BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Ανανέωση δέσμευσης Λιβανού για έκτακτη ενίσχυση στο βαμβάκι

Το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είναι σε εγρήγορση μαζί με τα εμπλεκόμενα υπουργεία για αναζήτηση των χρημάτων που απαιτούνται για την ειδική ενίσχυση λόγω covid στο βαμβάκι, δήλωσε από την Ημαθία ο υπουργός, Σπήλιος Λιβανός, μετά από συνάντησή του με τον Αγροτικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας.

ypaat_periodeia_2

5
3

Υπενθυμίζεται ότι ανάλογη δέσμευση είχε διατυπωθεί εκ μέρους του υπουργού προ μηνός περίπου σε τηλεδιάσκεψη με τους 22 φορείς - εκπροσώπους των βαμβακοκαλλιεργητών, πράγμα που σημαίνει ότι παραμένει ορθάνοικτη η πόρτα της κορονοενίσχυσης, με το υπό αναζήτηση ποσό να φθάνει τα 65 εκατ. ευρώ ή περί τα 25 ευρώ το στρέμμα.

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Αγροτικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας έχει ως εξής:

 Ο Αγροτικός σύλλογος Αλεξάνδρειας μετά από συνάντηση που είχε σήμερα στην Βέροια με τον Υπουργό αγροτικής ανάπτυξης και τροφίμων Σπήλιο Λιβανό, έθεσε τα τοπικά αγροτικά ζήτηματα που απασχολούν τους αγρότες της περιοχής. Μέσα σε αυτά τα ζήτηματα ήταν η κορονοενίσχυση βαμβακιού η οποία όπως ανέφερε ο υπουργός, είναι σε εγρήγορση μαζί με τα εμπλεκόμενα υπουργεία για αναζήτηση χρημάτων μετά την τηλεδιάσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με τους 22 φορεις και ανέφερε ότι η συνδεδεμένη βάμβακος θα πραγματοποιηθεί έως τις 25 Μαρτίου.

   Επισημάνθηκε το θέμα των ποικιλιών του deminimis στα ροδάκινα σχετικά με αδικίες που παρατηρήθηκαν σε ποικιλίες που έπρεπε να αποζημιώσουν αλλά δεν έγινε. Σε αυτό το θέμα ζητήθηκε η επικοινωνία μέσα στις επόμενες ημέρες, ώστε το ζήτημα να διευκρινιστεί και να επιλυθεί αν είναι εφικτό.

   Επίσης, ο Κύριος Λιβανός ανέφερε ότι οι ποικιλίες ροδακίνου που ζημιώθηκαν από την πρόσφατη κακοκαιρία Μήδια και δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ελγα, θα εισηγηθεί το υπουργείο προς τον ελγα τηρώντας τις προβλέψιμες διαδικασίες, ώστε να γίνει η απαιτούμενη εκτίμηση από τους γεωπόνους.

   Τέλος, γνωστοποιήθηκε από πλευράς του συλλόγου μας η ανάγκη εκκίνησης καινούριου κύκλου συζητήσεων και επαφών για το ζήτημα της τευτλοκαλλιέργειας και των δυσάρεστων εξελίξεων των τελευταίων ετών.

 Με εκτίμηση το Δ.Σ

Καθοδόν ενισχύσεις de minimis στα ροδάκινα για τις ζημίες του Αυγούστου

Έως την επόμενη Παρασκευή 27 Μαρτίου εκτός απροόπτου αναμένεται να πιστωθούν στους λογαριασμούς των παραγωγών επιτραπέζιων και συμπύρηνων ροδάκινων και νεκταρινιών της Πέλλας και της Ημαθίας, οι αποζημιώσεις για τις καταστροφές που υπέστησαν από τις θεομηνίες της 4ης και της 25ης Αυγούστου του 2020, τις οποίες δεν κάλυπτε ο ΕΛΓΑ.

Το συνολικό ποσό όπως ανακοίνωσε από το Δυτικό Πέλλας ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Σπήλιος Λιβανός, θα διαμορφωθεί στα 8,5 εκατ. ευρώ και θα χορηγηθεί μέσω του μηχανισμού de minimis, με τη σχετική κοινή υπουργική απόφαση να έχει ήδη υπογραφεί και από τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη.

