BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Με όριο τα 136 ευρώ το στρέμμα οι αποζημιώσεις βάμβακος στη Θεσσαλία

Πιθανές οι προκαταβολές μέσα στον Οκτώβριο, βάσει του καταλόγου λέει ο Λυκουρέντζος.

_Ianos_karditsa_plimmeres

4
1

Κερδίζει έδαφος η προοπτική να καταβληθεί µέσα στον Οκτώβρη η προκαταβολή αποζηµίωσης στους πληγέντες αγρότες του Ιανού, η οποία ενδέχεται να φθάνει το 70%, και η εξόφληση να θεωρείται πιθανή ακόµα και µέχρι τέλος του έτους, συµπίπτοντας µε το ύψος και τα χρονοδιαγράµµατα της ενιαίας ενίσχυσης 2020.

Μένει να φανεί αν η πρόσφατη ευρεία σύσκεψη που συγκάλεσε την περασµένη ∆ευτέρα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, στην οποία µετείχε το προεδρείο του ΕΛΓΑ και εκπρόσωποι του υπουργείου Οικονοµικών κατά την οποία ανακοινώθηκε η επιτάχυνση των αποζηµιώσεων, θα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση, µε στόχο να δοθεί µία ανάσα ρευστότητας στους πληγέντες.

Για την ώρα, το ύψος των αποζηµιώσεων (από το αποθεµατικό του Οικονοµικών) ανάλογα µε το προϊόν και την περιοχή (στρεµµατικές αποδόσεις), αλλά και ο ακριβής χρόνος που θα καταβληθούν παραµένουν άγνωστα, παρά τις διαρροές που µιλούν για παράδειγµα στο βαµβάκι (στρεµµατικές αποδόσεις) στην Καρδίτσα για 126 ευρώ το στρέµµα και στα Φάρσαλα 136 ευρώ το στρέµµα.

Πάντως, η υφυπουργός Φωτεινή Αραµπατζή µιλά για «γενναία» προκαταβολή, που θα λειτουργήσει πολύ σύντοµα ανακουφιστικά στους πληγέντες και κατά προτεραιότητα στους κτηνοτρόφους, που απώλεσαν το ζωικό τους κεφάλαιο και όσους έχουν υποστεί το 100% της καταστροφής και για «fast track» αποπληρωµή του συνόλου των αποζηµιώσεων.

«Τη ∆ευτέρα 5 Οκτωβρίου ολοκληρώνεται η προθεσµία υποβολής δηλώσεων ζηµιάς και αµέσως ο ΕΛΓΑ ενεργοποιείται εντατικά ώστε, µετά την ολοκλήρωση του διασταυρωτικού ελέγχου από το αρχείο του ΟΠΕΚΕΠΕ που τρέχει παράλληλα για την αντιπαραβολή µε τις δηλώσεις καλλιέργειας, να ενεργοποιηθεί ο µηχανισµός της πληρωµής», δήλωσε η υφυπουργός απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση του ΚΙΝΑΛ, δίνοντας το στίγµα του χρονοδιαγράµµατος πληρωµής. Στο πλαίσιο αυτό θα γίνει χρήση της υπηρεσίας Copernicus/Emergency Management Service – Mapping, µε σκοπό την οριοθέτηση των περιοχών που επλήγησαν από τις πληµµύρες.

Μετά τον Ιανό, ο αγροτοκτηνοτροφικός κόσµος προσπαθεί να ανασυνταχθεί, καθώς κάποιοι έχασαν ολόκληρο το ετήσιο εισόδηµά τους, δείχνοντας στην κυβέρνηση πως τώρα είναι η κατάλληλη στιγµή για εκ βάθρων αλλαγές στο κανονιστικό πλαίσιο του ΕΛΓΑ. Εξάλλου, στη Θεσσαλία, που βρέθηκε στο µάτι του κυκλώνα, τα πρώτα στοιχεία δείχνουν ότι χάθηκε το 15% της ελληνικής παραγωγής σε βαµβάκι λίγο πριν τη συλλογή του, τουλάχιστον 250.000 στρέµµατα. Ανάλογη και η κατάσταση στο καλαµπόκι, ενώ για το ζωικό κεφάλαιο τα στοιχεία του ΕΛΓΑ, δείχνουν απώλειες: 12.500 αιγοπρόβατα, 28.000 κυψέλες µελισσών, 500 βοοειδή, 30.000 κοτόπουλα, 3.000 γαλοπούλες.

∆ωρεάν, δεν θα συµψηφιστούν τα εκτιµητικά τέλη

Τα εκτιµητικά τέλη για τις δηλώσεις ζηµιάς στον ΕΛΓΑ, συνολικού ύψους 300.000 ευρώ, λόγω της έκτασης των καταστροφών της θεοµηνίας του Ιανού, πέραν του ότι δεν θα ζητηθούν από τους πληγέντες αγρότες δεν θα συµψηφιστούν ούτε  στην συνέχεια µε τις αποζηµιώσεις. Στο µεταξύ, να σηµειωθεί ότι µε απόφαση του ∆Σ του ΕΛΓΑ παρατείνεται µέχρι τις 30 Οκτωβρίου η καταβολή ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς του έτους 2019.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

 
Πολλές οι γνώμες για  τις αποζημιώσεις σε  Καρδίτσα και Φάρσαλα άργησε να δώσει την εικόνα ο δορυφόρος

Πολυγνωμία καταγράφεται γύρω από το θέμα των αγροτικών αποζημιώσεων στις περιοχές της Θεσσαλίας που δέχθηκαν βαρύ πλήγμα από το πέρασμα του Ιανού πριν από δύο εβδομάδες. Ειδικά για τις βαμβακοκαλλιέργειες της Καρδίτσας, των Φαρσάλων και του Αλμυρού από τις οποίες πέρασαν ορμητικά τα νερά του Ενιπέα και των παράπλευρων ρεμάτων, οι απόψεις τόσο μεταξύ των πληγέντων όσο και στις τάξεις των αρμόδιων αρχών διίστανται. 


Έτσι τα σενάρια για τις αποζημιώσεις είναι πολλά, με τους περισσότερους να απαιτούν την απόλυτη εξατομίκευση των ζημιών και όχι μια οριζόντια προσέγγιση η οποία θα αδικήσει αυτούς που έπαθαν πραγματικά μεγάλη ζημιά. Από την άλλη πλευρά, στις τάξεις της κυβέρνησης όπου κυριαρχεί η πρωθυπουργική εντολή για γρήγορες αποζημιώσεις, παρατηρείται μια ροπή προς τις οριζόντιες προσεγγίσεις, οι οποίες πέραν των άλλων υποτάσσονται και σε μια πελατειακή λογική που «υποχρεώνει» πολύ κόσμο.

Έτσι, τα νούμερα που ακούγονται τις τελευταίες μέρες είναι για αποζημιώσεις των βαμβακοκαλλιεργητών με βάση τα ανώτερα όρια που προβλέπονται στους επίσημους καταλόγους του ΕΛΓΑ και συγκεκριμένα με 126 ευρώ το στρέμμα στην Καρδίτσα και 136 ευρώ το στρέμμα στα Φάρσαλα και τον Αλμυρό.

Μια τέτοια προσέγγιση, θα αδικούσε κατάφορα, τονίζουν κάποιοι από τους πληγέντες, όπως ο βαμβακοκαλλιεργητής Γιώργος Δρόσος από τα Φάρσαλα, καθώς δεν εξετάζει την τα ποιοτικά χαρακτηριστικά της κάθε καλλιέργειας, δηλαδή τα επίπεδα της αρτημένης παραγωγής και μάλιστα λίγες μόνο μέρες ή και ώρες πριν από τη συγκομιδή. Κάτι τέτοιο μπορεί να εκτιμηθεί, τόσο με τον επιτόπιο έλεγχο και την πραγματική εκτίμηση της ζημιάς, όσο και με ένα είδος  συνυπολογισμού των στοιχείων παραδόσεων των καλλιεργητών την τελευταία τριετία.

Να αναφερθεί εδώ ότι μια αποζημίωση της τάξεως των 120 ευρώ το στρέμμα βασίζεται σε ένα μέσο επίπεδο παραγωγής βάμβακος της τάξεως των 340 κιλών το στρέμμα, όταν είναι γνωστό ότι υπάρχουν παραγωγοί που τα τελευταία χρόνια κινούνται σταθερά σε αποδόσεις πάνω από τα 500 κιλά το στρέμμα, καταβάλλοντας γι’ αυτό ανάλογη καλλιεργητική δαπάνη.

Εν τω μεταξύ, ζήτημα έχει ανακύψει από τις πληροφορίες που θέλουν την οριοθέτηση των περιοχών που θα αποζημιωθούν με το ανώτατο όριο αποζημίωσης του ΕΛΓΑ, στη βάση της εικόνας που προκύπτει από τον δορυφόρο Copernicus και τα οποία επεξεργάζεται το αστεροσκοπείο της Αθήνας.

Οι πληροφορίες θέλουν την ανάλυση να βασίζεται σε εικόνα της 20ης Σεπτεμβρίου, όταν δηλαδή τα νερά είχαν τραβηχτεί, όπως λέγεται στην καθομιλουμένη και όχι της 18ης Σεπτεμβρίου (Σάββατο) όταν η πλημμύρα βρίσκονταν σε πλήρη εξέλιξη. Τοπικοί παράγοντες οι οποίοι συνεργάζονται στενά με τις αρμόδιες υπηρεσίες, εκφράζουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο να υπάρξουν μεγάλες αδικίες από μια τέτοια προσέγγιση, καθώς αρκετές περιοχές που επλήγησαν βαρύτατα θα μείνουν έξω από τον στενό πυρήνα της πλημμύρας.   

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

04-10-2020 23:23ΓΙΑΝΝΗΣ

Η ΒΡΟΧΟΠΤΩΣΗ ΞΕΚΙΝΗΣΕ ΣΤΙΣ 18 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΤΙΣ 20 ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΒΙΝΤΕΟ ΓΙ ΑΥΤΟ ΝΑ ΜΗΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΑΔΙΚΙΕΣ ΣΕ ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΔΥΣΚΟΛΗ ΧΡΟΝΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΡΔΙΤΣΑ..

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία