BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Τέλη μήνα οι έκτακτες ενισχύσεις σε 12 προϊόντα με 93 εκατ. ευρώ

Ξεκλειδώνουν προς τα τέλη του µήνα τα κρατικά ταµεία για τις έκτακτες ενισχύσεις χιλιάδων αγροτών, οι οποίες καλύπτουν µια σειρά οπωροκηπευτικών, µε πιο πρόσφατη την περίπτωση των ροδάκινων, νεκταρινιών και βερίκοκων

10b_9

Πέτρος Γκόγκος

61
55

Τέλη μήνα οι  έκτακτες ενισχύσεις σε  12 προϊόντα, ουκρανικά  και de minimis με 93  εκατ., φήμες για κεράσι

Η εν λόγω πληρωµή των 93 εκατ. ευρώ (50 εκατ. ουκρανόµετρα και 43 εκατ. de minimis), για την ηµεροµηνία της οποίας (τέλη Μαρτίου) φέρεται ότι δεσµεύτηκε προ ολίγων ηµερών ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Γιώργος Γεωργαντάς, θα αφορά τόσο τα λεγόµενα ουκρανόµετρα, όσο και τα de minimis που έχουν εξαγγελθεί, αφού ουσιαστικά η διάκριση σε αυτές τις δύο κατηγορίες επήλθε κυρίως προς διευκόλυνση των αρχών να «νοµιµοποιήσουν» τη στήριξη στις Βρυξέλλες.

Την ίδια στιγµή, δεν αποκλείεται να υπάρξει νέα διεύρυνση της λίστας και σε άλλες καλλιέργειες, όπως τα κεράσια, µε τις πιέσεις των παραγωγών προς τους τοπικούς βουλευτές να εντείνονται.

Μέχρι στιγµής, έκτακτες κρατικές ενισχύσεις (πέρα από την περίπτωση των µελισσοκόµων) έχουν εξαγγελθεί επίσηµα σε µήλα, κάστανα, ροδάκινα, νεκταρίνια, βερίκοκα, σπαράγγια ∆ήµου Αλµωπίας, φασόλια και γίγαντες ΠΕ Φλώρινας και Καστοριάς, καπνό της ΠΕ Ροδόπης, επιτραπέζια σταφύλια ΠΕ Καβάλας, ζαχαρότευτλα σε όλη τη χώρα, κρόκο Κοζάνης, θερµοκήπια Μαραθώνα και αλιείς καραβίδας στα Σέρβια Κοζάνης.

Ποσά ενίσχυσης πάντως έχουν ανακοινωθεί µέχρι σήµερα για την καλλιέργεια µήλων ανά ποικιλία και κλιµακωτά τα 250 µε 300 ευρώ ανά στρέµµα. Στις αποζηµιώσεις αυτές κατά περίπτωση συνυπολογίζεται και η επιβάρυνση λόγω φυτοϋγειονοµικών προσβολών (καρπόκαψα). Η καλλιέργεια κάστανου ενισχύεται µε 150 ευρώ το στρέµµα, ως αποτέλεσµα των ζηµιογόνων παραγωγικών παραµέτρων και της ιδιαίτερης φυτουγειονοµικής προσβολής.

Για τα πυρηνόκαρπα (πλην  κερασιών) ο προγραµµατισµός του υπουργείου, έρχεται να εξασφαλίσει µια οριζόντια ενίσχυση 70 ευρώ ανά παραγωγικό στρέµµα για όλες τις ποικιλίες ροδάκινων (συµπύρηνα και επιτραπέζια), βερίκοκων και νεκταρινιών ενώ ταυτόχρονα κατεβάζει στο 30% (έναντι του αρχικού 40 µε 50%) το ποσοστό ζηµιάς από βροχές για ένα συµπλήρωµα ενίσχυσης 80 ευρώ σε όσες ποικιλίες επλήγησαν.

Η ρύθµιση για τα 70 ευρώ αφορά όσους από τους ανωτέρω παραγωγούς δεν έχουν ήδη λάβει αποζηµίωση και περιλαµβάνει 246.315 στρέµµατα. Υπενθυµίζεται ότι πριν λίγους µήνες, το ουκρανόµετρο µοίρασε από το αποθεµατικό κρίσης αποζηµίωση 72,5 ευρώ το στρέµµα σε µέλη Οµάδων Παραγωγών, κάτι που προκάλεσε αντιδράσεις και επιχειρείται να διορθωθεί τώρα µε την κρατική αποζηµίωση των 70 ευρώ το στρέµµα σε όσους δεν πληρώθηκαν τότε. Οι αποζηµιώσεις των βροχών αφορούν ποικιλίες που επλήγησαν σε ποσοστό άνω 30% δυνάµει του από 7/9/2022 πορίσµατος του αρµόδιου γραφείου ΕΛΓΑ Ηµαθίας. Για τις καλλιέργειες αυτές θα δοθούν ανά παραγωγικό στρέµµα 80 ευρώ για τα επιτραπέζια ροδάκινα, τα βερίκοκα και τα νεκταρίνια και 65 ευρώ ανά παραγωγικό στρέµµα για τα ροδάκινα µεταποίησης (συµπύρηνα).

Πριµ για αχλάδι Τυρνάβου και κεράσι Β. Ελλάδας

∆εσµεύσεις ότι θα µπει το κεράσι της Πέλλας, το αχλάδι και το επιτραπέζιο σταφύλι του Τυρνάβου, στη λίστα των προϊόντων που θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση προσπαθούν να αποσπάσουν αγροτοσυνδικαλιστές και παραγωγοί των περιοχών αυτών από την ηγεσία  του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ενώ οι διαρροές θέλουν την κυβέρνηση να προχωρά ανεξαρτήτως πιέσεων στη συµπερίληψη των προϊόντων αυτών στα ουκρανόµετρα ή τα de minimis. To ρεπορτάζ αναφέρει ότι παρά τις αλλεπάλληλες δεσµεύσεις, οι παραγωγοί κερασιού δεν έχουν λάβει ακόµη καµία αντισταθµιστική στήριξη για την απώλεια άνω των 600 ευρώ το στρέµµα, που κατέγραψαν στο εισόδηµά τους, βάσει στοιχείων της περιόδου 2019-2022, λόγω του ρωσο-ουρκανικού πολέµου.

«Ο κόσµος µπαίνει στα χωράφια για τις λιπάνσεις και τα πρώτα ραντίσµατα της φετινής καλλιεργητικής σεζόν, αλλά δεν µπορεί να ανταπεξέλθει. Αν δεν µας δώσουν µια στήριξη, δεν θα µπορέσουµε να καλλιεργήσουµε σωστά», σχολιάζει ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Μεσηµερίου Πέλλας, Τάσος Βλαδίκας.

Σχετική ανακοίνωση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας έχει ως ακολούθως:

«Η πρόσφατη ανακοίνωση από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  για τις αποζημιώσεις στα πυρηνόκαρπα  που υπέστησαν ζημίες από τις βροχοπτώσεις του 2022  με το απαράδεκτα ποσά των  65 και 80 ευρώ το στρέμμα μας βρίσκει απόλυτα αντίθετους και εκφράζουμε την απογοήτευση και την οργή του Αγροτικού κόσμου για την υπαναχώρηση από την αρχική εξαγγελία που υποσχόταν 135 και 150 ευρώ. Σαφώς δεν θεωρούμε ότι και τα αρχικά ποσά που είχαν εξαγγελθεί κάλυπταν την πραγματική ζημία των αγροτών, διότι   με τις καταγραφείσες ζημίες από τις εκθέσεις του ΕΛΓΑ ποσοστών ζημίας 40 – 50% και άνω,  οι αποζημιούμενες αξίες έπρεπε να υπερβαίνουν το διπλάσιο και το τριπλάσιο των ανωτέρω ποσών, εάν αποζημιώνονταν από τον ΕΛΓΑ .