Σε σχέση πάντως με τον αρχικό σχεδιασμό που προέβλεπε ένα ποσό της τάξης των 9,2 εκατ. ευρώ, η ενίσχυση που θα δοθεί τελικά θα είναι κατά 700 χιλ. ευρώ, «ψαλιδισμένη», μετά από παρέμβαση του κ. Σκυλακάκη, ο οποίος ωστόσο, από την άλλη πλευρά, έκανε δεκτό το αίτημα των παραγωγών και εν τέλει δεν θα γίνει συμψηφισμός της στήριξης με την επιστρεπτέα προκαταβολή.

Μικρότερη κατά 10 ευρώ το στρέμμα η στήριξη

Πρακτικά αυτό σημαίνει, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Agronews και της Agrenda, πως θα διαφοροποιηθούν κατά τι και τα τελικά ποσά που θα χορηγηθούν ανά στρέμμα.

Έτσι, για τα επιτραπέζια ροδάκινα η αποζημίωση θα είναι στα 90 ευρώ το στρέμμα, για τα νεκταρίνια στα 100 ευρώ το στρέμμα και για τα συμπύρηνα ροδάκινα στα 110 ευρώ το στρέμμα. Στην ουσία δηλαδή συγκριτικά με τις προ μερικών εβδομάδων ανακοινώσεις, κόβονται από 10 ευρώ το στρέμμα για κάθε καλλιέργεια. Με δεδομένο όμως, ότι δεν θα συμψηφιστεί η επιστρεπτέα, το ισοζύγιο εκτιμάται πως θα είναι θετικό για τους παραγωγούς, παρά το «ψαλίδι» των 10 ευρώ.

Αναφορικά με τις εκτάσεις που κρίθηκε ότι πρέπει να αποζημιωθούν, τα συνολικά κτήματα, σύμφωνα με πληροφορίες, εκτείνονται σε 80.262 στρέμματα, ενώ οι δικαιούχοι ανέρχονται σε 14.360 παραγωγούς.

«Εκεί που μπορούμε στηρίζουμε…»

Στις δηλώσεις του ο υπουργός αν και δεν παρέλειψε να σημειώσει τις πεπερασμένες δημοσιονομικές δυνατότητες του προϋπολογισμού του κράτους, παρότι η χώρα μπορεί και δανείζεται πολύ φθηνά, έσπευσε να επισημάνει πως «εκεί που μπορούμε στηρίζουμε. Δημιουργούμε τις συνθήκες, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να στηρίξουμε όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν είτε από φυσικές καταστροφές, είτε βεβαίως από τη λαίλαπα που μαστίζει τον τόπο μας και τον κόσμο όλο».

Σε ένα μήνα η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τους εργάτες γης

Σε ό,τι αφορά στο άλλο μεγάλο θέμα που «καίει» του παραγωγούς των δύο νομών, ενόψει της έναρξης των αραιωμάτων στα περιβόλια, στις αρχές Μαΐου και κατόπιν και της συγκομιδής, ο υπουργός υπενθύμισε ότι την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίστηκε το θεσμικό πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούν πλέον να έρθουν στη χώρα εργάτες από τρίτες χώρες για να βοηθήσουν στις αγροτικές δουλειές, διασφαλίζοντας πως αυτό δεν θα γίνει σε βάρος της δημόσιας υγείας. Επανέλαβε, μάλιστα, ότι σε ένα μήνα θα είναι έτοιμη η ηλεκτρονική πλατφόρμα όπου θα δηλώνονται οι μετακλητοί εργάτες, ενώ ειδικά για τα σπαράγγια είπε εκ νέου ότι θα μπορούν να εξυπηρετηθούν κατά παρέκκλιση νωρίτερα, καθώς η συγκομιδή της καλλιέργειας έχει ήδη ξεκινήσει.

Η ανακοίνωση του υπουργείου έπειτα από την επίσκεψη του υπουργού σε Ημαθία και Πέλλα:

Λιβανός : Bασικός προσανατολισμός του ΥΠΑΑΤ είναι η προώθηση της ελληνικής διατροφής ως brand name και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊόντων

 Οι συζητήσεις με τους εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων και συνεταιριστικών οργανώσεων, αλλά και επισκέψεις σε επιχειρήσεις που αποτελούν παράδειγμα στον τομέα των εξαγωγών, βρέθηκαν σε πρώτο πλάνο τη δεύτερη μέρα της περιοδείας του ΥΠΑΑΤ κ. Σπήλιου Λιβανού Πέλλα και Ημαθία. Στην περιοδεία του στην Ημαθία, τον υπουργό συνόδευαν ο υφυπουργός Οικονομικών κ. Απόστολος Βεσυρόπουλος.  ο βουλευτής κ. Λάζαρος Τσαβδαρίδης.

