Μέσα Μαΐου πρώτη εικόνα για αποζημιώσεις, πιθανή βοήθεια Ε.Ε. λόγω Γαλλίας
Ο υπουργός άφησε μόνο ένα παράθυρο για έκτακτη συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για ειδικό πακέτο αποζημιώσεων, καθώς, όπως όλα δείχνουν, παρόμοιο αίτημα έχουν διατυπώσει ήδη και άλλες ευρωπαϊκές χώρες, με πρώτη τη Γαλλία (αμπέλια) που αιτείται έκτακτη οικονομική ενίσχυση της τάξεως του ενός δισεκατομμυρίου ευρώ.
Χωρίς ανακοινώσεις για μέτρα η πρώτη τηλεδιάσκεψη των οικονομικών επιτελών για τις αποζημιώσεις, αναβρασμός αγροτών
Το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης να εξετάζει κατόπιν εντολών του πρωθυπουργού, λύσεις επιτάχυνσης των διαδικασιών για άμεση ανακούφιση των αγροτών που είδαν την φετινή παραγωγή να καταστρέφεται από τον τελευταίο παγετό (9ης και 10ης Απριλίου), στις επίμαχες αγροτικές περιοχές εντείνεται ο αναβρασμός και οι κατά τόπους αγροτικοί σύλλογοι βρίσκονται επί ποδός και προαναγγέλλουν συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν πάντως ότι η σύσκεψη των αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών με το οικονομικό επιτελείο έγινε διαδικτυακά, όχι στο υπουργείο Οικονομικών, όπως είχε προαναγγείλει το Σάββατο ο Λιβανός και δεν έφερε μέχρι στιγμής κάποια απόφαση που να επισπεύδει την όλη διαδικασία.
Στη συνέχεια, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή, ο υπουργός Λιβανός υποστήριξε ότι θα επιχειρήσει από κοινού με άλλες ευρωπαϊκές χώρες που επλήγησαν από παγετό την ίδια περίοδο, να εξασφαλίσουν πρόσθετα κονδύλια από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ωστόσο προσπάθησε να καταστήσει σαφές ότι οι ζημιές θα καταγραφούν άμεσα και ότι οι αποζημιώσεις θα γίνουν μέσα από το πλαίσιο του ΕΛΓΑ, με την πρώτη εικόνα για το μέγεθος της καταστροφής να τοποθετείται στα μέσα του επόμενου μήνα.
Να σημειωθεί ότι το μεγάλο συλλαλητήριο που έγινε την περασμένη Τετάρτη 14 Απριλίου στο Αμύνταιο της Φλώρινας, διαδέχεται την Τρίτη 20 Απριλίου η συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών του νομού Πέλλας, μηχανοκίνητη πορεία στο δημαρχείο Σκύδρας και συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο διοικητήριο Έδεσσας. Σε ανάλογες κινητοποιήσεις καλούν και οι Λαρισαίοι αγρότες. Συγκεκριμένα, η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας ανακοινώνει τρεις κινητοποιήσεις τις ερχόμενες ημέρες και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών, να καταβάλλουν τις αναγκαίες προκαταβολές αποζημιώσεων και να εντάξουν στο μέτρο και τα σιτηρά της περιοχής των οποίων η ολοκληρωτική καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό.
Οι εν λόγω κινητοποιήσεις, ταυτόχρονα με το αίτημα για γενναίες και γρήγορες αποζημιώσεις, έρχονται να εκφράσουν τη γενικότερα δύσκολη οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται ο αγροτικός χώρος και η οποία, λόγω της απουσίας οργανωτικών δομών αλλά και λόγω των περιοριστικών μέτρων που ισχύουν (πανδημία), δεν αποτυπώνεται ευκρινώς στα μηνύματα προς το κέντρο.
Στις τάξεις των παραγωγών άλλωστε υπάρχει διάχυτη η δυσαρέσκεια για τον τρόπο με τον οποίο η κυβέρνηση έχει διαχειρισθεί τις ειδικές ενισχύσεις λόγω της πανδημίας, καθώς, η προσέγγιση επί του θέματος ήταν αποσπασματική, έβλεπε μόνο κατά περίπτωση κάποιες ειδικότερες κατηγορίες προϊόντων και δεν έδινε επαφή στους αγρότες να αξιοποιήσουν όπως και οι άλλες επιχειρήσεις το ευνοϊκό πλαίσιο για χρηματοδοτήσεις, ρυθμίσεις οφειλών και επιστρεπτέες προκαταβολές.
Οι νέες μεγάλες δυσκολίες που έφερε ο παγετός του Απριλίου, επαναφέρουν αιτήματα για ειδικότερη προσέγγιση στα χρηματοδοτικά ζητήματα των αγροτών, ενώ προτάσσουν την ανάγκη για επίσπευση των αποζημιώσεων, για συμψηφισμό παλιότερων οφειλών προς τον ΕΛΓΑ με νέες απαιτήσεις από ζημιές, καθώς και για πάγωμα υποχρεώσεων των αγροτών προς τον ΟΓΑ και την εφορία.
Τις πληγείσες από τον παγετό περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας επισκέφτηκε ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.
Ο κ. Τζιτζικώστας, συνοδευόμενος από τους Αντιπεριφερειάρχες Αγροτικής Οικονομίας Σωτήρη Μπάτο, Ημαθίας Κώστα Καλαϊτζίδη και Πέλλας Ιορδάνη Τζαμτζή, μετέβη σε καλλιέργειες που υπέστησαν καταστροφές από τον παγετό και ενημερώθηκε για την έκταση και το μέγεθος των ζημιών, καθώς και για τις επιπτώσεις σε όλη την οικονομική δραστηριότητα, ενώ συζήτησε με εκπροσώπους των αγροτικών και οικονομικών φορέων των δυο περιοχών. Στην Ημαθία συμμετείχαν επίσης οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Στέργιος Μουρτζίλας και Απόστολος Νεστορόπουλος και στην Πέλλα ο Βουλευτής και Περιφερειακός Σύμβουλος Λάκης Βασιλειάδης και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Άλκης Νουσηκύρου.
Μετά το πέρας της επίσκεψης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας δήλωσε: «Επισκέφτηκα σήμερα περιοχές της Ημαθίας και της Πέλλας, που έχουν πληγεί από τον πρόσφατο παγετό. Η καταστροφή στις καλλιέργειες είναι πολύ μεγάλη και το πλήγμα για τους αγρότες, τις επιχειρήσεις που ασχολούνται με την κονσερβοποιία και τη μεταποίηση των προϊόντων, τις μεταφορές, τις εξαγωγές, καθώς και για τους εργαζόμενους στην περιοχή, είναι σημαντικό. Ο παγετός προκάλεσε μεγάλο πλήγμα στον αγροδιατροφικό κλάδο, που αποτελεί πυλώνα της περιφερειακής μας οικονομίας. Ως Περιφέρεια σταθήκαμε από την πρώτη στιγμή δίπλα στους πληγέντες συμπολίτες μας. Σε συνεργασία με τους Περιφερειάρχες Θεσσαλίας και Δυτικής Μακεδονίας στείλαμε κοινή επιστολή στον Πρωθυπουργό, προκειμένου να γίνουν άμεσα οι εκτιμήσεις των ζημιών και να ληφθούν τα αναγκαία μέτρα στήριξης των πληγέντων. Οι αποζημιώσεις πρέπει να καταβληθούν άμεσα, διότι οι τοπικές κοινωνίες στερήθηκαν το βασικό τους εισόδημα, αλλά και την προοπτική τους για τη φετινή καλλιεργητική περίοδο. Σήμερα είχα την ευκαιρία να διαπιστώσω και από κοντά το μέγεθος της καταστροφής και να ενημερωθώ από τους εκπροσώπους των αγροτικών και οικονομικών φορέων. Δεσμεύομαι πως ως διοίκηση της Περιφέρειας θα πιέσουμε προς κάθε κατεύθυνση, προκειμένου να στηριχθούν το ταχύτερο οι πληγέντες των δυο νομών, που η οικονομική δραστηριότητά τους επηρεάζει συνολικά την οικονομία στην Κεντρική Μακεδονία και είναι κρίσιμη για την εθνική οικονομία».
Με τις επιπτώσεις των αλλεπάλληλων κυμάτων παγετού Μαρτίου-Απριλίου να βάζουν σε κίνδυνο ολόκληρη την αλυσίδα παραγωγής και μεταποίησης πυρηνόκαρπων οι Εθνική Διεπαγγελματική Οργάνωση Πυρηνοκάρπων, θέτουν ως αδήριτη ανάγκη την άμεση λήψη μέτρων από τους αρμόδιους φορείς με στήριξη του κλάδου σε όλα τα επίπεδα. Χαρακτηριστικά αναφέρουν
Η φετινή χειμερινή περίοδος διαμόρφωσε πολλές φορές συνθήκες που δημιουργούν προβλήματα στην παραγωγή φρούτων στις Π.Ε. Ημαθίας και Πέλλας αλλά και στους δήμους Αμυνταίου και Βελβεντού καθώς και σε περιοχές της Π.Ε. Λάρισας. Μετά τους παγετούς της 25ης και 26ης Μαρτίου, η ολοκληρωτική καταστροφή επήλθε τις πρωινές ώρες της 9ης και 10ης Απριλίου και άφησε ζημιές που σε πολλές περιπτώσεις φτάνουν και το 100%.
Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομίας, οι επιπτώσεις από τον παγετό και τις καταστροφές κινδυνεύουν να αποδειχθούν εφιαλτικές για το τοπικό εισόδημα, την περιφερειακή και την εθνική οικονομία. Οι επιχειρήσεις του κλάδου θα λειτουργήσουν με εξαιρετικά μειωμένη δυναμικότητα και ορισμένες ίσως δεν λειτουργήσουν καθόλου. Απειλείται έτσι άμεσα το μέλλον ενός κλάδου που από τα μεταποιημένα προϊόντα (κονσέρβες, χυμοί, κατάψυξη) εισάγει στη χώρα περισσότερα από 400εκ ευρώ και από τα νωπά περισσότερα επίσης από 350εκ ευρώ και απειλείται η θέση του leader της παγκόσμιας αγοράς για την κομπόστα ροδάκινου που με τόσους κόπους και θυσίες καταχτήθηκε.
Ο κλάδος των πυρηνοκάρπων δεν μπορεί από μόνος του να αντιμετωπίσει τις ανυπέρβλητες αυτές καταστάσεις και οφείλουμε συνεπώς να ζητήσουμε από την κυβέρνηση την άμεση στήριξη τόσο των πληγέντων αγροτών, όσο και των επιχειρήσεων και των εργαζομένων.
Επομένως, είναι απαραίτητη η παρέμβαση της πολιτείας με μέτρα στήριξης που θα βοηθήσουν αφενός να ξεπεραστούν οι δυσκολίες της φετινής χρονιάς και αφετέρου να στηριχθεί η θέση του κλάδου των πυρηνοκάρπων στην παγκόσμια αγορά.
Τα μέτρα που μπορούν να στηρίξουν την επιβίωση και την προοπτική του κλάδου είναι τα παρακάτω και θα πρέπει να ενταχθούν όλες οι εταιρείες και οι συνεταιριστικές οργανώσεις που τα πληγέντα προϊόντα προσφέρουν τουλάχιστον το 30% του κύκλου εργασιών τους.
Πρωτογενής τομέας
- Άμεση νέα πρόσληψη γεωπόνων εκτιμητών λόγω της μεγάλης έκτασης των ζημιών έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν με ταχύτητα οι εκτιμήσεις.
- Προκαταβολή αποζημίωσης ανά στρέμμα με βάση τις δηλώσεις ΟΣΔΕ 2021, διότι λόγω του υψηλού ποσοστού ζημίας και της έκτασης, οι παραγωγοί μέχρι την ολοκλήρωση των εκτιμήσεων θα αντιμετωπίσουν σοβαρό πρόβλημα επιβίωσης.
- Να μην καταβληθούν εκτιμητικά τέλη και να γίνει συμψηφισμός της αποζημίωσης με τα ασφάλιστρα αποκλειστικά μόνο για αυτή την περίπτωση των ζημιών. Όσοι κατέβαλαν ήδη εκτιμητικά τέλη, αυτά να συμψηφιστούν.
- Να γίνουν τραπεζικές ρυθμίσεις στους πληγέντες παραγωγούς με επιδότηση του επιτοκίου.
- Η αποζημίωση να καταβληθεί στο 100% της ζημίας, χωρίς απομειώσεις.
- Ποικιλίες των οποίων η παραγωγή καταστράφηκε και ο κανονισμός του ΕΛΓΑ τις εξαιρεί να αποζημιωθούν.
- Να καταργηθεί το μέγιστο όριο της αποζημίωσης των 70.000 ευρώ και να επανέλθει το όριο των 250.000 ευρώ.
- Οπωρώνες στους οποίους επλήγη και το φυτικό κεφάλαιο, να αποζημιωθούν.
- Να γίνει αναστολή των ασφαλιστικών και φορολογικών υποχρεώσεων.
- Μέριμνα για την είσπραξη από τις συνεταιριστικές οργανώσεις της αξίας των χορηγηθέντων γεωργικών εφοδίων
Τυποποίηση - Μεταποίηση
- Η μειωμένη η και καθόλου λειτουργία των επιχειρήσεων θέτει άμεσα θέμα διατήρησης του μόνιμου προσωπικού και μεγάλο περιορισμό του εποχιακού. Η επιδότηση της εκπαίδευσης εντός του χώρου εργασίας θα επιτρέψει τη συνέχιση της λειτουργίας των συμβάσεων τους
- Το ανά μονάδα κόστος των παραγόμενων προϊόντων θα εκτιναχθεί λόγω της σταθερότητας των παγίων δαπανών καθιστώντας την πώλησή τους δύσκολη ως αδύνατη. Η επιδότηση των παγίων δαπανών κατά τη φιλοσοφία του άρθρου 29 του ν.4772/2021 είναι απαραίτητη
- Τα δανειακά προγράμματα των εταιριών είναι αδύνατο να εξυπηρετηθούν με μειωμένη λειτουργία τους. Προτείνεται
Α) Αναστολή πληρωμής τοκοχρεολυσίων 2021-22 και ρύθμιση των πληρωμών με έναρξη από 31/3/2023 σε βάθος 10ετίσς
Β) Η πλήρης επιδότηση των δεδουλευμένων τόκων των παραπάνω δανείων
- Οι εταιρίες του κλάδου διαθέτουν ακίνητα μεγάλης επιφάνειας για τους χώρους παραγωγής και αποθήκευσης. Η τουλάχιστον 2ετής αναστολή καταβολής των φόρων και επιβαρύνσεων που προκύπτουν από αυτά είναι απαραίτητη
- Πολλές εταιρίες «τρέχουν» επιδοτούμενα επενδυτικά προγράμματα. Η αναμενόμενη μείωση του κύκλου εργασιών εύλογα θα δημιουργήσει προβλήματα στην υλοποίησή τους. Θα πρέπει να εγκριθεί η τουλάχιστον 2ετής παράταση υλοποίησής τους.
- Η στήριξη των εξαγωγών χρειάζεται χρηματοδότηση των συμμετοχών σε εκθέσεις και προγράμματα προώθησης
- Σε περιόδους περιορισμένης διαθεσιμότητας φρούτων ενισχύεται η παράνομη και παράτυπη διακίνηση τους (μαύρη διακίνηση). Είναι ευθύνη της πολιτείας να διαμορφώσει μέτρα εξυγίανσης του εμπορίου και
- Τελευταίο αλλά όχι λιγότερο σημαντικό. Πρέπει οπωσδήποτε να εξασφαλιστεί η ομαλή (έστω και περιορισμένη) λειτουργία των μονάδων με τον εμβολιασμό του συνόλου του προσωπικού κατά προτεραιότητα
Εποχιακοί Εργαζόμενοι
Να ενταχθούν και φέτος στο ταμείο ανεργίας ανεξαρτήτως του αριθμού ημερομισθίων, εφόσον το δικαιούνταν την προηγούμενη χρονιά.
Λοιποί Κλάδοι
Επίσης, θα πρέπει να ενταχθούν και οι εταιρείες-προμηθευτές του κλάδου, όπως παραγωγοί υλικών συσκευασίας, μεταφορείς κλπ.
Οι κινητοποιήσεις σε Πέλλα, Ημαθία και Λάρισα
Άμεση στήριξη με αποζημιώσεις και άλλα μέτρα για τις καταστροφές που προκάλεσαν οι διαδοχικοί παγετοί των τελευταίων εβδομάδων στις καλλιέργειές τους, διεκδικούν οι αγρότες του νομού Πέλλας, με πρώτο βήμα τη συγκέντρωση τρακτέρ στις πλατείες των χωριών την Τρίτη 20 Απριλίου και μία ημέρα μετά, την Τετάρτη 21 Απριλίου, στις 9 το πρωί, έναρξη μηχανοκίνητης πορείας στο δημαρχείο Σκύδρας και κατόπιν στο Διοικητήριο της Έδεσσας.
Η απόφαση λήφθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στη Σκύδρα στις 16 Απριλίου, ενώ στην κινητοποίηση δηλώνουν ότι θα συμμετέχουν ο Αγροτικός Σύλλογος Δήμου Σκύδρας, ο Αγροκτηνοτροφικός Σύλλογος «Ενότητα», ο Αγροτικός Σύλλογος «η Ομόνοια», ο Αγροτικός Σύλλογος Πέλλας, το Σωματείο Βιοκαλλιεργητών Πέλλας και ο Σ.Ε.Α.Σ. Πέλλας.
Θέμα της σύσκεψης, η ολοκληρωτική καταστροφή των αγροτικών καλλιεργειών, μετά τον παγετό της 8ης και 9ης Απριλίου που αποτελείωσε ότι άφησε ο παγετός της 24ης, 25ης και 26ης Μαρτίου.
«Απαιτούμε πλέον λύσεις και δεσμεύσεις στα προβλήματά μας, ώστε να αποτραπεί η φτωχοποίηση της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας και η οικονομική εξαθλίωση των αγροτών», αναφέρεται στην ανακοίνωση- κάλεσμα που εξέδωσαν οι συμμετέχοντες φορείς προς τους αγρότες του νομού, χαρακτηρίζοντας την παρουσία τους στην κινητοποίηση ως απαραίτητη.
Με ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης σχετικά με τη σύσκεψη η Δήμαρχος Σκύδρας Κατερίνα Ιγνατιάδου σημείωσε πως «τόνισα ότι ήδη έπρεπε να είχε αποφασιστεί η μη καταβολή των εκτιμητικών τελών, εν όψει της οικονομικής εξάντλησης των αγροτών, που ήδη διέθεσαν χρήματα για τις καλλιεργητικές εργασίες και θα διαθέσουν περαιτέρω για τη διάσωση του φυτικού κεφαλαίου, παρά την ανύπαρκτη παραγωγή. Ακολούθως, ενημέρωσα ότι την ίδια ημέρα του παγετού απέστειλα έγγραφο στον ΕΛΓΑ Βέροιας, ζητώντας την άμεση έναρξη των αυτοψιών, ελέγχου και αναγγελιών.
Αναγκαία:
- Η περαιτέρω κήρυξη του νόμου μας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.
- Η καταβολή αποζημιώσεων στους αγρότες, όπως έγινε και στο παρελθόν.
- Η Αναστολή όλων των υποχρεώσεων των αγροτών σε Δημόσιο, ταμεία, τράπεζες.
- Ο Συμψηφισμός των ασφαλιστικών εισφορών με τις αποζημιώσεις.
- Η Στήριξη μέσω ΟΑΕΔ όλου του μόνιμου και εποχικού προσωπικού των μεταποιητικών επιχειρήσεων.
- Η Κάλυψη όλων των καλλιεργειών που καταστράφηκαν, σε όποιο στάδιο και αν βρίσκονται (ανθοφορία, καρπόδεση, καρποφορία).
- Αποζημίωση στο 100% της ζημιάς.
- Άμεση στελέχωση του υποκαταστήματος του ΕΛΓΑ Βέροιας, με εξειδικευμένο προσωπικό.
- Πρόταση του προέδρου του Αγροτικού Συλλόγου Σκύδρας Πάνου Πασάκη, για έκδοση προγράμματος από την περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, στήριξης όλων των αγροτών, όπως έκανε και με τις επιχειρήσεις."
ΕΙΝΑΙ ΘΕΜΑ ΕΠΙΒΙΩΣΗΣ…
Η ΑΓΡΟΤΙΚΉ ΠΑΡΑΓΩΓΗ ΕΙΝΑΙ Ο ΠΥΛΩΝΑΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗΣ ΤΟΥ ΤΟΠΟΥ ΜΑΣ, ΕΙΝΑΙ Ο ΣΤΥΛΟΒΑΤΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΑΣ, ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΣΤΗΡΙΓΜΑ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΚΩΝ ΤΑΞΕΩΝ.
ΙΔΩΜΕΝ ΛΟΙΠΟΝ...».
Η Ενωτική Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων νομού Λάρισας ανακοινώνει τρεις κινητοποιήσεις τις ερχόμενες ημέρες και καλεί τους αρμόδιους φορείς να επισπεύσουν τις εκτιμήσεις των ζημιών, να καταβάλλουν τις αναγκαίες προκαταβολές αποζημιώσεων και να εντάξουν στο μέτρο και τα σιτηρά της περιοχής των οποίων η ολοκληρωτική καταστροφή οφείλεται αποκλειστικά στον παγετό. Η ανακοίνωσή τους αναφέρει:
Όλος ο Νομός Λάρισας αντιμετωπίζει τεράστιες ζημιές από τον παγετό σε πολλές καλλιέργειες. Σχεδόν όλες οι δενδρώδεις καλλιέργειες, αμπέλια, τομάτα, σιτηρά έχουν υποστεί ζημιές στο 100% της παραγωγής για συνεχόμενη χρονιά από τον παγετό. Αυτό σημαίνει μεγάλη μείωση του εισοδήματος για μια ακόμη χρονιά, καθώς ο αναχρονιστικός και άδικος κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αποζημιώνει και δεν καλύπτει την απώλεια εισοδήματος στο 100%.
Η ΕΟΑΣΝΛ καλεί τους συναδέλφους αγρότες που με απόγνωση είδαν την παραγωγή τους να καταστρέφεται να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους και να απαιτήσουν δίκαιες και έγκαιρες αποζημιώσεις.
Τους καλούμε να δώσουν μαζικό κα βροντερό παρών στις μεγάλες κινητοποιήσεις και συλλαλητήρια που γίνονται σε επαρχίες του Νομού μας αυτή την εβδομάδα.
Τρίτη 20 Απριλίου 9.30 το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ στον Τύρναβο.
Τετάρτη 21 Απριλίου 12 το μεσημέρι συγκέντρωση στην πλατεία Ελασσόνας.
Πέμπτη 22 Απριλίου 9.30 το πρωί συλλαλητήριο με τρακτέρ στην Αγιά.
Τηρώντας φυσικά όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας από την πανδημία όπως πάντα κάνει το οργανωμένο αγροτικό κίνημα στις κινητοποιήσεις του.
Διεκδικούμε:
Άμεσα προκαταβολή από τον ΕΛΓΑ σε όλους όσους έχουν κάνει δήλωση ζημιάς για τον παγετό στις καλλιέργειες τους. Να μπορέσουν να συνεχίσουν τις καλλιεργητικές δραστηριότητες καθώς έστω και αν δεν υπάρχει παραγωγή οι καλλιεργητικές φροντίδες καθώς και τα έξοδα θα «τρέχουν» στις δενδρώδεις καλλιέργειες-αμπέλια, και να καλύψουν τα έξοδα διαβίωσης.
Άμεσες εκτιμήσεις, πορίσματα και αποζημίωση στο 100% και όχι να περιμένουν οι αγρότες να αποζημιωθούν μετά από ένα χρόνο όπως συνέβη με τον παγετό του 2020 που οι αποζημιώσεις δόθηκαν μετά από 377 ημέρες.
Αναστολή με νομοθετική ρύθμιση των άρθρων 7 και 9 του κανονισμού του ΕΛΓΑ. Αν δεν ανασταλούν εδώ και τώρα αυτά τα άρθρα δεν πρόκειται να αποζημιωθούν στο 100% της ζημιάς οι παραγωγοί. Ακόμη και ολοκληρωτική απώλεια παραγωγής να έχουν, όσο θα ισχύουν αυτά τα δυο άρθρα, από τον παγετό για τις μεν δενδρώδεις καλλιέργειες θα αποζημιωθούν το ανώτερο 61.6% της ζημιάς και σε αμπέλια και άλλες καλλιέργειες στο 74.6%.
Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% από όλες τις φυσικές καταστροφές και νόσους, την παραγωγή και το κεφάλαιο με επαρκή κρατική χρηματοδότηση.
Ο ΕΛΓΑ να γίνει δημόσιος φορέας, καμιά σκέψη για ιδιωτική ασφάλιση της παραγωγής όπως σαφέστατα ανακοίνωσε αυτή την πρόθεση ο ίδιος ο Πρωθυπουργός με τις πρόσφατες δηλώσεις του από την Κορινθία.
ΣΙΤΗΡΑ: Έχουμε γίνει αποδέκτες καταγγελιών από συνάδελφους. Ενώ ο παγετός έχει προκαλέσει απώλεια παραγωγής, κατά την τακτική του ΕΛΓΑ που γίνεται και σε άλλα προϊόντα για ζημιογόνα αίτια, λένε ότι η ζημιά οφείλεται σε μύκητα και όχι στον παγετό και έτσι ο μύκητας δεν αποζημιώνεται από τον ΕΛΓΑ.
Αυτό γίνεται γιατί τα χρήματα του ΕΛΓΑ δεν επαρκούν να καλύψουν τις ζημιές και έτσι πετάνε απέξω καλλιέργειες. Τα ΣΙΤΗΡΑ πρέπει και αυτά να αποζημιωθούν για την απώλεια παραγωγής που οφείλεται σε παγετό και προκαλεί τον μύκητα.
ΤΟΜΑΤΑ: Μιλάμε για ολική καταστροφή των φυτών και της παραγωγής. Να υπάρξει άμεση εκτίμηση και να αποζημιωθούν οι παραγωγοί για τα καλλιεργητικά έξοδα και τα έξοδα επαναφύτευσης στο 100%.
Σπ. Λιβανός για παγετό από Νεμέα: Οι παραγωγοί θα αποζημιωθούν με βάση τα δεδομένα της ειδικής καταστροφής, εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ
Εκτός κανονισμών του ΕΛΓΑ, αλλά με βάση τα δεδομένα της μεγάλης φυσικής καταστροφής που υπέστησαν οι παραγωγοί από τους διαδοχικούς και πρωτόγνωρους για τα ελληνικά δεδομένα παγετούς, θα αποζημιωθούν οι αγρότες, τόνισε από τη Νεμέα ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, ο οποίος συνόδευσε τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη κατά την επίσκεψή του σε καλλιέργειες που επλήγησαν από τον πρόσφατο παγετό.
Τη Δευτέρα, όπως ανακοίνωσε ο ΥΠΑΑΤ κ. Λιβανός, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη προκειμένου να βρεθούν πόροι για να πληρωθούν το συντομότερο οι παραγωγοί για την απώλεια του εισοδήματός τους, αφού, βεβαίως, προηγουμένως, διαπιστωθεί το μέγεθος των ζημιών, το οποίο θα γίνει εμφανές κατά την καρποφορία.
Οι δηλώσεις του κ. Λιβανού έχουν ως εξής:
«Ο παγετός που έπληξε και τη Νεμέα και την Κορινθία αλλά και μεγάλα τμήματα της Βορείου Ελλάδας, και ένα κομμάτι της Θεσσαλίας ήταν πρωτόγνωρος. Ήταν απανωτοί παγετοί, πρωτόγνωροι για τα ελληνικά δεδομένα. Η κυβέρνηση, ο ίδιος ο πρωθυπουργός, όπως και στις προηγούμενες φυσικές καταστροφές, δείχνει απόλυτη ευαισθησία και συμπαράσταση. Είναι απόλυτα ενημερωμένος για την κατάσταση και την εξέλιξή της. Όπως είπε κι εκείνος ήδη οι ελεγκτές του ΕΛΓΑ έχουν αυξηθεί. Έχουμε προσλάβει όλους όσους μπορούσαμε για να έχουμε μια καλή εποπτεία σε όλα τα χωράφια τα οποία έχουν πρόβλημα. Τον επόμενο μήνα που θα έχουν καρπίσει τα δένδρα μας και εδώ και στη Βόρεια Ελλάδα, θα γίνει αποτίμηση. Οι αναγγελίες θα προχωρήσουν και στο πλαίσιο αυτό θα στηρίξουμε όποιον είχε ζημιές για όποια επίπτωση είχε στην παραγωγή του και στο εισόδημά του. Επειδή αυτή είναι μια μεγάλη καταστροφή που ξεφεύγει από τις συνήθεις, θα γίνει στο υπουργείο Οικονομικών σύσκεψη με τη συμμετοχή του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και του ΕΛΓΑ, για να αποτιμήσουμε την κατάσταση και να δούμε πώς – παρόλο το δύσκολο δημοσιονομικό πλαίσιο βρίσκεται η χώρα- θα μπορέσουμε να απλώσουμε και πάλι το δίκτυ προστασίας προς όλους τους παραγωγούς μας».
Ερώτηση: Με βάση τα δεδομένα οι καλλιεργητές θα αποζημιωθούν το 2022. Υπάρχει τρόπος να αλλάξει; Έχετε μέριμνα;
«Το παλιό καθεστώς των καθυστερήσεων είδαμε και στις μεγάλες καταστροφές του «Ιανού», ότι κάμφθηκε. Δηλαδή οι πληρωμές έγιναν άμεσα. Έγιναν πολύ πιο πριν από τη στιγμή που περίμεναν ακόμα και οι ίδιοι οι δικαιούχοι. Η καταστροφή αυτή που είναι επίσης πολύ μεγάλη, θα γίνει με παράλληλο τρόπο. Δηλαδή δεν θα περιμένουν τις καθυστερημένες πληρωμές που έχουμε συνηθίσει στο παρελθόν από τον ΕΛΓΑ, όπως σας είπα πριν, αφού γίνουν όλες οι αποτιμήσεις και αφού βρεθεί η φόρμουλα για να αντιμετωπίσουμε αυτό το πρόβλημα. Από την άλλη θίγετε ένα ζήτημα για το πώς λειτουργεί ο ΕΛΓΑ. Εκεί λοιπόν δουλεύουμε και είναι προτεραιότητά μου από την στιγμή που πήγα στο ΥΠΑΑΤ, να δούμε πώς μπορούμε να ξαναφτιάξουμε τον κανονισμό του ΕΛΓΑ σε σύγχρονο πλαίσιο. Έχουμε ήδη ζητήσει και περιμένουμε από την Παγκόσμια Τράπεζα μια μελέτη η οποία θα αποτιμήσει τις επιπλοκές της κλιματικής αλλαγής στο κομμάτι της παραγωγής και άρα των ασφαλίσεων, έχουμε έναν ανοιχτό διάλογο. Δεν υπάρχει αναλογιστική μελέτη αλλά υπάρχει μια μελέτη και αποτύπωση της πραγματικότητας. Η ηγεσία του ΕΛΓΑ αλλά και το σύνολο των υπαλλήλων του όταν τους επισκέφθηκα, θέλουν να μπούμε σε αυτή τη διαδικασία. Είναι όμως μια δύσκολη άσκηση και μια δουλειά που πρέπει να γίνει, αλλά σε αυτή τη φάση θα λειτουργήσουμε όχι με βάση τους κανονισμούς του ΕΛΓΑ -για να καθησυχάσουμε τους παραγωγούς- αλλά με βάση τα δεδομένα της ειδικής φυσικής καταστροφής που θα είναι η ανταποδοτικότητα άμεση».