Και εύλογα τίθεται το ερώτημα. Έως πότε δεν θα εφαρμόζεται ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ,  που αποδεδειγμένα καλύπτει αυτές τις ζημίες, μάλιστα χωρίς να απαιτείται καμία τροποποίηση και θα αναγκαζόμαστε να απλώνουμε κάθε φορά χέρι ζητιανιάς στις εκάστοτε Κυβερνήσεις  για να μας δίνουν αυτό που δικαιούμαστε από το Νόμο; Και έως ως πότε θα πρέπει να βγαίνουμε στους δρόμους για να παίρνουμε αυτό που δικαιωματικά μας αναλογεί από το ασφαλιστικό σύστημα;

Ταυτόχρονα επισημαίνουμε  και προειδοποιούμε ότι  τα ποσά που δικαιούται να δώσει η χώρα μας από το deminimis , έχουν σχεδόν εξαντληθεί και σε ενδεχόμενες νέες ζημίες θα υπάρξει αδυναμία οικονομικής ενίσχυσης.

Επομένως, σήμερα μπαίνουν δύο ζητήματα προς διαπραγμάτευση.Πρώτον, η επαναφορά  του ύψους της αποζημίωσης  στα αρχικά εξαγγελθέντα  ποσά των 135 και 150 ευρώ, χωρίς συμψηφισμούς με την οικονομική ενίσχυση των 72 ευρώ, διότι το ποσό  δόθηκε με αιτιολογία της αύξησης του κόστους παραγωγής και της πτώσης των τιμών πώλησης λόγω Ουκρανικής κρίσης  και  δεύτερον την ορθή εφαρμογή του υφιστάμενου Κανονισμού του ΕΛΓΑ για ζημίες από βροχοπτώσεις στα πυρηνόκαρπα.

Η Κοινοπραξία Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας εκφράζοντας τα συμφέροντα των Συνεταιρισμών – μελών της και των φυσικών προσώπων που είναι μέλη των εν λόγω  Συνεταιρισμών, σε συνδυασμό με το κοινό αίσθημα όλων των Αγροτών, απευθύνεται στον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και στους Βουλευτές των περιοχών Ημαθίας, Πέλλας, Κοζάνης και Φλώρινας, ζητώντας άμεση συνάντηση στο Υπουργείο για να δοθεί  δίκαιη λύση στο σοβαρό πρόβλημα των αποζημιώσεων, αλλά και της εφαρμογής του Κανονισμού του ΕΛΓΑ.

Διότι είναι εξευτελιστικό για τον παραγωγικό κόσμο της περιοχής μας να ζητιανεύει την ελεημοσύνη του deminimisκάθε φορά,  λόγω της επανειλημμένης άρνησης των υπηρεσιών του ΕΛΓΑ να  εντάξουν τις εν λόγω ζημίες παρά τις προβλέψεις του νομοθετικού πλαισίου, που διέπει τη λειτουργία του οργανισμού και  τις  επιστημονικές  γνωμοδοτήσεις  που έχουν εκδοθεί από το 2017.

Κατόπιν των ανωτέρω, καθώς και του αιτήματός μας για άμεση συνάντηση με τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, αναμένουμε  τις δικές σας ενέργειες και ζητούμε παράλληλα τη σύσταση Επιστημονικής Ομάδας Εργασίας με εκπροσώπους αποκλειστικά Πανεπιστημίων και Ερευνητικών Κέντρων για την οριστική διευθέτηση του προβλήματος.

Το Διοικητικό Συμβούλιο

Της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ομάδων Παραγωγών Ημαθίας

ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Επειδή η Κοινοπραξία προασπίζοντας τα συμφέροντα των Αγροτών της περιοχής,  λειτουργεί πάντα με μεθοδικότητα  και  τεκμηριώσεις, για την υποστήριξη τωναιτημάτωντης, παραθέτει αναλυτικά  σε επισυναπτόμενο υπόμνημαστοιχεία που έχει στη διάθεσή της.