 Το πρωί ο κ. Λιβανός επισκέφθηκε την επιχείρηση Exfrut ABEE η οποία εξάγει προϊόντα της στην Ευρώπη και κυρίως στη Γερμανία, το τυποποιϊτήριο Καλαϊτζίδη, τον οινοποιητικό συνεταιρισμό VAENI, την Ένωση Κονσερβοποϊών Ελλάδας και τους συνεταιρισμούς Venus και ΑΛΜΕ.

Στην έδρα της Περιφερειακής Ενότητας Ημαθίας, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη κ. Κώστα Καλαϊτζίδη, ο κ. Λιβανός είχε συνεργασία με εκπροσώπους αγροτικών συλλόγων, οι οποίοι του έθεσαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι παραγωγοί της περιοχής.

 Αναφερόμενος στο ζήτημα της νέας ΚΑΠ, ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι ηγεσία του ΥΠΑΑΤ και αγρότες έχουν κοινό στόχο καθώς πρέπει να γίνει όσο το δυνατόν συντομότερα η σύγκλιση των ιστορικών δικαιωμάτων. Εξήγησε, ωστόσο,  ότι η διαδικασία δεν μπορούσε να ξεκινήσει από εφέτος, αφού επιβάλλεται να προηγηθεί συγκεκριμένη προεργασία.

 Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης επανέλαβε ότι βασικός του προσανατολισμός είναι η προώθηση της ελληνικής διατροφής ως brand name και η εκπαίδευση και κατάρτιση των αγροτών. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι με τον τρόπο αυτό θα ενισχύσουμε την ανταγωνιστικότητα των ελληνικών προϊόντων, θα προωθήσουμε τις νέες τεχνολογίες, αλλά και θα διαχειριστούμε καλύτερα τους φυσικούς πόρους της χώρας μας.

 Επιδίωξή μας είναι, τόνισε  κ. Λιβανός, μέσα από την εμπειρία επισκεπτών με τη γη και με την παραγωγή, αλλά και μέσω προώθησης της ελληνικής διατροφής, να ενισχύσουμε την προσπάθεια της κυβέρνησης να διαμορφώσουμε τουριστική περίοδο 12 μηνών.  Και επισήμανε την ανάγκη να αποκτήσουν τα προϊόντα μας ταυτότητα, σημειώνοντας ότι προς αυτήν την κατεύθυνση κινούνται πολλές από τις επιχειρήσεις της περιοχής.

 Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα με τους ΤΟΕΒ ο κ. Λιβανός ανακοίνωσε ότι κατατίθεται νομοθετική ρύθμιση που επιλύει το πρόβλημα των Γενικών Συνελεύσεων που έχει δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας. Παράλληλα, ανακοίνωσε ότι εντός του έτους θα διαμορφωθεί νέο νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία των συγκεκριμένων οργανισμών.

 Στον κ. Λιβανό ετέθη και το ζήτημα των συσκευασιών για τα φυτοφάρμακα. Όπως ανακοίνωσε, έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας η οποία εξετάζει προτάσεις αντιμετώπισης του προβλήματος,  με κυριότερη την πρόταση να γίνουν σημεία συλλογής στα σημεία πώλησης όπου κατά την αγορά θα «χρεώνεται» στο ΑΦΜ του κάθε αγρότη τη το φυτοφάρμακο που θα αγοράζει και θα διαγράφεται όταν παραδίδει τη συσκευή.

 Αρκετοί αγρότες έθεσαν την ανάγκη αλλαγής του κανονισμού του ΕΛΓΑ και προσαρμογής του στην κλιματική αλλαγή. Ο κ. Λιβανός σημείωσε ότι στους τελευταίους 18 μήνες ο ΕΛΓΑ έχει νοικοκυρευθεί και υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση πριμοδότησε τον Οργανισμό με 32 εκατομμύρια ευρώ για εφέτος.  Παράλληλα ζητήθηκε αναπροσαρμογή του συστήματος με το οποίο φορολογούνται οι αγρότες συνεταιριστές.

 Σε ό,τι αφορά στις κορωνοενισχύσεις ο κ. Λιβανός υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση κινείται με βάση τα δημοσιονομικά δεδομένα και τις δυνατότητες που υπάρχουν.

 Στην αντιπεριφέρεια Ημαθίας ο κ. Λιβανός συνάντησε και ομάδα νέων, ορισμένοι εκ των οποίων έχουν και μεταπτυχιακές σπουδές, οι οποίοι επέστρεψαν με καινοτόμες δράσεις στον πρωτογενή τομέα.

 Ο κ. Λιβανός επισήμανε ότι αυτοί οι νέοι και οι νέες αποτελούν την επόμενη γενιά. Πρόθεσή μας είναι, επισήμανε, να δημιουργήσουμε τις συνθήκες όσο το δυνατόν περισσότεροι νέοι να ασχοληθούν με τον πρωτογενή τομέα. Όπως είπε στο ΥΠΑΑΤ έχει δημιουργηθεί ομάδα εργασίας η οποία εξετάζει συνεκτικές δράσεις που θα κεντρίσουν το ενδιαφέρον των παιδιών για την αγροτική οικονομία ακόμα και από την ηλικία του παιδικού σταθμού. Μάλιστα όπως είπε, σε μια προσπάθεια ενίσχυσης της εκπαίδευσης και κατάρτισης εξετάζονται ιδέες και προγράμματα για εξειδίκευση, όσων ενδιαφέρονται, στην παραγωγή συγκεκριμένων προϊόντων.

Νωρίτερα το Agronews έγραφε:

Κρατικές ενισχύσεις 8,5 εκατ. στο ροδάκινο, έως 120 ευρώ το στρέμμα για συμπύρηνο

Πακέτο 8,5 εκατ. ευρώ για αποζημιώσεις σε παραγωγούς ροδάκινων ανακοίνωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Σπήλιος Λιβανός στο πλαίσιο της περιοδείας του σε Γιαννιτσά και Έδεσσα. 
Η ενίσχυση θα αφορά σε ζημιές που υπέστησαν πλέον των 80.000 στρεμμάτων καλλιέργειας από βροχές, οι οποίες δεν καλύπτονται από τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Το μέτρο στήριξης είχε γνωστοποιηθεί προ ολίγων εβδομάδων και σύμφωνα με τα όσα είχαν ανακοινωθεί τότε από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος, θα πρόκειται για ενίσχυση 120 ευρώ το στρέμμα για το συμπύρηνο ροδάκινο, 110 ευρώ το στρέμμα για το επιτραπέζιο και 100 ευρώ το στρέμμα για τα νεκταρίνια κατευθύνεται η κυβέρνηση. Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, το τελικό ποσό στήριξης που θα εισπράξουν οι παραγωγοί, θα αφαιρεθεί τυχόν ενίσχυση που μπορεί να έχουν λάβει από το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής.

Ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός δεν στάθηκε στις λεπτομέρειες του μέτρου στήριξης, ωστόσο σχολίασε: «Με τα συγκεκριμένα περιορισμένα δημοσιονομικά μας αποθέματα  -παρ΄ όλη την αξιόπιστη οικονομική  πολιτική που έχουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και  μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πολύ φθηνά- προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις που πλήττονται είτε από καταστροφές, είτε από τον covid. Στην προκειμένη περίπτωση εδώ στην περιοχή σας είμαστε περήφανοι που έχουμε τις δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως τα ροδάκινα που είχαν πληγεί την προηγούμενη χρονιά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω και σε σας και στους συμπολίτες μας εδώ και στους παραγωγούς ότι υπογράψαμε μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη το πρόγραμμα de minimis, τη βοήθεια de minimis, στα 8,5 εκατομμύρια ανέρχεται η βοήθεια αυτή για τα ροδάκινα της περιοχής. Εκεί που μπορούμε στηρίζουμε. Δημιουργούμε τις συνθήκες, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να στηρίξουμε όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν είτε από φυσικές καταστροφές, είτε βεβαίως από τη λαίλαπα η οποία μαστίζει τον τόπο μας και τον κόσμο όλο».

Αναλυτικά η σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρει:

Λιβανός : Ενισχύσεις de minimis, ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ για τους παραγωγούς ροδάκινων

Ενισχύσεις de minimis, ύψους 8,5 εκατ. Ευρώ για τους παραγωγούς ροδάκινων ανακοίνωσε ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, από τα Γιαννιτσά.

Ο ΥΠΑΑΤ, συνοδευόμενος από τον Γ. Γ. κ Γιώργο Στρατάκο και τον Υπηρεσιακό Γραμματέα  κ. Δημήτρη Τσαγκαλίδη, ξεκίνησε τη διήμερη περιοδεία του στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας από το εργοστάσιο τυποποίησης Ροδιού  «ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», μία επιχείρηση της οποίας το 90% της παραγωγής εξάγεται σε 18 χώρες στην Ευρώπη και στη Μέση Ανατολή. 

Ο κ. Λιβανός περιηγήθηκε στις  εγκαταστάσεις της επιχείρησης, και επισήμανε ότι αυτού του είδους οι  καθετοποιημένες μονάδες αποτελούν το μέλλον της παραγωγής.

Σημειώνεται ότι η επιχείρηση καλλιεργεί 1000 στρέμματα με ροδιές και συνεργάζεται με παραγωγούς από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι, μέσω της Συμβολαιακής Γεωργίας, καλλιεργούν 8000 στρέμματα με ροδιές.

Στη συνέχεια, ο κ. Λιβανός επισκέφτηκε το Δημαρχείο των Γιαννιτσών, όπου ο Δήμαρχος κ. Γρηγόρης Στάμκος τον ενημέρωσε για τα φλέγοντα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της περιοχής.

Όπως δήλωσε ο  Δήμαρχος Γιαννιτσών, πρέπει να δοθούν περαιτέρω κίνητρα, ώστε να δημιουργηθούν ομάδες παραγωγών.

Ακολούθως, ο κ. Λιβανός προήδρευσε σε διαδοχικές (λόγω των μέτρων για την πανδημία) συσκέψεις συνεταιριστικών οργανώσεων στο Δημαρχείο των Γιαννιτσών.

Οι εκπρόσωποι των συνεταιριστικών οργανώσεων του έθεσαν θέματα που έχουν σχέση με τα αρδευτικά έργα, τις ενισχύσεις λόγω Covid-19 και το πρόβλημα με τις τιμές στο βαμβάκι.

Αμέσως μετά, ο ΥΠΑΑΤ προήδρευσε συσκέψεως με εκπροσώπους  αγροτών που ασχολούνται με δενδρώδεις καλλιέργειες, οι οποίοι του έθεσαν θέματα που αφορούν τους εργάτες γης, την ανεξέλεγκτη διακίνηση προϊόντων και  το ζήτημα των ελληνοποιήσεων.

Ο κ. Λιβανός επισήμανε την ανάγκη ανασύστασης του συνεταιριστικού κινήματος. «Πρέπει να πείσετε ότι τα άσχημα του παρελθόντος έχουν παρέλθει ανεπιστρεπτί. Θέλουμε να στηρίξουμε το συνεταιριστικό κίνημα. Αυτό είναι το μοντέλο που προχωράει διεθνώς. Αν δεν ενώσουμε τις δυνάμεις μας, δεν πρόκειται να τα καταφέρουμε», είπε ο ΥΠΑΑΤ στους συνεταιριστές. Τους θύμισε, δε, ότι η κυβέρνηση της ΝΔ έδωσε ουσιαστικά φορολογικά κίνητρα για να ενισχύσει τους συνεταιρισμούς και τους κάλεσε να καταθέσουν προτάσεις για πρόσθετα μέτρα.

Σε δηλώσεις του προς την ΕΡΤ3 για την επίσκεψή του στην Πέλλα, ο κ. Λιβανός είπε τα εξής :

«Με μεγάλη χαρά επισκέπτομαι τους ιστορικούς τόπους, τους  ιστορικούς νομούς της Πέλλας και της Ημαθίας. Ξεκινήσαμε την επίσκεψή μας, την περιοδεία μας  εδώ στην ιστορική Μακεδονία μας  από μία εξαιρετική ελληνική εταιρεία, που τα τελευταία χρόνια θριαμβεύει από την «ΡΟΔΙ ΕΛΛΑΣ ΑΒΕΕ», μια κατά βάση εξαγωγική εταιρεία περίπου στο 90% της παραγωγής, μια εταιρεία που δίνει δουλειά σε συμπολίτες μας, που βασίζεται πάνω σε ένα ελληνικό θρεπτικό σούπερ προϊόν.

