BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Όψιμα πυρηνόκαρπα και αμύγδαλα έκαψε ο πάγος σε κεντρική Μακεδονία, Θεσσαλία

Δεύτερο κτύπημα δέχθηκαν στα τέλη της περασμένης εβδομάδας από την παγωνιά οι ευαίσθητες καλλιέργειες πυρηνόκαρπών στην Κεντρική Μακεδονία, ενώ και στη Θεσσαλία το μείον 4 της περασμένης Πέμπτης έκαψε ότι είχε γλυτώσει από την κακοκαιρία Μήδεια.

ανθηση-ροδακινια

6
1

Η ενημέρωση από τους παραγωγούς θέλει τα δέντρα να έχουν μαυρίσει στην κυριολεξία, με τη ζημιά να γίνεται ολοφάνερη μετά το δεύτερο 24ωρο και με την πρώτη ηλιοφάνεια.

Στα πυρηνόκαρπα η ζημιά εντοπίζεται στους νομούς Πέλλας και Ημαθίας, με τον αντιπεριφερειάρχη της περιοχής Ιορδάνη Τζαμτζή να έχει ήδη επικοινωνήσει με τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ Ανδρέα Λυκουρέντζο, ζητώντας την αναγγελία των ζημιών στα ροδάκινα και τα νεκταρίνια όπου ο πάγος έχει κάνει ζημιά και στα καρπίδια. Ανάλογη ενημέρωση έχει γίνει και στον διευθυντή του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κωστακόπουλο.

Εκτεταμένες όμως είναι οι καταστροφές των τελευταίων ημερών και στη Θεσσαλία, (Συκούριο, Ελασσόνα, Τύρναβος, Παρακάρλια), όπου ο πάγος ολοκλήρωσε τη ζημιά στα αμύγδαλα και άνοιξε σοβαρές πληγές και σε ροδάκινα – βερίκοκα.

Η ενημέρωση του Agronews από το Συκούριο και την περιοχή του Βελεστίνου κάνει λόγο για δραματικά αποτελέσματα στα οποία δεν χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να αποτυπωθούν. Σημειωτέον ότι οι αμυγδαλοκαλλιεργητές αντιμετωπίζουν τα ίδια ή παρόμοια προβλήματα με την παραγωγή αρκετές χρονιές στη σειρά, πράγμα το οποίο δεν έχουν γίνει από τον ΕΛΓΑ οι δέουσες κινήσεις στον τομέα της ενεργητικής προστασίας, ενώ καθυστερεί ως γνωστόν ακόμα και η κάλυψη της ζημιάς από το 2017.  

Εν τω μεταξύ αποδέκτης αιτημάτων αποζημίωσης για τις ζημιές από τον πρόσφατο παγετό σε πυρηνόκαρπα σε Κεντρική και βόρεια Ελλάδα έγινε από αγροτικούς και τοπικούς φορείς η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

 

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας,  Ιορδάνης Τζαμτζής στην επιστολή του προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ κ. Ανδρέα Λυκουρέντζο και τον ιδιαίτερο γραμματέα του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό αναδεικνύει τις καταστροφές που υπέστησαν οι παραγωγοί της περιοχής και ζητά να καταβληθούν οι ανάλογες αποζημιώσεις.  

 

«Πολύ μεγάλες ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων, νεκταρινιών και άλλων πυρηνόκαρπων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας, λόγω παγετού.

Να γίνουν άμεσα δηλώσεις ζημιάς από τους παραγωγούς».

Στην επικοινωνία του με τον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, ο Αντιπεριφερειάρχης ζήτησε να προχωρήσει ο ΕΛΓΑ σε αναγγελία ζημιών στα ροδάκινα, τα νεκταρίνια και τα άλλα πυρηνόκαρπα, τονίζοντας, ότι το καρπίδιο «μαύρισε επειδή κάηκε» από τον τελευταίο παγετό και πλέον με την ηλιοφάνεια αυτό φαίνεται.

Την ίδια ενημέρωση έκανε και στον γραμματέα  του Υπουργού κ. Κωστακόπουλο μετά από τηλεφώνημα του προς τον κ. Τζαμτζή, για να ενημερωθεί ο Υπουργός για τις ζημιές από τον παγετό.

Ο κ. Τζαμτζής ενημέρωσε ακόμη, την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και τον αρμόδιο Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Μπάτο.

Ακόμη, σε συνεργασία με την ΔΑΟΚ Πέλλας, ο κ. Τζαμτζής έστειλε σχετική επιστολή στον Πρόεδρο του ΕΛΓΑ, τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας κ. Τζιτζικώστα και  στον Αντιπεριφερειάρχη Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Σωτήρη Μπάτο.

Στην επιστολή του ο κ. Τζαμτζής ανέφερε:

 

Αξιότιμε κ. Πρόεδρε,

Δυστυχώς για ακόμη μία φορά γινόμαστε μάρτυρες αντίξοων καιρικών συνθηκών οι οποίες από το ξεκίνημα κιόλας της καλλιεργητικής περιόδου, προκαλούν έντονη ανησυχία στους δενδροκαλλιεργητές της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας.

Συγκεκριμένα, εκτός από τις ζημιές που διαπιστώθηκαν νωρίτερα λόγω παγετού στα βερίκοκα,  προκλήθηκαν και νέες, καθώς το τελευταίο τριήμερο 24/3, 25/03 και 26/03, καταγράφηκαν στα ημιορεινά και ιδιαίτερα στα πεδινά, πολύ χαμηλές θερμοκρασίες, οι οποίες άγγιξαν τους -4oC, γεγονός που προκάλεσε πολύ σημαντικές ζημιές στην παραγωγή των ροδάκινων, (συμπύρηνων και επιτραπέζιων),  και νεκταρινιών, βερίκοκων και άλλων πυρηνόκαρπων, βρίσκοντάς τα,  μετά την  ολοκλήρωση της καρπόδεσης και την δημιουργία του καρπού.

Με δεδομένο ότι κλιμάκια γεωπόνων των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ επισκέπτεται τις πληγείσες περιοχές, παρακαλούμε για τη συνεργασία σας, ώστε να ενταχθούν όλες οι πληττόμενες καλλιέργειες σε καθεστώς δήλωσης ζημιάς παγετού.

Με εκτίμηση,

Ο Αντιπεριφερειάρχης Πέλλας,  Ιορδάνης Τζαμτζής

 

Ο Aγροτικός Sυνεταιρισμός Ημαθίας αναφέρει:

Υπόμνημα προς τον ΥπΑΑΤ κ. Σπήλιο Λιβανό

Κύριε Υπουργέ

Η περσινή καταστροφή (καλοκαίρι 2020) στη ροδακινοκαλλιέργεια με το επαναλαμβανόμενο για ακόμη μια παραγωγική σεζόν φαινόμενο, των άκαιρων και έντονων βροχοπτώσεων, και τη μη αποζημίωση των ροδακινοπαραγωγών από τον ΕΛΓΑ όπως ορίζει ο κανονισμός του (Θεωρούνται άμεσες ζημιές και θα έπρεπε να καταβληθούν αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ , (ΦΕΚ Β’ 1668/27.7.2011 ΑΡΘΡΟ 5, ΠΑΡ. 4) έχουν οδηγήσει τους παραγωγούς σε δυσχερή οικονομική θέση. 

Λαμβάνοντας λοιπόν υπόψη τις καταστροφές που αποδεδειγμένα υπέστησαν οι ροδακινοπαραγωγοί και την περιορισμένη δυνατότητα να παραδώσουν προς χυμοποίηση κατ΄ ελάχιστον 300 κιλά/στρέμμα λόγω της καρπόπτωσης και της ποιοτικής υποβάθμισης που προκάλεσαν οι βροχοπτώσεις στα συμπύρηνα ροδάκινα,  γίνεται αντιληπτό, ότι χιλιάδες παραγωγοί δε θα χριστούν δικαιούχοι της συνδεδεμένης ενίσχυσης για το βιομηχανικό ροδάκινο, γεγονός που μόνο άδικο θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Αναφέρουμε χαρακτηριστικό παράδειγμα , ερώτηση του Βουλευτή ΣΥΡΙΖΑ κ. Βαρεμένου Γεωργίου (ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ Η’ - 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2020 , ΠΡΑΚΤΙΚΑ ΒΟΥΛΗΣ ΟΛΟΜΕΛΕΙΑ ) στη βουλή προς τον πρώην ΥπΑΑΤ κ. Βορίδη ,σχετικά με το αν θα λάβουν συνδεδεμένες ενισχύσεις οι παραγωγοί ρυζιού και βαμβακιού που οι καλλιέργειες τους έχουν πληγεί, χωρίς να απαιτηθεί η ελάχιστη παραδοτέα ποσότητα για τα προαναφερθέντα προϊόντα, με τον κ. Βορίδη να απαντά, «ότι όταν υπάρχουν καταστροφές, δεν υπάρχει η απαίτηση της παραδόσεως των ελαχίστων ποσοτήτων».

Άραγε κατά πόσο θα ισχύσει το παραπάνω μέτρο και στο ροδάκινο σύμφωνα με τα λεγόμενα του πρώην Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και τροφίμων κ. Βορίδη έτσι ώστε να λάβουν τη συνδεδεμένη ενίσχυση, όλοι οι παραγωγοί συμπύρηνου ροδάκινου;

Μήπως θα υπάρξουν δύο μέτρα και δύο σταθμά από καλλιέργεια σε καλλιέργεια, αγρότες δύο ταχυτήτων κ. Υπουργέ;

Θέλουμε να πιστεύουμε ότι θα αποτρέψετε ακόμη μια αδικία εις βάρος των ροδακινοπαραγωγών.

Επίσης, σας καλούμε και είναι χρόνια απαίτηση μας, να συμπεριλάβετε κατά τη Νέα ΚΑΠ, στη λίστα των συνδεδεμένων ενισχύσεων, τα επιτραπέζια ροδάκινα και νεκταρίνια, καθότι λόγω του Ρωσικού εμπάργκο(2014-2021) οι τιμές τους έχουν πέσει κατακόρυφα (-60%), με συνέπεια να έχει καταστεί ασύμφορη η καλλιέργεια και να ελλοχεύει ο κίνδυνος εγκατάλειψης, για ένα προϊόν που προσφέρει τα μέγιστα στην Εθνική οικονομία για 40 και πλέον έτη.

Με εκτίμηση

Ο Πρόεδρος και τα μέλη του ΔΣ του Αγροτικού Συλλόγου Ημαθίας

 

 

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου

29-03-2021 08:56Σμαρω

Και στα δαμάσκηνα εχει κάνει την ίδια ζημιά.

Απάντηση
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία