BACK TO
TOP
Αποζημιώσεις

Χωρίς αρωγή το net metering, εκτός αποζημιώσεων τα αγροτικά πάνελ

Χωρίς διευκρίνιση παραμένει το θέµα της αποζημίωσης των αγροτικών φωτοβολταϊκών που υπέστησαν μεγάλη έως και ολική καταστροφή από τις πλημμύρες του Σεπτεμβρίου, καθώς πλησιάζει ο καιρός της καταβολής των πρώτων αποζημιώσεων, πρώτα σε κτηνοτρόφους και εν συνεχεία σε παραγωγούς της φυτικής.

202309111647399249

14
1

Χωρίς αρωγή αγρότες με net metering, εκτός πλαισίου αποζημιώσεων τα πάνελ

Πρόβλημα στη διαδικασία υποβολής αιτήματος αποζημίωσης για τα 2.000 ευρώ από την πλατφόρμα του arogi.gov αντιμετωπίζουν σύμφωνα με αναφορές αρκετοί παραγωγοί που είχαν πάνελ για ιδιοπαραγωγή (net-metering).

Το βασικό εμπόδιο στη δρομολόγηση μιας αποζημίωσης σε αυτές τις περιπτώσεις ζημιάς, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αγρότες κάτοχοι φωτοβολταϊκών πάνελ, δεν µπορούν να υποβάλλουν αίτηση στον ΕΛΓΑ γιατί τα Φ/Β δεν ασφαλίζονται στον εν λόγω οργανισμό ασφαλίσεων. Η υποβολή αίτησης στον ΕΛΓΑ αποτελεί τη δεδομένη στιγμή το βασικό προαπαιτούμενο για να ξεκινήσει η διαδικασία αποζημιώσεων.

Από την άλλη, τις πρώτες ημέρες μετά την καταστροφή, οι αγρότες με φωτοβολταϊκά δεν μπορούσαν να υποβάλλουν αίτηση στο ταμείο της Κρατικής Αρωγής, γιατί δεν επόκρειτο για κοινή επιχείρηση αλλά για αγροτική επιχείρηση, σύµφωνα µε τη φορολογία. Στη συνέχεια ωστόσο, έγιναν οι αναγκαίες τροποποιήσεις ώστε να αποζημιωθούν από την αρωγή ζημιές σε αγροτικό εξοπλισμό και έγγειο κεφάλαιο, χωρίς όμως να υπάρχει πρόβλεψη για τα φωτοβολταϊκά πάνελ.

Με την ισχύουσα κατάσταση, όπως εξηγούν στην Agrenda άνθρωποι που συντονίζουν τις διαδικασίες υποβολής αιτημάτων, το μόνο που μπορούν να κάνουν οι αγρότες, είναι να απευθυνθούν στην Περιφέρεια και να υποβάλλουν αίτηση (όπως και οι λοιπές επιχειρήσεις), µε την οποία θα ζητούν να πάνε οι αρμόδιες επιτροπές για αυτοψία.

Για την αποκατάσταση εγγείου κεφαλαίου

Αναφορικά με τις ζημιές που έχουν προκληθεί στο έγγειο κεφάλαιο και καθιστούν αδύνατη την εκ νέου καλλιέργεια στο άμεσο μέλλον, η Κυβερνητική Επιτροπή Κρατικής Αρωγής έχει αποφασίσει να καλύψει τις δαπάνες οι οποίες απαιτούνται για την αποκατάσταση των χωραφιών.

Στο μεταξύ τρέχει εδώ και μερικές ημέρες η διαδικασία για την πληρωμή πρώτης προκαταβολής και στους αγρότες οι οποίοι υπέβαλαν δήλωση ζημίας για καταστροφές στις εγκαταστάσεις τους στο γεωργοτεχνικό τους εξοπλισμό, όπως πομώνες, λάστιχα άρδευσης, αποθηκευμένα προϊόντα.

Απώλειες ζωικού κεφαλαίου

Οι δηλώσεις ζημίας που υπεβλήθησαν ανήλθαν στις 2.363. Οι οποίες αναφέρονται σε απώλειες αιγοπροβάτων, βοειδών, χοιρινών πτηνών και φυσικά κυψελών και μελισσοσμηνών. Συγκεκριμένα οι δηλώσεις αφορούν σε: 84.148 αιγοπρόβατα, 7.375 βοειδή, 22.781 χοίρους, 256.483 ορνιθοειδή (όρνιθες, γαλοπούλες, φραγκόκοτες), 647 κουνέλια, 71 άλογα και 111.971 μελίσσια. Οι κτηνοτρόφοι στις δηλώσεις τους αναφέρουν και ζημίες στις εγκαταστάσεις τους και στον εξοπλισμό τους. Για την απώλεια ζωικού κεφαλαίου – και σύμφωνα με τον κανονισμό του ΕΛΓΑ-  θα καταβληθούν αποζημιώσεις το τελευταίο δεκαήμερο του Οκτωβρίου για τα ζώα που είχαν ασφαλιστεί στον Οργανισμό.

Σχόλια (1)
Προσθήκη σχολίου
ΤΟ ΔΙΚΟ ΣΑΣ ΣΧΟΛΙΟ
Σχόλιο*
χαρακτήρες απομένουν
* υποχρεωτικά πεδία

News Wire

Πληρωμές Προγράμματα Προϊόντα Τεχνολογία