  1. Νόμος 3877/2010, ΦΕΚ 160 Α /20 Σεπτεμβρίου 2010, όπου στο άρθρο 5 παράγραφο 1 ζ), αναφέρεται ρητά ότι«στην ασφάλιση του ΕΛΓΑ υπάγονται οι ακόλουθοι φυσικοί κίνδυνοι και ασθένειες που μπορεί να προκαλέσουν άμεσες ζημιές την φυτική παραγωγή α)………ζ)  οι υπερβολικές ή άκαιρες βροχοπτώσεις».
  2. Κανονισμός Ασφάλισης Φυτικής Παραγωγής από τον ΕΛΓΑ, ΦΕΚ 1668 Β / 27 Ιουλίου 2011, όπου στο άρθρο 3 παράγραφος 8 στ) προσδιορίζει ότι«υπερβολικές ή άκαιρες  βροχοπτώσεις, θεωρείται η πτώση βροχής, η οποία λόγω έντασης και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και ύψους ή παρατεταμένης διάρκειας και εποχής που συμβαίνει προκαλεί ζημιά στη φυτική παραγωγή».

3.Εγχειρίδιο Εκτιμητικής για τα Ροδάκινα, κεφάλαιο πέμπτο «ζημιές από υπερβολικές  ή άκαιρες  βροχοπτώσεις στα ροδάκινα», παράγραφος 2.1. «Συμπτωματολογία της ζημιάς ………..οι  υπερβολικές ή άκαιρες  βροχοπτώσεις ανάλογα με το βλαστικό στάδιο που συμβαίνουν και ανάλογα με το ύψος τους, την ένταση τους ή την διάρκεια τους, προκαλούν ………………………….

* συμπτώματα στην παραγωγή ( συρρίκνωση αφυδάτωση καρπών)

* μουμιοποίηση καρπών

* σκάσιμο καρπών (διάρρηξη του φλοιού και της σάρκας)

* καρπόπτωση»

Επιπροσθέτως, στην παράγραφο 2.3. αναφέρεται ότι «στην εξαιρετική περίπτωση κατάκλισης και παρατεταμένης υπερβολικής εδαφικής υγρασίας είναι δυνατόν να παρατηρηθεί – άμεση ζημία .  Η ζημία αυτή – ανάλογα με την μορφολογία και την σύσταση του εδάφους – παρατηρείται σε όλα ή σε μερικά μόνο δένδρα της καλλιέργειας».

  1. Γνωμοδότηση του « ΕΛΓΟ Δήμητρα» Ιστιτούτο Γενετικής Bελτίωσης και Φυτογενετικών πόρων τμήμα φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων Νάουσας  με ημερομηνία 25 Ιουλίου 2017 η οποία μεταξύ των άλλων αναφέρει ότι «οι παρατηρούμενες άμεσες  ζημιές που κατέστησαν τους καρπούς ροδακινιάς και νεκταρινιάς μη εμπορικούς, ήταν η προσυλλεκτική καρπόπτωση και συρρίκνωση του φλοιού  των καρπών, ζημιές καλυπτόμενες σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ .
  2. Απόφαση του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Ε.Αποστόλου, με την οποία «συστήνεται και συγκροτείται ομάδα εργασίας με αντικείμενο την διερεύνηση των επιπτώσεων των καιρικών φαινομένων στην παραγωγή επιτραπέζιου ροδάκινο στις περιοχές της Βόρειας Ελλάδας».

Στην ενλόγω απόφαση ορίστηκε να συμμετέχουν, πέραν κάθε δεοντολογίας κατά την άποψή μας , δύο εκπρόσωποι του ΕΛΓΑ  οι οποίοι ήταν εκ  της θέσεως αντίδικοι με τους αιτούντες αγρότες για την υπαγωγή της ζημιάς  στις  καλυπτόμενες από τον κανονισμό και οι οποίοι  τελικά  μειοψήφησαν κατά την έγκριση της επιστημονικής έκθεσης από την ομάδα εργασίας.

6.Έκθεση της «Ομάδας Εργασίας» για την διερεύνηση των επιπτώσεων καιρικών φαινομένων του Ιουλίου 2017, στην παραγωγή ροδάκινων  και νεκταρινιών σε περιοχές της Βορείου Ελλάδος η οποία επιδόθηκε στον Υπουργό τέλος Αυγούστου 2017.

Η έκθεση  κατά πλειοψηφία και όχι ομόφωνα, των μετεχόντων μελών της στα συμπεράσματά της καταλήγει ότι «Μετά από τα ανωτέρω,εκτιμάται ότι ταέντονα συμπτώματατηςπροσυλλεκτικήςκαρπόπτωσης, συρρίκνωσης, αφυδάτωσης και κηλίδωσης του φλοιού των καρπών σε ποικιλίες Ροδακινιάς και Νεκταρινιάς, που βρίσκονταν στο στάδιο λίγο πριν ή κατά την ωρίμανση του καρπού, στην ευρύτερη περιοχή των Περιφερειακών Ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας, προκλήθηκαν από την έντονη και παρατεταμένη βροχόπτωση». Και συνεχίζει ….«εντούτοις τα συμπτώματα της συρρίκνωσης και της  υποχώρησης  του φλοιού  οφείλονται σε διάρρηξη και νέκρωση των κυττάρων της επιδερμίδας και τον αμέσως κατώτερων στρωμάτων κυττάρων εξαιτίας της έντονης βροχόπτωσης.

Στην εν λόγω «Ομάδα Εργασίας», συμμετείχαν:

  • Ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ κ.Θ. Κουρεμπές
  • Η Προϊσταμένη της διεύθυνσης ασφάλισης και ενισχύσεων ΕΛΓΑ κα  Κ.  Σουλίου.
  • Ο Καθηγητής του εργαστηρίου δενδροκομίας του Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών κ.Σ. Βέμος.
  • Ο Ερευνητής του Μπενάκειου Φυτοπαθολογικού Ινστιτούτου του κ. Γ. Τρωγιάνος.
  • Ο Αναπληρωτής Καθηγητής του εργαστηρίου δενδροκομίας της Σχολής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης κ. Α. Μολασιώτης.
  • Ο Καθηγητής του εργαστηρίου δενδροκομίας της σχολής Γεωπονικών επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ.Γ.Νάνος.
  • Η Ερευνήτρια του τμήματος φυλλοβόλων οπωροφόρων δέντρων Νάουσας του ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ ,  κα. Π. Δρογγούδη.
  • Δύο εκπρόσωποι του ΥΠΑΑΤ α) ο  Προϊστάμενος του τμήματος Δενδρωδών Καλλιεργειών τουΥπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Γεωπόνος κ.  Γ. Αραβαντινός και β) η Προϊσταμένη του τμήματος ΠΣΕΑ του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων γεωπόνος κα Α. Φουλίδη.

7.Δελτίο τύπου του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων της 7ης Σεπτεμβρίου 2017,  όπου αναφέρεται ότι «σε ενημέρωση που έκανε (ο Υπουργός κ.Αποστόλου)  στους εκπροσώπους της Διεπαγγελματικής Πυρηνόκαρπων -ροδάκινα νεκταρίνια και λοιπά-  ότι οι  παραγωγοί ροδάκινου και νεκταρινιών των περιφερειακών ενοτήτων Ημαθίας και Πέλλας που επλήγησαν από τα καιρικά φαινόμενα κατά το χρονικό διάστημα από 14 έως 17 Ιουλίου 2017,  θα αποζημιωθούν σύμφωνα με όσα αναγράφονται στο πόρισμα τις Ομάδας Εργασίας που συστάθηκε από τον ΕΛΓΑ ,  για να διερευνήσει τις επιπτώσεις».

8.Ενημερωτικό Σημείωμα προς τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ  και το Διοικητικό Συμβούλιο με ημερομηνία 17 Οκτωβρίου 2017, της προϊσταμένης  διεύθυνσης ασφάλισης και ενισχύσεων κας Σούλιου Καλομοίρας. Στο εν λόγω σημείωμα η κυρία Σούλιου στην τρίτη σελίδα του σημειώματός της γνωμοδοτεί λέγοντας ότι «η καρπόπτωση και η ποιοτική υποβάθμιση, (αποχρωματισμός,  συρρίκνωση,  ραβδώσεις) των καρπών είναι  έμμεσες  ζημιές, εφόσον δεν διαπιστώθηκε κατάκλιση ή  παρατεταμένη παραμονή των υδάτων στα κτήματα ούτε και μερική η ολική αποπληξία των  δέντρων,  οπότε δεν καλύπτεται ασφαλιστικά».

Η γνωμοδότηση αυτή αποτέλεσε τη βάση για την άρνηση της Διοίκησης  του Οργανισμού να αποζημιώσει τις ζημιές του 2017,καθώς και των επόμενων ετώνερχόμενη σε αντίθεση με την γνωμοδοτήσεις των αρμοδίων επιστημονικών οργάνων αλλά και με το εγχειρίδιο της εκτιμητικής του ΕΛΓΑ.

Στο εν λόγω  Εγχειρίδιο στην  σελίδα 95, στην τελευταία παράγραφο αναφέρεται  ότι «στην εξαιρετική περίπτωση κατάκλισης και παρατεταμένης παραμονής υδάτων στην καλλιέργεια, ή  παρατεταμένης εδαφικής υγρασίας,  είναι δυνατόν να παρατηρηθεί άμεση ζημιά». Εδώ επισημαίνουμε ότι όχι μόνο αγνοούνται τα πορίσματα επιστημονικών οργάνων αλλά και δεν λαμβάνονται υπόψη επίσημα έγγραφα του Οργανισμού εν προκειμένω το Εγχειρίδιο της Εκτιμητικής. Επίσης  αγνοούνται τα στοιχεία των μετρήσεων που παραθέτει το Ινστιτούτο ΕΛΓΟ  ΔΗΜΗΤΡΑ  για την από 25 Ιουλίου 2017 γνωμοδότησή  του,  για το ύψος των βροχοπτώσεων που καταγράφηκαν μεταξύ 14 – 17 Ιουλίου.  Οι εν λόγω μετρήσεις έδειξαν ότι οι βροχοπτώσεις από 35,7 mm κατά μέσο όρο που ήταν  από το 2000 έως το 2017  εντός των 30 ημερών  του μηνός  Ιουλίου, μόνο στο τριήμερο  αυτό,  έφτασαν  στα 96 mm .

9.Γνωμοδότηση της 12ηςΙουλίου 2018 του Ινστιτούτου ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ τμήμα φυλλοβόλων  και οπωροφόρων δέντρων Νάουσας όπου για τις ζημιές που προκλήθηκαν από βροχοπτώσεις μεταξύ 27 έως 29 Ιουνίου 2018.  Στα συμπεράσματα το Ινστιτούτο καταλήγει  ότι«δεν αφήνει καμία αμφιβολία πως τα αίτια των ζημιών ήταν η παρατεταμένη βροχόπτωση».

  1. Γνωμοδότηση της 16ηςΙουλίου 2018 του Εργαστηρίου Δενδροκομίας της Σχολής Γεωπονίας του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, όπου καταλήγοντας αναφέρει. «Το γεγονός ότι παρόμοια φαινόμενα με αυτά που παρατηρήθηκαν το προηγούμενο θέρος κατόπιν των έντονων βροχοπτώσεων, ήτοι καρπόπτωση και χαρακτηριστικές μορφολογικές αλλοιώσεις των καρπών, καταγράφηκαν και φέτος πάλι μετά τα υψηλά επίπεδα βροχόπτωσης και ενισχύει την επιστημονική ορθότητα της ως άνω μελέτης».Και συνεχίζει «εκτιμώ ότι η έντονη βροχόπτωση  την περίοδο 27 έως 29 Ιουνίου 2018 προκάλεσε άμεσα την καρπόπτωση και τις φυσιολογικές ανωμαλίες στους καρπούς Ροδάκινων  και Νεκταρινιών που βρισκόταν στο στάδιο (ή πλησίον)  της ωριμότητας για συγκομιδή στην περιοχή της Ημαθίας».
  2. Αποτελέσματα πειράματος προσομοίωσης βροχόπτωσης που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο ΕΛΓΟ Δήμητρα της Νάουσας και τα συμπεράσματα από το πείραμα , τα οποία καταλήγουν επίσης ότι η παρατεταμένη βροχόπτωση προκαλεί τις ζημιές.

12.Απόφαση του Μονομελούς Πρωτοδικείου Βέροιας μετά από αίτηση της Κοινοπραξίας Συνεταιρισμών Ημαθίας να διαταχθεί ο ΕΛΓΑ  να δεχθεί τις δηλώσεις ζημιών των αγροτών για  τις ζημίες  27-  29 Ιουνίου 2018.

Το Πρωτοδικείο έκρινε ότι «ειδικότερα συνεπεία  των βροχοπτώσεων «δεν προκλήθηκε σκάσιμο των καρπών ήτοι διάρρηξη του φλοιού της σάρκας ή συρρίκνωση, μουμιοποίηση, καρπόπτωση, σε ποσοστό άνω του 20%της παραγωγής που ανέμενε ο παραγωγόςνα συλλεχθεί , ποιοτική υποβάθμισή  τους που αποτελούν άμεση ζημιά και αποζημιώνεται κατά το άρθρο 4  παράγραφος  1 του κανονισμού του ΕΛΓΑ».

Το Πρωτοδικείο δέχθηκε ότι οι εν λόγω ζημίες αποτελούν άμεση ζημία και αποζημιώνονται κατά τον Κανονισμό του ΕΛΓΑ αλλά   εκτίμησε ότι οι ζημιές δεν υπερέβησαν το 20%   που έχει ως ελάχιστο όριο ο Κανονισμός του ΕΛΓΑ  για να υποβληθούν δηλώσεις και ως εκ τούτου απέρριψε το αίτημα. Βέβαια προκύπτει το ερώτημα πως μπόρεσε ο Δικαστής να εκτιμήσει ότι οι ζημιές των αγροτών δεν υπερέβησαν το 20% .

  1. Υπηρεσιακό σημείωμα του Ινστιτούτου ΕΛΓΟ Δήμητρα τμήμα Φυλλοβόλων Δέντρων Νάουσας προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων  στις 15 Σεπτεμβρίου 2020,  μετά από ερώτημα του βουλευτή Πέλλας κ.Δ. Σταμενίτη. Αφορά τις βροχοπτώσεις του Αυγούστου 2020 και τις  ζημιές που υπήρξαν. Επαναλαμβάνονται ίδιες διαπιστώσεις ότι η παρατεταμένες θερινές βροχοπτώσεις προκαλούν την προσυλλεκτική καρπόπτωση, την συρρίκνωση και υποχώρηση του φλοιού.

14.Δημοσιευμένη επιστημονική εργασία στην Διεθνή Επιστημονική  Έκδοση  « ELSEVIER» ScientiaHorticulturae, σχετική με τις επιπτώσεις των βροχοπτώσεων στα ροδάκινα και νεκταρίνια των ερευνητών,Γ. Παντελίδη, Θ. Μαυρομάτη και Π. Δρογγούδη. Μία ερευνητική εργασία που θεμελιώνει ακόμη περισσότερο την άποψη ότι η ένταση η διάρκεια και τα λοιπά  φαινόμενα που έχουν παρατηρηθεί ,  προκάλεσαν τις επισημανθείσες ζημιές».

Σχόλια (55)
Προσθήκη σχολίου

27-04-2023 19:16Συλλέκτης

ΘΕΛΕΤΕ ΨΙΦΟ ΠΑΡΤΕ ΨΟΦΟ. ΤΑ ΑΜΥΓΔΑΛΑ ΔΕΝ ΤΑ ΔΙΝΕΤΑΙ ΝΤΕΜΙΝΙΜΗΣ ΘΑ ΠΑΡΕΤΕ ΤΑ ΠΑΠΑΡΙΑ ΜΑΣ.

Απάντηση

23-03-2023 11:02Έδεσσα

Ρε παιδιά γνωρίζει κανείς για το προανθικο του 21????? Έχει πάρει ΦΕΚ από τις 6 Μαρτίου γνωρίζει κάποιος αν γίνει πληρωμή ;;;

Απάντηση

22-03-2023 18:35Αρης

Τα deminimis είναι ακατασχετα?

Απάντηση

22-03-2023 14:03Μεγας

Τα οινοποιήσημα σταφύλια της αχαιας τα έχετε εκτός ενίσχυσης συνεχώς.

Απάντηση

21-03-2023 20:23George

Για την διατήρηση παραδοσιακών ελαίωνων έχετε ακούσει κάτι??

Απάντηση

21-03-2023 16:31Γιωργος

Αυτη ειναι η πολιτικη της νεας βοθροκρατιας.κομμα των λιγων,των πλουσιων.καμια σχεση με αγροτη και εργατη.και ακομα χειροτερα τωρα,με πρωθυπουργο τον αφορισμενο μητσοτακη.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (2)

21-03-2023 13:43Kostas

Από τον Ιανουάριο μας κοροϊδεύουν αυτό έχω να πω και ρώτησε κανείς εμείς πως θα πληρώσουμε γεωπόνους λιπάσματα κλαδέματα ραντίζμα τα όχι... τον αγρωτη τον έχουν στο πέταμα μια ζωή ξεφτυλες η ώρα σας ερχετε......

Απάντηση

21-03-2023 12:44Λεμονης

Νομιζαμε οτι αυτο που ειχε κανει ο προθυπουργος ηταν κατι διαφορετικο απο τα παλια κοματα , ποσο εξω πεσαμε ρε γαμωτο αυτη η χωρα δεν μπορει να σωθει με τιποτα, στο μυαλο μας ημαστε για παλατια αλλα στην πραγματικοτητα ουτε για τσιγγανοι δεν κανουμε

Απάντηση

21-03-2023 09:10ΚΥΝΗΓΟΣ ΕΠΙΔΟΤΗΣΕΩΝ

Ο ΨΕΥΤΑΡΑΣ βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας στη Λέσβο και τα τσιράκια του μας έταζαν deminimis από τον Νοέμβριο του 2022 μάλιστα έβγαλε και δελτίο τύπου ότι μέχρι τις 15 Μαρτίου του 2023 θα πληρωθεί. Πο@τσες μπλέ λαμόγια κοματόσκυλα που μόνο να βολεύεστε μεταξύ σας ξέρετε κοπριταριά....ουστ απατεώνες με τα τσιράκια σας

Απάντηση

21-03-2023 06:54Ο αντικειμενικος

Οταν υπαλληλοι είναι ανεπαρκείς ή αμελείς ή βλάκες μην βριζετε τις εκαστοτε κυβερνησεις ,διότι δεν υπάρχει τέτοια γραμμή κωλυσιεργίας από κανέναν υπουργό ή πρωθυπουργό ,και αυτοί είναι θύματα τους και αν μπορουσαν πολλους απο αυτούς θα τους απέλυαν, αλλά σκονταφτουν στη μονιμοτητα και στσ συνδικάτα τους.

Απάντηση Συνολικές απαντήσεις (5)
Περισσότερα σχόλια
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία