Καλό Αύγουστο και βλέπουμε το 40% για αποζημιώσεις καθώς ήρθε αργά η νέα τροπολογία Λιβανού
Η σχετική ενημέρωση από το υπουργείο αναφέρει ότι ξεκινούν οι προκαταβολές, ωστόσο στο κείμενο της τροπολογίας υπάρχει πρόβλεψη “δικλείδας ασφαλείας” που ορίζει την πίστωση της προκαταβολής του 40% το αργότερο μέχρι την 31η Οκτωβρίου του 2021. Επιπλέον η ενημέρωση από τις περιοχές που επλήγησαν από τον παγετό, θέλει την διαδικασία των εκτιμήσεων να βρίσκεται ακόμα σε αρχικό στάδιο. Ενδεικτικά, στο Αμύνταιο ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα το έργο τους οι εκτιμητές του ΕΛΓΑ, σύμφωνα με το ρεπορτάζ.
Το σίγουρο είναι ότι η ζημιά στις καλλιέργειες από τα πέντε κύματα παγετού θα αποζημιωθεί αθροιστικά, εξατομικευμένα και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ. Βέβαια, δεν είναι λίγοι οι πληγέντες αγρότες που φοβούνται ότι για να γίνουν όλα αυτά θα φτάσει….. Οκτώβριος. Να σημειωθεί ότι υπάρχει για κάθε υποκατάστημα μία γενική εκτίμηση, όπως αυτή έγινε από τους τομεάρχες του φορέα, ωστόσο επιμένουν ότι η πληρωμή των παραγωγών δεν θα γίνει οριζόντια, αλλά ατομικά. Και μπορεί οι επιτελείς της Βάθη και της Δομοκού να έχουν μιλήσει για αποζημιώσεις στο 100% της ασφαλιζόμενης αξίας, ωστόσο στην περίπτωση του παγετού, σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ, σε ζημιά στο 100% η μείωση βάσει της οποίας γίνεται ο υπολογισμός διαμορφώνεται στο 30%, δηλαδή (100%-30%x0,88).
Συγκεκριμένα η τροπολογία για τις αποζημιώσεις των παραγωγών που επλήγησαν από τον παγετό έχει ως εξής:
«1. Ειδικά για τις ζημιές που προκλήθηκαν σε αγροτικές καλλιέργειες από τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από την 15η.2.2021 έως και την 20η.4.2021 σε διαδοχικές χρονικές περιόδους, λόγω της μοναδικής φύσης του στις Περιφέρειες της χώρας και στο σύνολο των Περιφερειακών Ενοτήτων τους, ισχύουν τα εξής:
α) Το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο δύναται να ανέρχεται έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε, κατά παρέκκλιση των παρ. 5 και 6 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α' 160) και της παρ. 2 του άρθρου 23 της υπ' αρ. 157502/27.7.2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 1668). Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α., καθορίζεται το ανώτατο ετήσιο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο.
β) Ο Οργανισμός Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) μπορεί, μετά από απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του, μέχρι την 31η Οκτωβρίου 2021, να χορηγεί στους δικαιούχους προκαταβολή μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, την οποία δικαιούνται, και να καθορίζει ποσοστό προκαταβολής διαφορετικό ανά ζημιογόνο αίτιο ή ανά προϊόν ή ανά γεωγραφική ζώνη, κατά παρέκκλιση της παρ. 1 του άρθρου 11, της παρ. 2 του άρθρου 12 και της παρ. 1 του άρθρου 15 του ν. 3877/2010, της παρ. 1 του άρθρου 24 της υπ' αρ. 157502/27.7.2011 κοινής υπουργικής απόφασης, των παρ. 1 και 2 του άρθρου 20 της υπ' αρ. 157501/27.7.2011 κοινής απόφασης των Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 1669), καθώς και των παρ. 2, 3, 5 και 6 του άρθρου 7 της υπ' αρ. 425/42522/20.5.2013 κοινής απόφασης των Αναπληρωτών Υπουργών Οικονομικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (Β' 1239).γ) Κατά όμοιο τρόπο με εκείνο της περ. β΄ δύνανται να λαμβάνουν προκαταβολές μέχρι ποσοστού 40% της εκτιμηθείσας αποζημίωσης, όσοι υπέστησαν ζημιές στις καλλιέργειές τους, οι οποίες ήταν σε προανθικό στάδιο, εντασσόμενες στο Ειδικό (AD HOC) Πρόγραμμα Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων για τον «Παγετό Άνοιξη 2021» από την 15η.2.2021 έως και την 20η.4.2021, το οποίο θα υποβληθεί για έγκριση στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Στο ως άνω πρόγραμμα θα περιλαμβάνονται όλες οι ζημιές από την 15η.2.2021 έως και την 20η.4.2021 στις καλλιέργειες που ήταν σε προανθικό στάδιο και δεν καλύπτονται από τον Κανονισμό Ασφάλισης του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.). Για το ανώτατο όριο αποζημίωσης ανά αγροτεμάχιο για τις ζημιές της παρούσας περίπτωσης εφαρμόζεται η περ. α’.»
«Το τρίτο εδάφιο της παρ. 5 του άρθρου 6 του ν. 3877/2010 (Α΄ 160) αντικαθίσταται και η παρ. 5 διαμορφώνεται ως εξής:
“5. Ως ανώτατο όριο αποζημίωσης το οποίο μπορεί να καταβάλει ο ΕΛ.Γ.Α. στους δικαιούχους ορίζεται η μεγαλύτερη αποζημίωση που μπορεί να δοθεί με βάση τους κανονισμούς ασφάλισης φυτικού και ζωικού κεφαλαίου του ΕΛ.Γ.Α., οι οποίοι ισχύουν κάθε φορά, δεν μπορεί όμως να υπερβαίνει συνολικά ανά δικαιούχο και ανά έτος τις εβδομήντα χιλιάδες (70.000) ευρώ. Ειδικά για καλλιέργειες που καλλιεργούνται σε δύο (2) περιόδους εντός του ιδίου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή), το ανώτατο όριο ανά δικαιούχο αποζημίωσης, προσδιορίζεται μέχρι το διπλάσιο του οριζομένου στο προηγούμενο εδάφιο ορίου των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ. Με κοινή απόφαση των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, η οποία εκδίδεται μετά από εισήγηση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΛ.Γ.Α., στις περιπτώσεις ζημιών κατά την εκδήλωση των φυσικών κινδύνων των περ. α’, β’, δ’, ε’, στ’ και ζ’ της παρ. 1 του άρθρου 5, το ποσό της αποζημίωσης υπολογίζεται μέχρι το όριο του τριπλάσιου ποσού των εβδομήντα χιλιάδων (70.000) ευρώ, όπως ορίζεται στο πρώτο εδάφιο”».
Ο σχολιασμός του υπουργείου αναφέρει:
Κατατέθηκε στη Βουλή από τον Σπήλιο Λιβανό η ρύθμιση για τις πληρωμές του παγετού «Άνοιξη 2021»- Ξεκινούν οι προκαταβολές
Η κυβέρνηση κάνει πράξη τη δέσμευσή της για κάλυψη των ζημιών από τον παγετό της άνοιξης του 2021 και προβλέπει την άμεση προκαταβολή του 40% των αποζημιώσεων στους δικαιούχους παραγωγούς.
Συγκεκριμένα, με τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός, στο νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης «ΟΡΓΑΝΙΚΟΣ ΝΟΜΟΣ ΤΟΥ ΕΛΕΓΚΤΙΚΟΥ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΣΥΝΑΦΕΙΣ ΡΥΘΜΙΣΕΙΣ», προβλέπεται κατά παρέκκλιση της ισχύουσας νομοθεσίας η δυνατότητα καταβολής αποζημίωσης για έως το 100% της ασφαλιζόμενης αξίας της παραγωγής του αγροτεμαχίου που ζημιώθηκε καθώς και η προκαταβολή του 40% της ζημιάς. Μάλιστα ορίζεται ασφαλιστική δικλείδα για την προκαταβολή μέχρι 40%, ως απώτατο χρονικό όριο, η 31η Οκτωβρίου 2021.
Επίσης προβλέπεται η δυνατότητα είσπραξης προκαταβολής μέχρι ποσοστού 40% για τους παραγωγούς που οι καλλιέργειές τους ήταν σε προανθικό στάδιο.
Τέλος αυξάνεται το όριο ανά δικαιούχο από 70.000 ευρώ σε ποσό μέχρι τις 140.000 ευρώ για τα προϊόντα εκείνα που καλλιεργούνται σε δύο περιόδους εντός του ίδιου έτους (εαρινή και φθινοπωρινή). Το ανωτέρω ποσό δύναται να τριπλασιασθεί μετά από απόφαση των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομικών, για συγκεκριμένες ζημίες, μεταξύ των οποίων και ο παγετός.
Τώρα γίνεται η πρόσληψη 150 γεωπόνων στον ΕΛΓΑ για το παγετό
Την απελευθέρωση 2,4 εκατ. ευρώ για την πρόσληψη 140 γεωπόνων και 10 κτηνιάτρων που θα στελεχώσουν τον ΕΛΓΑ προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία εκτιμήσεων των ζημιών του παγετού ανακοινώνει το υπουργείο τρεις μήνες μετά την καταστροφή και επτά εργάσιμες πριν παρέλθει ο Ιούλιος, μήνας κατά τον οποίο θα γινόταν η πίστωση της προκαταβολής 40% που έχει τάξει ο υπουργός Σπήλιος Λιβανός στους παραγωγούς.
Η διάρκεια της απασχόλησης εκτείνεται σε έως οχτώ μήνες, ενώ το συνολικό ύψος της δαπάνης για τις προσλήψεις ανέρχεται στο ποσό των 2.400.000,00 ευρώ (590.000,00 ευρώ για το έτος 2021 και 1.810.000,00 ευρώ για το έτος 2022).
Ειδικότερα, το αίτημα του ΕΛ.Γ.Α –Ν.Π.Ι.Δ. αφορά στην πρόσληψη προσωπικού συνολικά 157 ατόμων διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για κάλυψη παροδικών αναγκών του Οργανισμού, χρονικής διάρκειας απασχόλησης μέχρι οκτώ (8) μήνες, ως εξής :
α) εκατόν πενήντα (150) ατόμων γεωτεχνικών (140 ατόμων ΠΕ Γεωπόνων και 10 ατόμων ΠΕ Κτηνιάτρων),
β) τριών (3) ατόμων πληροφορικής (2 ατόμων ΠΕ Πληροφορικής και ενός (1) ατόμου ΤΕ Πληροφορικής) και
γ) τεσσάρων (4) ατόμων ΠΕ Διοικητικών – Οικονομικών.
Η δαπάνη αυτή θα καλυφθεί από τα έσοδα του Οργανισμού και για τον λόγο αυτό έχουν προβλεφθεί σχετικές πιστώσεις στον προϋπολογισμό του τρέχοντος έτους αλλά και του έτους 2022, διότι μέρος της απασχόλησης του αιτούμενου προσωπικού θα πραγματοποιηθεί εντός του 2022
Σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται μεταξύ άλλων :
Ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιος Λιβανός ενέκρινε την πρόσληψη 157 ατόμων, διαφόρων ειδικοτήτων, με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου για την κάλυψη παροδικών αναγκών στον Οργανισμό Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛ.Γ.Α.) – Ν.Π.Ι.Δ.».
Οι προσλήψεις κρίθηκαν αναγκαίες καθώς από το Φεβρουάριο του έτους 2021 σημειώθηκαν επανειλημμένα παγετοί που δημιούργησαν αρκετά προβλήματα σε πολλές περιοχές της χώρας. Επιπρόσθετα, σημειώθηκαν σημαντικές ζημιές σε καλλιέργειες σιτηρών, δενδρωδών καλλιεργειών, χειμερινών κηπευτικών και εσπεριδοειδών σε όλη την επικράτεια της χώρας, υποβλήθηκε αυξημένος αριθμός αναγγελιών για ζημιές στο ζωικό κεφάλαιο καθώς και στο πάγιο κεφάλαιο, ενώ αναμένονται ζημιές και στο φυτικό κεφάλαιο. Η έγκαιρη υλοποίηση του έργου των εκτιμήσεων των εκτεταμένων ζημιών, από τα ανωτέρω αναφερόμενα αλλά και από άλλα ακραία καιρικά φαινόμενα που θα σημειωθούν κατά τη διάρκεια του έτους, ωστόσο, είναι αδύνατη από το γεωτεχνικό προσωπικό που διαθέτει σήμερα ο ΕΛ.Γ.Α., μετά την αποχώρηση από την υπηρεσία μεγάλου μέρους των γεωτεχνικών τακτικών υπαλλήλων την τελευταία πενταετία λόγω συνταξιοδότησης και κινητικότητας.
21-07-2021 17:02mimis
ΛΑΜΟΓΙΑ ΔΕΞΙΟΙ ΠΛΗΡΩΣΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΡΟΤΕΣ .ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΝΑ ΔΙΝΕΤΕ ΛΕΦΤΑ ΝΕ ΤΟ ΤΣΟΥΒΑΛΙ ΣΤΑ ΚΑΘΗΚΙΑ ΤΟΥΣ ΚΛΕΦΤΕΣ ΤΟΥΣ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑΡΧΕΣ.ΤΑ ΦΙΚΑΡΑΚΙΑ ΣΑΣ ΟΙ ΔΙΕΦΘΑΡΜΕΝΟΙ
Απάντηση21-07-2021 13:50stef
και εμεις τα κοροιδα περιμενουμε απο περσι τον μαιο , δεν ξανα δινω φραγκο στον ελγα απατεωνες
Απάντηση