Mε την επίσκεψή μας αυτή θέλουμε να συμβολίσουμε πως με σωστή μελέτη, με σωστές προοπτικές μπορούμε να κάνουμε θαύματα στην ελληνική γεωργία και να προωθήσουμε την ελληνική διατροφή απ΄ άκρου εις άκρον σε όλη τη γη

Σε ό,τι αφορά τους εργάτες γης,  την προηγούμενη εβδομάδα ψηφίσαμε στη Βουλή των Ελλήνων το πλαίσιο μέσα από το οποίο μπορούν πλέον να  έρθουν στη χώρα μας εργάτες από ξένες χώρες από τρίτες χώρες για να δουλέψουν, να βοηθήσουν στη συγκομιδή στις αγροτικές δουλειές.

Η σκέψη μας ξεκίνησε από τον Ιανουάριο Μετά από συστηματική συνεργασία  με τέσσερα ακόμα συναρμόδια υπουργεία για να καλύψουμε διάφορα ζητήματα που είχαν ανακύψει,  κυρίως λόγω του covid,  καταλήξαμε στη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, με όλα τα δεδομένα τόσο για τους εισαγόμενους εργάτες γης, όσο και για τους αγρότες οι οποίοι τους καλούν εδώ, ώστε να μπορούμε να διασφαλίσουμε την προστασία της δημόσιας υγείας, που είναι πρωτεύουσας σημασίας για όλους μας.

Ειδικά για τα σπαράγγια που έχετε και εδώ στην περιοχή σας υπάρχουν ειδικές συνθήκες γιατί δεν έχουμε προλάβει να σηκώσουμε ακόμα την πλατφόρμα. Θα υπάρξει όμως  και για τους παραγωγούς σπαραγγιών, η ίδια δυνατότητα να χρησιμοποιήσουν  εργατικά χέρια.

Σε ό,τι αφορά τις αποζημιώσεις, το υπουργείο και η κυβέρνηση στέκεται δίπλα σε όλους τους έλληνες παραγωγούς. Με τα περιορισμένα  συγκεκριμένα περιορισμένα δημοσιονομικά μας αποθέματα  -παρ΄ όλη την αξιόπιστη οικονομική  πολιτική που έχουμε τον τελευταίο ενάμιση χρόνο και  μας επιτρέπει να δανειζόμαστε πολύ φθηνά- προσπαθούμε να στηρίξουμε όλες τις παραγωγικές δυνάμεις που πλήττονται είτε από καταστροφές, είτε από τον covid.

Στην προκειμένη περίπτωση εδώ στην περιοχή σας είμαστε περήφανοι που έχουμε τις δενδρώδεις καλλιέργειες και κυρίως τα ροδάκινα που είχαν πληγεί την προηγούμενη χρονιά. Είμαι στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσω και σε σας και στους συμπολίτες μας εδώ και στους παραγωγούς ότι υπογράψαμε μαζί με τον αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών κ. Σκυλακάκη το πρόγραμμα de minimis, τη βοήθεια de minimis, στα 8,5 εκατομμύρια ανέρχεται η βοήθεια αυτή για τα ροδάκινα της περιοχής. Εκεί που μπορούμε στηρίζουμε. Δημιουργούμε τις συνθήκες, τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για να στηρίξουμε όλους εκείνους οι οποίοι επλήγησαν είτε από φυσικές καταστροφές, είτε βεβαίως από τη λαίλαπα η οποία μαστίζει τον τόπο μας και τον κόσμο όλο».

Σχόλια (3)
Προσθήκη σχολίου

18-03-2021 01:38Μάνος

Μας δουλεύει ο κύριος Λίβανος.. Εδώ δεν μας βάζουν την συνδεδεμένη βάμβακος, θα μας δώσει και κορονοενησχιση..? Ο χρόνος τρέχει, και εμείς πρέπει να πάρουμε εφόδια και να βάλουμε πετρέλαιο στα τρακτέρ για να καλιεργισουμε.. Από λόγια έχουμε χορτάσει.. Πράξεις περιμένουμε και άμεσα...

Απάντηση

17-03-2021 14:20Μάνος

Απατεώνες βάλτε κορονοενισχηση στο βαμβάκι.. Τα τρακτέρ πήραν εμπρός..

Απάντηση

17-03-2021 14:20Αγρότης

Ξεφτιλες ειστε για πολλές φαπες κοπριτες

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία