αλλαγή. Γιατί ξέρετε ότι με το ισχύον καθεστώς, με τη χαλαζόπτωση και τον παγετό, αρχίζουν συζητήσεις και προκαλείται διχογνωμία σχετικά με το αν είναι πρωτογενές ή δευτερογενές το αίτιο, ώστε να χορηγηθεί αποζημίωση. Αντίστοιχο θέμα προέκυψε πρόσφατα στην Αγιά με τα κεράσια και στον Τύρναβο με τα αχλάδια, όπου, σύμφωνα με την κατά γράμμα ερμηνεία του κανονισμού, οι άνθρωποι δεν αποζημιώνονται. Επίσης, πρέπει να συμπεριληφθούν και νέες ζωονόσοι».

Εξισορροπητικός μηχανισμός για κτηνοτρόφους

Προσθέτως, ο αν. γραμματέας της ΚΟ της ΝΔ ανέδειξε το αίτημα του κτηνοτροφικού κόσμου για τον διαχωρισμό μεταξύ ζωικού και φυτικού κεφαλαίου, σημειώνοντας:

«Πρέπει να υπάρχει εξισορροπητικός μηχανισμός μεταξύ του ασφαλίστρου και της καταβολής των αποζημιώσεων. Οι αποζημιώσεις, που λαμβάνουν οι κτηνοτρόφοι, δεν είναι ανταποδοτικές των εισφορών που καταβάλλουν».

Αφήνουν τα καρπούζια στα χωράφια

Ο κ. Κέλλας έθεσε στον κ. Βορίδη τα ζητήματα της παροχής κινήτρων για συμμετοχή των παραγωγών στο πρόγραμμα αντιχαλαζικής προστασίας, του κόστους της αντιπαγετικής προστασίας συναρτήσει των αποζημιώσεων του ΕΛΓΑ.

Ακόμη, ζήτησε την επίσπευση πληρωμής των αποζημιώσεων μέσω ΠΣΕΑ για τα αμύγδαλα και τις ελιές της Ελασσόνας και των Τεμπών. Επίσης, ζήτησε την ενίσχυση των καρπουζοπαραγωγών, υπογραμμίζοντας πως «με 5-6 λεπτά το κιλό, που δίνουν τα καρπούζια τους, δεν αξίζει τον κόπο να τα μαζέψουν απ’ τα χωράφια».

Διαφορετικός ο ΕΛΓΑ το ’21

Ο υπΑΑΤ δήλωσε ότι, έως τα μέσα του ’21, ο ΕΛΓΑ θα είναι διαφορετικός ως προς την επιτάχυνση καταβολής ενίσχυσης, με ένα δικαιότερο και πιο αντικειμενικό σύστημα εκτιμήσεων, βάσει του οποίου θα χορηγούνται σωστές αποζημιώσεις και όχι κατ’ εκτίμηση. Τέλος, πρόσθεσε ότι οι παραγωγοί θα έχουν πρόσθετη κάλυψη από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης, σημειώνοντας πως, εντός της επόμενης διετίας, η ανασφάλεια και η αγωνία τους εξαιτίας των φυσικών καταστροφών θα μειωθούν. Όσον αφορά τους καρπουζοπαραγωγούς, υποσχέθηκε στον κ. Κέλλα ότι θα εξετάσει την ενίσχυσή τους.

Δείτε σχετικά εδώ



Στ. Αραχωβίτης: «Οι αμαρτίες σας πλήγωσαν τον ΕΛΓΑ και μετέφεραν το χρέος του στον ελληνικό λαό»

 Στη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου τοποθετήθηκε και ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σταύρος Αραχωβίτης, ο οποίος εισαγωγικά τόνισε: «Τα κόμματα που κυβερνήσατε από τη δεκαετία του 80 έως την δεκαετία του 2000 φέρετε ΟΛΗ την ευθύνη για την κατάσταση που βρίσκεται σήμερα ο ΕΛΓΑ. Τον χρεώσατε, περάσατε το χρέος στον Ελληνικό λαό, τον κάνατε μνημονιακό οργανισμό και δεν τον εκσυγχρονίσατε ποτέ».

Σχετικά με τα οικονομικά του Οργανισμού επισήμανε: «… η προσέγγιση που κάνατε είναι πολύ λογιστική, επιτρέψτε μου, την έκφραση. Γιατί, μέσα στο άρθρο 7, του Κανονισμού 3877, κι εδώ να θυμίσω ότι η χώρα μέχρι τον Αύγουστο του 2018 ήταν σε μνημόνια, (…) δεν είχε τη οικονομική δυνατότητα να ενεργοποιήσει έναν πόρο, ισάξιο πόρο. Γιατί στο άρθρο 7, περιγράφονται ως εν δυνάμει πόροι του οργανισμού και η κρατική επιχορήγηση, εξίσου με τις εισφορές των αγροτών. Άρα, αν τα 35 εκατομμύρια, δηλαδή,\ το 20%, δινόταν όλα αυτά τα χρόνια, δεν θα είχαμε αυτό το αποτέλεσμα».

Παρέθεσε ακόμη στοιχεία για την «αύξηση των ασφαλίστρων σε μια σειρά από καλλιέργειες, οι οποίες είναι ερωτηματικό με ποια μελέτη έγιναν οι συγκεκριμένες αυξήσεις, τα ποσοστά που φτάνουν από 5,5% μέχρι και σχεδόν 60%, αν έγιναν με κάποια συγκεκριμένη μελέτη, με κάποια συγκεκριμένη εισήγηση, ενώ η διαδικασία (της αναλογιστικής μελέτης)  βρίσκεται σε εξέλιξη και όπως σωστά σας είπε ο κ. Βαρεμένος, η ελιά αυτή την ώρα έχει πρόβλημα στην απορρόφησή της. Πώς προχωράμε σε τέτοια αύξηση αυτή την ώρα; Να σας πω επίσης πάλι για την ιστορία, ότι το 2016, με την ΚΥΑ1931-29/06/2016, ενεργοποιήσαμε το άρθρο του ν.3877/10, για την παρενιαυτοφορία της ελιάς και κατεβάσαμε από το 3 στο 1,5 το ασφάλιστρο στην ελιά.»

Τις αυξήσεις δε αυτές, η Κυβέρνηση της ΝΔ,  δεν δίστασε ούτε στιγμή να τις εφαρμόσει φέτος εν μέσω πανδημίας. Στοχεύει με αυτές  να δελεάσει τις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρίες, αδιαφορώντας για το κόστος στους αγρότες.

Σχετικά με το θέμα της έναρξης της διαδικασίας για την  ανάθεση Αναλογιστικής Μελέτης με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ επισήμανε: «Επειδή, υπάρχει μεγάλη αγωνία στο σώμα για το αν υπάρχει ή δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη, τι ξεκίνησε κλπ, να σάς διαβάσω το με αριθμ. πρωτ. 02, από 13/01/2020 από την Γενική Διεύθυνση προς το ΔΣ του ΕΛΓΑ με θέμα «Αποδοχή πρακτικού αποσφραγίσματος του φακέλου των δικαιολογητικών της συμμετοχής και της τεχνικής προσφοράς που υποβλήθηκε στο συνοπτικό διαγωνισμό με αριθμό πρωτοκόλλου «τάδε» για την παροχή υπηρεσιών συμβουλευτικής υποστήριξης και εκπόνησης αναλογιστικών μελετών για τη βιωσιμότητα του γεωργικοασφαλιστικού συστήματος του ΕΛΓΑ». Στο εισηγητικό σημείωμα λέει, ακριβώς, με την υπ’ αριθμ. 176/13-12-2018 απόφαση του ΔΣ του ΕΛΓΑ εγκρίθηκε η διενέργεια του συνοπτικού πρόχειρου διαγωνισμού. Άρα, η διαδικασία (που ξεκίνησε το 2018) προχωρά!»

Ο Σταύρος Αραχωβίτης τόνισε χαρακτηριστικά ότι «τα βασικά ζητούμενα, ο χρόνος, η αξιοπιστία, η αναμόρφωση του κανονισμού και η εσωτερική δικαιοσύνη, είναι στοιχεία κοινωνικής δικαιοσύνης. Δηλαδή, όταν πια ο Οργανισμός μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας, έχει δεδομένα για το ποιοι συνεισφέρουν στο σύστημα ασφάλισης και ποιοι είναι αυτοί, περιοχές ή καλλιέργειες που είναι δότες και περιοχές ή καλλιέργειες που είναι καθαροί λήπτες, έτσι ώστε αυτές οι κοινωνικές αδικίες μετά από τόσα χρόνια λειτουργίας του Οργανισμού να αρθούν, αλλά μέσα στα πλαίσια μιας τεκμηριωμένης μελέτης».

Τέλος, κατέληξε σχετικά με την συμμετοχή ιδιωτών στην γεωργική ασφάλιση: «Οι ιδιώτες θα συμμετείχαν σε ένα σχήμα που θα μπορούσε να τους φέρει κερδοφορία. Προφανώς, εφόσον ο οργανισμός έτσι όπως λειτουργεί, με τον αλληλέγγυο χαρακτήρα του, δεν δημιουργεί περιθώρια κερδοφορίας για τους ιδιώτες» .

Θέση αδιαπραγμάτευτη για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να ενισχυθεί ο αξιόπιστος, αλληλέγγυος, κοινωνικά δίκαιος και δημόσιος χαρακτήρας του ΕΛΓΑ. Δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να κερδοσκοπήσει -όπως ακριβώς έπραξε και στο παρελθόν- στην πλάτη του Έλληνα αγρότη εκμεταλλευόμενος τον κόπο του και την αγωνία του.

Σχόλια (19)
Προσθήκη σχολίου

07-08-2020 11:32Αγροτης

Μας δουλεύουνε ψιλό γαζί με τις αποζημιώσεις. Και ψαλιδισμενες εκτιμήσεις και 13 μήνες μετά τη ζημιά δεν έχουμε εξοφληθεί. Να το κλείσουν το μαγαζί (ΕΛΓΑ) να μην εχουμε να περιμένουμε "δίκαιες και γρηγορες αποζημιωσεις". Υ.Γ. γιατί δεν ιδιωτικοποιουν τον οργανισμό να τελειώνουμε?

Απάντηση

05-08-2020 12:22tsekouratos

oriste i apantisi pou perimename'Το μπλοκάκι του εκτιμητή ' leei oti ftaiei :))) are glentia pou tha exoume stis kalpes

Απάντηση

04-08-2020 18:44dimitris

kurie maki mpike kai o augoustos mia anakoinwsi den blepw me to ipolipo35% den ntrepeste kai mas douleuete stin psixra

Απάντηση

03-08-2020 15:38Μανος

Άgronews κανένα καινούριο νέο έχουμε ποτέ τελικά θα μας βάλουν τα χρήματα.. ? Αρχές Αυγούστου μας είπατε...... Ενημερώστε τους αγρότες παρακαλώ...

Απάντηση

02-08-2020 23:48Jeanefi

Δεν βαρέθηκες εσύ και ο υπουργός για γέλια γεωργίας να μας παραμυθιαζετε για αρχές Αυγούστου αποπληρωμή του35%?.Με φανφάρες ο πρωθυπουργός έδωσε 35 μύρια για να μας πληρώσει ο Αξιότιμος κος ελγα ,μας ρωτάει πως περνάμε και τι χρωστάμε αλλά στις εκλογές θα μας έχει ξανααγαπησει όλους τους αγρότες.Εγω ο δεξιός που έβριζα τον ΣΥΡΙΖΑ πιστεύω ότι ήρθε η ώρα να το ψηφίσω όπως και πολλοί αγρότες ακόμα αν δεν αλλάξει αυτόν τον αδαεί υπουργό γεωργίας.

Απάντηση

30-07-2020 13:58Αγρότης

Κοροϊδέψτε τον κοσμάκη και τον απλό αγρότη όσο προλαβαίνετε κύριοι της κυβέρνησης, θα τα πούμε στην κάλπη.. Χαμηλοσυνταξιούχοι αγρότες μένουν εκτός αναδρομικών, ο ελγα ακόμη να πληρώσει... ΝΔ μόνο για τους πλούσιους πάντα δουλεύεται...

Απάντηση

29-07-2020 06:47Κούλα Λιανερη

Όπως γνωρίζετε σε ορεινές περιοχές όπως η Κρήτη και άλλες περιοχές υπήρχαν ακραία καιρικά φαινόμενα. Γενικά και όχι με μεμονωμένα. Πληρώνω ΕΛΓΑ ΠΟΤΕ ΜΟΥ ΔΕΝ ΕΊΔΑ ΚΑΜΊΑ ΑΠΟΖΗΜΊΩΣΗ. ΠΟΙΟΊ ΤΑ ΠΑΊΡΝΟΥΝ ΤΕΛΙΚΆ!

Απάντηση

29-07-2020 00:20tsekouratos

nai alla pes tou o ti o augoustos teleiwnei!!!

Απάντηση

29-07-2020 00:17asdaasad

nai alla pes tou o ti o augoustos teleiwnei

Απάντηση

29-07-2020 00:12Γιάννης

Δεν ντρέπεστε έφτασε Αύγουστος και ακόμα δεν καθαρίστε το 2019

Απάντηση
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία