BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Πιστώθηκε στους λογαριασμούς των δικαιούχων το υπόλοιπο 35% των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ

Ήδη από το μεσημέρι της Τετάρτης 12 Αυγούστου, πραγματοποιήθηκε η διαδικασία για την εξόφληση του υπολοίπου αποζημιώσεων 35% για το έτος 2019 από τον ΕΛΓΑ. Όπως αναφερόταν και σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι δικαιούχοι ενημερώθηκαν για την πίστωση στους λογαριασμούς τους με γραπτό μήνυμα SMS στα κινητά τους τηλέφωνα.

elga2020new_2_2_2

Γιάννης Πανάγος

6
4

Υπενθυμίζεται ότι η εξόφληση του 35% που πραγματοποιήθηκε αφορά 7.056 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους και ανέρχεται στο συνολικό ποσό των 66.800.000 ευρώ περίπου.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:


Με τη βούλα την Τετάρτη 12 Αυγούστου από ΕΛΓΑ εξόφληση του 35% 
Επιβεβαιώνεται πανηγυρικά το ρεπορτάζ του Agronews για την ολοσχερή εκκαθάριση του υπολοίπου αποζημιώσεων (35%) για το 2019 από τον ΕΛΓΑ. Σχετική ανακοίνωση εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ορίζοντας το συνολικό ύψος των πληρωμών που θα γίνουν μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης στο ποσό των 67 εκατ. ευρώ.

Η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης έχει ως ακολούθως: 

Την Τετάρτη 12 Αυγούστου η εξόφληση των οφειλών του ΕΛΓΑ - Τουλάχιστον 67 εκατομμύρια ευρώ στους λογαριασμούς των δικαιούχων με απόφαση του ΥπΑΑΤ, Μάκη Βορίδη

Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης κατόπιν συνεννοήσεως με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον Υφυπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη υλοποιεί τη δέσμευση του Πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη για εξόφληση του 35% των οφειλόμενων αποζημιώσεων για το έτος 2019 στους παραγωγούς.

Η πίστωση του ποσού στους λογαριασμούς των δικαιούχων θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 12 Αυγούστου και το συνολικό ποσό που θα καταβληθεί ανέρχεται περίπου στα 67 εκατομμύρια ευρώ.

Με τη συγκεκριμένη απόφαση επισπεύδεται η καταβολή των αποζημιώσεων προς τους παραγωγούς, η οποία ήταν προγραμματισμένη να πραγματοποιηθεί στα τέλη του τρέχοντος έτους και διασφαλίζεται η απαραίτητη ρευστότητα των αγροτών προκειμένου να συνεχίσουν το, πολύτιμο για την ελληνική οικονομία, παραγωγικό τους έργο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι αυτή είναι η πρώτη φορά μετά από σειρά ετών που ο ΕΛΓΑ εξοφλεί τόσο σύντομα τις οφειλόμενες αποζημιώσεις. Η κίνηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικότερης αναμόρφωσης του Οργανισμού που επιδιώκει ο κ. Βορίδης και το οποίο προβλέπει την απλοποίηση των διαδικασιών προσδιορισμού της ζημιάς η οποία θα οδηγήσει στην εγκαιρότερη καταβολή των αποζημιώσεων καθώς και τη θέσπιση ενός αντικειμενικού, ορθολογικού και επιστημονικά τεκμηριωμένου συστήματος εκτίμησης των ζημιών.

Κατανομή ποσών ανά  νομό

Για την πληρωμή των αποζημιώσεων ενημέρωσε και ο ΕΛΓΑ, παραθέτοντας και πίνακα με τις πληρωμές ανά νομό (διαθέσιμος εδω). Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει:

«Αποζημιώσεις ύψους 66.800.000 ευρώ περίπου καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. την Τετάρτη 12 Αυγούστου 2020, σε 57.056 δικαιούχους αγρότες και κτηνοτρόφους, οι οποίοι θα ενημερωθούν άμεσα με την αποστολή μηνυμάτων SMS στα κινητά τους τηλέφωνα.

Η πληρωμή αυτή αφορά κυρίως την καταβολή του υπολοίπου 35% των αποζημιώσεων φυτικής παραγωγής για το έτος ζημιάς 2019 και για το πρώτο τρίμηνο του 2020 καθώς και αποζημιώσεις ζωικού κεφαλαίου του ίδιου χρονικού διαστήματος.

Με την πληρωμή αυτή, ύψους 67 εκατομμύριων ευρώ περίπου ολοκληρώνεται η εκκαθάριση των ζημιών έτους 2019, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων όπου εκκρεμεί η διατύπωση πορισμάτων επανεκτίμησης


Ενέδωσαν τελικά απ’ ότι φαίνεται επιτελείς και τεχνοκράτες του υπουργείου Οικονομικών στις πιέσεις του αγροτικού κόσμου και έδωσαν το πράσινο φως ώστε να εξασφαλισθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό η αναγκαία επιχορήγηση των 35 εκατ. ευρώ και να εξοφληθούν μέχρι την Τετάρτη 12 Αυγούστου, τα υπόλοιπα (35%) αποζημιώσεων του 2019
Τις σχετικές διατυπώσεις για την ολοκλήρωση της πληρωμής, επιβεβαίωσε απ’ ότι φαίνεται σε συνεδρίασή του και το Δ.Σ. του ΕΛΓΑ δίνοντας γραμμή στις υπηρεσίες να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πληρωμής με ορόσημο την ΤετάρτηΗ εν λόγω πληρωμή αποτελεί στοιχειώδη κίνηση καλής θελήσεως προς τους αγρότες που το τελευταίο 6μηνο και ειδικά μετά την εκδήλωση της πανδημίας, έχουν βρεθεί στο περιθώριο των πολιτικών ανακούφισης που ανακοινώνει κάθε τόσο η κυβέρνηση. Την ίδια στιγμή, τα έντονα καιρικά φαινόμενα, όπως αυτά των τελευταίων ημερών κάνουν όλο και πιο δύσκολη τη θέση του αγροτικού κόσμου που πλήττεται ανελέητα από τα στοιχεία της φύσης

Να αναφερθεί ότι ακόμη και μετά την ανακοίνωση της κρατικής επιχορήγησης προς τον ΕΛΓΑ, δια στόματος πρωθυπουργού μάλιστα, η υπόθεση για την εξόφληση του 35% άλλαξε πολλές φορές κατεύθυνση σε τεχνοκρατικό επίπεδο, με τις αρμόδιες υπηρεσίες τη μια να κάνουν λόγο για εξόφληση του υπολοίπου σε δύο δόσεις και την άλλη να αφήνουν τους μισούς από τους δικαιούχους για πληρωμή περί τα τέλη Αυγούστου.

Σημειωτέον ότι μαζί με τους αγρότες που αγωνιούν για τη συγκεκριμένη  εκκαθάριση, έντονες πιέσεις ασκήθηκαν το τελευταίο διάστημα και από βουλευτές της επαρχίας οι οποίοι έπαιρναν ως συνήθως τα μηνύματα του κόσμου.

Σχόλια (4)
Προσθήκη σχολίου

11-08-2020 09:55Μανος

Κύριε βοριδη πληρώστε τους αγρότες... Σταματήστε να παίζεται με τον απλό αγρότη.... Βάλτε τα λεφτά αύριο...

Απάντηση

11-08-2020 00:55tsekouratos

gia na doume ti magireuane toso kairo

Απάντηση

10-08-2020 22:53neos agrotis

ΜΕ ΤΙΣ ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2019 ΠΟΥ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΙΣΠΡΑΞΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ 65% ΤΙ ΘΑ ΓΙΝΕΙ???ΕΧΕΙ ΠΕΡΑΣΕΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΕΝΑΣ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΑΚΟΜΑ ΤΙΠΟΤΑ!!!!!ΣΤΟΥΣ ΥΠΟΛΟΙΠΟΥΣ ΕΧΕΙ ΔΩΣΕΙ ΤΟ 65% ΚΑΙ ΤΩΡΑ ΘΑ ΔΩΣΕΙ ΚΑΙ ΤΟ 35%....ΛΙΓΟ ΝΤΡΟΠΗ ΠΟΙΑ...ΓΑΙΔΟΥΡΙΑ!!!!!ΚΑΤΑΓΓΕΛΩ ΕΠΙΣΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΥΠΑΛΛΗΛΟΥΣ ΤΟΥ ΕΛΓΑ ΠΑΤΡΑΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ!!!!ΜΕΓΑΛΟΙ ΚΟΠΡΙΤΕΣ!!!!ΑΣ ΤΟΥΣ ΣΤΕΙΛΟΥΝ ΣΠΙΤΙΑ ΤΟΥΣ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ!!!!ΕΛΕΟΣ ΠΟΙΑ!!!!!

Απάντηση

10-08-2020 19:20ΝΙΚΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΑΚΗΣ

Δεν περιμένω τίποτα, τίποτα που λέει και το τραγούδι....ουστ απατεώνες ρουφιξατε το αίμα του αγρότη με το μπουρι της σόμπας

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία